.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

MΑΖΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Είναι η ιστορία δύο αντρών που μοιράζονται το ίδιο κελί. Δύο αντρών που τον περασμένο Αύγουστο ενώθηκαν με τα δεσμά ενός ....συμφώνου συμβίωσης. Οι δύο άντρες - ένας σαραντάρης και ένας εξηντάρης- γνωρίστηκαν σε μια φυλακή της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Εφόσον κρατούνται στην ίδια φυλακή πληρούν τον όρο που θέτει η γαλλική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία δύο άτομα πρέπει να δηλώνουν "κοινό τόπο κατοικίας" αν θέλουν να υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης! Η ιστορία τους έγινε πρώτο θέμα στη Γαλλία όταν πριν από δύο εβδομάδες η εφημερίδα Sud Ouest αποκάλυψε μία υπόθεση που μοιάζει μοναδική στα γαλλικά σωφρονιστικά χρονικά.

Και οι δύο είναι καταδικασμένοι σε βαριές ποινές. Από τότε που η εφημερίδα αποκάλυψε την ιστορία τους τρέμουν τις αντιδράσεις των υπόλοιπων κρατουμένων. Φοβούνται μήπως οι αρχές της φυλακής προσπαθήσουν να τους βάλουν σε χωριστά κελιά. Η πτέρυγα στην οποία κρατούνται είναι πάντως αρκετά ήρεμη. Σύμφωνα με ένα δεσμοφύλακα οι ίδιοι είναι αρκετά ανεξάρτητοι και δεν δημιουργούν προβλήματα. Στην πτέρυγά τους τα περισσότερα κελιά είναι ατομικά, αλλά εδώ και πολύ καιρό έχουν ζητήσει από τη διοίκηση της φυλακής να μοιράζονται το ίδιο κελί και δεν το έβαλαν κάτω μέχρι να το πετύχουν.

Η κατάστασή τους προκαλεί πάντως τις αντιδράσεις των υπόλοιπων κρατουμένων. "Εμένα δεν με αφήνουν ούτε να πιάσω το χέρι της γυναίκας μου όταν με επισκέπτεται και αυτούς τους αφήνουν να κοιμούνται μαζί; Γιατί να μην μας αντιμετωπίζουν όλους με τον ίδιο τρόπο;" αναρωτιέται ένας ετεροφυλόφιλος κρατούμενος. Ο οποίος βέβαια όταν μιλάει για "διακρίσεις" ξεχνάει το στιγματισμό αλλά και τον κίνδυνο της σεξουαλικής κακοποίησης -και όχι μόνο- που υφίστανται οι ομοφυλόφιλοι στη φυλακή.

Η υπόθεση φέρνει στο προσκήνιο και το ζήτημα των σεξουαλικών σχέσεων πίσω από τα σίδερα. Αυτές συνεχίζουν να αποτελούν πειθαρχικό παράπτωμα, στην πράξη όμως οι αρχές κάνουν τα στραβά μάτια ενώ δεν παραλείπουν να μοιράζουν και προφυλακτικά στους κρατούμενους για τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών. Σε μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Γαλλία ανάμεσα σε 410 κρατούμενους, το 21% δήλωσε ότι είχε ομοφυλοφιλικές επαφές.


Από καθαρή σύμπτωση, με το ίδιο θέμα ασχολείται η ταινία I Love You Phillip Morris που προβλήθηκε για πρώτη φορά προχτές στο φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία -που οι σκηνοθέτες της χαρακτηρίζουν "κωμικό δράμα"- αφηγείται την ιστορία ενός γκέι απατεώνα που ερωτεύεται ένα συγκρατούμενό του στη φυλακή. Παρά το ότι πρωταγωνιστές είναι ο Τζιμ Κάρεϊ και ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, μέχρι πρότινος η ταινία κινδύνευε να μην προβληθεί καθόλου στις αμερικάνικες αίθουσες και να βγει κατευθείαν σε dvd! Αιτία μια καυτή σεξουαλική σκηνή το πρώτο δεκάλεπτο της ταινίας που έκανε πολλούς διανομείς να τη θεωρήσουν εισπρακτικά ριψοκίνδυνη.

Στο I Love You Phillip Morris o Τζιμ Κάρεϊ υποδύεται τον Στίβεν Ράσελ, έναν αστυνομικό - πρότυπο οικογενειάρχη που παράλληλα διατηρεί σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άντρες. Ένα ατύχημα θα τον κάνει να αναθεωρήσει τη στάση του για τη ζωή και να ζήσει ανοιχτά τη σεξουαλικότητά του. Θα τον στρέψει όμως και στην παρανομία με αποτέλεσμα να αρχίσει να μπαινοβγαίνει στις φυλακές! Εκεί θα γνωρίσει τον Φίλιπ Μόρις, έναν έυθραυστο νεαρό τον οποίο και ερωτεύεται.

Πάντως από το τρέιλερ που θα δείτε παρακάτω δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο η ταινία αντιμετωπίζει το θέμα "με εξυπνάδα, χιούμορ και ευαισθησία" όπως ισχυρίζεται ο πρωταγωνιστής της ή επιλέγει το δρόμο της εύκολης γελοιοποίησης με στόχο το ετεροφυλοφιλικό κοινό. Εγώ πάντως τις μούτες του Τζίμ Κάρεϊ δεν τις εμπιστεύομαι για τίποτα....


22 σχόλια:

Nikos είπε...

1. Είδα το τέλος του Prison Break στο τραίνο και ήταν πολύ sad και σπάστηκα. Πρώτη μούρη η φωτό τους στο post!

2. Εγώ νομίζω πως θα γίνει πανικός στη φυλακή με αυτούς τους 2 αν δεν γίνεται ήδη. Μου αρέσουν οι Γάλλοι, είναι πολύ ελεύθερα πνεύματα, πάντα ότι καινούργιο κοινωνικά γίνεται, εκεί συνήθως ξεκινάει, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. Τι το διαφορετικό έχουν.

3. Η ταινία αν γελοιοποιεί όπως λες, παρά να κάνει έξυπνο χιούμορ, τότε δεν αξίζει τον χρόνο να τη δει κανείς με προσοχή.

Τι εννοεί ο ποιητής με το Phillip Morris; Τυχαίο όνομα ή θα μπορούσε να λέγετε και Davidoff;

Nikos είπε...

(first)

Tales from the other side of town είπε...

Πολύ ωραίο ποστ! :-)

ColourfulMind είπε...

Ενδιαφέρουσα η ιστορία από τη Γαλλία. Απλώς θα θελα να προσθέσω ότι η στέρηση σεξουαλικής ζωής, είτε για ετερόφυλους είτε για ομοφυλόφιλους είναι βάναυση. Είναι ενάντια στη φύση και το θέμα είναι πως εξασφαλίζεται η ψυχική ισορροπία όλων, ετερόφυλων και ομοφυλόφιλων.

Δεν πάω με τίποτα τον Τζιμ Κάρεϊ οπότε δεν πρόκειται ούτως ή άλλως να δω τη ταινία.

Καλημέρες

gay super hero είπε...

@ mr F

Το I love you John Stuyvesant πάντως δεν μου ακούγεται πολύ καλό :-)

@ tales

Πού ξέρεις, όλο και κάποιος δημοσιογράφος θα βρεθεί να το σουφρώσει κι αυτό. Γιατί αν είναι να βρουν κάτι μόνοι τους κοιμούνται όρθιοι. 'Αμα είναι να το ξαφρίσουν από κάποιον άλλο είναι πρώτοι.

@ colourful mind

Στην Ισπανία ήδη συζητιέται να ανγνωριστεί η σεξουαλική ζωή ως ανθρώπινο δικαίωμα για όλους τους κρατούμενους. Ας ελπίσουμε ότι θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες...

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Αντιπαθώ τον Τζίμ Κάρεϊ, γιακ!!!
Τώρα για το τι γίνεται στις φυλακές, όλοι το ξέρουν και όλοι σιωπούν, πάντως μάγκες οι Γάλλοι.

gay super hero είπε...

@ παύλος

Δεν ξέρω κανένα που να μην τον αντιπαθεί αυτόν! Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς έχει γίνει μεγάλος σταρ....

Αναγνώστης είπε...

Δεν γνώριζα πως η ομοφυλοφιλία προξενείται από βλάβες στον εγκέφαλο, όπως μας δείχνει το αυτοκινητιστικό δυστύχημα του πρωταγωνιστή.

Αμερικανικές κινηματογραφικές σαβούρες...

gay super hero είπε...

@ αναγνώστης

Από όσα έχω διαβάσει για το σενάριο της ταινίας στο ίντερνετ η ομοφυλοφιλία προϋπάρχει, δεν "προκαλείται" από το ατύχημα. Απλά το ατύχημα τον κάνει να δει τη ζωή διαφορετικά και τον σπρώχνει έξω από την "ντουλάπα".

Αναγνώστης είπε...

Μάλλον θα έπρεπε να είχαν επιμεληθεί του διαφημιστικού της ταινίας με πιο προσεγμένο τρόπο!

Έχεις εξαιρετικό ιστολόγιο και προσπαθείς να παρέχεις μία καλή ενημέρωση γύρω από τον γκέι κόσμο. Σου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

gay super hero είπε...

Σε ευχαριστώ παρά πολύ για τα καλά σου λόγια! Το εκτιμώ ιδιαίτερα. Να είσαι καλά.

apparos είπε...

Ακόμη ένας που δεν συμπαθεί τον Τζιμ!
Αν και φαίνεται να παίρνει καλή βαθμολογία εκεί στο imdb, κρατάω μια πισινή για τον τρόπο παρουσίασης.

Κατά τα άλλα θα συμφωνήσω με τον έτερο φυλακισμένο που διαμαρτύρεται. Σεξ για όλους!

g for george είπε...

Ναι... το τρέιλερ είναι λίγο.. λίγο.. χμ.

xomeritis είπε...

H tainia fainetai ilithia. Ypirxe kai mia seira pou mou arese to "oz" kai aggize to thema.

One Big DJ είπε...

tha ekferw gnwmi otan tin dw. den ektimw idiaitera ton carey gia kati tetoio :/

Ανώνυμος είπε...

συμφωνω με τον αναγνωστη,εισαι εγκυρος και εγκαιρος.thanx,αλλα σε παρακαλω οταν μαχεσαι για "μειονοτητες"..10% etc βγαλε και τους φιλους μουσουλμανους που δεν εχουν μηδε τζαμι να μπουν και αντιμετωπιζονται απο την κοινωνια μας -οπως η Παολα στα 80'ς(sic)-αν ειμασταν ενταξει σαν κοινωνια θα δεχομασταν το διαφορετικο...ευχαριστω & περιμενω

gay super hero είπε...

@ anonymous

Mε τους ομοφυλόφιλους μουσουλμάνους έχω ασχοληθεί αρκετές φορές στο παρελθόν και -αν θέλεις- σε παραπεμπω στα αντίστοιχα ποστ.

http://gayrightsgreece.blogspot.com/2006/09/blog-post.html

http://gayrightsgreece.blogspot.com/2006/09/blog-post_29.html

http://gayrightsgreece.blogspot.com/2006/11/blog-post.html

http://gayrightsgreece.blogspot.com/2006/12/blog-post_16.html

http://gayrightsgreece.blogspot.com/2007/09/blog-post_27.html

http://gayrightsgreece.blogspot.com/2008/04/80.html

http://gayrightsgreece.blogspot.com/2008/06/blog-post_10.html

http://gayrightsgreece.blogspot.com/2009/03/blog-post_17.html

Kαλά τα τζαμιά και η θρησκευτική ελευθερία που λες, αλλά κάποιος πρέπει να ασχοληθεί και με τους ανθρώπους που δέχονται διπλό ρατσισμό και ως μουσουλμάνοι και ως ομοφυλόφιλοι. Kαι δυστυχώς μεγάλο μέρος αυτού του ρατσισμού προέρχεται από την ίδια τους την κοινότητα.

THANOS είπε...

το ελληνικό σοφρωνιστικό σύστημα είναι πιο προηγμένο.Μπαινοβγαίνουν όποτε θέλουν, δεν έχουν ανάλογες ανάγκες...

turigr είπε...

Εξαιρετικό όπως πάντα το post σου. Για την ταινία δεν εκφέρω γνώμη και μάλλον δεν θα εκφέρω ούτε στο μέλλον γιατί ο συγκεκριμένος ηθοποιός με εκνευρίζει αφάνταστα.

Elementstv είπε...

Θα συμφωνησω με Thanos !!!Oπως παντα αλλο ενα εξαιρετικο ποστ....

Unknown είπε...

Πολύ καλο ποστ. Δεν έχω δει την ταινία.
Αλλά πρέπει να την δω.
Φιλιά πολλά

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία ιστορία. Όσο για την ταινία, τι να πω... Ο Ewan ποτέ δεν με απογοήτευσε, νομίζω ότι αυτός είναι ο τρίτος γκέι/μπάι ρόλος της καριέρας του. Να' ναι καλά το παιδί. Καλό βράδυ.