.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΙΕΡΗ ΚΑΙ ΒΕΒΗΛΗ ΤΕΧΝΗ

Συμβαδίζοντας (ή πηγαίνοντας κόντρα) με το πνεύμα των ημερών, μια σειρά από φωτογραφικές συλλογές καλλιτεχνικού χαρακτήρα που χρησιμοποιούν ως θέμα τους χριστιανικά σύμβολα και προκάλεσαν πρόσφατα έντονες συζητήσεις στις (καθολικές κυρίως) χώρες της Ευρώπης.

Ξεκινάμε από τον ισπανό Φερνάντο Μπαγιόνα και μια σειρά από 14 φωτογραφίες με τον τίτλο “Circus Christi”. O Μπαγιόνα φαντάζεται το σωτήρα του χριστιανισμού ως γόνο οικογένειας του υποκόσμου που γίνεται αστέρας της ροκ και γνωρίζει τον έρωτα τόσο με γυναίκες όσο και με άντρες. Η έκθεση προκάλεσε την αντίδραση καθολικών οργανώσεων ενώ ο καλλιτέχνης ισχυρίζεται ότι δέχτηκε απειλές κατά της ζωής του. Τελικά το πανεπιστήμιο της Γρανάδας αναγκάστηκε να την ακυρώσει ανακοινώνοντας ότι “δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των επισκεπτών”. Με όλο αυτό τον ντόρο δεν είναι τυχαίο ότι η συλλογή κατάφερε να γίνει ανάρπαστη στις μηχανές αναζήτησης του Ίντερνετ.

bayona 2                                              “Η γέννηση”

bayona 4                                    “Το κήρυγμα του Ιησού”

bayona 3                                 “Συνάντηση με τη Μαγδαληνή”

bayona 5                                       “Ο Μυστικός Δείπνος”

bayona 6                                       “Το φιλί του Ιούδα”

bayona 7                                         “Η Αποκαθήλωση”

bayona 8                                         “Ο Επιτάφιος”

bayona                                                “Η Ανάληψη”

bayona 9                                           “Ο άπιστος Θωμάς”

Θα παραμείνουμε στην Ισπανία, μια χώρα που ιστορικά έζησε πολύ έντονα το θρησκευτικό φανατισμό (φτάνει να θυμηθούμε την Ιερά Εξέταση) με αποτέλεσμα στις σύγχρονες δημοκρατικές συνθήκες να εκδηλώνεται ένα αντίστοιχα ισχυρό αντι-θρησκευτικό ρεύμα. Μόλις πριν λίγους μήνες η γκέι και λεσβιακή οργάνωση της Μαδρίτης Cogam ετοίμασε ένα ημερολόγιο με σκηνές από τα ευαγγέλια όπου τρανσέξουαλ μοντέλα και γκέι “αρκούδοι” παίζουν το ρόλο της Παναγίας και των αγίων.

Σύμφωνα με την οργάνωση σκοπός ήταν “να χτυπήσουν τα ταμπού που περνάνε μέσα από τη χριστιανική εκπαίδευση” και κυρίως το ταμπού σχετικά με τη χρήση προφυλακτικού. Οι χριστιανικές οργανώσεις απάντησαν ότι κανείς δεν θα τολμούσε να κάνει κάτι ανάλογο με τα σύμβολα της μουσουλμανικής θρησκείας ενώ η οργάνωση χριστιανών ομοφυλόφιλων Crismho καταδίκασε “την επιπόλαιη χρήση θρησκευτικών συμβόλων που έχει μοναδικό σκοπό να σκανδαλίσει” δηλώνοντας ότι προτιμά “διεκδικήσεις και διάλογο με επιχειρήματα αντί γι’ αυτό το χυδαίο, δημοσιογραφικό τσίρκο”.

cogam 1cogam 3 cogam 6cogam 5cogam7

Θα κλείσουμε με τον 36χρονο καλλιτέχνη Λουίζο Βέγκα ο οποίος ανάμεσα στα άλλα δηλώνει νόθος γιος της Madonna (!!) Τον περασμένο Φεβρουάριο κατάφερε να φωτογραφηθεί γυμνός μπροστά στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης κάτι που έχει κάνει στο παρελθόν και σε άλλους διάσημους ναούς όπως η Sagrada Familia στη Βαρκελώνη και η Sacré Coeur στο Παρίσι. Ο ίδιος δήλωσε ότι συνάντησε μεγάλες δυσκολίες στο εγχείρημά του λόγω των αυστηρών μέτρων ασφαλείας θεωρεί όμως αυτό που έκανε “πραγματική συνεισφορά στην ελευθερία της έκφρασης. Τον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να θεωρούμε το ανθρώπινο σώμα ως κάτι το απαγορευμένο. Προτείνω την επιστροφή στην πραγματική μας φύση.”

LuizoVega 1 LuizoVega 2 LuizoVega 3 LuizoVega 4
LuizoVega 5


Είναι θεμιτό οι καλλιτέχνες να “ενοχλούν” καταγγέλλοντας με αυτό τον τρόπο τα δόγματα που δυναστεύουν τις κοινωνίες ακόμα και σήμερα; ‘Η απλά ένας πολύ προβλέψιμος τρόπος για να κάνουν ντόρο γύρω από το όνομά τους; Ποια είναι η δική σας άποψη;



Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

ΓΥΜΝΟΙ ΑΝΤΡΕΣ: ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΡΙΧΩΤΟ

Αυστραλοί κτηνοτρόφοι από το ημερολόγιο “Outback” του φωτογράφου Πολ Φρίμαν.

hairy men 9hairy men 5OLYMPUS DIGITAL CAMERA         OLYMPUS DIGITAL CAMERA         hairy men 7hairy men 26 hairy men 17OLYMPUS DIGITAL CAMERA         hairy men 19 hairy men 6hairy men 10 OLYMPUS DIGITAL CAMERA         hairy men 23 hairy men 25 hairy men 20hairy men 24hairy men 8hairy men 22 hairy men 21
Το μοντέλο Matthew Stephen Herrick φωτογραφημένος από τον Τζέιμς Λόι.

hairy men 11hairy men 13hairy men 12hairy men 15hairy men 14 hairy men 16



Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΓΚΕΪ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ: ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ

Το μύθο ότι οι γκέι αντιπροσωπεύουν την πεμπτουσία του καλού γούστου και χαρακτηρίζονται από μία ιδιαίτερη έφεση στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων έρχεται να καταρρίψει μια καινούρια ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί σαν αδιάψευστα πειστήρια τις φωτογραφίες που ανεβάζουν οι ίδιοι σε sites ερωτικών γνωριμιών. Κι αν δεν με πιστεύετε ιδού μερικά παραδείγματα που μπορούν σίγουρα να σας πείσουν…

luriddigs1

Επειδή πάντα θέλατε για γκόμενο έναν εκκολαπτόμενο ροκά που να μένει σε ένα άθλιο αχούρι μια προχώ σοφίτα στο Μεταξουργείο παρέα με τις κιθάρες και τα ντραμς του. Μάλλον βέβαια θα προτιμούσατε να μην τον είχατε και γείτονα. Μπορείτε να το κάνετε πάνω στον ανακλινόμενο φτηνο-καναπέ σε χρώματα παραλλαγής ή την αηδιαστική λαδί πολυθρόνα που γίνεται και κρεβάτι. Προσέξτε πόσο πετυχημένα συνδυάζει τρεις διαφορετικούς τύπους πολύφωτων με τον αλουμινένιο απορροφητήρα. Επίσης το αγέρωχο βλέμμα που κοιτάει πολύ μακριά σε ένα -ελπίζουμε λιγότερο τραγικό- μέλλον.

LURIDDIGS2

Κάπως έτσι θα ήταν ο Άγιος Βασίλης αν έπαιζε στο Παρασκευή και 13. Μην αφήνετε να σας ξεγελάσει ο σταυρός στο ριγέ μπλε ραφ-θαλασσί ντεκόρ. Ραντεβού στο σπίτι αυτού του τύπου σημαίνει ότι αν δεν σας ξεσκίσει τις σάρκες το σατανικό τετράποδο που μυρίζει τον πισινό του κάτω αριστερά θα σας περιλάβουν τα σαρκοβόρα φυτά μέσα στις γλάστρες. Αν γλιτώσετε κι από αυτά το πολύφωτο-χταπόδι αναλαμβάνει να σας τυλίξει στα πλοκάμια του και ο καναπές είναι από αυτούς που βυθίζεσαι ατελείωτα και δεν ξαναβγαίνεις ποτέ στην επιφάνεια. Τα αμέτρητα κάδρα κρεμασμένα όπως λάχει στον τοίχο παραπέμπουν κατευθείαν στον Εξορκιστή.

luriddigs3

Σε αυτόν εδώ θα πρέπει να βάλω κάτι παραπάνω για την προσπάθεια – ομολογώ ότι αυτό το μουσταρδί στον τοίχο με έχει συγκινήσει. Τα κρεμασμένα τομάρια και κέρατα θέλουν να υποδηλώσουν ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πρωτόγονο άντρα της σαβάνας που σφάζει και γδέρνει ο ίδιος τα θηράματά του. Μετά το μάτι μας πέφτει στο μωβ-χρυσαφί αραβούργημα του κουβερ-λι και κάθε υποψία τεστοστερόνης και άγριου σεξ καβάλα στα μπαομπάμπ διαλύεται την ίδια στιγμή.

luriddigs4

Ατελείωτες ώρες στο σολάριουμ κι ένα μαύρισμα που πηγαίνει ασορτί με το κοραλλί μενταγιόν έρχονται να τονίσουν την ξένοιαστη και ανέμελη φύση αυτής της νεαρής και άδολης ύπαρξης. Δύο πράγματα έχουμε να συμβουλεύσουμε τον επίδοξο σεξουαλικό ακροβάτη μας: πρώτον δεν ψωνίζουμε αιώρες για το σεξ από το Πράκτικερ. Δεύτερον τόσα λεοπαρδαλέ prints στο ίδιο δωμάτιο δημιουργούν ένα αισθητικό αλαλούμ. Αν και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν είναι αγεωγράφητος και φαίνεται ότι παρακολουθεί ανελλιπώς το ΣΚΑΙ αφού έβαλε τη λεοπάρδαλη της Αφρικής στα νότια και τη λεοπάρδαλη της Σιβηρίας στα βόρεια. Άντε να δω τώρα πως θα ξεκρεμαστείς από κει.

luriddigs5

Γι αυτό το πιπίνι κακιά κουβέντα δεν μπορούμε να πούμε γιατί είναι και αόμματο. Και ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει βέβαια – οποιοσδήποτε ήταν αναγκασμένος να ζήσει εκεί μέσα θα είχε βγάλει μόνος του τα μάτια του. Από που να ξεκινήσει κανείς – την ξύλινη επένδυση στους τοίχους με τη σατανική περικοκλάδα από το μικρό μαγαζάκι του τρόμου που σκαρφαλώνει με απειλητικές διαθέσεις; Την κλαρωτή ροζ κουρτίνα με το ντεσέν από Κάντι-Κάντι; Τον κεραμιδί καναπέ με τα ασιατικά prints στα μαξιλάρια; Τις λουλουδιαστές λάμπες στο πολύφωτο που κάνουν σετάκι με τα μπιμπελό που κουβάλησε από το Μουράνο η συγχωρεμένη η θεία μου η Ουρανία; Τι σούπερ ήρωας θα ήμουν αν δεν έσωζα αυτό το αθώο, άτριχο πλασματάκι από ένα τέτοιο αισθητικό ολοκαύτωμα…

luriddigs6

Τώρα εμένα γιατί δεν με χαλάει καθόλου όλο αυτό το χάος και η ακαταστασία στο φοιτητικό δωμάτιο; Γιατί δεν αντηχούν στα αυτιά μου οι στριγγλιές της μάνας που ουρλιάζει στον κανακάρη γιόκα της “δούλα με έχετε κάνει πια, αλλά βέβαια τέτοια γαϊδούρια μεγάλωσα, να δω πότε θα τα βροντήξω επιτέλους να σας παρατήσω σύξυλους”; Γιατί δεν φρίττω με τη μαύρη αλογοουρά που κρέμεται στον τοίχο δίπλα στις μακάβριες κουρτίνες που καλύπτουν τα καγκελόφραχτα παράθυρα; Επειδή στη συγκεκριμένη φωτογραφία είναι ολοφάνερο ότι όσα μας στέρησε το καλό γούστο μας τα προσφέρει απλόχερα η μητέρα Φύση…

luriddigs7

Το πιάσατε τώρα το υπονοούμενο, ξέρω ποιος είμαι, τί θέλω και το κυριότερο πόσο το χρεώνω. Το αγόρι στη φωτογραφία μας έχει ακριβά γούστα όπως υποδηλώνεται από το Λουί-Κενζ κεφαλάρι του κρεβατιού που πηγαίνει ασορτί με την ταπετσαρία, τη χαρακτηριστική αφθονία σε φο-μπιζού και τη Μoet & Chandon στο κομοδίνο που παραπέμπει κατευθείαν σε σκηνικά παρακμιακής χλιδής τύπου Τζούλια. Σαν να μας λέει, τώρα εγώ κακώς ασχολούμαι μαζί σας αντί να λιάζομαι αγκαλιά με τον Γκοτιέ στο Σεν Τροπέ αλλά από την άλλη έχω κοτσάρει και το Rayban στο μάτι για να μη με τσιμπήσει το Ηθών.

luriddigs8

Εδώ έχουμε ένα υπάκουο, ευαίσθητο και αθλητικό αγόρι που περιμένει υπομονετικά τον μπαμπά του να γυρίσει νευριασμένος από τη δουλειά και να του της βρέξει στον πισινούλη. Τα κουκλάκια έχουν στοιχηθεί προσεκτικά πάνω στις πολυθρόνες με τα φλοράλ σχέδια και περιμένουν να σερβιριστούν το απογευματινό τσάι από το τραπεζάκι με το ροζ τραπεζομάντιλο και το σερβίτσιο της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων. Το σκηνικό της Λιλιπούπολης συμπληρώνεται με τις πορσελάνινες παναγίτσες πάνω στο τζάκι και το πολύφωτο που συνδυάζει φάτνη, συντριβάνι και τη Φωλιά του Κούκου. Τρία σε ένα.

luriddigs9

Θα προσέξατε φίλες μου τη χαλαρή και αριστοκρατική πόζα, τα κάδρα με τις μιμόζες και τις ορτανσίες που πλαισιώνουν το αντικείμενο του πόθου και τα κληρονομήσαμε από τη θεία μας που ήτο μαρκησία, τις άψογα περιποιημένες γάμπες που συναγωνίζονται σε γυαλάδα το αχανές παρκέ (έξω από το πλάνο μια στρατιά από φιλιππινέζες σταχτοπούτες το σφουγγίζουν με τα δάκρυά τους), τη λιτή και κλασική πολυτέλεια στους τοίχους και τον πολυέλαιο πάνω από την εσωτερική σκάλα που θα έκανε και τη Σκάρλετ Ο’ Χάρα να σκάσει από το κακό της. Ο μον ντιε, καλά μου τα έλεγε η μάμι, τί ήθελα εγώ να εκτεθώ σε όλη αυτή την πλεμπαρία;