.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥΣ

Collin-Farrell“Ξέρω ότι ο λόγος που το έκοψαν από τη σκηνή είναι ότι δεν ταίριαζε. Ήταν μια όμορφη, τρυφερή σκηνή και να βλέπεις ξαφνικά ένα παλαμάρι που βγάζει μάτι με δυο τεράστια μπαλάκια από κάτω χαλάει όλη την ατμόσφαιρα.”


Ο Κόλιν Φάρελ μας εξηγεί για ποιο λόγο κόπηκε η γυμνή σκηνή του από την ταινία “Αλέξανδρος”.

enrique_iglesias“Eίχα δηλώσει κάπου για πλάκα ότι την έχω μικρή και κάποιοι νόμιζαν ότι μιλάω σοβαρά. Οπότε τώρα όταν οι παρτενέρ μου ανακαλύπτουν την αλήθεια, εκπλήσσονται ευχάριστα.”


Ο Ενρίκε Ιγκλέσιας βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Brad Pitt1 “Δεν ήταν και καμιά μεγάλη υπόθεση. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω…”


Πόσο σου πάει το φτυάρι χρυσό μου. Η Juliette Lewis κουτσομπολεύει τον πρώην της, Mπραντ Πιτ.

Jared_Leto“Έπαιζα σε πορνοταινίες τρία χρόνια και ποτέ δεν μου έτυχε κάποιος μεγαλύτερος από τον Τζάρεντ. Αν ποτέ ξεμείνει από δουλειά έχει εξασφαλισμένη μια δεύτερη καριέρα ως πορνοσταρ.”


Η Corina Taylor δηλώνει απόλυτα ενθουσιασμένη από την εμπειρία της με τον Τζάρεντ Λέτο!

Justin_Timberlake“Εγώ τον μεγάλωσα και σας βεβαιώνω ότι ανατομικά δεν του λείπει απολύτως τίποτα!”


Η γιαγιά του Τζάστιν Τιμπερλέικ απαντάει στους ισχυρισμούς της πρώην Britney Spears.

“Μιλάμε για το απόλυτο τέρας.”


Η Judi Dench περιγράφει τα προσόντα του συμπρωταγωνιστή της στις ταινίες του Τζέιμς Μποντ Ντάνιελ Κρεγκ. Κάτι θα ξέρει…

Eminem “Αν θέλετε να κάνετε κάτι μαζί του φροντίστε να φέρετε μαζί σας κι ένα μικρό μπλε χαπάκι, αλλιώς ξεχάστε το.”


Και ομοφοβικός και τζούφιος; Έτσι ισχυρίζεται τουλάχιστον η πρώην κυρία του Έμινεμ

ewan mcgregor“Το λατρεύω! Δεν έχει κάνει περιτομή και είναι υπέροχο! Πραγματικά λαχταριστό!”


Από ό,τι φαίνεται ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ κατάφερε να στείλει τη Rosario Dawson στον έβδομο ουρανό….

channing-tatum “Στα γυρίσματα ήμασταν συνέχεια βουτηγμένοι στα παγωμένα νερά και για να ζεσταθούμε βράζαμε νερό και το ρίχναμε πάνω μας. Το πρόβλημα ήταν ότι κάποια στιγμή ξέχασα να το αραιώσω με κρύο με αποτέλεσμα να το ρίξω ζεματιστό κατευθείαν πάνω στην “ευαίσθητη περιοχή”! Το νοσοκομείο ήταν μία ώρα μακριά και στη διαδρομή πονούσα τόσο που τους παρακαλούσα να με χτυπήσουν στο κεφάλι για να μείνω αναίσθητος. Όταν το είδαν οι γιατροί έμοιαζε με μαραμένο δαμάσκηνο.”


Ο Τσάνινγκ Τάτουμ περιγράφει το ατύχημα που είχε στα γυρίσματα της ταινίας “Ο Αετός της Ενάτης Λεγεώνας” στα υψίπεδα της Σκοτίας.

david-beckham
”Είμαι περήφανη που το βλέπω στην αφίσα. Είναι τεράστιο. Πελώριο. Μοιάζει με εξάτμιση φορτηγού.”


Η Βικτόρια Άνταμς σχολιάζει τη διαφήμιση που έκανε ο άντρας της Ντέιβιντ Μπέκαμ για τα εσώρουχα Αρμάνι.

robert_pattinson “Αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω προσθετικό πέος.”


Ο Ρόμπερτ Πάτινσον για τις γυμνές σκηνές του με τον Javier Beltran στην ταινία “Little Ashes”.

daniel-radcliffe “Όταν βγαίνεις για πρώτη φορά στη σκηνή μαζεύεται και γίνεται μικροσκοπικό σαν χάμστερ… Έχεις χίλιους ανθρώπους να κάθονται απέναντί σου και να σε κοιτάνε! Δεν φαντάζομαι να περιμένει κανείς ότι σε αυτές τις συνθήκες το θέαμα θα μπορούσε να με κάνει περήφανο…Είμαι λίγο ευαίσθητος όταν πρόκειται για την εικόνα μου.”


Ο Ντάνιελ Ράντκλιφ περιγράφει την πρώτη φορά που εμφανίστηκε γυμνός στη σκηνή για τις ανάγκες της θεατρικής παράστασης “Equus”.

gay crotch4

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: “ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ”

Μια μητέρα αντιμέτωπη με το θάνατο του γιου της - αλλά και τα μυστικά που αποκαλύφθηκαν με το θάνατό του, τα μυστικά πάνω στα οποία στηριζόταν η σχέση τους. Ένας 17χρονος με το πρόσωπο γεμάτο χτυπήματα και μελανιές που έχει γίνει η σκιά της. Και ένα μπουκάλι αλκοόλ που όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις θα τους κάνει να παραδεχτούν όσα τρέμουν να ομολογήσουν, όλα αυτά από τα οποία προσπαθούν απελπισμένα να λυτρωθούν.

Το “Αίμα στο Χιόνι” είναι η ελληνική μεταφορά του θεατρικού “Vincent River” που ανέβηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 2000. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα έργα του, ο βρετανός συγγραφέας Philip Ridley δεν επιλέγει να μεταφέρει τους πρωταγωνιστές σε κάποια μελλοντολογική δυστοπία αλλά τους τοποθετεί στο εδώ και το τώρα – και συγκεκριμένα στις υποβαθμισμένες περιοχές του ανατολικού Λονδίνου. Όπως συνήθως συμβαίνει όταν αγγλοσαξονικά έργα μεταφέρονται στο ελληνικό θέατρο, αυτή η ταξική διάσταση που προσδίδει ο συγγραφέας στην υπόθεση μοιάζει να απουσιάζει εντελώς από την ελληνική παράσταση.

vincent river greece - aima sto xioni3

Η Ανίτα είναι μια γυναίκα μόνη που πακετάρισε τη ζωή της σε κούτες και τη μετέφερε άρον-άρον σε ένα αδειανό και σκονισμένο διαμέρισμα μακριά από την παλιά της γειτονιά. Το μοναδικό της στήριγμα, ο 35χρονος γιος της βρέθηκε φριχτά σφαγμένος με κομμάτια γυαλιά μπηγμένα στα μάτια του, θύμα ενός αποτρόπαιου ομοφοβικού εγκλήματος σε ένα δημόσιο αποχωρητήριο, γνωστό σε όλους σαν μέρος όπου ψωνίζονται ομοφυλόφιλοι. Ένας άγνωστός της 17χρονος έχει στηθεί έξω από την πόρτα της και την παρακολουθεί για μέρες μέχρι που η ίδια θα τον φωνάξει για να του εκμαιεύσει όσα περισσότερα μπορεί – ο Ντέιβι ήταν ο άνθρωπος που βρήκε το πτώμα του γιου της. Εκείνος θέλει να ξεχάσει για πάντα εκείνη τη νύχτα, εκείνη του ζητάει να τη ζωντανέψει μπροστά της με κάθε λεπτομέρεια.

H Aνίτα μαθαίνει με τον πιο άγριο τρόπο ότι η κοινή ζωή με το γιο της στηριζόταν σε όλα εκείνα τα πράγματα που δεν είχαν ειπωθεί. Ειδικά η σκηνή που διηγείται πως προσπάθησε να ξεφορτωθεί τα πορνοπεριοδικά του γιου της νιώθοντας καρφωμένα πάνω της τα μάτια της γειτονιάς είναι συγκλονιστική. Γι’ αυτήν ο γιος της ήταν απλά ένα κλειστό και ευαίσθητο παιδί που λάτρευε το διάβασμα και τη ζωγραφική. Από τη μεριά του ο Ντέιβι είναι αναγκασμένος να αρραβωνιαστεί μια κοπέλα για να “καθησυχάσει” τους γονείς του. “Μα δεν καταλαβαίνεις, ήμασταν τόσο ευτυχισμένοι” του λέει με ένα παράπονο που διαπερνάει την πανοπλία του μαύρου χιούμορ της. Τι νά ναι αλήθεια αυτό που κάνει τους γονείς των ομοφυλόφιλων παιδιών να προτιμούν να ζουν με ψευδαισθήσεις παρά να απαλλαγούν από τις προκαταλήψεις τους;

vincent river greece - aima sto xioni

Η αναμέτρηση της Ανίτας με τον Ντέιβι θυμίζει αγώνα ξιφασκίας: ο καθένας υποχωρεί μόνο όσο χρειάζεται μέχρι να πάρει φόρα για την επόμενη επίθεση. Η σχέση τους μοιάζει να καθρεφτίζει τη σχέση τους με ανθρώπους που δεν είναι παρόντες: της Ανίτας με το γιο της, του Ντέιβι με τη δική του μητέρα αλλά και με το γιο της Ανίτας. Φίλοι που έχουν ξαναδεί τη Βέρα Κρούσκα στο θέατρο μου λένε ότι υποκριτικά βρίσκεται στην καλύτερή της στιγμή. Από την άλλη ο νεαρός Τάσος Φώης σίγουρα χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Πολύ πετυχημένο το σκηνικό εύρημα που εντελώς αναπάντεχα μεταφέρει το θεατή στον τόπο του εγκλήματος. Η σκηνοθεσία είναι του Πέτρου Ζούλια.

Μια παράσταση που αφορά άμεσα το γκέι κοινό – και τους γονείς τους. Μπορείτε να τη δείτε κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Βασιλάκου στο Γκάζι.



Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ GAY ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΤΗΣ ΑΪΤΗΣ

haiti earthquake

"Είχαμε μαζευτεί για τη συνηθισμένη συνάντηση της ομάδας ένα ήρεμο απόγευμα Τρίτης όταν έγινε το κακό. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το θόρυβο. Δεν μπορώ να περιγράψω τη φρίκη καθώς η οροφή και το πάτωμα άρχισαν να καταρρέουν και ξεκίνησε το χάος. Δεκατέσσερις νέοι άνθρωποι χάθηκαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Οι μόνοι που απέμειναν ήταν ο Πωλ που ήταν επικεφαλής της ομάδας και η Στέισι.

Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Φαγητό, τρόφιμα, ρούχα, οτιδήποτε. Ανάψτε ένα κερί για τις ψυχές τους και για τη χώρα μου. Ο Θεός να μας βοηθήσει.”

O πρόεδρος της SEROvie, της μεγαλύτερης οργάνωσης που προσφέρει υποστήριξη σε ομοφυλόφιλους και διαφυλικούς αϊτινούς που έχουν προσβληθεί από τον ιό του Aids περιγράφει την τραγική θεομηνία της 12ης Ιανουαρίου και κάνει μια απεγνωσμένη έκκληση για βοήθεια. Μπορείτε να βοηθήσετε μέσω της International Gay and Lesbian Human Rights Commission. Λεπτομέρειες εδώ.

cruise_ship
Τρεις αμερικάνικες εταιρείες που διοργανώνουν γκέι κρουαζιέρες στην Καραϊβική (οι Atlantis Events, Olivia Cruises και RSVP Vacations) άνοιξαν μια ξεχωριστή ιστοσελίδα σε συνεργασία με τον Αμερικάνικο Ερυθρό Σταυρό. Τα χρήματα θα συγκεντρωθούν σαν ενιαίο ποσό ως δωρεές των ΛΟΑΔ πολιτών για το λαό της Αϊτής. Ήδη οι τρείς εταιρείες δηλώνουν ότι δώρισαν $7500 η καθεμία και υπόσχονται δωρεάν κρουαζιέρες σε όποιον υπερβεί αυτό το ποσό. Επιπλέον ένα κρουαζιερόπλοιο της Atlantis σάλπαρε με προμήθειες από το Μαϊάμι το σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Σε αντίθεση με τον Ερυθρό Σταυρό που ασχολείται με το σύνολο του πληθυσμού, η διεθνής οργάνωση Rainbow World Fund εστιάζει το έργο της πιο συγκεκριμένα στην παροχή βοήθειας προς τους ομοφυλόφιλους και διαφυλικούς πολίτες που συχνά είναι και η πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα σε χώρες όπως η Αϊτή. Στην ιστοσελίδα της η οργάνωση ισχυρίζεται ότι το 91% των χρημάτων που συγκεντρώνει πηγαίνει άμεσα στην παροχή προγραμμάτων και υπηρεσιών προς όσες και όσους έχουν άμεση ανάγκη, το 3% σε εκπαιδευτικά προγράμματα ενώ το 7% καλύπτει το διοικητικό κόστος. Μπορείτε να την επισκεφτείτε εδώ.

haiti

Επειδή όμως πολύς κόσμος έχει γίνει καχύποπτος σε σχέση με τη δωρεά χρημάτων και το που μπορεί να καταλήγουν, οι κάτοικοι της Αϊτής αυτή τη στιγμή χρειάζονται απεγνωσμένα και φάρμακα που μπορείτε να τους στείλετε απευθείας εφόσον είναι συσκευασμένα και δεν έχουν λήξει. Ειδικά αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστια ανάγκη φαρμάκων για οροθετικούς καθώς 200 χιλιάδες άτομα (το 2% του πληθυσμού της χώρας) έχουν προσβληθεί. Όσοι οροθετικοί έχετε φάρμακα που δεν χρειάζεστε είτε γιατί δεν σας πιάνουν είτε γιατί σας πειράζουν, μπορείτε να κανονίσετε την ταχυδρομική αποστολή τους στη διεύθυνση που θα βρείτε εδώ. ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή όπως μας ενημερώνει στα σχόλια ο Bear η εξαγωγή αντιρετροϊικών χωρίς ειδική άδεια απαγορεύεται στην Ελλάδα, καλύτερα να μην το επιχειρήσετε και να ψάξετε μια αντίστοιχη ελληνική οργάνωση που να κάνει την ίδια δουλειά. Μπορείτε όμως να στείλετε άλλα φάρμακα που δεν χρειάζεστε.

Οι παραπάνω προσπάθειες έχουν ξεκινήσει κυρίως από τις αμερικάνικες γκέι & λεσβιακές οργανώσεις. Αυτό είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς πόσο κοντά βρίσκονται στην καταστροφή αλλά και το ρόλο που έχουν παίξει οι ΗΠΑ στην ιστορία της Αϊτής. Ελπίζω σύντομα και οι ευρωπαϊκές οργανώσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους – ειδικά στη Γαλλία που επίσης έχει τεράστια ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.




Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

ΟΣΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΣΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

sexy arab

ΙΣΡΑΗΛ Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ διέταξε τις αρχές της χώρας να εξετάσουν την παροχή πολιτικού ασύλου σε 24χρονο γκέι παλαιστίνιο που μπήκε λαθραία σε ισραηλινό έδαφος. Το δικαστήριο αποδέχτηκε το επιχείρημα του νεαρού που αυτή τη στιγμή κρατείται στις ισραηλινές φυλακές ότι η ζωή του μπορεί να κινδυνεύσει σε περίπτωση που οι αρχές τον αναγκάσουν να επιστρέψει στη Ναμπλούς, πόλη που ελέγχεται από την παλαιστινιακή αρχή.

Το άγριο ξύλο που έτρωγε από τον πατέρα του οδήγησε το νεαρό να το σκάσει από το σπίτι του σε ηλικία 12 ετών. Κατέφυγε στο Τελ Αβίβ όπου ζούσε για ένα διάστημα κάνοντας πεζοδρόμιο. Όταν κάποια στιγμή γύρισε στη Ναμπλούς οι αρχές εκεί τον συνέλαβαν και τον βασάνισαν. Έμεινε για δύο χρόνια στις παλαιστινιακές φυλακές περιμένοντας να εκτελεστεί ως “συνεργάτης των ισραηλινών” πριν καταφέρει να αποδράσει. Από τη μεριά τους οι αρχές του Ισραήλ τον κατηγορούν για πορνεία και μικροαδικήματα και θέλουν να τον απελάσουν. Ο ίδιος λέει ότι προτιμάει να μείνει στις ισραηλινές φυλακές παρά να γυρίσει πίσω…

(via)

homophobia victim
ΙΤΑΛΙΑ Σε 7 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ένας νεοναζιστής που κατηγορείται ότι προσπάθησε να δολοφονήσει ένα γκέι ζευγάρι το περασμένο καλοκαίρι στη Ρώμη. Ο κακοποιός -που είναι γνωστός με το παρατσούκλι “Σβαστικέλα”- επιτέθηκε στους δύο άντρες με μπουκάλι και μαχαίρι όταν τους είδε να φιλιούνται σε κεντρικό σημείο της πόλης και έστειλε τον ένα από τους δύο στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στην κοιλιακή χώρα. Το δικαστήριο τον καταδίκασε για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράνομη οπλοκατοχή αλλά του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της πνευματικής υστέρησης. Η επίθεση είχε προκαλέσει κύμα διαδηλώσεων στην ιταλική πρωτεύουσα.

(via)

japan-flag
ΙΑΠΩΝΙΑ Οι αρχές της Ιαπωνίας αρνούνται να αναγνωρίσουν σε ένα διαφυλικό άντρα την πατρότητα του παιδιού του. Το 2008 ο 27χρονος -που γεννήθηκε γυναίκα- προχώρησε σε αλλαγή φύλου κι ένα μήνα αργότερα παντρεύτηκε τη φίλη του. Η κοπέλα έφερε στον κόσμο ένα παιδί χάρη στον αδελφό του άντρα της που συμφώνησε να γίνει δότης σπέρματος για το ζευγάρι. Σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει το παιδί “αγνώστου πατρός” με το επιχείρημα ότι στην Ιαπωνία δεν επιτρέπονται γάμοι ατόμων του ίδιου φύλου! Και αυτό παρά το γεγονός ότι από το 2004 η αλλαγή φύλου αναγνωρίζεται επίσημα από το ιαπωνικό κράτος που είναι υποχρεωμένο να εκδίδει καινούριες ταυτότητες για τα τρανσέξουαλ άτομα…

Στο μεταξύ δύο ιάπωνες άντρες που παντρεύτηκαν φιλιπινέζες τρανσέξουαλ έχουν παραπεμφθεί σε δίκη καθώς οι αρχές θεωρούν τους γάμους άκυρους και τους κατηγορούν για λαθραία είσοδο αλλοδαπών στη χώρα! Οι αρχές είχαν εκδώσει άδεια γάμου κι άδεια παραμονής για τις δύο κοπέλες που είχαν γυναικείες ταυτότητες, τώρα όμως αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι ανήκουν στο γυναικείο φύλο και θέλουν να τις απελάσουν…

(via and via)

Spain-Flag

ΙΣΠΑΝΙΑ Ένα παιδί 16 ετών έγινε το νεαρότερο άτομο που έχει υποβληθεί σε επέμβαση διόρθωσης φύλου στην ιστορία της χώρας. Προηγουμένως οι γιατροί χρειάστηκε να λάβουν τη σχετική άδεια από δικαστήριο, όπως ορίζει η ισπανική νομοθεσία σε περιπτώσεις ανηλίκων. Σύμφωνα με τους γιατρούς ο ασθενής αισθανόταν κορίτσι από την ηλικία των πέντε ετών ενώ είχαν προηγηθεί δύο χρόνια ορμονοθεραπείας και ψυχοθεραπείας όπως ορίζει ο νόμος. Η επέμβαση έγινε σε ιδιωτική κλινική της Βαρκελώνης καθώς κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν δέχεται να την πραγματοποιήσει σε ανήλικους.

Οι επεμβάσεις διόρθωσης φύλου καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία στη Μαδρίτη, την Καταλονία και την Ανδαλουσία. Υπολογίζεται ότι 50 επεμβάσεις γίνονται στην Ισπανία κάθε χρόνο. Ελάχιστες χώρες στον κόσμο -ανάμεσά τους η Αυστραλία και η Ολλανδία- επιτρέπουν τέτοιες επεμβάσεις σε ανήλικους.

(via)

gay asian

KINA Οι αρχές του Πεκίνου ματαίωσαν τελικά τη διοργάνωση των πρώτων γκέι καλλιστείων στην ιστορία της χώρας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές μόλις μισή ώρα πριν αρχίσει η εκδήλωση σε μοδάτο κλαμπ της κινεζικής πρωτεύουσας, αστυνομικοί εισέβαλαν στο μαγαζί και διέταξαν τη διακοπή της με το αιτιολογικό ότι δεν είχε ληφθεί σχετική άδεια – κάτι που οι αρχές δεν ζητάνε σχεδόν ποτέ για εκδηλώσεις που γίνονται σε κλειστούς χώρους…

Τα καλλιστεία τράβηξαν την προσοχή των αρχών όταν έγιναν πρωτοσέλιδο σε κινέζικη εφημερίδα. Οκτώ νεαροί άντρες είχαν σκοπό να διεκδικήσουν τον τίτλο του Mr Gay China μπροστά σε ένα κοινό 250 θεατών. Ο νικητής θα εκπροσωπούσε τη χώρα στα διεθνή γκέι καλλιστεία που πρόκειται να γίνουν στο Όσλο σε ένα μήνα. Παρά την ακύρωση της εκδήλωσης πάντως οι διοργανωτές επιμένουν ότι η Κίνα θα στείλει τελικά εκπρόσωπό της στο Όσλο…

(via)

big brother germany hiv couple

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ένας από τους δώδεκα συμμετέχοντες στο γερμανικό Big Brother που προβάλλεται αυτές τις μέρες από το κανάλι RTL αποφάσισε να εγκαταλείψει το σπίτι του Μεγάλου Αδελφού όταν έμαθε ότι δύο από τους συγκατοίκους του είναι οροθετικοί! Ο 42χρονος Κάρλος και ο 45χρονος Χάραλντ είναι ζευγάρι και ενημέρωσαν από την πρώτη στιγμή τους υπόλοιπους για την κατάστασή τους. Όπως δηλώνουν οι ίδιοι “θέλαμε να δείξουμε ότι μπορείς να ζεις μια κανονική ζωή ως οροθετικός και ότι η συγκατοίκηση σε κλειστό χώρο δεν αποτελεί πρόβλημα”. Αμέσως μετά ένας από τους συγκάτοικους ονόματι Χορστ δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από το παιχνίδι γιατί “ήρθε για να διασκεδάσει” και δεν θέλει να σκοτίζεται με τόσο σοβαρά θέματα… Πρόσθεσε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους οροθετικούς και ότι θα έκανε το ίδιο αν μάθαινε ότι είναι καρκινοπαθείς…

(via)




Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ: Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Στις 10 Δεκεμβρίου ξεκίνησε στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η πολυαναμενόμενη έκθεση για τις αναπαραστάσεις του έρωτα στην αρχαία ελληνική τέχνη. Η έκθεση που έχει τίτλο “Έρως: από τη Θεογονία του Ησίοδου στην ύστερη αρχαιότητα” ασχολείται με τον έρωτα σε όλες του τις μορφές και χωρίζεται σε εννέα ενότητες, όσες και οι Μούσες. Μία από τις εννέα τιτλοφορείται “ Όμοιοι Έρωτες” και πραγματεύεται το ζήτημα της (ανδρικής) ομοφυλοφιλίας στην αρχαιότητα – κάτι που μάλλον δεν καταλαβαίνει κανείς από τον τίτλο.


ancientgreekgay005 Γενειοφόρος άντρας σε στύση προσεγγίζει ερωτικά ένα νεότερο. Από αττικό αγγείο του 6ου αι.π.Χ που βρέθηκε στην Κύπρο.


-Μερικές παρατηρήσεις σχετικά με τον τρόπο που οι επιμελητές της έκθεσης αποφάσισαν να χειριστούν το θέμα. Ξεκινάμε από τον τίτλο “’Ομοιοι ‘Ερωτες”: Θα ήταν καλό να ξεκαθαρίσουν οι επιμελητές από πού προέρχεται αυτός ο όρος, αν αναφέρεται σε κάποιο κείμενο κτλ. Αν δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον όρο “ομοφυλοφιλία” επειδή δεν υπήρχε στην αρχαιότητα, δεν καταλαβαίνω πως γίνεται να χρησιμοποιούν τον όρο “ετεροφυλοφιλία” που είναι ακόμα πιο πρόσφατος.

-Στα αγγλικά ο τίτλος “Όμοιοι Έρωτες” αποδίδεται με το πολύ σαφέστερο “Homoerotic Love”. Σε αυτή την ενότητα οι επεξηγήσεις στην αγγλική γλώσσα είναι γενικώς πολύ σαφέστερες από ό,τι στα ελληνικά. Π.χ. μια αναπαράσταση που στα αγγλικά περιγράφεται με τις λέξεις “anal copulation” (πρωκτική συνουσία) στα ελληνικά αποδίδεται ως “ερωτική συνεύρεση”!


ancientgreekgay002 Νεαρός που εμφανίζει τα πρώτα σημάδια τριχοφυίας στον πρόσωπο προσφέρει σε νεότερο έφηβο ένα λαγό ως ερωτικό δώρο. Από αττικό αγγείο του 5ου αι. π.Χ που βρέθηκε στην Ιταλία.

ancientgreekgay008

Γενειοφόρος άντρας προσφέρει λαγό ως ερωτικό δώρο σε έφηβο. Από αττικό αγγείο του 5ου αι.π.Χ που βρέθηκε στην Αταλάντη.


-Στο επεξηγηματικό σημείωμα που συνοδεύει την ενότητα, οι επιμελητές επαναλαμβάνουν τη συμβατική προσέγγιση του βρετανού καθηγητή Ντόβερ σύμφωνα με την οποία οι “όμοιοι έρωτες” περιορίζονταν στις σχέσεις μεταξύ ενήλικων ανδρών και “εφήβων 13-17 ετών”. Αν και ξεκαθαρίζουν ότι αυτό δεν είχε καμία σχέση με τη λέξη “παιδεραστία” όπως την εννοούμε σήμερα, αγνοούν νεότερες προσεγγίσεις σύμφωνα με τις οποίες η εικόνα αυτή είναι υπερβολικά μονοδιάστατη, απηχεί σε μεγάλο βαθμό τα στερεότυπα της σύγχρονης κοινωνίας σε σχέση με τον ενεργητικό και τον παθητικό ρόλο και περιορίζει τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις των αρχαίων σε ένα σχήμα εξουσίας και σεξουαλικής επιβολής με βάση τη διαφορά ηλικίας – ενώ στην πραγματικότητα ήταν ένα πολύ πιο σύνθετο και πολυδιάστατο φαινόμενο. Ίσως γι’ αυτό το λόγο οι επιμελητές αισθάνονται την ανάγκη να υπερτονίσουν τον υποτιθέμενο “παιδαγωγικό” χαρακτήρα αυτών των σχέσεων σε βάρος του ερωτικού.

ancientgreekgay004 Νεαροί άντρες χωρίς γένια ερωτοτροπούν τυλιγμένοι με ιμάτιο. Αττικό αγγείο του 6ου αι.π.Χ.


-Στο σημείωμα δεν ξεκαθαρίζεται κατά πόσο “η ηλικία 13-17 ετών” ήταν μια περίοδος ερωτοτροπίας όπου ένας έφηβος μπορούσε να έχει περισσότερους από έναν θαυμαστές ή αν μπορούσε να συμβεί και κάτι παραπάνω. Πάντως το απόσπασμα που παραθέτουν από την “Παλατινή Ανθολογία” σχετικά με την ομορφιά των αγοριών φαίνεται να θέτει κάποια ηλικιακά όρια ως προς το τι μπορούσε να γίνει και πότε…Όπως και νά χει η έκθεση ξεκαθαρίζει ότι οι σχέσεις αυτές πολλές φορές κατέληγαν σε ισόβιες “φιλίες”.

-Αν και το σημείωμα χρησιμοποιεί τους όρους “εραστής” και “ερωμένος” που προέρχονται αποκλειστικά από την αρχαία Αθήνα, συνεχίζει γράφοντας ότι οι ενήλικοι άντρες κυκλοφορούσαν στα γυμνάσια, κάτι που στην Αθήνα απαγορευόταν για τους άνω των 20 ετών.

ancientgreekgay009 Ο Δίας απαγάγει το νεαρό Γανυμήδη. Από αγγείο του 5ου αι.π.Χ άγνωστης προέλευσης.

ancientgreekgay006Έφηβος χωρίς γένια προσπαθεί να αποπλανήσει έναν ακόμα νεότερο προσφέροντας ένα πουγγί. Από αττικό αγγείο του 5ου αι.π.Χ.


-Επιπλέον στον κατάλογο ξεκαθαρίζεται ότι η διαφορά ηλικίας στους ετεροφυλοφιλικούς γάμους ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Στην ίδια την έκθεση η μεγάλη διαφορά ηλικίας αναφέρεται στην ενότητα του ετεροφυλοφιλικού γάμου, όχι όμως σε αντιδιαστολή με τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

-Τα ίδια τα εκθέματα της ενότητας “Όμοιοι Έρωτες” δείχνουν να συνηγορούν υπέρ μίας πολύ πιο σύνθετης εικόνας της αρχαίας ελληνικής ομοφυλοφιλίας: Από τα 15 αντικείμενα που παρουσιάζονται, τα πέντε απεικονίζουν επαφές ανάμεσα σε συνομήλικους νεαρούς ή ανάμεσα σε εφήβους διαφορετικής ηλικίας.

ancientgreekgay001

Ο Διόνυσος κρύβει τα γεννητικά όργανα ενός σάτυρου. Η επιγραφή “Λέαγρος Καλός” δείχνει ότι το αγγείο μάλλον αποτελεί δώρο κάποιου θαυμαστή του στο Λέαγρo

ancientgreekgay003
Πρωκτική συνουσία μεταξύ αντρών από αγγείο του 6ου αι.π.Χ που βρέθηκε στη Θάσο.


-Στο συνοδευτικό σημείωμα αναφέρεται ότι το “διαμηρίζειν” (σεξουαλική επαφή ανάμεσα στους μηρούς) δεν ήταν παρά ένα “αξιοπρεπές” υποκατάστατο της πρωκτικής επαφής την οποία υποτίθεται ότι οι αρχαίοι (όπως και οι σύγχρονοι) θεωρούσαν “υποτιμητική”. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι σε όλες τις σχετικές αναπαραστάσεις (και σε αυτήν που παρουσιάζει η έκθεση!) το “διαμηρίζειν” γίνεται μπροστά σε μάρτυρες, πράγμα που υποδηλώνει ότι ενδεχομένως δεν αποτελούσε “υποκατάστατο” αλλά μέρος κάποιου δημόσιου τελετουργικού.

-Στην ενότητα “Αγοραίοι Έρωτες” οι επιμελητές ασχολούνται εκτενώς και χωρίς την παραμικρή διάθεση σεμνοτυφίας με το φαινόμενο της γυναικείας πορνείας στην αρχαιότητα σε όλες του τις πιθανές παραλλαγές. Το αντίστοιχο θέμα της ανδρικής πορνείας η οποία ήταν επίσης πολύ διαδεδομένη δεν θίγεται πουθενά.


ancientgreekgphallus001Δύο φαλλοί σε ανάγλυφο του 1ου αι.π.Χ από τη Δήλο. με την επιγραφή “Τούτο εμοί και τούτο σοι” - “Το ένα για μένα και το άλλο για σένα”! Ίσως να κοσμούσε την είσοδο κάποιου σπιτιού.

ancientgreeklesbian001

Εταίρες καλλωπίζονται σε αττικό αγγείο του 5ου αι.π.Χ. Σύμφωνα με τους επιμελητές η ερμηνεία ότι πρόκειται για λεσβιακή σκηνή δεν έχει βρει απήχηση.


Αντί για επίλογο: Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ σημαντική και φιλόδοξη έκθεση που συγκεντρώνει 270 αντικείμενα από 48 μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιταλίας καθώς και το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Μια έκθεση που σίγουρα βάζει πολύ ψηλά τον πήχυ σε σχέση με το τι μας έχουν συνηθίσει τα μουσεία στην Ελλάδα.

Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό ότι για πρώτη φορά οι επιμελητές μιας ελληνικής έκθεσης -όπως και οι επιμελητές της έκθεσης Τσαρούχη στο μουσείο Μπενάκη- ασχολούνται σε τέτοιο βαθμό με τον ομοφυλοφιλικό έρωτα και την επίδρασή του στην καλλιτεχνική έκφραση. Έστω κι αν δείχνουν υπερβολικά “συγκρατημένοι” και πολλές φορές επαναπαύονται σε συμβατικές ερμηνείες χωρίς να προσθέτουν κάτι καινούριο, το γεγονός ότι μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση έχει τεράστια σημασία από μόνο του.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Απριλίου.




Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

H ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΛΕΕΙ “ΝΑΙ”

Με 130 ψήφους υπέρ και 94 κατά, το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας είπε το μεγάλο “Ναι” στους γάμους ατόμων του ίδιου φύλου. Με αυτό τον τρόπο η Πορτογαλία γίνεται σήμερα η όγδοη χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια: έχουν προηγηθεί η Ολλανδία (το 2001), το Βέλγιο (2003), ο Καναδάς, η Ισπανία (2005), η Νότια Αφρική (2006), η Νορβηγία (2008) και η Σουηδία (2009). Μέσα στη χρονιά που διανύουμε και η Σλοβενία αναμένεται να προστεθεί σε αυτή τη λίστα.

gay-lesbian wedding

Τα καλά νέα είναι ότι από το 2001 μέχρι σήμερα, κατά μέσο όρο ένα κράτος προστίθεται σε αυτή τη λίστα κάθε χρόνο. Τα κακά νέα είναι ότι με αυτούς τους ρυθμούς θα χρειαστούμε 200 χρόνια μέχρι να γίνει η ισότητα καθεστώς σε όλες τις χώρες του κόσμου :-)

Το σχετικό νομοσχέδιο -που επιτρέπει τον πολιτικό γάμο αλλά όχι και την υιοθεσία στα ζευγάρια του ίδιου φύλου- κατέθεσε στη Βουλή αμέσως μετά τη νίκη του τις εκλογές το σοσιαλιστικό κόμμα της Πορτογαλίας όπως ακριβώς είχε δεσμευθεί στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Τα αριστερά κόμματα είχαν καταθέσει δικό τους νομοσχέδιο που εκτός από το γάμο περιλαμβάνει και την υιοθεσία, ενώ και η δεξιά αντιπολίτευση πρότεινε με δικό της νομοσχέδιο ένα σύμφωνο συμβίωσης αντί για γάμο! Φυσικά δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε τί πράττουν για το θέμα τα αντίστοιχα ελληνικά κόμματα….

Αν και ο γάμος χωρίς υιοθεσία αποτελεί άσχημο προηγούμενο καθώς δημιουργεί γάμους “δύο ταχυτήτων” με διαφορετικά πράγματα να ισχύουν για τους ετεροφυλόφιλους και διαφορετικά για τους ομοφυλόφιλους, είναι κάτι που έχει συμβεί ξανά και στο παρελθόν: το Βέλγιο πχ. αναγνώρισε την υιοθεσία το 2006, δηλαδή τρία χρόνια μετά το γάμο.

portugal Το μνημείο των εξερευνητών στη Λισαβόνα

Ο πρωθυπουργός της χώρας Χοσέ Σόκρατες παρουσίασε ο ίδιος το νομοσχέδιο της κυβέρνησής του δηλώνοντας τα εξής: “Αυτός ο νόμος σκοπό έχει να άρει αδικίες δεκαετιών σε βάρος των ομοφυλόφιλων. Μέχρι το 1982 η χώρα μας βίωνε τον απόλυτο παραλογισμό θεωρώντας την ομοφυλοφιλία ποινικό αδίκημα. Η ισότητα στο γάμο έχει ήδη υιοθετηθεί από πολλές χώρες και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα την υιοθετήσουν ακόμα περισσότερες. Στο άμεσο μέλλον θα μας φαίνεται κάτι το απολύτως αυτονόητο όπως η ισότητα των φύλων και το δικαίωμα στην άμβλωση.”

“Αυτός ο νόμος δεν στερεί τα δικαιώματα κανενός και δεν αφορά μόνο κάποιους, αφορά όλους μας. Γιατί όταν κερδίζει η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η ισότητα όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι.”

lisbon pride Εικόνα από το Pride της Λισαβόνας

Αν και η Πορτογαλία επηρεάζεται σημαντικά από τη γειτονική Ισπανία το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου δεν ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την Καθολική Εκκλησία όπως είχε γίνει εκεί πριν από πέντε χρόνια! Παρόλο που ο επικεφαλής των επισκόπων της Πορτογαλίας ζήτησε διάλογο και επανέλαβε ότι η Εκκλησία είναι αντίθετη, δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι “το θέμα ανήκει στη δικαιοδοσία του Κοινοβουλίου”. Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως την Εκκλησία είναι το θέμα να φύγει από την επικαιρότητα πριν την επίσκεψη του πάπα στη χώρα το Μάιο. Η συλλογή 90 χιλιάδων υπογραφών από καθολικούς για να διενεργηθεί δημοψήφισμα όπως είχε γίνει με τις αμβλώσεις δεν εισακούστηκε από τον πρωθυπουργό που θεωρεί ότι το θέμα έκλεισε εφόσον το κόμμα του κέρδισε στις εκλογές.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των πορτογάλων αδιαφορεί για το ζήτημα καθώς τους απασχολούν πολύ περισσότερο τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Η Πορτογαλία έχει πληθυσμό 11 εκατομμυρίων και κατά κεφαλήν εισόδημα μικρότερο από αυτό της Ελλάδας. Η ανεργία έχει ξεπεράσει ήδη το 10% ενώ το 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας έπεσε στο –0,1%. Σε μια πρόσφατη έρευνα η κοινή γνώμη εμφανίζεται μοιρασμένη καθώς το 49% δηλώνει κατά του γάμου και το 45% υπέρ. Απεναντίας το 68% δηλώνει αντίθετο στην υιοθεσία από ζευγάρια του ίδιου φύλου….

Εσείς σε ποιον διάσημο πορτογάλο θα κάνατε πρόταση γάμου;. Γιατί εγώ έχω κάποιον στο μυαλό μου :-Ρ

ronaldo2

Kαι μετά από προτροπή του Iθάκη-man σας προτείνω (για νά χετε να διαλέγετε) δύο ακόμα σέξι πορτογάλους, αυτή τη φορά από το χώρο του μόντελινγκ: είναι οι Filippe Travessa και Valter Carvalho.

filippe travessa valter carvalho

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

ΣΕΞΙ ΓΚΕΪ ΒΙΝΤΕΟ: “ΣΚΟΤΩΣΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ”

Για την ταινία “Σκότωσα τη Μητέρα μου” είχα γράψει για πρώτη φορά πριν από έξι μήνες όταν ο 19χρονος σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής είχε τιμηθεί με τρία βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών. Ο γαλλοκαναδός Ξαβιέ Ντολάν αφηγείται τη (σχεδόν) αυτοβιογραφική ιστορία της πολύ δύσκολης σχέσης ενός γκέι εφήβου με τη μητέρα του. Η ταινία παίζεται αυτή τη στιγμή σε δύο κεντρικούς κινηματογράφους της Αθήνας οπότε προλαβαίνετε ακόμα να πάτε να τη δείτε.

xavier dolan

Οι δυσκολίες στη σχέση μάνας – γιου περιγράφονται κυρίως μέσα από τους συνεχείς και θυελλώδεις καβγάδες τους που φτάνουν σε σημείο να κουράζουν το θεατή καθώς δεν εξισορροπούνται από ένα άλλο χαρακτηριστικό της εφηβείας: τη μελαγχολία και τη διάθεση για εσωστρέφεια. Μοναδική ανάσα οι στιγμές που ο Ιμπέρ περνάει με το αγόρι του και όταν μιλάει μόνος του στη βιντεοκάμερα.

Παρόλη την υπερβολή όμως, η ταινία φέρνει στο νου ανάλογες καταστάσεις που έχουμε ζήσει όλοι στην εφηβεία μας. Ούτε η μάνα ούτε ο γιος μας γίνονται συμπαθείς μέσα από την ταινία, υπάρχουν όμως στιγμές που καταφέρνουμε να τους κατανοήσουμε (για τη μητέρα π.χ. είναι το τηλεφώνημα που δέχεται από το σχολείο).

Σίγουρα αυτό που θαυμάζει κανείς περισσότερο στην ταινία είναι ότι πρόκειται για το έργο ενός 19χρονου! Σε πολλά σημεία πάντως η αισθητική θυμίζει βιντεο-κλιπ - όπως σε αυτή εδώ την πολύ σέξι σκηνή όπου πασαλειμμένοι με μπογιές και χρώματα ο Ιμπέρ και το αγόρι του κάνουν έρωτα στο πάτωμα…

Για όποιον ενδιαφέρεται το τραγούδι που ακούγεται είναι το “Noir Désir” από το βελγικό συγκρότημα των Vive la Fête.


Y.Γ. Όποιο “ακτιβιστικό” γκέι site (ξέρετε, αυτά με τις πορνό διαφημίσεις :-Ρ) ενδιαφέρεται να “δανειστεί” κάτι ΚΑΙ από αυτό το ποστ, παρακαλώ, κάντε τη δουλειά σας :-) Ούτως ή άλλως από μόνοι σας δεν παίρνετε χαμπάρι ούτε ποιες ταινίες παίζονται στα σινεμά…