.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

H ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ: ΜΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Στην εβδομαδιαία εφημερίδα La Vie που πρόσκειται στην Καθολική Εκκλησία διέρρευσε το προσχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με το γάμο ατόμων του ίδιου φύλου. Το προσχέδιο μπορεί να είναι διαφορετικό από το τελικό κείμενο, αφού ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις τόσο πριν κατατεθεί για έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο στις 7 Νοεμβρίου, όσο και αργότερα κατά τη διαδικασία της κοινοβουλευτικής συζήτησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ψήφιση του νόμου μέχρι την άνοιξη του 2013. Έχει ενδιαφέρον  να δούμε ποια είναι αυτή τη στιγμή η ακριβής διατύπωση του νομοσχεδίου, κρατώντας στο μυαλό μας ότι αναφέρεται στον πολιτικό γάμο που είναι και ο μόνος που αναγνωρίζεται από το γαλλικό κράτος.

Προσχέδιο Νόμου για την επέκταση του γάμου και της υιοθεσίας στα ζευγάρια ίδιου φύλου
 
Μέρος 1ο Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σύναψη γάμου

gay couple20

Άρθρο 1ο, Ι. 1. Το άρθρο 143 του Αστικού Κώδικα διατυπώνεται ως εξής: “Γάμος μπορεί να συναφθεί ανάμεσα δύο πρόσωπα διαφορετικού ή ίδιου φύλου.”

2. Το άρθρο 144 του Αστικού Κώδικα διατυπώνεται ως εξής: “Κανείς δεν μπορεί να συνάψει γάμο πριν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του.”

[Προηγούμενη διατύπωση: “Για τη σύναψη γάμου, ο άντρας και η γυναίκα πρέπει να έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.”]

3. Το άρθρο 162 του Αστικού Κώδικα διατυπώνεται ως εξής: “Η σύναψη γάμου απαγορεύεται ανάμεσα σε αδέλφια.”

[Προηγούμενη διατύπωση: “Η σύναψη γάμου απαγορεύεται ανάμεσα σε αδελφό και αδελφή.”]

4. Το άρθρο 163 του Αστικού Κώδικα διατυπώνεται ως εξής: “Η σύναψη γάμου απαγορεύεται ανάμεσα σε θείο/θεία και ανιψιό/ανιψιά.”

[Προηγούμενη διατύπωση: “Η σύναψη γάμου απαγορεύεται ανάμεσα σε θείο και ανιψιά ή θεία και ανιψιό.”]

ΙΙ. Στο κεφάλαιο IV του Αστικού Κώδικα προστίθεται το κεφάλαιο ΙV β’ στο οποίο περιλαμβάνονται τα παρακάτω άρθρα:

“Άρθρο 202-1 Για τη σύναψη γάμου ο καθένας από τους συζύγους πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει το δίκαιο στη χώρα ιθαγένειάς του.

Παρόλα αυτά, δύο άτομα του ίδιου φύλου μπορούν να συνάψουν γάμο εφόσον τουλάχιστον για τον έναν από τους δύο αυτό επιτρέπεται από το δίκαιο στη χώρα ιθαγένειας ή τη χώρα μόνιμης διαμονής του.

[Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δύο έλληνες πολίτες του ίδιου φύλου μπορούν να παντρευτούν στη Γαλλία εφόσον ο ένας μένει μόνιμα εκεί.]

“Άρθρο 202-2 Ένας γάμος αναγνωρίζεται εφόσον έχει τελεστεί σύμφωνα με το δίκαιο του κράτους ή του εδάφους στο οποίο τελέστηκε.”

[Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζονται στη Γαλλία οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό εφόσον είναι νόμιμοι στη χώρα την οποία τελέστηκαν.]

Μέρος 2ο Προϋποθέσεις σχετικά με την υιοθεσία και το οικογενειακό επώνυμο

gay couple19

Άρθρο 2ο  Το άρθρο 357  του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής: “Κατά την υιοθεσία το θετό τέκνο παίρνει το επώνυμο του θετού γονέα. Σε περίπτωση υιοθεσίας του τέκνου του συζύγου ή από κοινού υιοθεσίας ενός τέκνου από τους δύο συζύγους, και οι δύο προσδιορίζουν με αμετάκλητη δήλωση το επώνυμο του τέκνου που μπορεί να είναι είτε το επώνυμο του ενός από τους δύο, είτε συνδυασμός των επωνύμων τους, που όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα από δύο επώνυμα. Σε περίπτωση που δεν προσδιοριστεί με αμετάκλητη δήλωση, το τέκνο λαμβάνει ως επώνυμο το συνδυασμό των πρώτων επωνύμων  και των δύο συζύγων με αλφαβητική σειρά.

Εφόσον το ζευγάρι έχει και άλλα τέκνα, το θετό τέκνο λαμβάνει ως επώνυμο το ίδιο επώνυμο που έχει επιλεγεί για αυτά.

Μετά από αίτημα του ή των θετών γονέων το δικαστήριο μπορεί να τροποποιήσει το μικρό όνομα του τέκνου.”

Μέρος 3ο Προσαρμογή του λεξιλογίου του Αστικού Κώδικα

[Ακολουθούν τρεις σελίδες με άρθρα του Αστικού Κώδικα όπου η διατύπωση “πατέρας και μητέρα” αντικαθίσταται από τη διατύπωση “οι γονείς” και η διατύπωση “άνδρας και γυναίκα” αντικαθίστανται από τη διατύπωση “οι σύζυγοι”.]

gay paris

Οι γαλλικές ΛΟΑΔ οργανώσεις έχουν αντιδράσει έντονα και πιέζουν να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο εκτός από την υιοθεσία και η πρόβλεψη για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από  ζευγάρια γυναικών. Πρόκειται για μια ιδέα που είχε υποστηρίξει ο Φρανσουά Ολάντ σε συνεντεύξεις του πριν εκλεγεί πρόεδρος, σε αντίθεση όμως με το γάμο και την υιοθεσία δεν την είχε συμπεριλάβει στη λίστα με τις 60 δεσμεύσεις του προς το γαλλικό λαό. Όσο για τα ζευγάρια ανδρών, ο σημερινός πρόεδρος έχει ταχθεί ξεκάθαρα ενάντια στη νομιμοποίηση της παρένθετης μητρότητας, αφήνοντας μόνο ένα μικρό παράθυρο για παιδιά που έχουν γεννηθεί μέσω παρένθετης μητέρας στο εξωτερικό…
 
Επιπλέον οι οργανώσεις αντιδρούν καθώς τα ομόφυλα ζευγάρια αποκλείονται από το “τεκμήριο πατρότητας”: εφόσον ένα παιδί γεννηθεί εντός γάμου, ο νόμος αναγνωρίζει αυτόματα ως πατέρα του παιδιού το σύζυγο της γυναίκας. Το προσχέδιο νόμου δεν αλλάζει την έμφυλη διατύπωση αυτού του άρθρου. Πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση π.χ. που μια γυναίκα παντρεμένη με άλλη γυναίκα γεννήσει, η σύζυγός της δεν θεωρείται αυτόματα γονέας του παιδιού από το νόμο αλλά προφανώς θα πρέπει να μπει στη διαδικασία να υιοθετήσει το τέκνο της συζύγου της, κάτι το οποίο προβλέπει ο νέος νόμος.

Θα μου πείτε, τι σημασία έχουν όλα αυτά όταν εμείς δεν μπορούμε καν να ονειρευτούμε ότι μια κυβέρνηση θα καταθέσει ένα παρόμοιο νομοσχέδιο. Δείχνει όμως πόσο μεγάλη σημασία έχει από πλευράς οργανώσεων η σκληρή δουλειά, η προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια και η άσκηση πολιτικής πίεσης χωρίς εκπτώσεις και εφησυχασμούς  ακόμα και στο παρά πέντε.
 
Μιλώντας για τον πρόεδρο Ολάντ, προχτές έγινε ο πρώτος αρχηγός κράτους που μίλησε υπέρ της παγκόσμιας αποποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.  Συμπεριέλαβε μάλιστα τη σχετική εκστρατεία στις προτεραιότητες της γαλλικής διπλωματίας μαζί με την εκστρατεία για την κατάργηση της θανατικής ποινής και τη διασφάλιση της ισότητας των δύο φύλων σε όλο τον κόσμο.


Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ: ΔΩΜΑΤΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

Εδώ και 13 χρόνια, ο φωτογράφος Ρίτσαρντ Ρενάλντι απαθανατίζει τον εαυτό του και το σύντροφό του Σεθ με φόντο τα δωμάτια ξενοδοχείων που επισκέπτονται στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Ο ίδιος εξηγεί ότι ταξιδεύει πολύ συχνά λόγω δουλειάς και ότι ο Σεθ πολλές φορές δεν είναι απλά συνοδός αλλά και συνεργάτης του. Η σειρά φωτογραφιών έχει τίτλο “Πορτρέτα σε δωμάτια ξενοδοχείων”  - πορτρέτα φτιαγμένα με υλικά την τρυφερότητα, τη συντροφικότητα και την αγάπη.
 
gay hotel room3

Στην Ιαπωνία

gay hotel room1
Σε ένα τρένο στην Ταϊλάνδη

gay hotel room11
Σε ένα μοτέλ στο Οχάιο

gay hotel room12
Στο Μεξικό

gay hotel room2
Στο Πουέρτο Ρίκο

gay hotel room7
Στην Ιταλία

gay hotel room13
Στη Χαβάη

gay hotel room22
Στη Μαλαισία

gay hotel room19
Στo Μπαλί

gay hotel room8
Στη Ναμίμπια

gay hotel room15
Στην Ινδονησία

gay hotel room10
Στη Βόρεια Καρολίνα

Αυτό για να πάρετε μια μικρή γεύση. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συλλογή στο μπλογκ του καλλιτέχνη εδώ.


Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ ΓΚΕΪ “ΤΡΩΝΕ ΠΟΡΤΑ” ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

hamam turc

Καμία αναφορά στις διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό δεν θα περιλαμβάνει το κεφάλαιο του τουρκικού συντάγματος που αναφέρεται στα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Και αυτό σε μια περίοδο που η χώρα συνεχίζει να συγκλονίζεται από καταγγελίες για “εγκλήματα τιμής” σε βάρος των ομοφυλόφιλων, όπως αυτή εδώ όπου θύμα φέρεται να είναι ένας 17χρονος και θύτες -όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις- μέλη της οικογένειάς του. Σχετική πρόταση απορρίφθηκε στην τουρκική βουλή από τους εκπροσώπους του ισλαμικού Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης που έχει και την πλειοψηφία.

Την πρόταση το σύνταγμα να προβλέπει ίσα δικαιώματα για όλους ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου κατέθεσαν δύο βουλευτές του κεμαλικού Ρεπουμπλικάνικου Λαϊκού Κόμματος και του φιλο-κουρδικού Κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας. Για να πάρουν την απάντηση του εκπροσώπου της συμπολίτευσης ότι το κόμμα του “δεν θεωρεί σωστό να γίνεται αναφορά στους ομοφυλόφιλους είτε στο τουρκικό σύνταγμα,  είτε σε οποιαδήποτε διεθνή συνθήκη”. Ένας άλλος βουλευτής της αντιπολίτευσης από το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης αντιπρότεινε τη διατύπωση “απαγορεύονται οι διακρίσεις σε βάρος του οποιουδήποτε για οποιονδήποτε λόγο”, μια πρόταση που επίσης απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.

Οι ισλαμιστές κυβερνούν την Τουρκία από το 2002 με πρωθυπουργό τον Ταγίπ Ερντοάν. Στις περσινές εκλογές έλαβαν το 49% των ψήφων, όμως  δεν διαθέτουν την πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή που θα τους επέτρεπε να προχωρήσουν σε συνταγματικές αλλαγές χωρίς τις ψήφους άλλων κομμάτων. Αυτή τη στιγμή ελάχιστες χώρες απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό στο σύνταγμά τους – ανάμεσά τους η Νότια Αφρική, η Πορτογαλία και το Εκουαδόρ.

[via]



Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΠΙΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΚΕΪ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Ενθαρρυντικά νέα για τη χώρα μας εν μέσω κρίσης περιλαμβάνει η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τους προορισμούς που σκέφτονται να επισκεφτούν οι ομοφυλόφιλοι τουρίστες την επόμενη τριετία. Αν και απουσίαζε από τη λίστα πέρσι, η Ελλάδα καταλαμβάνει φέτος την ένατη θέση σε μία έρευνα στην οποία συμμετείχαν μέσω του Ίντερνετ 100 χιλιάδες άτομα από 24 χώρες του κόσμου. Τα αποτελέσματα πρόκειται να παρουσιάσει η OutNow Consulting -εταιρεία που ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών μάρκετινγκ σχετικά με το ΛΟΑΔ καταναλωτικό κοινό- στη διεθνή τουριστική έκθεση World Travel Market που θα γίνει σε δυο μήνες στο Λονδίνο. Η εταιρεία υπολογίζει ότι οι γκέι και οι λεσβίες αποτελούν το 6% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς και ξοδεύουν περισσότερα από 140 δις δολάρια σε τουριστικές υπηρεσίες κάθε χρόνο!

Όπως ίσως θυμάστε η Ελλάδα απουσίαζε από τη σχετική λίστα πέρσι, γεγονός που οι υπεύθυνοι της εταιρείας απέδιδαν τότε στο κλίμα προκατάληψης που επικρατεί στη χώρα, κάνοντας έκκληση στην κυβέρνηση να λάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στη διεθνή κοινή γνώμη. Όπως ξέρουμε τίποτα τέτοιο δεν έγινε – αντίθετα το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων στο εξωτερικό συνεχίστηκε, πιο πρόσφατα σχετικά με τις εξακριβωμένες ή μη καταγγελίες για ομοφοβικού χαρακτήρα νεοναζιστικές επιθέσεις. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι η γοητεία που ασκεί ο πολιτισμός, η ιστορία και τα φυσικά κάλλη της Ελλάδας στους ομοφυλόφιλους επισκέπτες είναι διαχρονική ανεξάρτητα από την εκάστοτε αρνητική επικαιρότητα, ενδεχομένως και σε συνδυασμό με τις προσδοκίες τους για φτηνότερες υπηρεσίες λόγω κρίσης.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, αυτή είναι η λίστα με τις δέκα χώρες που σκέφτονται να επισκεφτούν οι γκέι τουρίστες την επόμενη τριετία. Έξι από τις δέκα βρίσκονται στην Ευρώπη, τρεις στην Αμερική και μία στον Ειρηνικό:


1. Γαλλία

gay paris1

2. Ηνωμένο Βασίλειο

drag queen elizabeth3


3. Ηνωμένες Πολιτείες

brokeback mountain2


4. Ιταλία

david michelangelo

5. Ισπανία

gay spain1

6. Αυστραλία

gay australia3

7. Γερμανία

gay germany

8. Καναδάς

gay canada2

9. Ελλάδα

greek god3

greek god2

10. Αργεντινή

gay tango1


Από την άλλη, η λίστα με τις είκοσι πόλεις που έχουν στα υπόψη τους οι γκέι τουρίστες για την επόμενη τριετία έχει αρκετές διαφοροποιήσεις, καθώς στο τοπ-10 πλασάρονται μόνο τρεις ευρωπαϊκές, ενώ αντίθετα συναντάμε μητροπόλεις χωρών που δεν βρίσκονται στη λίστα από πάνω όπως η Βραζιλία, η Ιαπωνία και η Ολλανδία. Όπως φαντάζεστε η Αθήνα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των 20 παγκοσμίως, καταφέρνει όμως να βρεθεί στη δέκατη θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πόλεις! Μεγάλη επιτυχία αν σκεφτεί κανείς ότι μια πόλη όπως το Τελ-Αβίβ που -σε αντίθεση με την Αθήνα- ξοδεύει εκατομμύρια διαφήμισης σε γκέι έντυπα και εκδηλώσεις βρίσκεται επίσης εκτός 20άδας διεθνώς και μόλις στην ένατη θέση ανάμεσα στις πόλεις της Ασίας. Αλλά και μεγάλη αποτυχία αν σκεφτoύμε ότι η πρωτεύουσα δεν μπορεί να επωφεληθεί από την τουριστική εικόνα της χώρας…

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις δέκα πόλεις του κόσμου που δηλώνουν ότι θέλουν να επισκεφτούν περισσότερο οι γκέι και οι λεσβίες που συμμετείχαν στην έρευνα. Τρεις ακόμα ευρωπαϊκές πόλεις (η Βαρκελώνη, το Βερολίνο και η Ρώμη) βρίσκονται στις θέσεις 11-20.

1. Νέα Υόρκη

gay new york2

2. Ρίο ντε Τζανέιρο

gay brazil10

3. Σίδνεϊ

4. Λονδίνο

5. Σαν Φρανσίσκο

gay san francisco

6. Παρίσι

gay paris2


7. Μπουένος Άιρες

8. Τόκιο

tokyo pride

9. Άμστερνταμ

10. Λος Άντζελες



Περί διακοπών ο λόγος ακόμα, μια που αρχίζουμε να μαζευόμαστε σιγά-σιγά Γελαστούλης Εσείς ποια χώρα ή πόλη του εξωτερικού θα επιλέγατε να επισκεφτείτε αν σας δινόταν η ευκαιρία;