.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

“ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ” ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΚΕΪ ΣΤΗ EUROVISION

[Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της εφημερίδας Athens Voice όπου μπορείτε να διαβάσετε και τα σχετικά σχόλια.]


AramMp3-Conchita-Wurst

Οι φοβικές δηλώσεις του αρμένιου τραγουδιστή για την drag-queen της Αυστρίας


Στα 60 χρόνια της ιστορίας του, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision έχει υπάρξει κάτι παραπάνω από μια εντυπωσιακή τηλεοπτική φιέστα, καταγράφοντας με την ακρίβεια ενός ανεμοδείκτη ή ενός σεισμογράφου τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τα ιδεολογικά ρήγματα της Γηραιάς Ηπείρου. Δεν θα μπορούσε να μην συμβεί το ίδιο και σήμερα, σε μια περίοδο που τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων έχουν μετατραπεί σε αιχμή του δόρατος για την προπαγάνδα τόσο της μετασοβιετικής και ισλαμικής Ανατολής (που έχουν κάνει σημαία τις «παραδοσιακές οικογενειακές αξίες») όσο και της Δύσης (που αντιπαραβάλλει την «ελευθερία και την αυτοδιάθεση του ατόμου»).

Αφορμή για το τελευταίο επεισόδιο στον μουσικό «Ψυχρό Πόλεμο» μεταξύ Ανατολής και Δύσης υπήρξε η συμμετοχή στον διαγωνισμό του 26χρονου Τόμας Νόιβιρτ που θα εκπροσωπήσει την Αυστρία. Ο Τόμας υποδύεται στη σκηνή την ανδρόγυνη drag περσόνα της Conchita Wurst που λατρεύει τις τουαλέτες και το μακιγιάζ, χωρίς όμως να αποχωρίζεται την ανδρική της τριχοφυΐα. Η συμμετοχή της Conchita προκάλεσε τα χλευαστικά σχόλια του εκπροσώπου της Αρμενίας Aram MP3 που θεωρείται φαβορί για τη διεκδίκηση του φετινού τίτλου από τα πρακτορεία στοιχημάτων.

Σύμφωνα λοιπόν με τις καταγγελίες του μπλογκ GayArmenia, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης o 30χρονος δημοφιλής κωμικός δήλωσε πως θέλει να βοηθήσει τη Conchita να αποφασίσει αν είναι γυναίκα ή άντρας. Για την παρουσία του στην ίδια σκηνή μαζί της, υποστήριξε ότι θα τον κάνει να αισθανθεί το ίδιο άβολα όπως όταν πλησιάζει με το αυτοκίνητό του το κεντρικό πάρκο του Ερεβάν, γνωστό στέκι συνάντησης των ομοφυλόφιλων της περιοχής («πατάω το γκάζι και φεύγω γρήγορα»). Κατέληξε λέγοντας ότι δεν τον νοιάζει αν ο κόσμος έχει προχωρήσει ή όχι, αφού για τον ίδιο τέτοια ζητήματα παραμένουν απαράδεκτα...

Με δεδομένη τη δημοφιλία του διαγωνισμού στον γκέι πληθυσμό της Ευρώπης, οι δηλώσεις αυτές αναμεταδόθηκαν σε χρόνο μηδέν προκαλώντας αντιδράσεις. Την ίδια στιγμή οι αρμένιοι φαν του Aram δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε outing του μπλόγκερ που έκανε τις αποκαλύψεις, κατηγορώντας τον ότι συνεργάζεται με το BBC. Δεν αποτελεί μυστικό άλλωστε ότι η Αγγλία θα προτιμούσε να διοργανώσει εκείνη τον διαγωνισμό που γιορτάζει την εξηκοστή του επέτειο το 2015. Όπως επίσης και ότι μία νίκη στην Κοπεγχάγη τον Μάιο αποτελεί «εθνική υπόθεση» για την Αρμενία, τρία χρόνια μετά τη μουσική επικράτηση του γειτονικού Αζερμπαϊτζάν που αποτελεί τον νούμερο ένα άσπονδο εχθρό της. Κάτι αντίστοιχο με τον «γιουροβιζιονικό πυρετό» που κατέλαβε την Ελλάδα μετά τη νίκη της Τουρκίας το 2003...

Ταυτόχρονα, δεν είναι μυστικό ότι η Αρμενία αποτελεί κράτος-πελάτη της Ρωσίας στην περιοχή του Καυκάσου: Τα σύνορά της με την Τουρκία φυλάσσονται ακόμα και σήμερα από τον ρώσικο στρατό, ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι τόσο στενές που η Αρμενία σκέφτεται κι αυτή να επιβάλλει νόμο που θα φιμώνει τους ομοφυλόφιλους όπως συμβαίνει ήδη στη Ρωσία. Θα έχει λοιπόν πρόσθετο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πως θα επηρεάσει τη βαθμολογία των διάφορων χωρών κατά τη διάρκεια του τελικού στις 10 Μαΐου η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης με αφορμή το ουκρανικό ζήτημα αλλά και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων...

Από αυτούς τους στυγνούς γεωπολιτικούς υπολογισμούς αναλαμβάνει να μας προσγειώσει η Conchita Wurst με την αφοπλιστική της απάντηση στα φοβικά σχόλια του αρμένιου συναδέλφου της: «Μάλλον αυτό σημαίνει ότι δεν θέλει να με παντρευτεί;» αναρωτήθηκε ο αυστριακός καλλιτέχνης που επινόησε την περσόνα της «γυναίκας με το μούσι» σαν ένα σχόλιο σχετικά με την ανοχή της κοινωνίας απέναντι στο διαφορετικό. Και συνεχίζει: «Ο Aram νομίζει ότι θέλω να είμαι γυναίκα. Αγάπη μου, στη σκηνή είμαι ένα σκληρά εργαζόμενο κορίτσι και στον ελεύθερο χρόνο μου είμαι ένας τεμπέλης νεαρός άντρας. Αν έχεις κάποιο πρόβλημα με αυτό, ευχαρίστως να στο εξηγήσω. Κι αν κρίνω απ' τα ομοφοβικά σου σχόλια, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε αυτή την κουβέντα!».

Σε μας δεν μένει παρά να απολαύσουμε τις φετινές συμμετοχές των δύο καλλιτεχνών. Ξεκινώντας από τον Aram MP3 που φαίνεται να προτιμάει τους σύγχρονους ρυθμούς του dubstep από τα παραδοσιακά έθνικ ακούσματα που μας έχει συνηθίσει η Αρμενία. Δείτε το βίντεο εδώ.

Όσο για την Conchita Wurst, μας εντυπωσιάζει όχι μόνο με την εξωτερική της εμφάνιση αλλά και με τις φωνητικές της δυνατότητες σε ένα τραγούδι που μοιάζει να έχει βγει κατευθείαν από σάουντρακ ταινίας του Τζέιμς Μποντ...Δείτε το βίντεο εδώ.



Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΤΑΚΕΣ ΤΟΥ ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

[Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της εφημερίδας Athens Voice  όπου μπορείτε να διαβάσετε και τα σχετικά σχόλια. Όπως μπορείτε να δείτε στο τέλος της ανάρτησης, το κείμενο βρέθηκε στα τρία πιο διαβασμένα του site την περασμένη εβδομάδα. Σας ευχαριστώ!]

oscar wilde

Ο πρόσφατος εορτασμός της ημέρας του Αγίου Πατρικίου, προστάτη της Ιρλανδίας (17 Μαρτίου) αλλά και η επικείμενη εφαρμογή της νομοθεσίας για τον γάμο ομοφύλων στην Αγγλία και την Ουαλία (29 Μαρτίου) μας δίνουν μια καλή ευκαιρία για να θυμηθούμε μερικά από τα πιο πνευματώδη αποφθέγματα του ιρλανδικής καταγωγής  Όσκαρ Ουάιλντ. Στα τέλη του 19ου αιώνα ο Ουάιλντ υπήρξε ένας από τους πιο φημισμένους συγγραφείς του βρετανικού θεάτρου. Η δίκη και η καταδίκη του σε δύο χρόνια καταναγκαστικά έργα εξαιτίας της σχέσης του με τον γιο ενός αριστοκράτη τον μετέτρεψαν σε σύμβολο των διωγμών σε βάρος των ομοφυλόφιλων στη βικτωριανή Αγγλία.

-Οι πραγματικοί φίλοι σε μαχαιρώνουν κατάστηθα.

-Κράτα την αγάπη στην καρδιά σου. Μια ζωή χωρίς αγάπη μοιάζει με ανήλιαγο κήπο όπου τα λουλούδια έχουν μαραθεί.

-Ορισμένοι γεννάνε την ευτυχία όπου κι αν εμφανιστούν. Κάποιοι άλλοι γεννάνε την ευτυχία όποτε εμφανιστούν.

-Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο.

-Η μοναδική διαφορά ανάμεσα σε έναν αμαρτωλό και έναν άγιο, είναι ότι ο άγιος έχει παρελθόν και ο αμαρτωλός έχει μέλλον.

-Φρόντισε να είσαι ο εαυτός σου. Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι.

-Τα παιδιά ξεκινάνε αγαπώντας τους γονείς τους · μετά από κάποιον καιρό τους κρίνουν · σπάνια, αν όχι ποτέ, τους συγχωρούν.

-Να συγχωρείς πάντα τους εχθρούς σου. Τίποτα δεν μπορεί να τους εκνευρίσει περισσότερο.

-Δεν μπορεί να υπάρξει φιλία ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα. Μπορεί να υπάρξει πάθος, εχθρότητα, αγάπη, λατρεία αλλά όχι φιλία.

-Είμαστε όλοι βουτηγμένοι στον βούρκο, αλλά κάποιοι από μας κοιτάνε τα άστρα.

-Μπορώ να αντισταθώ στα πάντα εκτός από τον πειρασμό.

-Η εκπαίδευση είναι κάτι το αξιοθαύμαστο, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε πότε-πότε ότι τίποτα που αξίζει να το γνωρίζεις δεν διδάσκεται.

-Δύο τραγωδίες υπάρχουν στη ζωή: η μία είναι να μην αποκτάς αυτό που θέλεις και η άλλη είναι να το αποκτάς.

-Καλό είναι να είναι κανείς πάντα ερωτευμένος. Γι' αυτό δεν πρέπει ποτέ να παντρεύεται.

-Μόνο ένα πράγμα στη ζωή είναι χειρότερο από το να σε συζητάνε και αυτό είναι το να μη σε συζητάνε καθόλου.

-Εγωισμός δεν είναι να ζεις όπως θες. Εγωισμός είναι να αναγκάζεις τους άλλους να ζήσουν όπως θες.

-Κανένας μεγάλος καλλιτέχνης δεν βλέπει τα πράγματα όπως είναι. Αν το έκανε δεν θα ήταν μεγάλος καλλιτέχνης.

-Το να αγαπάει κανείς τον εαυτό του είναι η αρχή μιας σχέσης που μπορεί να κρατήσει μια ζωή.

-Δεν θέλω να πάω στον παράδεισο. Κανείς από τους φίλους μου δεν είναι εκεί.

-Είναι παραλογισμός να χωρίζουμε τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς. Οι άνθρωποι είναι είτε γοητευτικοί,  είτε ανιαροί.

-Η εμπειρία είναι το μοναδικό πράγμα που δεν αποκτιέται δωρεάν.

-Η Αμερική είναι η μοναδική χώρα που πέρασε από τη φάση της βαρβαρότητας στη φάση της παρακμής χωρίς να περάσει από το ενδιάμεσο στάδιο του πολιτισμού.

-Πολλοί είχαν ανακαλύψει την Αμερική πριν τον Κολόμβο αλλά όλοι φρόντιζαν να το αποσιωπήσουν.

-Το πρόσωπο ενός άντρα είναι η αυτοβιογραφία του. Το πρόσωπο μιας γυναίκας είναι η μυθοπλασία της.

-Η μόδα είναι μια μορφή ασχήμιας τόσο απαράδεκτη, που είμαστε αναγκασμένοι να την αλλάζουμε κάθε έξι μήνες.

-Αν δεν βρίσκεις απόλαυση στο να διαβάσεις ένα βιβλίο ξανά και ξανά, δεν υπήρχε λόγος να το διαβάσεις καν.

-Ένας άνθρωπος που δεν σκέφτεται με τον δικό του τρόπο, είναι σαν να μην σκέφτεται καθόλου.

-Ποιος μπορεί να πει ότι είναι φτωχός όταν τον αγαπούν;

-Μια μικρή δόση ειλικρίνειας είναι επικίνδυνη. Σε μεγάλες δόσεις γίνεται θανατηφόρα.

-Διγαμία σημαίνει να έχεις παντρευτεί υπερβολικά μεγάλο αριθμό γυναικών. Το ίδιο και μονογαμία.

-Η τέχνη είναι επιφάνεια και συμβολισμός. Όσοι θέλουν να ψάξουν κάτω από την επιφάνεια το κάνουν με δική τους ευθύνη.

-Μια ιδέα που δεν είναι επικίνδυνη δεν αξίζει καν να λέγεται ιδέα.

-Πάντα δίνω καλές συμβουλές. Είναι το μοναδικό πράγμα που μπορώ να κάνω με αυτές. Ποτέ δεν είναι χρήσιμες για μένα τον ίδιο.

-Δεν είμαι αρκετά νέος για να γνωρίζω τα πάντα.

-Πρέπει πάντα να παίζεις δίκαια όταν κρατάς όλους τους άσους στα χέρια σου.

-Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι δημιουργώντας τον άνθρωπο, ο Θεός υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του.

-Το μόνο άτομο που χρειάζεσαι στη ζωή σου είναι αυτό που σε χρειάζεται στη δική του.

-Στις μέρες μας οι άνθρωποι γνωρίζουν την τιμή του κάθε πράγματος και την αξία κανενός.

-Δεν υπάρχει καμία αμαρτία εκτός από την ηλιθιότητα.

-Όσο ταυτίζουμε τον πόλεμο με το απόλυτο κακό, θα διατηρεί τη γοητεία του. Όταν αρχίσουμε να τον αντιμετωπίζουμε ως κακόγουστο και χυδαίο, θα πάψει να είναι δημοφιλής.

-Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή αλλά η διανομή των ρόλων είναι άθλια.

-Είμαι το μοναδικό άτομο στον κόσμο που θα ήθελα να γνωρίσω σε βάθος.

-Κάθε πορτρέτο που έχει φιλοτεχνηθεί με συναίσθημα είναι πορτρέτο του καλλιτέχνη, όχι του μοντέλου.

-Πάντοτε θα με βρίσκετε γοητευτικό. Γιατί αντιπροσωπεύω όλες τις αμαρτίες που δεν είχατε το κουράγιο να διαπράξετε.

-Τίποτα δεν μπορεί να θεραπεύσει την ψυχή εκτός από τις αισθήσεις και τίποτα δεν θεραπεύει τις αισθήσεις εκτός από την ψυχή.

-Τα βιβλία που ο κόσμος αποκαλεί ανήθικα, είναι αυτά που δείχνουν στον κόσμο τις ντροπές του.

-Το να ζει κανείς είναι το πιο σπάνιο πράγμα στον κόσμο. Οι περισσότεροι απλώς υπάρχουν.

-Είναι πολύ θλιβερό ότι στις μέρες μας υπάρχουν τόσο λίγες άχρηστες πληροφορίες.

-Η ψευδαίσθηση είναι η πρώτη από τις απολαύσεις.

-Όταν οι καλοί αμερικάνοι πεθαίνουν, πηγαίνουν στο Παρίσι.

-Η κοινή γνώμη είναι εκπληκτικά ανεκτική. Συγχωρεί τα πάντα εκτός από τη μεγαλοφυΐα.

-Οι ερωτήσεις δεν είναι ποτέ αδιάκριτες. Οι απαντήσεις κάποιες φορές είναι.

-Ποτέ κανείς δεν είναι λιγότερο ειλικρινής παρά όταν μιλάει για τον εαυτό του. Φόρεσέ του μια μάσκα και θα σου πει όλη την αλήθεια.

-Μόνο κάτι πραγματικά μοντέρνο μπορεί να γίνει παλιομοδίτικο.

-Η επιχειρηματολογία πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία. Είναι πάντοτε χυδαία και συχνά γίνεται πειστική.

-Ο κόσμος χωρίζεται σε δύο τάξεις: αυτούς που πιστεύουν το απίστευτο και αυτούς που κατορθώνουν το ακατόρθωτο.

-Αν έτσι συμπεριφέρεται η βασίλισσα Βικτώρια στους κρατουμένους της, δεν της αξίζει να έχει κρατούμενους.


athensvoice


Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΘΕΑ Ο ΔΙΚΤΑΤΩΡ!

[Αναδημοσίευση από τον ιστότoπο της εφημερίδας Athens Voice όπου μπορείτε να αφήσετε τα δικά σας σχόλια.]

vladdy  

Πρόεδροι και δικτάτορες ανακαλύπτουν τη …θηλυκή πλευρά τους

Saint Hoax (Αγία Φάρσα) είναι το ψευδώνυμό του καλλιτέχνη και το μόνο που γνωρίζουμε για αυτόν (ή αυτήν) είναι ότι κατάγεται από κάποια χώρα της Μέσης Ανατολής. Καθώς επίσης και ότι χρησιμοποιεί τις ψευδαισθήσεις του πραγματικού κόσμου πάνω στις οποίες χτίζουν τους μύθους τους ηγέτες και δικτάτορες ως υλικό για τις δικές του οπτικές ψευδαισθήσεις, εμπνευσμένες από τον κόσμο της ποπ αρτ.

Σαν εργαλείο της καλλιτεχνικής του σάτιρας απέναντι στον κόσμο των ισχυρών που διαφεντεύουν (και κατά καιρούς αιματοκυλίζουν) τον πλανήτη χρησιμοποιεί την παράλληλη πραγματικότητα των drag-queens. Όπως λέει, οι «ψεύτικες» βασίλισσες των drag shows έχουν πολλά κοινά με τους μεγαλομανείς ηγέτες της εποχής μας: Η εξωτερική τους εικόνα είναι εξίσου φτιαχτή και κατασκευασμένη, αν και στη δική τους περίπτωση όχι από κομμωτές και μακιγιέρ, αλλά από επιτελεία επικοινωνιολόγων.

Δείτε παρακάτω τις drag περσόνες που επινόησε για μερικούς από τους πλέον διάσημους προέδρους, τυράννους και τρομοκράτες:


Ο Αδόλφος Χίτλερ μεταμορφώθηκε σε Χιτλερία Υστερία

hitleria


Ο Σαντάμ Χουσεΐν έγινε Μαντάμ Οσέιν

osane



Ο Τζορτζ Μπους έγινε Τζόρτζια Μπουσέτ

bushette


Ο πάπας Βενέδικτος έγινε Πάπισσα Βενεδικτίνη

benny


Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας έγινε Βασίλισσα Άμπι

abby


Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν έγινε Όσι Μπι

ossie


Ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε Μπαρίκα Ομπίσα

obisha


Ο Κιμ Γιονγκ-Ιλ της Βόρειας Κορέας έγινε Κίμι Τζάνγκλ

kimmy


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας έγινε Βλάντι Πούσιν

vladdy

Δείτε τα αντίστοιχα GIFs στην ιστοσελίδα του καλλιτέχνη.

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΒΕΡΥΚΙΕ ΙΔΟΥ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΟΥ

[Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της εφημερίδας Athens Voice όπου μπορείτε να διαβάσετε και τα σχετικά σχόλια.]
 

gay soldiers4
Χειρότερος στρατός στην Ευρώπη για τους γκέι ο ελληνικός;
 
Πολλά γράφτηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε για την ανάρμοστη ραδιοφωνική επίθεση του δημοσιογράφου Δήμου Βερύκιου σε βάρος ενός ανοιχτά ομοφυλόφιλου συγγραφέα. Η κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξε έντονη, ταυτόχρονα όμως πέρασε απαρατήρητη μια είδηση που δείχνει πως η θεσμική στάση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων δεν διαφέρει και τόσο από τη νοοτροπία που εκφράζει ένας δημοσιογράφος που αφιέρωσε την καριέρα του στο λεγόμενο «στρατιωτικό» ρεπορτάζ. Παραφράζοντας τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο θα μπορούσαμε να πούμε «Βερύκιε ιδού ο στρατός σου».

Σύμφωνα λοιπόν με το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Χάγης, μια ολλανδική δεξαμενή σκέψης που ειδικεύεται σε αμυντικά ζητήματα, ο ελληνικός στρατός συγκεντρώνει τη χαμηλότερη βαθμολογία από όλες τις χώρες της Ευρώπης (πλην Ρωσίας και Τουρκίας) ως προς την αντιμετώπιση των ομοφυλόφιλων στρατιωτικών. Το Κέντρο έδωσε πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα την πρώτη παγκόσμια έρευνα για την ισότητα των ΛΟΑΔ ατόμων στις ένοπλες δυνάμεις 103 χωρών του πλανήτη. Όπως μπορείτε να διακρίνετε και στον παρακάτω χάρτη, με βαθμολογία 56% η Ελλάδα υπολείπεται όχι μόνο των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ακόμα και γειτονικών βαλκανικών χωρών όπως η Σερβία και η Αλβανία! Όσο πιο σκούρο γίνεται το χρώμα, τόσο χειρότερη είναι η βαθμολογία που συγκεντρώνει η κάθε χώρα...

lgbt military index

lgbt military-europe

Ο δείκτης συνυπολογίζει μια σειρά από παραμέτρους ώστε να προκύψει η τελική βαθμολογία της κάθε χώρας. Οι παράμετροι αυτές περιλαμβάνουν το κατά πόσο η πολιτική του στρατού εναντίον των διακρίσεων περιλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου· κατά πόσο η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων έχει λάβει ρητή θέση για την καταπολέμησή τους· κατά πόσο γίνεται ανεκτή η λειτουργία ομάδων που ασχολούνται με τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ στρατιωτικών· κατά πόσο οι παροχές του στρατού (π.χ. συντάξεις πεσόντων ή απομάχων) παρέχονται και στους συντρόφους ίδιου φύλου· κατά πόσο η ομοφυλοφιλία και η διαφυλικότητα θεωρούνται λόγοι εξαίρεσης ή αποπομπής των ενόπλων από το στράτευμα· κατά πόσο ο στρατός τις αντιμετωπίζει ως ψυχοπαθολογικές διαταραχές· ακόμα και το κατά πόσο οι ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν στις εκδηλώσεις υπερηφάνειας των ομοφυλόφιλων πολιτών (κάτι που όπως μαθαίνουμε, ισχύει σε 12 χώρες του κόσμου).

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, ο αποκλεισμός ανοιχτά ομοφυλόφιλων οπλιτών και αξιωματικών από τον ελληνικό στρατό δεν επιβεβαιώνεται επίσημα, θεωρείται όμως πολύ πιθανό ότι ισχύει με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Όλοι θυμόμαστε π.χ. την αποκάλυψη των στοιχείων ενός στρατιωτικού που διατηρούσε προφίλ σε ιστοσελίδα γκέι γνωριμιών πριν από λίγα χρόνια, με αρκετά μέσα ενημέρωσης να ζητούν δημόσια την αποπομπή του. Είναι επίσης κοινός τόπος ότι αντίστοιχη πολιτική άρρητου αποκλεισμού όσων δηλώνουν ή αποκαλύπτονται ως ομοφυλόφιλοι δεν ισχύει μόνο στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και σε άλλους «νευραλγικούς» τομείς του ελληνικού κράτους όπως η δικαιοσύνη και η διπλωματία...

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, οι δέκα χώρες που προστατεύουν καλύτερα τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ στρατιωτικών είναι η Νέα Ζηλανδία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία, το Βέλγιο, το Ισραήλ και η Γαλλία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο αποκλεισμός των ομοφυλόφιλων στρατιωτικών καταργήθηκε μόλις το 2011, βρίσκονται στην 40η θέση αφού ακόμα και σήμερα δεν απαγορεύουν ρητά τις διακρίσεις σε βάρος όσων ομοφυλόφιλων εκδηλώνονται στον στρατό, ενώ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τη διαφυλικότητα ως ψυχική διαταραχή. Eννοείται πως και σε αυτές τις χώρες δεν έχουν λείψει οι αντιδράσεις, όπως η δήλωση ενός νατοϊκού αξιωματούχου πριν λίγα χρόνια ότι η αποχώρηση των ολλανδών κυανόκρανων που επέτρεψε τη σφαγή των αμάχων στη Σρεμπρενίτσα της Βοσνίας οφείλεται στην κάμψη του ηθικού τους λόγω της παρουσίας ομοφυλόφιλων στρατιωτών...

Αφού λοιπόν στην απολογία του ο Δήμος Βερύκιος δηλώνει πως «στηρίζει μέχρι παρεξηγήσεως τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων», ιδού η χρυσή ευκαιρία για να εξιλεωθεί τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του δημοσιογράφοι αλλά και οι ευαίσθητοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα βουλευτές, θέτοντας επίσημα το θέμα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και ρωτώντας τον ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να ξεκολλήσουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις από την τελευταία θέση στην Ευρώπη και να αντιμετωπιστούν ισότιμα και χωρίς διακρίσεις τόσο οι ομοφυλόφιλοι έφεδροι που υπηρετούν την πατρίδα όσο και εκείνοι που επιλέγουν να κάνουν καριέρα στις ένοπλες δυνάμεις.

Το ίδιο ισχύει και για τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δια της σιωπής τους συνεχίζουν να ανέχονται τακτικές όπως το outing δημοσίων προσώπων ως θεμιτό μέσο για να «ανοίξει η συζήτηση» σχετικά με τη θέση των ομοφυλόφιλων στη χώρα μας. Γιατί σε ένα κράτος όπως η Ελλάδα όπου η ομοφοβία δεν είναι ζήτημα ατομικών νοοτροπιών αλλά διατηρεί θεσμική υπόσταση, τακτικές όπως το outing τελικά λειτουργούν αυτοκαταστροφικά για την ίδια την κοινότητα. Φτάνει να ρωτήσουν ποιες υπήρξαν οι συνέπειες σε βάρος οποιουδήποτε γκέι στρατιωτικού, δικαστικού ή διπλωμάτη που «αποκαλύφθηκε» παρά τη θέλησή του...


Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΟΥΚΙΣΣΑ ΠΟΤΕ

[Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της εφημερίδας Athens Voice όπου μπορείτε να διαβάσετε και τα σχετικά σχόλια.]

gay prince3 
Σέξι πρίγκιπες και γαλαζοαίματες διακρίσεις

Αλλαγές που σίγουρα θα απογοητεύσουν τους απανταχού γκέι θιασώτες της βρετανικής μοναρχίας πρόκειται να ψηφιστούν κυριολεκτικά στο παρά πέντε, λίγες εβδομάδες πριν την εφαρμογή του νόμου για τον γάμο ατόμων του ίδιου φύλου στις 29 Μαρτίου. Ο νέος νόμος έχει προκαλέσει ταραχή στους υπεύθυνους του βασιλικού πρωτοκόλλου που σπεύδουν τώρα να εξαιρέσουν τους γαλαζοαίματους από ορισμένες διατάξεις του!

Σύμφωνα λοιπόν με τις αλλαγές που ετοιμάζονται, σε περίπτωση που στο μέλλον κάποιος βασιλιάς ή διάδοχος του θρόνου αποφασίσει να παντρευτεί έναν άντρα, αυτός δεν θα λαμβάνει αυτόματα κάποιον βασιλικό τίτλο όπως συμβαίνει με τις γυναίκες συζύγους που γίνονται βασίλισσες, πριγκίπισσες ή δούκισσες. Επιπλέον σε περίπτωση βασιλικής απιστίας, το τρίτο πρόσωπο δεν θα δικάζεται για εσχάτη προδοσία όπως προβλέπεται από τον νόμο για τους ετερόφυλους βασιλικούς γάμους...

Ο νέος νόμος ψηφίστηκε πέρσι το καλοκαίρι και αναγνωρίζει τους πολιτικούς γάμους ατόμων του ίδιου φύλου στην Αγγλία και την Ουαλία. Επιτρέπει επίσης σε όσα δόγματα το επιθυμούν να τελούν και θρησκευτικούς γάμους. Απαγορεύει όμως ρητά την τέλεση τέτοιων μυστηρίων από την Αγγλικανική Εκκλησία, επικεφαλής της οποίας είναι ο εκάστοτε μονάρχης. Η σημερινή βασίλισσα Ελισάβετ έχει επικριθεί για το γεγονός ότι ουδέποτε έχει αναφερθεί δημόσια στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, ακόμα κι όταν απευθύνεται σε χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας που συνεχίζουν να εφαρμόζουν τους σκληρούς ομοφοβικούς νόμους της βικτωριανής περιόδου. Νόμους που οι χώρες αυτές κληρονόμησαν από την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας...

Δεν γνωρίζουμε τι προβλέπει το πρωτόκολλο αντίστοιχα σε άλλες ευρωπαϊκές μοναρχίες όπου ισχύουν οι γάμοι ατόμων του ίδιου φύλου, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία και οι σκανδιναβικές χώρες. Αν ενδιαφέρεστε πάντως να τυλίξετε κάποιον γαλαζοαίματο, η στήλη έχει κάποιες προτάσεις και για σας!

Πρίγκιπας Κάρολος-Φίλιππος της Σουηδίας

Prince_Carl_Philip

Μακράν ο πλέον περιζήτητος γαλαζοαίματος εργένης αυτή τη στιγμή αν και, σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία, διάδοχος του θρόνου δεν είναι ο ίδιος αλλά η μεγάλη αδελφή του. Δεν μας χαλάει καθόλου αφού είναι 34 χρονών και παραμένει ανύπαντρος (μετά από μια σειρά από σχέσεις που καθόλου δεν άρεσαν στο παλάτι). Πρώην πεζοναύτης του βασιλικού ναυτικού, παίζει ποδόσφαιρο, είναι δεινός κολυμβητής και σκιέρ και λατρεύει τα αγωνιστικά αυτοκίνητα. Το μουσάκι το άφησε τώρα που είναι της μόδας.


Πρίγκιπας Φίλιππος των Αστουριών

 
prince felipe of spain 

Με την οργή που τρέφουν
πλέον οι ισπανοί εναντίον του πατέρα του Χουάν Κάρλος και άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας εξαιτίας διάφορων υποθέσεων διαφθοράς, πολλοί αμφιβάλλουν κατά πόσον ο Φίλιππος θα προλάβει να διαδεχτεί τον πατέρα του. Ο πανύψηλος πρώην ιστιοπλόος για πολλά χρόνια προκαλούσε τα κουτσομπολιά λόγω της φανατικά εργένικης ζωής του μέχρι που τελικά κουκουλώθηκε με μια χωρισμένη τηλεπαρουσιάστρια. 46 χρονών σήμερα και έχει γκριζάρει αρκετά, γεγονός που δεν αφαιρεί καθόλου από τη γοητεία του.

Γουλιέλμος, διάδοχος του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου


guillaume of luxemburg

33 χρονών και μιλάει πέντε γλώσσες αλλά δεν τον προλάβατε, αφού πριν δύο χρόνια χόρεψε τον χορό του Ησαΐα με την όγδοη ξαδέλφη του. Το μουσάκι του πάει πάντως.


Πρίγκιπας Ερρίκος της Ουαλίας


prince harry

O γνωστός «Χάρι» των βρετανικών ταμπλόιντ έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στα ανάκτορα με την «άστατη» ζωή του (βλέπε βίντεο από όργια με μοντέλες σε ξενοδοχείο του Λας Βέγκας, μαριχουάνες, ναζιστικές στολές σε πάρτι της υψηλής αριστοκρατίας κτλ). Πάντως ακόμα δεν έχει κλείσει τα τριάντα και είναι και «μάχιμος» αφού υπηρέτησε στο Αφγανιστάν (για πέντε μήνες, μην φανταστείτε). Επίσης θεωρείται gay-friendly από τον καιρό που υπερασπίστηκε έναν γκέι συνάδελφο στον στρατό που τον είχαν βάλει στο μάτι κάτι παλιοσειρές. Αυστηρά και μόνο αν σας αρέσουν οι κοκκινομάλληδες.


Πρίγκιπας Φρειδερίκος της Δανίας

prince frederik

Μελαχρινός, γαλανομάτης και διάδοχος του θρόνου της Δανιμαρκίας. Επίσης πρώην στρατιωτικός, δεινός μαραθωνοδρόμος και μέλος της ΔΟΕ. Με αυτά και μ' αυτά τον καπάρωσε μια καπάτσα αυστραλέζα και όταν η μαμά αποδημήσει εις Κύριον, θα την κάνει βασίλισσα.


Πρίγκιπας Βεγκέσλαος του Λιχτενστάιν

Prince-Wenzeslaus-of-Liechtenstein

Πρόκειται να κληρονομήσει έναν από τους πλουσιότερους φορολογικούς παραδείσους στον κόσμο (οι κακές γλώσσες τα λένε και «πλυντήρια») οπότε καταλαβαίνετε για τι φράγκα μιλάμε. Επιπλέον απασχολεί συχνά-πυκνά τα σκανδαλοθηρικά έντυπα ως πλειμπόι, πιο πρόσφατα για τη σχέση του με ένα μοντέλο εσωρούχων της Victoria's Secret.


Πρίγκιπας Αμεδαίος του Βελγίου

42-18982074

28 χρονών και παραμένει στις λίστες με τους πιο περιζήτητους εργένηδες, αφού εκτός από πρίγκιπας είναι και στέλεχος μεγάλης συμβουλευτικής στη Νέα Υόρκη.


Πρίγκιπας Φήλιξ του Λουξεμβούργου

prince felix

Για όσους προτιμούν τα πιπίνια, τούτος εδώ κάνει και snowboard. Μπήκε όμως από μικρός στα βάσανα, αφού πριν λίγους μήνες παντρεύτηκε και περιμένει και παιδί.