.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΣΤΟΧΟΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΜΙΣΟΥΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Οι ομοφυλόφιλοι διατρέχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να πέσουν θύματα επιθέσεων μίσους σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μειονότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η αντιρατσιστική οργάνωση Southern Poverty Law Center μετά από ανάλυση των στατιστικών στοιχείων του FBI σχετικά με τα εγκλήματα μίσους που διαπράχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1995 ως το 2008.

homophobia.preview
Ως “εγκλήματα μίσους” το FBI ορίζει τις επιθέσεις που έχουν κίνητρο τη φυλή, το θρήσκευμα ή το σεξουαλικό προσανατολισμό του θύματος. Κάνοντας αναγωγές από το ποσοστό της κάθε ομάδας στο σύνολο του πληθυσμού, οι αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ομοφοβικές επιθέσεις είναι δύο φορές συχνότερες σε σχέση με τις ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος των μαύρων και των εβραίων, 4 φορές συχνότερες από τις επιθέσεις σε βάρος των μουσουλμάνων και 14 φορές συχνότερες από τις ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος των λατίνων. Συνολικά από τα 88 χιλιάδες εγκλήματα μίσους που καταγράφηκαν σε μια περίοδο 14 ετών, το 17% είχαν θύματα ομοφυλόφιλους.

Η δημοσίευση των στοιχείων έρχεται σε μια εποχή που η Αμερική βιώνει ένα κύμα αυτοκτονιών γκέι εφήβων που βρέθηκαν στο στόχαστρο συνομηλίκων τους, ενώ ομοφοβικές επιθέσεις έρχονται κάθε μέρα στο φως της δημοσιότητας: ακόμα και στην κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη η αστυνομία συνέλαβε πρόσφατα 10 άτομα για το σαδιστικό βασανισμό τριών γκέι αντρών. Η έξαρση των επιθέσεων αποδίδεται στην αυξανόμενη ορατότητα και κοινωνική αποδοχή των ομοφυλόφιλων και τη δημοσιότητα που έχει δοθεί σε ζητήματα όπως ο γκέι γάμος.

homophobic hate

Η οργάνωση μετράει 18 εξτρεμιστικές ακροδεξιές ομάδες που καλλιεργούν κλίμα εχθρότητας σε βάρος των ΛΟΑΔ ατόμων προπαγανδίζοντας μύθους όπως ότι οι ομοφυλόφιλοι κακοποιούν παιδιά συχνότερα σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους ή ότι είναι οι ίδιοι θύματα κακοποίησης, ότι ζουν λιγότερο και είναι περισσότερο φιλάσθενοι, ότι το ναζιστικό κόμμα υπήρξε ομοφυλοφιλική οργάνωση (!) και ότι η ομοφυλοφιλία αποτελεί μια μορφή ψυχοπαθολογίας που μπορεί να “θεραπευτεί”. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές από αυτές τις ομάδες δραστηριοποιούνται πλέον και σε αρκετές χώρες της Αφρικής με τη μορφή “ιεραποστολών” που συμβουλεύουν τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών για τη λήψη μέτρων κρατικής βίας και καταστολής σε βάρος των σεξουαλικών μειονοτήτων…

Η δημοσίευση αυτών των στοιχείων έρχεται και ως απάντηση σε πρόσφατη συνέντευξη ομογενούς γκέι συγγραφέα από την Αυστραλία που επιμένει να δηλώνει ότι “το πού στεκόμαστε αναφορικά με τους πρόσφυγες καθορίζει τις αξίες μας στον σύγχρονο κόσμο” προσθέτοντας ότι '”οι αμερικάνοι έχουν προσαρμοστεί καλύτερα από όλους στο φαινόμενο της πολυ-πολιτισμικότητας”. Είναι φανερό ότι εκεί που η μάχη κατά των προκαταλήψεων δίνεται επιλεκτικά, με βάση μια πολιτική “χωνευτηρίου” που στοχεύει απλά στη συνύπαρξη διαφορετικών φυλετικών και θρησκευτικών ομάδων χωρίς (φανερές) τριβές και με την καλλιέργεια ομοφοβικού κλίματος να χρησιμεύει πολλές φορές ως μέσο άμβλυνσης των φυλετικών, θρησκευτικών και ταξικών διαχωρισμών, το μίσος βρίσκει άλλες διεξόδους και όσοι μένουν έκθετοι και κοινωνικά ευάλωτοι τελικά πληρώνουν το τίμημα.



Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΕΡΩΣ ΑΝΙΚΑΤΕ ΜΑΧΑΝ

Ακούστε το πανέμορφο καινούριο τραγούδι του 26χρονου τραγουδοποιού Tom Goss που έχει τίτλο “Lover” και δείτε το πολύ συγκινητικό βίντεο με ένα στρατιώτη που τραυματίζεται βαριά στο μέτωπο ενώ πίσω στην πατρίδα, ο αγαπημένος του δεν έχει τρόπο να μάθει νέα του. Σημαντική λεπτομέρεια: οι τρεις φαντάροι που δίνουν τις πρώτες βοήθειες στον τραυματία είναι πραγματικοί στρατιωτικοί που απολύθηκαν από τον αμερικάνικο στρατό όταν αποκάλυψαν ότι είναι ομοφυλόφιλοι.

I can feel your whisper close,
Like the sweetness of a rose,
When I turn I hear your voice,
You’re my only lover.

They say that every one thousand years a love may come.
To wrap you up and tie your bones.
Well, I’ve got mine.

[Όλοι οι στίχοι εδώ]



Αφιερωμένο σε όλους τους ερωτευμένους. Εμένα με συγχωρείτε, πρέπει να πεταχτώ μέχρι το περίπτερο για χαρτομάντηλα :-)



Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΟΙ ΛΑΔΩΜΕΝΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

oil wrestlers2

Η “πάλη με λάδι”, ένα έθιμο που χρονολογείται από το 14ο αιώνα τόσο στην (τουρκική) ανατολική Θράκη όσο και στην (ελληνική) δυτική Θράκη, συγκαταλέγεται από φέτος στη λίστα με τα άυλα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που συντάσσει η οργάνωση του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO). Στην ίδια λίστα έχουν συμπεριληφθεί φέτος -ανάμεσα σε άλλα- η μεσογειακή δίαιτα, η γαλλική γαστρονομία, η ιρανική ταπητουργία, το μεξικάνικο φαγητό και το φλαμένκο.

oil wrestlers1
oil wrestlers3
oil wrestlers4

Άθλημα εξαιρετικά ανδροπρεπές (δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν παρατηρήσει την έντονη ατμόσφαιρα ομοερωτισμού που αποπνέει η συγκεκριμένη εκδήλωση), το πιο γνωστό φεστιβάλ “πάλης με λάδι” γίνεται κάθε Ιούνιο στην Αδριανούπολη της Τουρκίας. Οι παλαιστές αποκαλούνται “πεχλιβανήδες” και εκπαιδεύονται σε ένα συνδυασμό ελληνορωμαϊκής και ελεύθερης πάλης με το σύστημα δασκάλου-μαθητευόμενου. Λίγο πριν αντιμετωπίσουν τους αντιπάλους τους, αλείφουν το σώμα τους με λάδι ελιάς ενώ φοράνε τα “κισπέτ” – χοντρά παντελόνια φτιαγμένα από δέρμα βουβαλιού. Ηττημένος είναι ο αθλητής που οι ώμοι του θα ακουμπήσουν το έδαφος. Ο νικητής του τουρνουά κερδίζει τη “χρυσή ζώνη” η οποία περιφέρεται σε ολόκληρη την πόλη πριν καταλήξει σε μια μουσουλμανική θρησκευτική τελετή στο τζαμί του σουλτάνου Σελίμ. Οι "πεχλιβανήδες” θεωρούνται κοινωνικά πρότυπα που ενσαρκώνουν τις αξίες της γενναιοδωρίας, της τιμιότητας, και του σεβασμού προς τα έθιμα και τις παραδόσεις.

oil wrestlers5
oil wrestlers6
oil wrestlers8
oil wrestlers9

Όπως είναι αναμενόμενο (φτάνει να κοιτάξει κανείς τις φωτογραφίες) δεν είναι λίγα τα πρακτορεία γκέι τουρισμού που ενδιαφέρονται να οργανώσουν ταξίδια με σκοπό την παρακολούθηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Μέχρι στιγμής πάντως αντιμετωπίζουν την κάθετη αντίδραση των διοργανωτών. Πολύ πρόσφατα μια ομάδα τούρκων αρκούδων θέλησε να συμπεριλάβει το φεστιβάλ σε μια οργανωμένη γκέι τουρνέ της Τουρκίας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραδοσιακών Αθλημάτων της χώρας χαρακτήρισε την πρωτοβουλία τους “ανήθικη και αηδιαστική” με αποτέλεσμα τα σχέδια να ματαιωθούν.

oil wrestlers11
oil wrestlers10
oil wrestlers7
oil wrestlers12


Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι, με εξαίρεση μια αναφορά σχετικά με τη μεσογειακή δίαιτα, η Ελλάδα είναι παντελώς απούσα από τη λίστα της UNESCO με τα μνημεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, σε αντίθεση με γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία και η Κροατία, οι οποίες φροντίζουν να προβάλουν διεθνώς τα λαογραφικά έθιμα και τις παραδόσεις τους.


[ Οι πληροφορίες από εδώ και οι εξαιρετικές φωτογραφίες εδώ.]



Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Η ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ Η ΜΝΗΜΗ

lea trans naked 
H Lea T. ξεκίνησε την καριέρα της στο αντρικό μόντελινγκ με το όνομα Λέο Σερέζο. “Ακόμα και τότε στα κάστινγκ πολλοί με μπέρδευαν με γυναίκα” θυμάται η ίδια. Σήμερα η καλλίγραμμη βραζιλιάνα είναι η καινούρια μούσα του οίκου Ζιβανσί και το πρώτο τρανς μοντέλο που πρωταγωνιστεί στις πασαρέλες και τα εξώφυλλα των περιοδικών μόδας - ανάμεσά  τους η γαλλική Vogue όπου μια γυμνή της φωτογράφιση προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Η έμφυτη χάρη και αριστοκρατικότητα που εκπέμπει όταν φωτογραφίζεται με τις τουαλέτες των μεγάλων σχεδιαστών δεν πρέπει να μας ξεγελάει: τα παρασκήνια του κόσμου της μόδας δεν είναι εξίσου λαμπερά. Όταν αποφάσισε να ξεκινήσει ορμονοθεραπείες (στο μέλλον σκέφτεται να προχωρήσει και σε χειρουργική επέμβαση), οι αντιδράσεις στον επαγγελματικό της χώρο κάθε άλλο παρά θετικές ήταν. “Είναι σαν να κάνω πόλεμο στο μυαλό τους” εξομολογείται.

lea t2 
Εξωτερικά η Μάβι Σουζέλα δεν έχει καμία σχέση με τη λαμπερή  Lea: μια 50χρονη τροφαντή νοικοκυρά σήμερα, η Μάβι ήταν το 1988 το πρώτο άτομο στην Κούβα που υποβλήθηκε σε επέμβαση αλλαγής φύλου. Η κατακραυγή ήταν τόσο μεγάλη, που για τα επόμενα είκοσι χρόνια το κουβανικό σύστημα υγείας δεν χρηματοδότησε ξανά καμία τέτοια επέμβαση. Σήμερα ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της προβάλλεται στην κουβανική τηλεόραση με σκοπό όπως λέει η ίδια “να μάθουν οι άνθρωποι να μας αγαπούν και να μας καταλαβαίνουν”. Θυμάται την περιφρόνηση του πατέρα της που ήθελε να τη διώξει από το σπίτι. Τις απόπειρες αυτοκτονίας. Και την αγωνία της όταν εξομολογήθηκε στον άντρα της την αλήθεια. “Μου είπε:”σε γνώρισα γυναίκα και για μένα παραμένεις γυναίκα” Ήταν μια τεράστια ανακούφιση.”

mavi-trans

Η σημερινή μέρα έχει ανακηρυχθεί “Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης” για τα διεμφυλικά (transgender) και διαφυλικά (transexual) άτομα. Μια μέρα για να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν άνθρωποι πίσω από τους όρους που επινοούμε και τα κουτάκια που μας αρέσει να φτιάχνουμε, πίσω από τη λάμψη των ανοιχτόμυαλων περιοδικών και τα ντοκιμαντέρ που παίζονται σε ψαγμένα φεστιβάλ. Ότι κάθε τρεις μέρες κάπου στον κόσμο ένας από αυτούς τους ανθρώπους πέφτει θύμα δολοφονίας, όμως η ζωή τους δεν εξαντλείται σε μακάβριες στατιστικές, ούτε σταματάει όταν τα φώτα σβήνουν και τα φανταχτερά φορέματα επιστρέφουν  στις ντουλάπες. Ζωή υπάρχει όσο υπάρχουν άνθρωποι που θυμούνται, άνθρωποι που κάθονται δίπλα-δίπλα, που ανακαλύπτουν τη φωνή τους και αρχίζουν σιγά-σιγά να διηγούνται  τις ιστορίες τους. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που θυμούνται, όσο υπάρχει αυτό που το λέμε μνήμη, υπάρχει και ζωή. Ο μοναδικός πραγματικός θάνατος  που μπορούμε να επιβάλλουμε σε κάποιον είναι αυτός της σιωπής - και της λήθης.

.

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

H ΑΓΑΠΗ ΣΤΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Πριν από λίγες εβδομάδες ο 21χρονος Τζέικομπ από τη Νέα Υόρκη έγινε το καινούριο αστέρι του κυβερνοχώρου όταν ανέβασε στο YouTube μια ερωτική εξομολόγηση προς τον αγαπημένο του Άντονι στη νοηματική γλώσσα. Με 500 χιλιάδες επισκέψεις μέχρι στιγμής, το βιντεάκι που μπορείτε να δείτε παρακάτω έχει κυριολεκτικά λιώσει καρδιές σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη!

Ο Τζέικομπ και ο Άντονι είναι μαζί από τον περασμένο Απρίλιο και δηλώνουν τρελά ερωτευμένοι. Όπως εξηγούν σε μια συνέντευξή τους, κανείς από τους δύο δεν είναι κωφάλαλος. Ο Άντονι δηλώνει λάτρης της νοηματικής και της ευκαιρίας που του δίνει να συνομιλεί με κωφάλαλους. Ο Τζέικομπ το παρατήρησε και αποφάσισε να μάθει κι αυτός. Όπως λέει ο ίδιος “για μένα η νοηματική είναι μια μορφή τέχνης. Είναι σαν να μαθαίνεις τα χέρια σου να χορεύουν! Από το πρώτο μας ραντεβού ο Άντονι άρχισε να μου μαθαίνει τη νοηματική γλώσσα και περάσαμε έτσι ένα ολόκληρο βράδυ μαζί, ανακαλύπτοντας ο ένας τον άλλο".

Στην αρχή το βίντεο ήταν μια απόλυτα προσωπική στιγμή μεταξύ τους. Ο Άντονι θυμάται την αντίδρασή του όταν το είδε για πρώτη φορά: “Ακόμα κι αν δεν γνωρίζει κανείς νοηματική, είναι προφανές ότι κάθε χειρονομία έχει ερωτική σημασία. Όταν το είδα, έχασα τη μιλιά μου. Ήταν τόσο αξιολάτρευτο, τόσο προσωπικό, τόσο όμορφο…”

jacob-anthony
Πως αποφάσισαν λοιπόν να ανεβάσουν κάτι τόσο προσωπικό στο ίντερνετ; “Το βλέπουμε σαν μια έκφραση του γκέι έρωτα που πολύς κόσμος τον συνδέει αποκλειστικά με το σεξ. Οι αντιδράσεις ήταν εκπληκτικές, αλλά δεν νομίζω ότι αυτές οφείλονται στο ότι ο κόσμος βλέπει ένα νόστιμο αγόρι χωρίς μπλούζα να χρησιμοποιεί τη νοηματική γλώσσα. Νομίζω ότι ο λόγος που γνώρισε τέτοια επιτυχία είναι το μήνυμά του.”

“Αυτό το βίντεο σημαίνει πολλά για μας και έδωσε σε πολύ κόσμο την ευκαιρία να δει τι σημαίνει πραγματικά έρωτας ανάμεσα σε δύο αγόρια. Είμαστε ευτυχείς που δώσαμε στον κόσμο μια ευκαιρία να χαμογελάσει.”

Εμείς να τους ευχηθούμε να είναι πάντα ευτυχισμένοι μαζί. Και καλά μυαλά σε όσους ψήφισαν για να εμφανίζεται το βίντεο ως “ακατάλληλο” στο YouTube…

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

“Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΚΕΪ. ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΝ;”

“ Ή μπορεί και να μην είναι. Δεν με νοιάζει. Παραμένει γιος μου. Εγώ είμαι η μητέρα του. Κι αν έχετε πρόβλημα με κάποια από τις παραπάνω προτάσεις, δεν θέλω να σας ξέρω.

boo

Το σκέφτηκα πολύ αν έπρεπε να γράψω κάτι για το γλυκό μου αγόρι και την αποκριάτικη φορεσιά του. Ή μάλλον για τις αντιδράσεις των άλλων στη μεταμφίεσή του. Αποφάσισα ότι αν περνούσαν λίγες μέρες και η υπόθεση συνέχιζε να με εκνευρίζει, θα καθόμουν να γράψω τις σκέψεις μου.

Αυτά είναι τα γεγονότα που οδήγησαν να γράψω: ο γιος μου είναι 5 χρονών και πηγαίνει στο προνήπιο. Λατρεύει το “Σκούμπι Ντου” από τότε που μπόρεσε να συγκεντρώνεται αρκετή ώρα για να το παρακολουθεί. Το Halloween είναι μια γιορτή όπου τα παιδιά μασκαρεύονται. Στο σχολείο του γιου μου τα παιδιά μασκαρεύονται, κάνουν μια μικρή επίδειξη και μετά βγάζουν τις φορεσιές για να συνεχίσει η γιορτή. H καλύτερή του φίλη είναι κορίτσι. Έχει μια μεγαλύτερη αδελφή. Περνάει τον περισσότερο καιρό μαζί μου. Και η μητέρα του είμαι εγώ, όχι εσείς.

Λίγες εβδομάδες πριν τη γιορτή, ο γιος μου αποφάσισε ότι μαζί με την καλύτερή του φίλη ήθελαν να ντυθούν όπως η Δάφνη στο “Σκούμπι Ντου”. Είχε ντυθεί Σκούμπι Ντου πριν από δύο χρόνια. Δίσταζα να αγοράσω τη φορεσιά, όχι γιατί είναι κοριτσίστικη, αλλά γιατί τα 5χρονα αλλάζουν πολύ συχνά γνώμη. Αφού το ζήτησε καμιά-δυο φορές ακόμα, του είπα εντάξει και έστειλα την παραγγελία. Όταν έφτασε, πέταγε στα σύννεφα. Ήταν τέλεια.

Όσο όμως πλησίαζε η μεγάλη μέρα, άρχισε να δείχνει πιο διστακτικός. Το συζήτησα μαζί του και μου εκμυστηρεύτηκε ότι φοβόταν πως κάποιοι μπορεί να γελάσουν μαζί του. Του απάντησα ότι αν γελάσουν, είναι γιατί η φορεσιά του είναι αστεία και έξυπνη. Επέμεινε ότι θα γελούσαν γιατί θέλουν να τον κοροϊδέψουν. Τον καθησύχασα. Σοβαρά τώρα, γιατί κάποιος να θέλει να κοροϊδέψει ένα μασκαρεμένο παιδάκι;

Και φτάνει η μεγάλη μέρα. Ο γιος μου δεν θέλει να βγει από το αυτοκίνητο. Φοβάται πως μπορεί να αντιδράσουν οι υπόλοιποι. Τον πείθω να μπει μέσα. Έχει φανερό τρακ. Δεν δίνω πολύ σημασία, γιατί είναι αγχωτικός τύπος γενικά. Δηλαδή σοβαρά, ποιος μπορεί να κοροϊδέψει ένα παιδί ντυμένο αποκριάτικα; Πρώτες τον βλέπουν κάτι φίλες μου που ήξεραν τι θα φορέσει, χαμογέλασαν και τον χαιρέτησαν. Αρχίσαμε να διασχίζουμε το διάδρομο μέχρι την τάξη του.

Και κάπου εκεί το κλίμα άρχισε να στραβώνει. Δυο μητέρες με γουρλωμένα μάτια έκαναν κάτι γκριμάτσες λες και τους έβαλες να μυρίσουν σκουπίδια. Συνειδητοποιώ ότι ο γιος μου το καταλαβαίνει. Τις ρωτάω “δεν είναι φοβερή η φορεσιά του;” και η μαμά νο. 1 μου απαντάει αηδιασμένη “εκείνος ζήτησε να ντυθεί έτσι;” Της απαντάω ότι αυτό είναι το νόημα της γιορτής, το κάθε παιδάκι να ντυθεί αυτό που θέλει. Συνεχίζει με τις αδιάκριτες ερωτήσεις της, μα πως έγινε αυτό, τι έκανα για να τον εμποδίσω κτλ. Η μαμά νο.2 έμεινε σιωπηλή αλλά έδειχνε φανερά αναστατωμένη.

Εκείνη τη στιγμή με πλησιάζει η μαμά νο.3. Ήταν στη μεγάλη αίθουσα, μας είδε που μπήκαμε και μας ακολούθησε στο διάδρομο για να μας πει αυτό που σκεφτόταν. Με λίγα λόγια, ότι δεν έπρεπε ποτέ να “επιτρέψω” κάτι τέτοιο και ευτυχώς που δεν το ζήτησε ένα χρόνο μετά, στο νηπιαγωγείο, γιατί τότε θα έπρεπε να “πατήσω πόδι” και να το απαγορεύσω. Της απάντησα ήρεμα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να κάνω κάτι τέτοιο και ότι δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτά που μου λέει. Συνέχισε εξηγώντας μου πόσο σκληρά είναι τα παιδιά και πόσο θα γελοιοποιούσαν το δικό μου παιδί.

Η απάντησή μου σε αυτό ήταν ότι οι μόνες που δείχνουν να έχουν πρόβλημα είναι οι μανάδες των παιδιών. Και ότι καλά θα κάνει ο καθένας να κοιτάει τη δουλειά του.

Αν κάποιος νομίζει ότι “επιτρέποντας” στο γιο μου να ντυθεί κορίτσι σε μια σχολική γιορτή θα τον κάνω γκέι, είναι ανεγκέφαλος. Πρώτον, αυτό είναι γελοίο. Δεύτερον, ακόμα κι αν γίνει γκέι, δεν θα τον αγαπώ λιγότερο. Τρίτον, εγώ δεν ανησυχώ ότι άμα μεγαλώσει ο δικός σου γιος θα γίνει χελωνονιντζάκι επειδή φόρεσε μια στολή στις Απόκριες. Οπότε κάνε μας τη χάρη.

Όμως αυτό που μου ράγισε την καρδιά ήταν ότι αποδείχτηκε πως το γλυκό και καλόκαρδο 5χρονο αγοράκι μου είχε δίκιο να ανησυχεί . Σε αυτή την ηλικία γνώριζε ήδη ότι υπάρχουν άνθρωποι όπως οι μαμάδες 1, 2 και 3. Σε αυτή την ηλικία έχει μάθει ήδη να ανησυχεί για το πως θα αντιδράσουν και τι θα του πουν.

Η καρδιά μου ραγίζει το ίδιο όταν μαθαίνω ότι κάποιοι άλλοι γονείς χάνουν για πάντα τα παιδιά τους. Παιδιά που αποφασίζουν να βάλουν τέρμα στη ζωή τους μην μπορώντας να αντέξουν τις κοροϊδίες και τα καψόνια των άλλων. Δεν είναι σωστό κάποιοι τραμπούκοι να παίζουν με τη ζωή ενός παιδιού. Ακόμα κι όταν προσποιούνται ότι το κάνουν από “ενδιαφέρον”.

Δεν θεωρώ ότι είμαι κακή μάνα. Δεν παραμελώ, ούτε κακοποιώ τα παιδιά μου. Και τα παιδιά μου δεν είναι τέλεια, αλλά προσπαθώ να τα μάθω πως να βρουν το δρόμο τους σ’ αυτόν τον απέραντο και σκληρό κόσμο που ζούμε. Όμως σε καμία περίπτωση δεν ήθελα ο γιος μου να “μάθει το μάθημά του” με αυτό τον τρόπο, απ’ αυτές τις κυρίες, που θεωρούν ότι είναι και “θεοσεβούμενες”. Με τρελαίνει που έκαναν αυτές τις σκέψεις και, ακόμα χειρότερα, που δεν είχαν κανένα πρόβλημα να πουν δυνατά αυτό που σκέφτηκαν. Με τρελαίνει που το ροζ θεωρείται ακόμα “κοριτσίστικο” χρώμα και που το μωρό μου πρέπει να επιστρατεύσει όλο του το κουράγιο άμα θέλει να ντυθεί Δάφνη για τις Απόκριες.

Και το μόνο που ελπίζω για τα παιδιά μου, και τα δικά σας, και τα παιδιά των μανάδων 1,2 και 3 είναι να είναι ευτυχισμένα. Αν ένα μοβ κολάν και ένα βελούδινο φόρεμα μπορεί να κάνει το μωρό μου ευτυχισμένο σε μια σχολική γιορτή, τόσο το καλύτερο. Αν θέλει να κυκλοφορεί με τσάντα ή να παντρευτεί έναν άντρα ή να βάφει τα νύχια του μαζί με τις φιλενάδες του, κανένα πρόβλημα. Το καθήκον μου ως μητέρα δεν είναι να πνίξω ό,τι διαφορετικό μπορεί να έχει μέσα του, αλλά να τον βοηθήσω στο δρόμο του. Δεν είναι να του υποδείξω ποιος πρέπει να γίνει, αλλά πως να γίνει σωστός άνθρωπος. Και ελπίζω να τα καταφέρω.

Ο αντράκος μου ήταν κούκλος με τη φορεσιά του. Του έδωσε και κατάλαβε με την καροτί περούκα και δεν θα του το στερούσα με τίποτα. “



[ Η ανάρτηση μιας μητέρας στο μπλογκ Nerdy Apple Bottom που έκανε πραγματικό πάταγο στην Αμερική: περισσότερες από ένα εκατομμύριο επισκέψεις και πάνω από 40 χιλιάδες σχόλια! ]

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΟΜΟΦΟΒΙΚΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

axe
“Axe: Για άντρες που προτιμούν να πηγαίνουν με γυναίκες παρά καβάλα στο άλογο” (από υπαίθρια διαφήμιση στον Καναδά)


karate1

“Μήπως είναι καιρός να τον πάτε στο καράτε;” (Διαφήμιση σχολής πολεμικών τεχνών στη Φλώριδα των ΗΠΑ)


chile-maricon
“Αδελφή είναι αυτός που κακοποιεί μια γυναίκα”
(τηλεοπτική διαφήμιση εναντίον της οικογενειακής βίας στη Χιλή. Oι λοαδ οργανώσεις της χώρας στην αρχή αντέδρασαν αλλά στη συνέχεια κάποιες υιοθέτησαν το μήνυμα, ισχυριζόμενες ότι η κυριολεκτική σημασία της λέξης “maricon” στα ισπανικά είναι “δειλός”)



Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ο ΡΙΚΙ ΜΑΡΤΙΝ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ ΟΠΡΑ: “Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ”

“Ο λόγος που μίλησα τώρα είναι τα παιδιά μου. Τα κρατούσα στην αγκαλιά μου και σκεφτόμουν ότι δεν μπορώ να τα μάθω να λένε ψέματα. Πριν αποφασίσω να γίνω πατέρας είχα ήδη αποδεχτεί αυτό που είμαι και ήμουν χαρούμενος γι’ αυτό.”

“Ο συνεχής βομβαρδισμός με το ερώτημα αν είμαι ή δεν είμαι γκέι με έσπρωχνε πιο μακριά από την αλήθεια. Γιατί ο κόσμος το αντιμετώπιζε με ιδιαίτερα σκανδαλοθηρικό τρόπο. Κορόιδευαν τη σεξουαλικότητά μου. Η αντίδρασή μου ήταν “Δεν θέλω να είμαι αυτό το πράγμα. Το απορρίπτω. Μισώ τον εαυτό μου.” Γι’ αυτό και επιμένω: όταν κάποιος δεν είναι έτοιμος δεν πρέπει να τον πιέζουμε να αποκαλυφθεί. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια επιδημία τραμπουκισμών σε βάρος ομοφυλόφιλων παιδιών. Παιδιά που οδηγούνται στην αυτοκτονία επειδή κάποιοι τους βγάζουν από την ντουλάπα με το ζόρι. Αυτό είναι φριχτό. Για να είναι έτοιμος κάποιος πρέπει να περάσει από μία πνευματική διαδικασία ώστε να μπορέσει τελικά να αποδεχτεί τον εαυτό του. Και όταν τα καταφέρνει, αισθάνεται υπέροχα!”

[Εξαιρετικά αφιερωμένο σε όσους “απαιτούν” από τα δημόσια πρόσωπα να αποκαλύψουν τη σεξουαλικότητά τους αφού προηγουμένως τα έχουν στοχοποιήσει μέσω της κατινιάς, της κακοήθειας και του κουτσομπολιού.]

“Η μητέρα μου με ρώτησε; “Είσαι ερωτευμένος αγόρι μου;” Ναι είμαι μαμά. “Είσαι ερωτευμένος με άντρα;” Ναι μαμά, με έναν άντρα. “Σε αγαπώ. Μην ανησυχείς. Αγκάλιασέ με.” Αυτό έγινε όταν ήμουν 20-21. Χρειάστηκε λίγο χρόνο για να επεξεργαστεί την πληροφορία και μετά ξέσπασε “Τι θα απογίνει το παιδί μου;” Δυστυχώς οι άνθρωποι δεν ήταν έτοιμοι τότε. Και δυστυχώς πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα σήμερα.”

Για πολλά χρόνια με έκαναν να πιστεύω ότι αυτά που αισθανόμουν ήταν λάθος. Ότι ήταν αμαρτία. Γι αυτό και προσπαθούσα να τα αρνηθώ όσο μπορούσα. Υπήρξαν εποχές που θεωρούσα ότι είμαι “χαλασμένος”. Ότι δεν αξίζω τίποτα. Και δυστυχώς πολλά δεκαεπτάχρονα παιδιά περνάνε ακριβώς το ίδιο σήμερα. Υπάρχουν και άνθρωποι που ζουν όλη τους τη ζωή τους έτσι.”

“Ναι, ένιωσα πάθος με γυναίκες. Και σίγουρα δεν είμαι ο μόνος γκέι άντρας που είχε τέτοιες εμπειρίες με γυναίκες. Δεν θα πω ψέματα στις γυναίκες που ήμασταν μαζί ότι δεν πέρασα καταπληκτικά κοντά τους. Δεν είμαι αμφιφυλόφιλος. Είμαι γκέι. Για πολλά χρόνια νόμιζα ότι ήμουν αμφιφυλόφιλος. Ήμουν μπερδεμένος. Όταν ήμουν με μια γυναίκα τα πάντα ήταν τέλεια. Το πιο σημαντικό ήταν ότι ο κόσμος λάτρευε να με βλέπει με γυναίκες. Και προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου ότι θα τα καταφέρω.”

Είμαι σε μια υπέροχη σχέση. Τα πράγματα συμβαίνουν εκεί που δεν τα περιμένεις. Δεν έψαχνα σχέση, ήμουν μια χαρά μόνος. Και ξαφνικά βρίσκεται κάποιος που με κάνει να αισθανθώ πράγματα. Και πρέπει να πω ότι αγαπάει τα παιδιά μου. Και τα παιδιά μου τον αγαπούν κι αυτά.”

[Αν κατέβουν τα βίντεο από το YouTube μπορείτε να δείτε αποσπάσματα εδώ]

“ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ 'ΣΑΙ ΓΚΕΪ, ΠΑΡΑ Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ”

berlusconi 
Εκατό περίπου διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χτες το βράδυ στη Ρώμη έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι που λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει “καλύτερα να έχει κανείς πάθος με τις γυναίκες, παρά να είναι γκέι”. Οι διαδηλωτές φώναζαν “Ντροπή” και “Παραιτήσου!” μετά από κάλεσμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης και οργανώσεων για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

“Καλύτερα νά ‘σαι γκέι παρά ο Μπερλουσκόνι”, “Δεν είμαι γκέι αλλά με πρόσβαλλε κι εμένα” έγραφαν κάποια από τα πανό των διαδηλωτών. Κάποιοι απ αυτούς ξάπλωσαν στο οδόστρωμα αφήνοντας μόνο μια στενή λωρίδα για την κυκλοφορία. ”Μπούνγκα-μπούνγκα, κάντο με το Λα Ρούσα” φώναζαν κάποιοι άλλοι συνδυάζοντας το όνομα του υπουργού Άμυνας με ένα ρατσιστικό ανέκδοτο που διηγήθηκε πρόσφατα ο “Καβαλιέρε”.

Πολλοί θυμήθηκαν ότι χτες ήταν η 35η επέτειος από τη δολοφονία του μεγάλου ομοφυλόφιλου σκηνοθέτη Πιερ-Πάολο Παζολίνι. Ένα από τα πανό θύμιζε μια φράση του Παζολίνι που έμεινε στην ιστορία: “Αμαρτωλός δεν είναι όποιος κάνει το κακό. Αμαρτωλός είναι αυτός που δεν κάνει το καλό.”

Berlusconi2 
Ο ιταλός πρωθυπουργός έκανε την περίφημη δήλωση προσπαθώντας να “υπερασπίσει” τον εαυτό του απέναντι σε όσους τον κατηγορούν ότι πίεσε την αστυνομία του Μιλάνου να απελευθερώσει μια 17χρονη μαροκινή που συνελήφθη για κλοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες η κοπέλα -την οποία ο ιταλικός τύπος αποκαλεί “Ρούμπι”- συμμετείχε επί πληρωμή στα περιβόητα “πάρτι” που διοργανώνει στη βίλα του ο Καβαλιέρε. Η αντιπολίτευση ζητάει από τον Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί.

[via]

 

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΚΕΪ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ, Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

gay brazil 7 
Με πληθυσμό 192 εκατομμυρίων, είναι η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής και συγκαταλέγεται πλέον επίσημα στις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.  Τα εργοστάσια των μεγάλων πολυεθνικών στο έδαφός της την έχουν μετατρέψει σε μία από τις πρώτες εξαγωγικές δυνάμεις διεθνώς. Η ανάγκη προστασίας του τροπικού δάσους του Αμαζονίου την έφεραν στην πρωτοπορία της παγκόσμιας οικολογικής αφύπνισης. Οι φυσικές ομορφιές της χώρας και τα πλούσια θέλγητρα των κατοίκων της μόνο αδιάφορες δεν αφήνουν  τις παγκόσμιες βιομηχανίες του τουρισμού, της μόδας και του σεξ, ενώ η “πολύχρωμη” σύνθεση του πληθυσμού της προβάλλεται ως πρότυπο φυλετικής συνύπαρξης. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά,  σε λίγα χρόνια η Βραζιλία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

gay brazil1 
Παρά το γεγονός ότι η εγκληματικότητα θερίζει και οι κοινωνικές ανισότητες παραμένουν τρομακτικές, το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι ξέφυγαν από την απόλυτη φτώχια τα προηγούμενα χρόνια δίνει στον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας Λούλα Ντα Σίλβα μια ζηλευτή πρωτιά: είναι ο μοναδικός κεντροαριστερός ηγέτης παγκοσμίως που η δημοτικότητά του παραμένει στα ύψη, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Δεν προκαλεί εντύπωση λοιπόν  ότι οι βραζιλιάνοι ψηφοφόροι που είχαν χτες την ευκαιρία να επιλέξουν το διάδοχό του,  ανέδειξαν την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία της χώρας: η Ντίλμα Ρουσέφ υπήρξε υπουργός του Λούλα και προσωπική του επιλογή για το χρίσμα του εργατικού κόμματος.

Η ΛΟΑΔ κοινότητα της Βραζιλίας έτρεφε μεγάλες ελπίδες για το Λούλα τον καιρό που εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το 2002. Έκτοτε οι περισσότερες από αυτές έχουν διαψευστεί. Αν και έχουν μεσολαβήσει δεκάδες ευνοϊκές αποφάσεις από δικαστήρια και τοπικές κυβερνήσεις, ο νόμος για τις “πολιτικές ενώσεις” των ομόφυλων ζευγαριών παραμένει στα συρτάρια του Κογκρέσου από το 1995. Το ίδιο και η νομοθεσία για την καταπολέμηση των ομοφοβικών εγκλημάτων όπου η Βραζιλία κατέχει μια θλιβερή παγκόσμια πρωτιά: μόνο το 2009, 198 ομοφυλόφιλοι και διαφυλικοί πολίτες δολοφονήθηκαν  εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού: ένας κάθε δύο μέρες. Τα στοιχεία προέρχονται από τον τύπο και όχι από την αστυνομία που δεν καταγράφει τα εγκλήματα μίσους σε βάρος των ομοφυλόφιλων.

gay brazil2

Η ατολμία των πολιτικών τόσο της αριστεράς όσο και της δεξιάς έχει ψηφοθηρικά κίνητρα και συνδέεται με την έξαρση του θρησκευτικού ακτιβισμού και της ομοφοβικής προπαγάνδας. Πέρα από τις αντιδράσεις της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, οι αμερικάνοι ευαγγελιστές  -με τις γνωστές “βιβλικές” εμμονές τους γύρω από την ομοφυλοφιλία- έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να προσηλυτίσουν το 10% του βραζιλιάνικου πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υποψήφια των Οικολόγων Μαρίνα Σίλβα -γυναίκα  που προβάλλεται διεθνώς ως “ηρωίδα” του Αμαζονίου και έλαβε ποσοστό 20% στον πρώτο γύρο-  αρνήθηκε να συμπεριλάβει τα ΛΟΑΔ δικαιώματα στο προεκλογικό της πρόγραμμα λόγω των ευαγγελικών της πεποιθήσεων. Το παράδειγμά της ακολούθησαν και οι δύο συνυποψήφιοί της που δεν θέλησαν να χάσουν τις ψήφους των ευαγγελιστών στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Μοναδική αισιόδοξη εξέλιξη, η σύγκληση εθνικής συνδιάσκεψης για τα ΛΟΑΔ δικαιώματα το 2008 όπου οι υπουργοί του Λούλα ανέλαβαν για πρώτη φορά συγκεκριμένες δεσμεύσεις: το υπουργείο οικονομικών επιτρέπει εδώ και λίγες εβδομάδες στα ομόφυλα ζευγάρια να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, ενώ το υπουργείο παιδείας δεσμεύτηκε για ένα πρόγραμμα σεβασμού της διαφορετικότητας στην εκπαίδευση. Και βέβαια φτάνει ο επισκέπτης να ρίξει μια ματιά στους δρόμους του Σάο Πάολο (πόλη που διοργανώνει κάθε χρόνο το μεγαλύτερο Gay Pride παγκοσμίως) και τις παραλίες του Ρίο για να συνειδητοποιήσει ότι  οι γκέι, οι λεσβίες και οι τρανς της Βραζιλίας ξέρουν πως να μην το βάζουν κάτω και να περνάνε καλά παρά τις τεράστιες ανισότητες και τις πολιτικές διαψεύσεις.