.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

“ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ”

Ο εμβολιασμός για τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV) που μεταδίδεται σεξουαλικά και συνδέεται με την ανάπτυξη διάφορων μορφών καρκίνου, θα πρέπει να επεκταθεί και στα αγόρια. Σε αυτή τη σύσταση κατέληξε την περασμένη εβδομάδα η Συμβουλευτική Επιτροπή για θέματα εμβολιασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καθώς ο μαζικός εμβολιασμός των κοριτσιών πριν ξεκινήσουν τη σεξουαλική τους ζωή απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα, οι επιστήμονες φοβούνται ότι θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να πείσουν τους γονείς των νεαρών αγοριών να εμβολιάσουν τους γιους τους.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, λιγότερο από το ένα τρίτο των κοριτσιών σε εφηβική ηλικία έχουν εμβολιαστεί πλήρως (στην Ελλάδα το εμβόλιο διατίθεται δωρεάν στα κορίτσια εδώ και δύο χρόνια χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία). Πολλοί γονείς εκφράζουν φόβους ως προς την ασφάλεια του εμβολίου. Άλλοι απλά αρνούνται να αποδεχτούν ότι η κόρη τους μπορεί να ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή σε τόσο μικρή ηλικία.

Η μόλυνση από τον ιό των κονδυλωμάτων συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, που είναι αρκετά διαδεδομένος στο γυναικείο πληθυσμό. Ένας λόγος για τον οποίο οι γιατροί συστήνουν τώρα το μαζικό εμβολιασμό των αγοριών, είναι για να …αντισταθμίσουν το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στα κορίτσια! Με αυτό τον τρόπο ελπίζουν να προστατεύσουν έμμεσα τις γυναίκες από τη μόλυνση μέσω της σεξουαλικής επαφής, αφού πολλοί άντρες είναι φορείς του ιού χωρίς να το γνωρίζουν.

gay ass3

Και στους άντρες όμως η μόλυνση από τον ιό συνδέεται με την ανάπτυξη διάφορων μορφών καρκίνου όπως ο καρκίνος στον πρωκτό και σπανιότερα στη στοματική κοιλότητα. Στο σύνολο του ανδρικού πληθυσμού η ανάπτυξη αυτών των μορφών καρκίνου είναι σπάνια. Στους ομοφυλόφιλους άντρες όμως τα ποσοστά είναι ψηλά και αυξάνονται: υπολογίζεται ότι ένας ομοφυλόφιλος έχει 40 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του πρωκτού λόγω μόλυνσης από τον ιό μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Σύμφωνα με σχετικές μελέτες που έχουν γίνει σε ομοφυλόφιλους άντρες, το εμβόλιο μπορεί να τους προστατεύσει από τον καρκίνο του πρωκτού σε ποσοστό 75%. Το πρόβλημα είναι πως θα πειστούν οι γονείς να εμβολιάσουν τα αγόρια τους για τέτοιες μορφές καρκίνου. Ένας παιδίατρος παρατηρεί: “Μπορώ να φανταστώ πολλούς γονείς να αντιδρούν κάπως έτσι: “Γιατί θέλετε να εμβολιάσετε το γιο μου για καρκίνο του πρωκτού; Δεν είναι γκέι!”

Επιπλέον, καθώς το εμβόλιο κοστίζει πάνω από 400 ευρώ, οι υγειονομικές αρχές μπορεί να θεωρούν “περιττή σπατάλη” το μαζικό εμβολιασμό των αγοριών μόνο και μόνο για να προστατεύσουν από τον καρκίνο μια μειοψηφία όπως είναι οι ομοφυλόφιλοι. Οι ίδιοι οι γιατροί επιμένουν ότι από οικονομικής άποψης, ο εμβολιασμός των αγοριών “συμφέρει” μόνο αν με αυτό τον τρόπο προστατευτούν έμμεσα οι …ετεροφυλόφιλες γυναίκες. Όλοι θυμόμαστε βέβαια ότι αντίστοιχες λογικές “περιορισμού του κόστους” και αδιαφορίας για την υγεία των ομοφυλόφιλων αντρών είχαν σαν αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να χαθούν τα πρώτα χρόνια της επιδημίας του Aids, λόγω της απροθυμίας των αρχών να διαθέσουν τα απαραίτητα κονδύλια για έρευνα…

[via]



Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΑΚΟΜΑ ΠΕΝΤΕ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

gay arrest4

Πριν από τρεις μήνες έγραφα εδώ για την ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην κατεχόμενη από τις τουρκικές δυνάμεις βόρεια Κύπρο. Η συγκεκριμένη νομοθεσία, που χρονολογείται από τον καιρό της βρετανικής αποικιοκρατίας, έχει καταργηθεί στην ελεύθερη Κύπρο από το 1998. Μέχρι πρότινος, οι πολιτικοί του ψευδοκράτους ισχυρίζονταν ότι ήταν “ανενεργή”, ένας ισχυρισμός που αποδείχθηκε φάρσα όταν τον περασμένο Ιούλιο δύο άντρες συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις επειδή …παραπονέθηκαν οι γείτονες! Η ιστορία επαναλαμβάνεται τρεις μήνες μετά, αλλά αυτή τη φορά η υπόθεση φαίνεται να έχει και άγνωστες πολιτικές προεκτάσεις.

Στις 13 Οκτωβρίου, η αστυνομία του ψευδοκράτους συνέλαβε τρεις άντρες σε ιδιωτική οικία της κατεχόμενης Λευκωσίας. Ανάμεσά τους ένας 65χρονος ελληνοκύπριος οικονομολόγος που έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Κύπρου για τρία χρόνια και υπήρξε στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μαζί του συνέλαβαν τον 29χρονο ιδιοκτήτη του σπιτιού και ένα 17χρονο. Δύο μέρες αργότερα συνελήφθησαν άλλοι δύο έφηβοι, ηλικίας 14 και 16 χρονών αντίστοιχα, που, σύμφωνα με την αστυνομία, ομολόγησαν ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις με τον 29χρονο. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν την κατηγορία των “παρά φύση” σεξουαλικών πράξεων αλλά και της “συνωμοσίας για τέλεση” τέτοιων πράξεων. Αυτόπτες στην αίθουσα του δικαστηρίου ανέφεραν ότι οι τέσσερις τουρκοκύπριοι κατηγορούμενοι έφεραν εμφανή σημάδια κακομεταχείρισης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 17χρονος ομολόγησε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με τον 65χρονο ελληνοκύπριο. Ο ίδιος δηλώνει ότι η ομολογία του αποσπάστηκε με τη βία, ενώ γιατρός κατέθεσε τη δική ότι δεν υπήρχαν σημάδια σεξουαλικής επαφής μεταξύ τους και ότι μια πληγή στο μέτωπο του 17χρονου δεν υπήρχε πριν την κράτησή του. Η δίκη αναβλήθηκε μέχρι τις 16 Νοεμβρίου και ο ελληνοκύπριος αφέθηκε ελεύθερος με καταβολή εγγύησης ύψους 47 χιλιάδων ευρώ.

gay handcuffs

Εφόσον όλες οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις είναι παράνομες στο ψευδοκράτος, το αδίκημα της ασέλγειας σε βάρος ανηλίκου δεν υφίσταται σε αυτή την περίπτωση. Είναι άλλωστε φανερό ότι η προστασία των ανηλίκων δεν αποτελεί μέλημα των αρχών όταν τους σέρνουν στα δικαστήρια ως κατηγορούμενους, τους υποβάλλουν σε εξευτελιστικές ιατρικές “εξετάσεις” και -σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων- τους κακομεταχειρίζονται προκειμένου να στηρίξουν τις κατηγορίες τους σε βάρος ενός ελληνοκύπριου πρώην πολιτικού. Το όριο σεξουαλικής ενηλικίωσης μεταξύ ετερόφυλων στην κατεχόμενη Κύπρο είναι τα 16 χρόνια.

Η υπόθεση υπενθυμίζει με τον πλέον σοκαριστικό τρόπο ότι η κατεχόμενη Κύπρος παραμένει το τελευταίο ευρωπαϊκό έδαφος όπου ποινικοποιείται η ομοφυλοφιλία. Έξω από το δικαστήριο, τουρκοκυπριακές οργανώσεις διοργάνωσαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ζητώντας να καταργηθεί η συγκεκριμένη διάταξη, ενώ κύπριοι ευρωβουλευτές έφεραν το θέμα στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπόθεση δεν αποκλείεται να φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με κατηγορούμενη την Τουρκία, αφού σύμφωνα με το νόμο υπεύθυνος για τις ενέργειες των αρχών του ψευδοκράτους είναι ο τουρκικός στρατός κατοχής.

Στο μεταξύ, ορισμένα κυπριακά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι ο 65χρονος είχε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν παρόμοιες κατηγορίες από τις αρχές του ψευδοκράτους οι οποίες αποσύρθηκαν πριν γίνει υπουργός. Σε περίπτωση που αληθεύει κάτι τέτοιο, εκφράζονται ανησυχίες για το κατά πόσο η υπόθεση χρησιμοποιήθηκε για άσκηση πιέσεων και εκβιασμών τον καιρό που ασκούσε πολιτικά καθήκοντα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι νόμοι εναντίον της ομοφυλοφιλίας, όπου κι αν εφαρμόστηκαν, υπήρξαν πρόσφορο πεδίο για τέτοιας μορφής εκβιασμούς…

 

Την ξενόγλωσση βερσιόν αυτής της ανάρτησης μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

[via]



Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΓΥΜΝΟΙ ΑΝΤΡΕΣ: ΤΡΙΧΩΤΟΙ ΚΑΙ ΣΕΞΙ

Τώρα που έσφιξαν τα κρύα και πού λεφτά για πετρέλαιο, ας διαλέξουμε κάποιον με φυσική γούνα για να μας ζεσταίνει τις νύχτες του χειμώνα…

gay soldier2

gay hairy1

gay hairy

gay hairy2

gay hairy12

gay hairy19

gay hairy15

gay hairy8

gay hairy4

gay hairy10

gay hairy21

gay hairy14

gay hairy20

gay hairy5

gay hairy13

gay hairy3


Περισσότεροι μαλλιαροί κούκλοι εδώ



Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

“ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ” Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΡΙΚΙ ΜΑΡΤΙΝ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ

Παραλίγο να ακυρωθεί η συναυλία που είχε προγραμματίσει για σήμερα ο Ρίκι Μάρτιν στην Ονδούρα λόγω των αντιδράσεων θρησκευτικών ομάδων σχετικά με τη σεξουαλικότητα του μεγαλύτερου σταρ της Λατινικής Αμερικής. Οι εκπρόσωποί τους ζήτησαν από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα του ανοιχτά γκέι τραγουδιστή εκτιμώντας ότι η διεξαγωγή της συναυλίας “μπορεί να απειλήσει τα χρηστά ήθη της χώρας”. Η Ονδούρα είναι μια μικρή χώρα της κεντρικής Αμερικής ανάμεσα στη Νικαράγουα και τη Γουατεμάλα και έχει πληθυσμό οκτώ εκατομμυρίων.

ricky-martin concert1

Η πρωτεύουσα της Ονδούρας είναι ο 61ος σταθμός της παγκόσμιας περιοδείας του Ρίκι Μάρτιν που ξεκίνησε από το Πουέρτο Ρίκο τον περασμένο Μάρτιο. Οι αντιδράσεις των θρησκευτικών οργανώσεων είχαν σαν αποτέλεσμα το υπουργείο Εσωτερικών να συστήσει “επιτροπή λογοκρισίας” η οποία αποφάσισε να διεξαχθεί τελικά η συναυλία, απαγορεύοντας όμως την είσοδο σε ανήλικους κάτω των 15 ετών προκειμένου να …”προστατευθεί η ψυχική υγεία της νεολαίας” όπως αναφέρει η ανακοίνωση! Και αυτό παρά την παρέμβαση του προέδρου της Ονδούρας που χαρακτήρισε “αποτρόπαια πράξη δυσανεξίας” οποιαδήποτε προσπάθεια να ακυρωθεί η συναυλία αλλά και της γενικής εισαγγελέως της χώρας που προειδοποίησε τις αρχές ότι τυχόν απαγόρευση εισόδου στη χώρα ενός ατόμου εξαιτίας του σεξουαλικού του προσανατολισμού αποτελεί αδίκημα με σοβαρές ποινικές συνέπειες.

Δεν είναι λίγοι όσοι επισημαίνουν ότι συναυλίες συγκροτημάτων που προωθούν τη βία και τη χρήση ναρκωτικών σαν μέρος της “εικόνας” τους ουδέποτε προκάλεσαν αντιδράσεις ανάλογες με αυτές που προκαλεί η εμφάνιση ενός ανοιχτά γκέι τραγουδιστή. Να θυμίσουμε ότι ανάλογα προβλήματα είχε αντιμετωπίσει πέρσι και ο Έλτον Τζον με αποτέλεσμα να ακυρωθεί μία εμφάνισή του στην Αίγυπτο και να τη γλιτώσει “παρά τρίχα” στο Μαρόκο.

Η πολιτική παρέμβαση των θρησκευτικών ομάδων στην Ονδούρα φανερώνει και μία άλλη διάσταση του προβλήματος: την εξαγωγή του ομοφοβικού “ακτιβισμού” και μεθόδων δημόσιας πίεσης που έχουν σκοπό την πρόκληση κοινωνικού διχασμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω των ιεραποστολών αμερικάνων ευαγγελιστών. Οι συγκεκριμένες ομάδες -που δικαιολογούν την παθολογική απέχθεια που τρέφουν για τους ομοφυλόφιλους με αναφορές από τη …Βίβλο- έχουν προσηλυτίσει εκατομμύρια ανθρώπους όχι μόνο στην Ονδούρα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της ανατολικής Ευρώπης. Στο θέμα αυτό είχαμε αναφερθεί και παλιότερα εδώ.

[via]

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΙΩΑΝΝΗ-ΠΑΥΛΟΥ ΕΚΛΕΓΕΙ ΤΡΑΝΣΕΞΟΥΑΛ ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑ

Μια αυστηρή ρωμαιοκαθολική χώρα στην ανατολική Ευρώπη διαθέτει αυτή τη στιγμή τη μοναδική τρανσέξουαλ βουλευτίνα στον κόσμο. Στις προχτεσινές βουλευτικές εκλογές της Πολωνίας, οι ψηφοφόροι της Κρακοβίας αποφάσισαν να στείλουν στο Κοινοβούλιο την 57χρονη Άννα Γκρότζκα, υποψήφια του αντιεκκλησιαστικού κόμματος “Παλικότ”. Η Κρακοβία ήταν η επισκοπή του προηγούμενου ποντίφικα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Ιωάννη-Παύλου Β’ πριν αναλάβει τον παπικό θρόνο.

anna grodzka

Η Άννα Γκρότζκα ολοκλήρωσε τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού του φύλου της με μία επέμβαση στην Ταϊλάνδη πέρσι, και έχει ένα γιο από την προηγούμενη ζωή της ως άντρας. Αυτή τη στιγμή είναι η μοναδική τρανς βουλευτίνα στον κόσμο αφού οι δύο προηγούμενες -η Βλαντιμίρ Λουξόρια στην Ιταλία και η Τζορτζίνα Μπέγιερ στη Νέα Ζηλανδία- δεν κατέχουν πλέον αυτή τη θέση. “Είμαι ενθουσιασμένη. Ένα όνειρο της ζωής μου έγινε πραγματικότητα και τώρα ανοίγει ένα καινούριο κεφάλαιο. Η Πολωνία αλλάζει και εγώ είμαι η απόδειξη” ήταν οι δηλώσεις της μετά την ανακοίνωση της εκλογής της. Η κα Γκρότζκα δηλώνει ότι πάντα αισθανόταν γυναίκα και τώρα είναι έτοιμη να δουλέψει για να βελτιωθεί η πολωνική νομοθεσία στα ζητήματα των διαφυλικών πολιτών.

Το κόμμα “Παλικότ”, που ιδρύθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες από το μεγιστάνα της βότκας Γιάνους Παλικότ, κέρδισε το 10% των ψήφων στις εκλογές προσελκύοντας κυρίως τους νεαρούς ψηφοφόρους των αστικών κέντρων. Το κόμμα αποτελεί αντίδραση στην ασφυκτική επιρροή της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στη δημόσια ζωή της χώρας και τάσσεται υπέρ της άρσης των περιορισμών στις αμβλώσεις, υπέρ του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και υπέρ της ανατροφής παιδιών από αυτά εφόσον ο ένας από τους δύο είναι βιολογικός γονέας. Ο κ. Παλικότ υπήρξε βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της “Πλατφόρμας των Πολιτών”, αποχώρησε όμως διαφωνόντας με την πολιτική του σε θέματα θρησκείας και δικαιωμάτων. Ανάμεσα σε άλλα το νέο κόμμα ζητάει να σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση της εκκλησίας και η θρησκευτική κατήχηση στα σχολεία.

Για πρώτη φορά μετά την πτώση του κομμουνισμού οι πολωνοί ψηφοφόροι επιβράβευσαν ένα κόμμα με μία δεύτερη εκλογική νίκη, καθώς η μετριοπαθής δεξιά “Πλατφόρμα των Πολιτών” κέρδισε το 39% των ψήφων, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε το υπερσυντηρητικό κόμμα “Νόμος και Δικαιοσύνη” του πρώην προέδρου Καζίνσκι. Η εισροή επενδύσεων από τη γειτονική Γερμανία έχει σαν αποτέλεσμα η Πολωνία να καταγράφει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα αποτελέσματα των εκλογών σηματοδοτούν μια νέα περίοδο πολιτικής σταθερότητας ενώ -όπως έδειξαν και οι επιδόσεις του κόμματος “Παλικότ”- η χώρα φαίνεται πλέον λιγότερο εχθρική σε σχέση με το παρελθόν απέναντι στις φιλελεύθερες ιδέες.

robert biedron

Επειδή οι εκλογές στην Πολωνία γίνονται με το σύστημα της απλής αναλογικής και οι υποψήφιοι εκλέγονται με βάση τη θέση τους στις λίστες των κομμάτων, η επιτυχία της Άννα Γκρότζκα αλλά και του ανοιχτά ομοφυλόφιλου Ρόμπερτ Μπιντρόν (φώτο) που επίσης εξελέγη βουλευτής, δείχνουν ότι το νέο κόμμα δεν μένει μόνο στα λόγια αλλά προωθεί με πράξεις την εκπροσώπηση των μειονοτήτων στα νομοθετικά σώματα. Σχετικά με αυτό το θέμα η Άννα Γκρότζκα δηλώνει: “Εγώ είμαι αριστερή και υπήρξα μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Αποχώρησα γιατί διαφωνούσα με τη στάση τους σε ζητήματα ηθικών αξιών. Ξεχνούν ότι δημοκρατία δεν είναι η τυραννία της πλειοψηφίας”.

[via]



Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ: ΜΙΑ ΕΥΠΑΘΗΣ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

gay old

Οι ηλικιωμένοι ομοφυλόφιλοι έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να ζουν μόνοι και πολύ μικρότερη πιθανότητα να έχουν παιδιά σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους συνομήλικούς τους. Αντίστοιχα εξαρτώνται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις κοινωνικές υπηρεσίες και το σύστημα δημόσιας υγείας, τα οποία όμως δεν είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα της πρώτης μεγάλης έρευνας σχετικά με τα προβλήματα και τις ανάγκες των ηλικιωμένων ομοφυλόφιλων πολιτών που δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες η βρετανική οργάνωση Stonewall.

Τα αποτελέσματα προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες: μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα άνω των 55 ετών είναι ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, πάνω από το 40% ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ζουν μόνοι, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στους ετεροφυλόφιλους είναι μόλις 28%, ενώ στους ετεροφυλόφιλους άντρες πέφτει στο 15%. Αντίστοιχα εννιά στους δέκα ετεροφυλόφιλους ηλικιωμένους έχουν παιδιά, ενώ το ίδιο ποσοστό στις λεσβίες και αμφί γυναίκες μειώνεται στο 50% και δεν ξεπερνάει το 25% στους γκέι και αμφί άντρες.

Το πρόβλημα της μοναξιάς και της έλλειψης φροντίδας των ηλικιωμένων ομοφυλόφιλων επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο αν σκεφτεί κανείς ότι πέρα από την έλλειψη συντρόφου και παιδιών, σε πολλές περιπτώσεις τους έχουν ξεγράψει και οι γονείς ή τα αδέλφια τους. Σύμφωνα με την έρευνα το ποσοστό των ηλικιωμένων ομοφυλόφιλων που έχουν τακτική επαφή με μέλη της οικογένειάς τους είναι τρεις φορές μικρότερο σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους.

gay old3

Τα συσσωρευμένα κοινωνικά προβλήματα έχουν σαν αποτέλεσμα οι ομοφυλόφιλοι να αντιμετωπίζουν τα γηρατειά με πολύ μεγαλύτερο άγχος και να ανησυχούν πολύ περισσότερο για την εξέλιξη της υγείας τους και την πιθανότητα να χρειαστούν βοήθεια στο μέλλον. Σε αυτούς τους φόβους έρχεται να προστεθεί και ο φόβος της περιθωριοποίησης μέσα στα απρόσωπα συστήματα δημόσιας υγείας και φροντίδας για την τρίτη ηλικία. Ένας φόβος που είναι αρκετός για να οδηγήσει πολλούς απ’ αυτούς πίσω στην “ντουλάπα”: πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι δεν θα αποκάλυπταν την ομοφυλοφιλία τους στο προσωπικό ενός γηροκομείου, ενώ ένας στους τρεις δεν θα το δήλωνε ούτε σε κάποιο άτομο που θα τον φρόντιζε στο σπίτι.

Με αφορμή την έρευνα, η οργάνωση καταλογίζει “θεσμική άγνοια” στους δημόσιους φορείς της χώρας σχετικά με τα ειδικά προβλήματα και τις ξεχωριστές ανάγκες των ηλικιωμένων ομοφυλόφιλων πολιτών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού υπολογίζεται ότι συνεισφέρει 40 δις λίρες το χρόνο σε ασφαλιστικές εισφορές. Μια “θεσμική άγνοια” που αρχίζουν να αναγνωρίζουν κάποιοι πολιτικοί στην άλλη μεριά του Ατλαντικού: προ ημερών ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης έδωσε εντολή στην Υπηρεσία Ηλικιωμένων της πολιτείας να του υποβάλλει έκθεση σχετικά με τις ειδικές ανάγκες και τα προβλήματα της συγκεκριμένης ομάδας πολιτών.

Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα και σε αυτό το θέμα η κοινωνική ευαισθησία οργανώσεων και κρατικών φορέων παραμένει στα αζήτητα…



Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΝ

“Δοκίμασα τη γραβάτα σας φίλε μου και είναι το ίδιο αστείο σαν να δοκίμαζα το εσώρουχό σας” , “Πόσο ζωντανή είναι η ικανοποίηση που ένιωθα όταν σας φιλούσα αγαπητέ Χετσέλ. Έχουμε καιρό να τρίψουμε τις επιδερμίδες μας τη μία πάνω στην άλλη και μ’ έχει πιάσει φαγούρα…”  Τα δύο μοναδικά χειρόγραφα του Ιούλιου Βερν που περιέχουν ομοερωτικά υπονοούμενα κι έχουν φτάσει σε μας απευθύνονται και τα δύο στον εκδότη του Πιερ Ζιλ Χετσέλ. Υπήρχαν και άλλα γράμματα και αν ναι, τί απέγιναν; Τα κατέστρεψε ο ίδιος ο Βερν ή ο γιος του Μισέλ θέλοντας να προστατεύσει την “τιμή” του πατέρα του;

jules verne4

Ο Ιούλιος Βερν ονειρευόταν τα ταξίδια ήδη από πολύ τρυφερή ηλικία. Σε ηλικία 11 ετών κάνει απόπειρα να μπαρκάρει σε καράβι από το λιμάνι της Νάντης, όμως ένας ναύτης τον αναγνωρίζει και ειδοποιεί τον πατέρα του! Η τιμωρία του θα είναι τόσο αυστηρή που από τότε τα μοναδικά ταξίδια που θα επιχειρήσει θα είναι στη φαντασία του…

Σε ηλικία 20 χρονών θα βρεθεί στο Παρίσι για να σπουδάσει στη Νομική. Στο εστιατόριο Chez Vachette κοντά στην Όπερα θα συμμετέχει στις συναντήσεις της λέσχης “Έντεκα χωρίς γυναίκες”. Τί σημαίνει ακριβώς αυτή η σύναξη μισογύνηδων που ορκίζονται ότι δεν θα παντρευτούν ποτέ και σκαρώνουν στιχάκια με ομοερωτικά υπονοούμενα όπως αυτό εδώ που βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και αποδίδεται στον ίδιο το Βέρν;

“Απ’το πρωί παράπονα
πως πόναγε ο λαιμός σου
έχω ένα γλειφιτζούρι φίλε μου
γλείψτο να σου περάσει”

Ο Βερν αντιπαθεί τα νομικά και προτιμά να ασχοληθεί με το θέατρο. Η γνωριμία του με τον Αλέξανδρο Δουμά του ανοίγει πόρτες, όμως δεν θα γνωρίσει επιτυχία ως θεατρικός συγγραφέας. Ανακαλύπτει την πραγματική του κλίση γνωρίζοντας τον εξερευνητή Ζακ Αραγκό και ένα κύκλο από περιηγητές, λόγιους και γεωγράφους. Μελετάει με πάθος γεωγραφία, φυσικές επιστήμες και μαθηματικά και αποκτά με αυτό τον τρόπο την κατάλληλη κατάρτιση για να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας, ένα είδος το οποίο ουσιαστικά επινόησε ο ίδιος.

Σε ηλικία 29 χρονών θα προδώσει τους φανατικούς εργένηδες φίλους του της λέσχης γράφοντας ένα γράμμα στη μητέρα του στο οποίο διαπιστώνει ότι ήρθε η ώρα να παντρευτεί και της ζητάει να τον παρουσιάσει ως “καλό γαμπρό” σε μια κοπέλα “με καλή ανατροφή και ακόμα  καλύτερα εισοδήματα”. Η μητέρα του επιλέγει για το γιο της μια πλούσια χήρα με δύο κόρες. Μαζί της θα αποκτήσει ένα γιο, όμως δεν θα είναι στο Παρίσι την ημέρα της γέννησής του: προτιμάει να φύγει για ταξίδι στη Σκανδιναβία με ένα φίλο του συνθέτη. Όποτε τον πνίγει η οικογενειακή ζωή καταφεύγει στο προσωπικό του διαμέρισμα ή σαλπάρει με το ιστιοφόρο του.

jules verne5

Το 1863 ο Χετσέλ εκδίδει το πρώτο βιβλίο του Βερν με τίτλο  “Πέντε Εβδομάδες με Αερόστατο” που θα γνωρίσει τεράστια επιτυχία. Ο εκδοτικός οίκος του προσφέρει αμέσως αποκλειστικό συμβόλαιο για 20 χρόνια. “Φίλοι μου παντρεύομαι! Ο κ. Χετσέλ είναι η πιο πλούσια νύφη!” θα αστειευτεί μαθαίνοντας για το συμβόλαιο που του προσφέρουν. Είναι όμως απλά ένα αστείο ή υποδηλώνει μια πιο στενή σχέση ανάμεσα στους δύο άντρες; Όπως και νά χει, ο Βερν εγκαταλείπει το ανταλλακτήριο συναλλάγματος με το οποίο βιοποριζόταν ως τότε και αφιερώνεται αποκλειστικά στη λογοτεχνία.

Τα βιβλία του μεταφράζονται σε όλες τις γλώσσες και πολύ σύντομα τον κάνουν εκατομμυριούχο. Από το Παρίσι φεύγει για την Αμιένη όπου βρίσκεται σε απόσταση βολής από τη θάλασσα. Κάθε τόσο σαλπάρει για κρουαζιέρα με συντροφιά τον ανιψιό του Γκαστόν. Ο ανιψιός τρέφει μεγάλο θαυμασμό για το θείο, και ο θείος ίσως του το ανταποδίδει με κάτι παραπάνω από απλή στοργή. Η παρουσία του παρηγορεί το Βερν για τις απογοητεύσεις που του επιφυλάσσει ο άσωτος γιος του που συχνάζει σε κακόφημα μέρη και συσσωρεύει χρέη.

Σε ηλικία 50 ετών θα συνδεθεί με έναν ακόμα έφηβο, το 16χρονο μετέπειτα πολιτικό Αριστίντ Μπριάν. Κάθε μέρα τον παίρνει από το σχολείο και τον φέρνει σπίτι του όπου συζητάνε με τις ώρες. Ποια είναι η πραγματικότητα της σχέσης τους; Το έργο του ίσως μας δίνει την απάντηση. Σε κάποιο σημείο γράφει: “Δεν αισθάνομαι καθόλου άνετα όταν γράφω για γυναικείους χαρακτήρες, φοβάμαι να γράψω ακόμα και τη λέξη “έρωτας” όταν αναφέρομαι σε μια γυναίκα. Βασανίζομαι με τις ώρες πάνω στο χαρτί χωρίς να καταλήγω πουθενά.”

jules verne5

Και δεν έχει περάσει απαρατήρητος βέβαια ο παραλληλισμός με την αρχαία Ελλάδα σε βιβλία του όπως “Τα Τέκνα του Πλοιάρχου Γκραντ” και “Οι Ναυαγοί του Ιωνάθαν”. Και στα δύο ένας ώριμος άντρας εκδηλώνει τη στοργική του αγάπη για κάποιο νεαρό και όμορφο σύντροφο που του είναι τυφλά πιστός και αφοσιωμένος. Ο Βερν θα γράψει  στους “Ναυαγούς”: “ο νεαρός Χαλγκ ήταν ο μόνος που μπορούσε να συγκινήσει αυτό τον άντρα που δεν γνώρισε ποτέ του καμία άλλη αγάπη, εκτός απ’ αυτή που ένιωθε τώρα για αυτό εδώ το αγόρι”…

Το πέπλο μυστηρίου ανασηκώνεται λίγο με αφορμή μια βίαιη επίθεση. Στις 9 Μαϊου του 1880, ο 52χρονος Βερν μπαίνει στο γραφείο του. Πίσω από την κουρτίνα παραφυλάει ο ανιψιός του που τον πυροβολεί και τον τραυματίζει στην κνήμη. Ποιο ήταν το κίνητρο της απόπειρας;  Αντίδραση του ανιψιού στις σεξουαλικές προτάσεις του θείου του; Ή μήπως αντιζηλία απέναντι στον καινούριο νεαρό ευνοούμενο που τον αντικατέστησε; Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Η αστική τάξη της Γαλλίας θα κινηθεί γρήγορα για να προστατεύσει το διάσημο ευπατρίδη και να σβήσει κάθε οσμή σκανδάλου. Ο νεαρός Γκαστόν αντιμετωπίζεται ως ψυχοπαθής και τον κλείνουν στο ψυχιατρείο. Ο ίδιος ο Βερν δεν θα μιλήσει ποτέ σε κανέναν για το περιστατικό. Απομακρύνεται από όλο τον κόσμο και επιλέγει να ζήσει σαν ερημίτης μέχρι να πεθάνει κατάκοιτος το 1905.


Aπό το “Λεξικό των διάσημων ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων” του Μισέλ Λαριβιέρ, εκδόσεις Delétraz, Παρίσι 1997

Διαβάστε επίσης:
Λουκίνο Βισκόντι: Πρίγκιπας και καταραμένος
Ο πιο μεγάλος έλληνας: Αλέξανδρος και ομοφυλοφιλία
Τσαϊκόφσκι: Η μέρα που πέθανε η μουσική
Αντρικοί έρωτες στην Τουρκοκρατία
Οι δύο έρωτες του Λεονάρντο ντα Βίντσι
Ο μεγάλος έρωτας του Σοπέν