.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΚΕΪ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Μια μικρή χαραμάδα ελπίδας στη συνήθως σκληρή στάση του τουρκικού κατεστημένου απέναντι στις σεξουαλικές μειονότητες φαίνεται να έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες με αφορμή τις διαβουλεύσεις για την ψήφιση του νέου τουρκικού Συντάγματος. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, εκπρόσωποι μιας ΛΟΑΔ οργάνωσης προσκλήθηκαν σε συνάντηση με υπουργό της τουρκικής κυβέρνησης.

gay hamam3

Η συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και της υπουργού Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής Φατμά Σαχίν έγινε την περασμένη Τετάρτη και είχε σαν θέμα το πρόβλημα της βίας σε βάρος των γυναικών. Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης Πέμπε Χαγιάτ (“Η Ζωή στα Ροζ”) χρησιμοποίησαν αυτή την ευκαιρία για να υποβάλλουν στην υπουργό πρόταση να συμπεριληφθεί η απαγόρευση των διακρίσεων σε βάρος των ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και διαφυλικών πολιτών στο νέο Σύνταγμα που καταρτίζεται στην τουρκική Βουλή αυτή την περίοδο.

Από τη μεριά της η υπουργός κάλεσε τους βουλευτές να δουν θετικά το αίτημα δηλώνοντας ότι “εφόσον η ελευθερία και η ισότητα ισχύουν για όλους, θα πρέπει να εξαλειφθούν και οι διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό και να αναγνωριστούν τα δικαιώματα αυτών των πολιτών”. Η κα. Σαχίν είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική γυναίκα που κατέχει υπουργική θέση στην κυβέρνηση Ερντογάν. Οι δηλώσεις προξενούν ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση αν τις συγκρίνει κανείς με εκείνες της προκατόχου της Σέλμα Καβάφ που είχε δηλώσει ότι “η ομοφυλοφιλία αποτελεί βιολογική διαταραχή, πρόκειται για ασθένεια που απαιτεί θεραπεία”.

Η συνάντηση έγινε μετά από παρέμβαση μίας άλλης γυναίκας πολιτικού της Τουρκίας, της βουλευτίνας του ρεπουμπλικάνικου κόμματος Αϊλίν Ναζλιάκα. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, φαίνεται ότι στην Τουρκία υπάρχουν πλέον βουλευτές και υπουργοί που παρεμβαίνουν δημόσια για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων πολιτών…

Μακάρι να αποδειχτεί ότι έχει γίνει επιτέλους μια καλή αρχή, αλλά η Τουρκία έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα. Σε έρευνα που έγινε το 2008 οι τούρκοι πήραν χρυσό μετάλλιο στην ομοφοβία ανάμεσα σε 34 χώρες με ένα ποσοστό της τάξης του 91% να δηλώνει ότι οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις είναι “πάντα λανθασμένες”. Τα “εγκλήματα τιμής” σε βάρος των ομοφυλόφιλων συνεχίζονται, οι γκέι συνεχίζουν να εξευτελίζονται στον τουρκικό στρατό και οι δολοφονίες των τρανσέξουαλ έχουν πάρει διαστάσεις κοινωνικής επιδημίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα πρόσφατο ταξιδιωτικό αφιέρωμα αμερικάνικου περιοδικού στη “φιλική προς τους γκέι” πλευρά της Κωνσταντινούπολης, συνοδεύτηκε από σωρεία αρνητικών σχολίων ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία και δηλώνουν ότι δεν θα συνιστούσαν ποτέ σε έναν ομοφυλόφιλο να την επισκεφτεί…



Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ OUT ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

out magazine

Το μεγαλύτερο σε κυκλοφορία γκέι περιοδικό της Αμερικής πρόκειται να λανσάρει την ελληνική του έκδοση το Δεκέμβριο. Την είδηση ανακοίνωσε η αμερικάνικη εκδοτική εταιρεία HereMedia, ενώ την εισαγωγή του τίτλου στην ελληνική αγορά θα αναλάβει ο εκδοτικός οίκος Γ. Πήλιουρας ΕΠΕ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι -αν και μεγάλο μέρος της ύλης θα μεταφράζεται κατευθείαν από την αμερικάνικη έκδοση- το περιοδικό θα περιλαμβάνει και θέματα τοπικού ενδιαφέροντος όπως “συνεντεύξεις από έλληνες σταρ, μουσική, ψυχαγωγία και ταξίδια” σε συνεργασία με “ευρωπαίους δημοσιογράφους” – χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιοι θα είναι οι συντελεστές. Ο προγραμματισμός είναι να εκδίδονται δέκα τεύχη το χρόνο.

Στις ΗΠΑ το Out εκδίδεται σε μηνιαία βάση από το 1992 και έχει κυκλοφορία 200 χιλιάδες αντίτυπα. Έχοντας πάρει από την αρχή την απόφαση να μη δημοσιεύει αγγελίες ερωτικών γνωριμιών, υπήρξε το πρώτο περιοδικό που κατάφερε να προσελκύσει μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες που ήθελαν να προσεγγίσουν το γκέι καταναλωτικό κοινό. Πέρα από τη “σοβαρή” δημοσιογραφία, εστιάζει κυρίως στον κόσμο του θεάματος και της μόδας, τα ταξίδια και το lifestyle. Στη διάρκεια της ιστορίας του, το περιοδικό έχει συνδεθεί και με υποθέσεις outing διασημοτήτων χωρίς τη δική τους συγκατάθεση όπως αυτή αλλά και πιο πρόσφατα αυτή.

Εντύπωση προκαλεί πάντως η “ψήφος εμπιστοσύνης” της μητρικής εταιρείας στην ελληνική αγορά σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, με τις κυκλοφορίες των περιοδικών να έχουν πέσει στο ναδίρ και όλες τις σχετικές προσπάθειες στο παρελθόν –ακόμα και με τη μορφή free-press- να έχουν αποτύχει. Πόσο μάλλον που και η ίδια η μητρική αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην αμερικάνικη αγορά με απολύσεις προσωπικού, απλήρωτους συνεργάτες και την απόφαση να διανέμει το Out από κοινού με το πιο “πολιτικοποιημένο” -και παλιότερο- “Advocate”.

Η εκδοτική εταιρεία Γ. Πήλιουρας ΕΠΕ έχει ήδη εισάγει στην ελληνική αγορά αμερικάνικους τίτλους με θέμα τη διατροφή και το body-building όπως το “Rx Fitness” και το “Muscular Development”. Να υποθέσουμε λοιπόν ότι το νέο περιοδικό θα δίνει έμφαση στη γυμναστική, την εμφάνιση και την προσωπική περιποίηση – μια ακόμα βίβλος των μετροσέξουαλ όπως είναι ήδη το “Men’s Health” ; Η ελληνική εταιρεία αναφέρει πάντως ότι ενδιαφέρεται να καλύψει ένα κενό που εντόπισε στην ελληνική αγορά και ότι “με την ελληνική έκδοση του Out, η ΛΟΑΔ κοινότητα θα έχει επιτέλους το περιοδικό που έχει ανάγκη και που της αξίζει.”

Όπως και νά ‘χει, εμείς να ευχηθούμε να πετύχει το νέο περιοδικό και κυρίως να εισάγει μια εντελώς διαφορετική δημοσιογραφική αντιμετώπιση των ΛΟΑΔ θεμάτων από ό,τι έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα.

UPDATE: Aπό ό,τι φαίνεται μας λύθηκαν κάποιες απορίες για τους συντελεστές του περιοδικού. Οπότε τα περί κάτι “διαφορετικού” σε σχέση με όσα έχουμε συνηθίσει ίσως να ήταν απλά δικοί μου ευσεβείς πόθοι…



Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΜΕΤΡΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ …OUTING

Μια πολύ καλή είδηση για τους γκέι και τις λεσβίες της Ιταλίας επισκιάζεται από μία άλλη η οποία έχει ξεσηκώσει σφοδρές διαφωνίες και αντιδράσεις. Από τη μία η ανακοίνωση της ιταλικής Στατιστικής Υπηρεσίας ότι πρόκειται να καταγράψει τα ομόφυλα ζευγάρια που συζούν κατά την απογραφή πληθυσμού που θα γίνει το φθινόπωρο. Και από την άλλη η απόφαση κάποιων ιταλών ακτιβιστών να “ξεφωνίσουν” στο διαδίκτυο πολιτικούς τους οποίους θεωρούν κρυπτο-ομοφυλόφιλους…

Δέκα χρόνια μετά την προηγούμενη απογραφή όπου δεν τηρήθηκε κανένα στατιστικό στοιχείο σχετικά με τα ζευγάρια ίδιου φύλου, μια μεγάλη καμπάνια ιστοσελίδων και οργανώσεων με τίτλο “Κάνε τον έρωτά σου να μετρήσει” είχε σαν αποτέλεσμα να καμφθούν οι αντιστάσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας. Στην απογραφή που θα γίνει φέτος προβλέπεται για όσους συγκατοικούν με άτομο του ίδιου φύλου ειδική επιλογή  στο σχετικό ερωτηματολόγιο όπου θα μπορούν να δηλώνουν ότι ζουν μαζί ως ζευγάρι.

gay couple

censimento

Στόχος της καμπάνιας είναι όσο το δυνατό περισσότερα ζευγάρια να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας ώστε να καταγραφεί η κοινωνική πραγματικότητα των ομόφυλων ζευγαριών και οικογενειών σε μία χώρα που δεν τους παρέχει απολύτως καμία νομική αναγνώριση. Οι υπεύθυνοι τονίζουν ότι η τήρηση των στοιχείων είναι απόλυτα εμπιστευτική, ενώ δεν χρειάζεται καν συνάντηση με κάποιον υπάλληλο της απογραφής: τα ερωτηματολόγια μπορούν να συμπληρωθούν και να αποσταλούν μέσω του ίντερνετ.

Από ό,τι φαίνεται όμως, δεν συμμερίζονται όλοι αυτές τις ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα των ομοφυλόφιλων πολιτών. Άνθρωποι που υποτίθεται ότι αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, πήραν την απόφαση να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο για τον ακριβώς αντίθετο σκοπό: να αποκαλύψουν την ομοφυλοφιλία δημόσιων προσώπων τα οποία κατηγορούν για “υποκρισία” σχετικά με τα δικαιώματα των γκέι.

Με αφορμή την πρόσφατη καταψήφιση από την ιταλική Βουλή νομοσχεδίου για την καταπολέμηση των ομοφοβικών εγκλημάτων, ο πρόεδρος της οργάνωσης Equality Italia (και μέλος του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς) δήλωσε ότι θα αναρτήσει στο διαδίκτυο ονόματα πολιτικών της Δεξιάς που ψήφισαν εναντίον ενώ είναι οι ίδιοι ομοφυλόφιλοι. Η αρχή έγινε χτες με τη δημοσίευση των ονομάτων δέκα υπουργών και βουλευτών από μία ιστοσελίδα που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ ώστε οι θιγόμενοι να μην μπορούν να προσφύγουν στην ιταλική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τους εμπνευστές της, η λίστα του outing “προς το παρόν” θα περιοριστεί σε πολιτικούς από κόμματα που τηρούν ομοφοβική στάση. Απειλούν όμως ότι θα υπάρξει και συνέχεια με ονόματα ομοφυλόφιλων ιερωμένων, αθλητών και καλλιτεχνών…

listaouting

Η εντελώς αυθαίρετη πρωτοβουλία του μαζικού οuting προσωπικότητων από τη δημόσια ζωή έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους κόλπους της ομοφυλοφιλικής κοινότητας, με τον πρόεδρο της οργάνωσης Arcigay να δηλώνει ότι πρόκειται για “επίθεση στην ιδιωτική ζωή των πολιτών και πλήγμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια”. Άλλοι επισημαίνουν ότι πέρα από την ανάρτηση κάποιων ονομάτων, η ιστοσελίδα δεν παρέχει κανένα στοιχείο σχετικά με την ομοφυλοφιλία ή την υποτιθέμενη ομοφοβία των συγκεκριμένων βουλευτών, πέρα από το γεγονός ότι συντάχθηκαν με το κόμμα τους σε κάποιες ψηφοφορίες. Τέλος πολλοί κάνουν λόγο για πρακτικές βίας και χυδαιότητας που δεν βοηθούν αλλά υποσκάπτουν την υπόθεση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ιταλία.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που τηρούν μια πιο “μετριοπαθή” στάση όπως η ανοιχτά λεσβία βουλευτής Πάολα Κόνσια που -αν και δηλώνει ότι διαφωνεί- θεωρεί ότι πρόκειται για “μια ακραία μορφή διεκδίκησης”, υπενθυμίζοντας ότι το outing είναι μια πολύ συνηθισμένη τακτική στις …Ηνωμένες Πολιτείες. Χωρίς να ξεκαθαρίζει αν θεωρεί ότι το αμερικάνικο πρότυπο είναι επιτυχημένο ή αν θα πρέπει οπωσδήποτε να εξάγεται και σε άλλες χώρες...

Όσο για τους ίδιους τους θιγόμενους, αυτοί αντέδρασαν καταφεύγοντας στο παραδοσιακό “κουκούλι ασφαλείας” κάθε λατίνου εραστή που σέβεται τον εαυτό του: τις γυναίκες και την μπάλα. “Με προειδοποίησαν ότι θα δω το όνομά μου σε κάποια “λίστα της ντροπής”. Φοβήθηκα μήπως γράψουν ότι είμαι οπαδός της Ίντερ” δήλωσε ένας από αυτούς, ενώ ένας άλλος ισχυρίστηκε ότι η γυναίκα του μαζί με άλλες κυρίες που τον γνωρίζουν πρόκειται να ιδρύσουν σύλλογο για την προστασία των “γνήσιων αρσενικών” όπως ο ίδιος τα οποία, όπως δηλώνει, ”κινδυνεύουν με εξαφάνιση” στην Ιταλία…

[via] και [via]



Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΑΤΕΣ ΠΟΥ …ΦΩΣΦΟΡΙΖΟΥΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ HIV


Μία ακόμα ελπιδοφόρα είδηση από το πεδίο της γενετικής έρευνας έρχεται να προστεθεί σε αυτές που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τη μάχη της επιστήμης εναντίον του ιού HIV. Ερευνητές της Κλινικής Mayo στις ΗΠΑ δημιούργησαν γάτες που …φωσφορίζουν όταν εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία. Ο οργανισμός τους έχει τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μην μπορεί να προσβληθεί από τη γατίσια εκδοχή του συνδρόμου ανοσολογικής ανεπάρκειας.

glow in the dark cats - dayglow in the dark cats


Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα γονίδιο που παράγει μια πρωτεϊνη στον οργανισμό των μακάκων πιθήκων. Η πρωτεϊνη αυτή προστατεύει τα αντισώματα των μακάκων από τον ιό του Aids. Στο εργαστήριο “πάντρεψαν” αυτή την πρωτεϊνη με μία άλλη που παράγουν οι θαλάσσιες μέδουσες για να φωσφορίζουν στο σκοτάδι! Στη συνέχεια εισήγαγαν τις δύο πρωτεϊνες σε ωάρια γατών τα οποία και γονιμοποιήθηκαν. Τρία γατάκια γεννήθηκαν και επέζησαν. Ο οργανισμός τους παρουσιάζει πράγματι αυξημένες αντιστάσεις απέναντι στον ιό της ανοσολογικής ανεπάρκειας.

Το πάντρεμα με τη φωσφορίζουσα πρωτεϊνη της μέδουσας έγινε ώστε να να παρακολουθούν οι επιστήμονες κατά πόσο οι ιστοί των πειραματόζωων αναπαράγουν την ευεργετική πρωτεϊνη των μακάκων που είχε εισαχθεί στα αρχικά ωάρια. Η τεχνική αυτή χάρισε στους εμπνευστές της το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 2008. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μια παρόμοια τεχνική μεταφοράς γονιδίων μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει τη βάση θεραπειών και για τον άνθρωπο.

Ο λόγος που οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γάτες είναι ότι και αυτές προσβάλλονται από έναν ιό παρόμοιο με το HIV. Σε όσους αντιδρούν στη χρήση κατοικιδίων για ερευνητικούς σκοπούς, απαντούν ότι οι τεχνικές αυτές μπορούν να αποτελέσουν τη βάση θεραπειών για τις νόσους του ανοσοποιητικού και στις γάτες. Στο μέλλον μπορεί να αγοράζουμε κατοικίδια που θα διαθέτουν φυσική ανοσία απέναντι σε αυτούς τους ιούς που στοιχίζουν τη ζωή σε χιλιάδες γάτες κάθε χρόνο.

[via]



Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΩΤΑ

 

 

Y de noche, y de noche
Por no sentirte solo
Recordarás, nuestros días felices
Recordarás, el sabor de mis besos
Y entenderás, en un solo momento
Que significa un año de amor

happy anniversary



Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

Από ό,τι φαίνεται οι πληροφορίες που μετέδιδαν μέσω Twitter χτες το απόγευμα βρετανοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι επιβεβαιώθηκαν: Μετά από προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού της χώρας,  η κυβέρνηση πρόκειται να ξεκινήσει διαβουλεύσεις ώστε να επεκταθεί ο πολιτικός γάμος και στα ομόφυλα ζευγάρια.

gay wedding 4

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε η υπουργός Ισότητας της χώρας, οι διαβουλεύσεις θα αρχίσουν το Μάρτιο με σκοπό οι νομοθετικές αλλαγές να ολοκληρωθούν πριν λήξει η θητεία της παρούσας Βουλής το 2015. Αν και αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος, είναι γνωστή εδώ και χρόνια η θετική στάση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στο συγκεκριμένο θέμα: Κατά την παρθενική του ομιλία ως αρχηγός του κόμματος το 2006, ο κ. Κάμερον είχε δηλώσει ότι ο γάμος “δεν έχει να κάνει ούτε με τη θρησκεία, ούτε με την “ηθική” – έχει να κάνει με τη δέσμευση, ανεξαρτήτως φύλου”.

Η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας συντηρητικών-φιλελεύθερων βρίσκεται στην εξουσία από το Μάιο του 2010 και έχει δει τη δημοτικότητά της να καταρρέει εξαιτίας των περικοπών που επέβαλε προκειμένου να ελεγχθεί το δημόσιο χρέος της χώρας. Η υπερχρέωση είναι αποτέλεσμα της απόφασης των βρετανικών αρχών να διασώσουν τις τράπεζες μετά την κρίση του 2008, ενώ η δύσκολη οικονομική κατάσταση αποτυπώθηκε και στις βίαιες ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα τον περασμένο μήνα.

Αυτή τη στιγμή δέκα χώρες σε όλο τον κόσμο παρέχουν τη δυνατότητα του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ισχύει από το 2004 το καθεστώς της “πολιτικής ένωσης” (civil partnership) που προβλέπει για τους γκέι και τις λεσβίες ακριβώς τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους παντρεμένους, χωρίς όμως τη χρήση της λέξης “γάμος” η οποία έχει παραμείνει “προνόμιο” των ετεροφυλόφιλων. Αν και η λέξη “partnership” παραπέμπει περισσότερο σε …συνεταιρισμό, το γεγονός  αυτό δεν εμπόδισε τη χώρα να λάβει πρόσφατα  την υψηλότερη βαθμολογία από όλες τις χώρες της Ευρώπης σχετικά με τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και διαφυλικών πολιτών.

Πρόκειται για τεράστια ιστορική πρόοδο αν αναλογιστεί κανείς ότι η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη στη χώρα μέχρι το 1967 και χιλιάδες πολίτες είχαν συρθεί στις φυλακές για αυτό το λόγο (ακόμα και διάσημοι και επιφανείς όπως ο Όσκαρ Ουάιλντ). Ακόμα και πολύ πρόσφατα, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, ο νόμος απαγόρευε οποιαδήποτε ομοφυλοφιλική περίπτυξη σε δημόσιους χώρους με αποτέλεσμα να διοργανώνονται συχνά επιχειρήσεις παγίδευσης ομοφυλόφιλων από την αστυνομία.

Αν και η Μεγάλη Βρετανία  έχει αφήσει οριστικά πίσω της αυτό το ζοφερό παρελθόν, δυστυχώς το κληροδότησε μέσω της βικτωριανής νομοθεσίας της σε δεκάδες πρώην αποικίες στην Αφρική, την Καραϊβική και αλλού που έγιναν ανεξάρτητες πριν αλλάξει ο νόμος το 1967. Γι αυτό και έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία η στήριξη που παρέχει η βρετανική κυβέρνηση σε δύο νέες οργανώσεις που συστάθηκαν από έγκριτούς πολιτικούς και νομικούς με σκοπό την πλήρη αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στις χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Και βέβαια όταν στη Βρετανία μιλάνε για “διαβούλευση”  μέσω επίσημων ανακοινώσεων (και όχι μέσω ψιθύρων και διαρροών στον τύπο) αυτό αποτελεί δέσμευση. Όχι σαν κάτι άλλους εδώ που απλά χρονοτριβούν με σκοπό να παραπέμψουν αντίστοιχα ζητήματα στις καλένδες…

 

 

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

301 ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ: ΤΡΕΛΑΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ

Πώς να περνάνε άραγε τα φανταράκια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όταν δεν  τα πήζουν στην αγγαρεία  οι καραβανάδες και δεν κυνηγάνε τον εχθρό μέσα σε σπηλιές; Ευτυχώς που υπάρχει και το YouTube για να βγάλουν τον καλλιτέχνη που κρύβουν μέσα τους, αλλιώς δεν θα την πάλευαν…

Πρώτο βίντεο: Don’t stop believing μέσα στον καύσωνα του Αφγανιστάν. Φαντασίωση με ημίγυμνη διμοιρία μαζεμένη σε μια σκηνή στο 3:00. Ζέστη, πολύ ζέστη…


Αν στο Αφγανιστάν είναι πίκρα, στο Ιράκ κάνει τόση ζέστη που ως και η Barbie Girl  τά ΄χει παίξει. Ο τύπος με τους κοιλιακούς να επικοινωνήσει με τη διεύθυνση. Ξέρει από ακροβατικά κόλπα και συνέχεια του γλιστράει τυχαία το σορτσάκι Γελαστούλης

Πλεκτάνη του Πενταγώνου είναι αυτό να μου το θυμηθείς. Δηλαδή αν ήσουν ταλιμπάν δεν θά χες παραδοθεί τώρα, όχι πες μου;

 

Θα πάω να καταταγώ ξανά μου φαίνεται….

stratologia6

stratologia4

stratologia

stratologia3



Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΓΑΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΓΑΜΟΣ ΤΩΝ ΓΚΕΪ: ΤΡΕΛΟ ΚΑΛΑΜΠΟΥΡΙ…

gay marriage kaputt

Αντιγράφω από την τοπική εφημερίδα των Μεγάρων “Νέα Πνοή”:


“ Όλα τα Μέγαρα λικνίζονται στους ρυθμούς του gay γάμου!

Τελικά το συμβάν έγινε ή μήπως η φαντασία οργιάζει;

Η φήμη δεν άργησε να γίνει αλήθεια και η αλήθεια σαν ποταμός ξεχύθηκε σε όλα τα Μέγαρα. “Οι δύο άντρες έπιασαν το δήμαρχο και του ζήτησαν να παντρευτούν. Εκείνος όμως αρνήθηκε γιατί δεν επιτρέπεται” έλεγε μια φήμη πριν μερικές μέρες και τα Μέγαρα βοούν για το συμβάν!

Μετά την Τήλο και τα Μέγαρα. Τώρα από που ξεκινάει η αλήθεια και που αρχίζει το ψέμα κανείς δεν γνωρίζει. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι όλοι γνωρίζουν τους γαμπρούς, όλοι ξέρουν, όλοι υποψιάζονταν, όμως κανείς δεν το επιβεβαιώνει.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος έχει πλήρη άγνοια του συμβάντος ερωτώμενη από τη “Νέα Πνοή”, ενώ επισήμως ο δήμος το διαψεύδει.

Δεν λέω θα ήταν μια ωραία παγκόσμια είδηση όπου σύμφωνα και με τους New York Times “αν η Ελλάδα εκμεταλλευόταν τον ομοφυλόφιλο τουρισμό (46 δις δολάρια το χρόνο παγκοσμίως) θα ξεχρέωνε μέσα σε 5 χρόνια όλο το χρέος της”.

Θα μου πείτε εδώ δεν εκμεταλλευόμαστε τουριστικά τα αρχαία μας…

Πάντως ψάχνουμε, ψάχνουμε και τίποτα δεν βρίσκουμε για την “είδηση”.

gay gamos megara

Το θέμα βεβαίως δεν είναι η “φήμη” που μετατράπηκε σε κατασκευασμένη “είδηση”. Όλοι γνωρίζουμε ότι μετά το δήμαρχο της Τήλου κανείς από τους δημοτικούς μας άρχοντες δεν έχει ενδιαφερθεί έμπρακτα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γιατί να το κάνει ο (εκλεγμένος το 2010 με τη σημαία της ΝΔ) δήμαρχος Μεγαρέων; Άλλωστε είμαι σίγουρος ότι παρόμοια περιστατικά άρνησης δημάρχων έχουν υπάρξει πολλά σε όλη την επικράτεια – άσχετα αν το μαθαίνουμε ή όχι.

Το θέμα είναι η συμμετοχή του τοπικού Τύπου στο συνεχιζόμενο εξευτελισμό και τη διαπόμπευση δύο ανθρώπων που πληρώνουν βαρύ τίμημα για τη διαφορετικότητά τους. Δύο άνθρωποι που “όλοι τους γνωρίζουν, όλοι τους ξέρουν, όλοι τους υποψιάζονται” στη μικρή κοινωνία της πόλης. Γι αυτό άλλωστε και δεν χρειάζεται καν να γράψουν τα ονόματά τους. Φτάνει μια κατασκευασμένη είδηση περί “γάμου” για να κλείσουν συνωμοτικά το μάτι σε ολόκληρη την πόλη που βέβαια γνωρίζει πολύ καλά τόσο  τους ίδιους όσο και τις οικογένειές τους. Και να διανθίσουν το ξεκαρδιστικό καλαμπούρι της ύπαρξης ενός γκέι ζευγαριού στα Μέγαρα…

Σύμφωνα με πληροφορίες του μπλογκ, οι δύο άντρες βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας της σχέσης τους, καθώς ο ένας έχει εκδιωχθεί από το σπίτι του και ο άλλος έχει πέσει επανειλημμένα θύμα περιστατικών οικογενειακής βίας. Οποιαδήποτε ελπίδα να αλλάξουν στάση οι οικογένειές τους είναι βέβαια ισχνή όταν -πέρα από την πίεση της γειτονιάς- η προσωπική τους ζωή έχει μετατραπεί σε περίγελο των τοπικών εφημερίδων…

Ακόμα μια ευκαιρία για τον Τύπο και τις αρχές του τόπου να μας αποδείξουν πόσο ξεχειλίζει η “αλληλεγγύη” τους απέναντι σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα…



Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΔΙΑΚΡΙΣΗ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

true blood2

Αν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να αποκλείουν τη δωρεά αίματος σε όλους τους άντρες που έχουν (ή είχαν κάποτε) σεξουαλικές επαφές με άλλους άντρες, οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνουν ότι μια τέτοια πολιτική όχι μόνο δεν στηρίζεται σε κάποια ευρωπαϊκή απόφαση, αλλά αντίθετα μπορεί να παραβιάζει τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που όλες οι χώρες έχουν συνυπογράψει.

Αφορμή για αυτή την επισήμανση του μαλτέζου Επιτρόπου της Ε.Ε. για θέματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή υπήρξε ερώτηση ευρωβουλευτών σχετικά με μία ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα του 2004 που διέπει την αιμοδοσία σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ο κ. Τζον Ντάλι απάντησε ότι η ντιρεκτίβα επιτρέπει τον αποκλεισμό ατόμων που παρουσιάζουν υψηλό ρίσκο μετάδοσης ασθενειών εξαιτίας της σεξουαλικής τους συμπεριφοράς. Διευκρίνισε όμως ότι η σεξουαλική συμπεριφορά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το σεξουαλικό προσανατολισμό. Με λίγα λόγια, η ντιρεκτίβα αναφέρεται σε άτομα που παρουσιάζουν επικίνδυνες συμπεριφορές και δεν μπορεί να αποκλείει ολόκληρες ομάδες του πληθυσμού. Υπενθύμισε τέλος στα κράτη-μέλη ότι η πολιτική αιμοδοσίας θα πρέπει να συνάδει με το άρθρο 21 της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Η συζήτηση αναζωπυρώθηκε μετά τη χτεσινή απόφαση των βρετανικών αρχών να επιτρέψουν την αιμοδοσία στους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άντρες – με την προϋπόθεση όμως ότι απέχουν από το σεξ για 12 μήνες τουλάχιστον. Αντίστοιχη πολιτική εφαρμόζεται ήδη στη Σουηδία, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Κρίνεται όμως ανεπαρκής καθώς συνεχίζει να αποκλείει πιθανούς αιμοδότες με βάση όχι την επικινδυνότητα της συμπεριφοράς τους (σεξ χωρίς προφυλάξεις) αλλά το σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

‘Όπως έχουμε δει παλιότερα ελάχιστες χώρες (όπως η Ιταλία και η Ισπανία) εφαρμόζουν στους ομοφυλόφιλους δότες ακριβώς τα ίδια κριτήρια που ισχύουν τους ετεροφυλόφιλους. Οι περισσότερες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) έχουν υιοθετήσει την πολιτική των αμερικάνικων υγειονομικών αρχών που αποκλείουν κάθε άντρα που είχε ομοφυλοφιλικές επαφές μετά το …1977! Μια πολιτική για την οποία δηλώνουν πλέον αντίθετες οι τρεις μεγαλύτερες υπηρεσίες αιμοδοσίας των ΗΠΑ, ανάμεσά τους και ο αμερικάνικος Ερυθρός Σταυρός.



Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΚΟΜΑ ΤΡΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ;

gay execution

Μια πολύ δυσάρεστη είδηση δημοσιοποίησε χτες η οργάνωση “Iran Human Rights” που έχει αναλάβει να παρακολουθεί όσα μεταδίδονται από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν. Σύμφωνα με την οργάνωση έξι άντρες εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού νωρίς την Κυριακή το πρωί σε φυλακή της πόλης Αχβάζ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Το πρακτορείο αναφέρει ότι τρεις από αυτούς καταδικάστηκαν σύμφωνα με τα άρθρα 108 και 110 του ισλαμικού ποινικού κώδικα. Το άρθρο 108 ορίζει ως σοδομισμό (λαβάτ) τις πράξεις σεξουαλικής συνεύρεσης μεταξύ αντρών, ενώ το άρθρο 110 ορίζει ότι η ποινή για το αδίκημα είναι ο θάνατος και ότι ο δικαστής ορίζει τη μέθοδο εκτέλεσης.

Οι τρεις άντρες αναφέρονται μόνο με τα αρχικά τους και χωρίς να δίνονται στοιχεία για την ηλικία τους, ενώ διευκρινίζεται ότι βαρύνονταν επίσης με τις κατηγορίες της ληστείας και της απαγωγής. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης “είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που το καθεστώς παραδέχεται ότι εκτέλεσε άντρες για την τέλεση ομοφυλοφιλικών πράξεων χωρίς να χρησιμοποιεί τη λέξη βιασμός για να περιγράψει την υπόθεση.” Κάτι που ενδεχομένως προδίδει ότι το καθεστώς σκληραίνει τη στάση του αψηφώντας τη διεθνή κατακραυγή.

Αντίθετα, οι κατηγορίες σε βάρος των υπόλοιπων τριών αντρών που εκτελέστηκαν την Κυριακή περιλαμβάνουν το βιασμό, όπως επίσης τη ληστεία και τη διακίνηση ηρωίνης. Μέχρι στιγμής πάντως, η “Iran Human Rights” είναι η μοναδική οργάνωση που έχει καταγγείλει το περιστατικό. Εκφράζει δε φόβους ότι μετά το πάγωμα των εκτελέσεων κατά το μήνα του Ραμαζανίου, οι αρχές της χώρας ετοιμάζουν νέο μπαράζ απαγχονισμών, με πολλούς από αυτούς να γίνονται δημόσια…



Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

GAY SUPER HERO Η ΠΕΜΠΤΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ


five

Μακάρι να μπορούσα να πω ότι τα πέντε χρόνια της ύπαρξης αυτού του μπλογκ υπήρξε στην Ελλάδα έστω και η παραμικρή πρόοδος στα θέματα με τα οποία επέλεξα να ασχοληθώ. Δυστυχώς το μόνο που υπάρχει είναι μπόλικο δούλεμα από τη μία πλευρά μαζί με μπόλικη προχειρότητα και ανευθυνότητα από την άλλη. Όσο για τα θέματα με τα οποία δεν ασχολείται αυτό το μπλογκ, όσα λιγότερα πει κανείς για αυτά που συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα, τόσο το καλύτερο…

Όπως και νά ‘χει εύχομαι να επιστρέψουμε όλοι στην καθημερινότητα δριμύτεροι, ανανεωμένοι και με αποθέματα δύναμης γιατί σίγουρα θα μας χρειαστούν.

Και μια που το μπλογκ του γιόρτασε τα πέμπτα του γενέθλια και ήδη σχεδιάζονται μέτρα για να ταυτοποιηθούν οι “ανώνυμοι” ιστολόγοι, λέω να κάνω την αρχή δημοσιεύοντας μια φωτογραφία μου στην ίδια ηλικία που έχει σήμερα το μπλογκ – μια εποχή όπου γνώριζα στιγμές καλλιτεχνικής αποθέωσης.

nipiagogeio