.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

2010: ΓΚΕΪ ΚΑΙ ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ


8 Ιανουαρίου Η Πορτογαλία γίνεται η όγδοη χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει το γάμο ζευγαριών του ίδιου φύλου – όχι όμως και την υιοθεσία.

gay wedding 7

14 Ιανουαρίου Οι κινέζικες αρχές απαγορεύουν τα πρώτα γκέι καλλιστεία στην ιστορία της χώρας.

gay asian3

14 Ιανουαρίου Στο πρώτο επίσημο ταξίδι του στην Κίνα και την Ιαπωνία, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών συνοδεύεται από το σύντροφό του Μίκαελ Μροντς.

Mronz-Westerwelle-Japan

4 Φεβρουαρίου Ο Μπαράκ Ομπάμα καταδικάζει το νομοσχέδιο που απειλεί ως και με την ποινή του θανάτου τους ομοφυλόφιλους στην Ουγκάντα.

-barack obama  
11 Φεβρουαρίου Νεκρός βρίσκεται στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο ο σχεδιαστής μόδας Αλεξάντερ Μακ Κουίν.

alexander mcqueen - sarah jessica parker

12 Φεβρουαρίου Η Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που αφαιρεί τη διαφυλικότητα από τη λίστα των ψυχικών παθήσεων.

trans3

17 Φεβρουαρίου "Στα δικά μου μάτια, ο Ιησούς ήταν ένας συμπονετικός γκέι άντρας εξαιρετικής αντίληψης.  Δίδαξε την αγάπη και τη συγχώρεση σε έναν κόσμο όπου υπάρχει τόσο μίσος”: οι δηλώσεις του Έλτον Τζον που έκαναν το γύρο του κόσμου.

Elton_John

18 Φεβρουαρίου Ξεκινάει στο Λονδίνο η έκθεση με τα σχέδια που εμπνεύστηκε ο Μιχαήλ Άγγελος από την αρσενική του μούσα, το νεαρό ρωμαίο ευγενή Τομάσο ντε Καβαλιέρι.

michelangelo-the-dream  
22 Φεβρουαρίου Η Ζέτα Δούκα υποδύεται μια τρανσέξουαλ στους “Τέσσερις” του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. 

zetadouka

22 Φεβρουαρίου Στους ολυμπιακούς του Βανκούβερ, η ανοιχτά λεσβία παγοδρόμος Ιρέιν Βιστ χαρίζει στην Ολλανδία το χρυσό μετάλλιο στα 1500 μέτρα.

ireen wust

7 Μαρτίου Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών ο διάσημος ελληνιστής της Οξφόρδης και συγγραφέας του βιβλίου “H oμοφυλοφιλία στην αρχαία Ελλάδα” σερ Κένεθ Ντόβερ.

greek homosexuality 
  12 Μαρτίου Ο νομπελίστας αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου καταδικάζει ως αντι-χριστιανικές τις διώξεις των ομοφυλόφιλων στις χώρες της Αφρικής.

tutu

19 Μαρτίου “Ανόητους” χαρακτηρίζει η ολλανδική κυβέρνηση τους ισχυρισμούς πρώην διοικητή του ΝΑΤΟ ότι η παρουσία ομοφυλόφιλων στον ολλανδικό στρατό ευθύνεται για  την παράδοση των κυανόκρανων στη Σρεμπρενίτσα  της Βοσνίας.

gay military

23 Μαρτίου Η υποκίνηση σε πράξεις μίσους εναντίον των ομοφυλόφιλων γίνεται ποινικό αδίκημα στη Βρετανία.

no h8 
30 Μαρτίου “Είμαι γκέι και είμαι ευτυχισμένος.” Ο Ρίκι Μάρτιν κάνει στο μπλογκ του την αποκάλυψη που όλοι περίμεναν. 

rickymartin  
5  Απριλίου Ομοφυλόφιλος ήταν στην πραγματικότητα ο κόμης Αλμάσι που η ιστορία του υπήρξε έμπνευση για τον “Άγγλο Ασθενή”.

english patient 
12 Απριλίου Το νούμερο δύο του Βατικανού ισχυρίζεται ότι για τα σκάνδαλα παιδοφιλίας της καθολικής εκκλησίας δεν ευθύνεται η αγαμία του κλήρου αλλά οι ομοφυλόφιλοι ιερείς…

couplepraying 
17 Απριλίου Ο τετραπλός ολυμπιονίκης της Αυστραλίας Ντάνιελ Κοβάλσκι αποκαλύπτει ότι είναι γκέι.

daniel kowalski

27 Aπριλίου  Αντιδράσεις προκαλούν τα πρόστιμα που επιβάλλει σε κανάλια το Ε.Σ.Ρ για την προβολή του “Straight Story” αλλά και συνέντευξης με την πρωταγωνίστρια της “Στρέλλας”.

ΕΣΡ 
3 Μαϊου Τέσσερα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου κερδίζει η “Στρέλλα” του Πάνου Κούτρα – ανάμεσά τους το Α’ γυναικείου ρόλου για τη Μίνα Ορφανού.

strella5

29 Μαϊου Οι διεθνείς πιέσεις αναγκάζουν τον  πρόεδρο του Μαλάουι  να απονείμει χάρη στο γκέι ζευγάρι που καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση…

malawi

1 Ιουνίου Το Φεστιβάλ Αθηνών ξεκινάει το πρόγραμμά του με την παράσταση  ”Άγγελοι στην Αμερική” του Τόνι Κούσνερ και τη συναυλία του Rufus Wainwright.

angelsinamerica3

5 Ιουνίου Η Έλενα Παπαρίζου εμφανίζεται στο Pride της Αθήνας.

pride022-1

7 Ιουνίου Τα παιδιά των λεσβιακών ζευγαριών παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς  σε σχέση με τους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στις ΗΠΑ.
 lesbian pregnancy1 
11 Ιουνίου Η Ισλανδία γίνεται η ένατη χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει το γάμο ζευγαριών του ίδιου φύλου. Λίγες μέρες αργότερα η πρωθυπουργός της χώρας παντρεύεται τη σύντροφό της.

iceland lesbian couple

15 Ιουνίου Οι αρχές της Κύπρου ξεκινούν καμπάνια εναντίον της ομοφοβίας.

cyprus anti-homophobia campaign 
24 Iουνίου Ανοίγει για το κοινό ως μουσείο το σπίτι του μεγάλου συγγραφέα και σκηνοθέτη Ζαν Κοκτό στο Μιλί-Λα-Φορέ της Γαλλίας.

cocteau-marais1

25 Ιουνίου Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα  ανθρώπινα δικαιώματα κρίνει ότι η Αυστρία δεν παραβίασε τις ευρωπαϊκές συνθήκες όταν δεν επέτρεψε σε ένα γκέι ζευγάρι να παντρευτεί.


7 Ιουλίου Οι βρετανικές αρχές  δεν μπορούν να απελαύνουν ομοφυλόφιλους πρόσφυγες σε χώρες όπου διώκεται η ομοφυλοφιλία, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

condamnés

 9 Ιουλίου Ψηφίζεται στην Ιρλανδία σύμφωνο συμβίωσης που περιλαμβάνει και τα ζευγάρια ίδιου φύλου.

ireland pride   
15 Ιουλίου Η Αργεντινή γίνεται η δέκατη χώρα στον κόσμο –και η πρώτη στη Λατινική Αμερική- που αναγνωρίζει το γάμο ζευγαριών του ίδιου φύλου.

lesbian wedding9  
17 Ιουλίου Το Europride της Βαρσοβίας είναι το πρώτο που διοργανώνεται στην ανατολική Ευρώπη.

europride poland

23 Ιουλίου Αντιδράσεις στην Ιταλία μετά το outing καθολικών ιερέων από περιοδικό που ανήκει στον όμιλο Μπερλουσκόνι.

panorama-pretres-gays

4 Aυγούστου 19 άτομα που καταδικάστηκαν για τρανσβεστισμό μαστιγώνονται δημόσια στο Σουδάν.

sudan

14 Αυγούστου Η παρέλαση του Pride επιστρέφει στο Τόκιο για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.

tokyo pride6 
19 Αυγούστου Τα καθολικά ορφανοτροφεία δεν μπορούν να αποκλείουν αιτήσεις υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, σύμφωνα με απόφαση των βρετανικών αρχών. 

gay adoption1 
21 Αυγούστου Οι γκέι μισθωτοί κερδίζουν κατά μέσο όρο 6% λιγότερο σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους άντρες συναδέλφους τους σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στη Γαλλία.

gay office

27 Αυγούστου Ο Σάκης Ρουβάς εμφανίζεται σε διεθνές γκέι φεστιβάλ στη Μύκονο.

sakis rouvas 4 
31 Αυγούστου Ο Φιντέλ Κάστρο αναλαμβάνει την ευθύνη για τους διωγμούς των κουβανών ομοφυλόφιλων τη δεκαετία του ‘60.

fidel castro 
1 Σεπτεμβρίου Η ισπανική αστυνομία εξαρθρώνει κύκλωμα μαστροπείας και διακίνησης νεαρών αντρών από τη Βραζιλία.

male prostitute

12 Σεπτεμβρίου Η  Lady Gaga συνοδεύεται στα βραβεία του MTV από τέσσερις στρατιωτικούς που απολύθηκαν από τον αμερικάνικο στρατό επειδή είναι ομοφυλόφιλοι.

lady gaga vma2

12 Σεπτεμβρίου Γκέι διπλωμάτης από τη Σαουδική Αραβία ζητάει άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

arab

17 Σεπτεμβρίου Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάνει έκκληση στα κράτη-μέλη να σταματήσουν τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

ban ki moon  
19 Σεπτεμβρίου Δύο γκέι φοιτητές από το Νιου Τζέρσεϊ καταρρίπτουν το ρεκόρ Γκίνες με ένα φιλί διάρκειας 33 ωρών!

matty-bobby-longest-gay-kiss 
23 Σεπτεμβρίου Ξεκινάει στην Ισπανία έκθεση με παλαιολιθικά ευρήματα που περιλαμβάνει και ομοφυλοφιλικές αναπαραστάσεις.

prehistoric gay sex

30 Σεπτεμβρίου Η Αμερική συγκλονίζεται από τις αυτοκτονίες πέντε γκέι εφήβων μέσα σε ένα μήνα…

bullying2

10 Οκτωβρίου Αιματηρές συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και ακροδεξιών χούλιγκαν κατά τη διάρκεια του Pride στο Βελιγράδι.

belgrade pride 
21 Οκτωβρίου Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα  ανθρώπινα δικαιώματα επιβάλλει πρόστιμο στη ρωσική κυβέρνηση για την απαγόρευση γκέι παρελάσεων στη Μόσχα.

moscow-gay-pride

2 Νοεμβρίου “Καλύτερα γυναικάς παρά γκέι” δηλώνει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τα μπλεξίματά του με 17χρονη.

berlusconi

7 Νοεμβρίου Ο δήμαρχος της Τήλου Τάσος Αλιφέρης επανεκλέγεται με ποσοστό 64%.

aliferis2 
8 Νοεμβρίου Με δημόσια φιλιά υποδέχονται γκέι ζευγάρια τον πάπα στη Βαρκελώνη. Από τη μεριά του ο ποντίφικας δηλώνει  ότι η ομοφυλοφιλία είναι “αντίθετη στο θέλημα του Θεού”.

barcelona gay kiss-in

12 Νοεμβρίου Βγαίνει στους ινδικούς κινηματογράφους η πρώτη γκέι αισθηματική ταινία παραγωγής Μπόλιγουντ.

dunno y

23 Νοεμβρίου Αμερικάνοι επιστήμονες δοκιμάζουν με επιτυχία χάπι που μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού HIV σε γκέι άντρες.

gay doctor

30 Nοεμβρίου Οι αρχές της Τσεχίας προσπαθούν να …εξακριβώσουν τη σεξουαλικότητα γκέι προσφύγων που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη μετρώντας τον ερεθισμό τους κατά τη διάρκεια προβολής ταινιών πορνό!

phallometric test
6 Δεκεμβρίου Οι πρώτοι “γάμοι στον αέρα” είναι το δώρο των σκανδιναβικών αερογραμμών σε ένα γκέι ζευγάρι από τη Γερμανία και ένα λεσβιακό ζευγάρι από την Πολωνία.

marriage in the air 
14 Δεκεμβρίου “Να κόψουν το σεξ” αν θέλουν να παρακολουθήσουν το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ -χώρα όπου τιμωρείται η ομοφυλοφιλία- “συμβουλεύει” τους γκέι ο πρόεδρος της FIFA.  
 
gay footballers
16 Δεκεμβρίου Καταγγελία για αποκλεισμό οροθετικού παίκτη από τηλεπαιχνίδι μαγειρικής του MEGA…

gay chef 
18 Δεκεμβρίου Κάλλιο αργά παρά ποτέ: μετά από μια ιστορική ψηφοφορία στη Γερουσία, οι γκέι και οι λεσβίες μπορούν πλέον να υπηρετούν ανοιχτά στον αμερικάνικο στρατό.

gay soldier    
21 Δεκεμβρίου Στο κενό πέφτει τελικά η προσπάθεια αφρικανικών χωρών να αφαιρεθεί κάθε αναφορά στους ομοφυλόφιλους από ψήφισμα του ΟΗΕ εναντίον των αυθαίρετων εκτελέσεων.

UN rainbow flag 
25 Δεκεμβρίου Ο Έλτον Τζον και ο σύζυγός του Ντέιβιντ Φέρνις γίνονται γονείς ενός αγοριού μέσω παρένθετης μητέρας.

Baby_boy


12 μήνες, 60 γεγονότα από 32 χώρες. Τη χρονιά που μας πέρασε, τέσσερις χώρες που δοκιμάστηκαν από την οικονομική κρίση (η Αργεντινή, η Πορτογαλία, η Ισλανδία και η Ιρλανδία) προχώρησαν στη νομική κατοχύρωση των ομόφυλων ζευγαριών, συνειδητοποιώντας ότι μόνο μέσα από την άρση των αποκλεισμών μπορούν οι κοινωνίες τους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες. Θα διδαχτεί από το παράδειγμά τους και η Ελλάδα; Μέσα στο 2011 θα έχουμε την απάντηση.

Εύχομαι να είναι το έτος που η απαισιοδοξία θα δώσει τη θέση της στην ελπίδα. Να έχετε μια υπέροχη, γεμάτη και ευτυχισμένη χρονιά!