.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΤΑ ΑΥΡΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΠΟΤΕ

[Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της εφημερίδας Athens Voice όπου μπορείτε να διαβάσετε και τα σχετικά σχόλια.]

egypt gays arrest


Για τους γκέι της Αιγύπτου, ο στρατός είναι χειρότερος από τους ισλαμιστές


Δυο χαμογελαστοί νεαροί άντρες,
χωρίς τίποτα να τους ξεχωρίζει στην εμφάνιση, κοιτάζονται στα μάτια, ανταλλάσσουν βέρες και ένα φιλί. Γύρω τους οι καλεσμένοι, όλοι άντρες, τους συνοδεύουν με τους χαρακτηριστικούς λαρυγγισμούς που ακούγονται σε κάθε αραβικό γάμο. Ένα βίντεο προφανώς τραβηγμένο με κινητό πάνω σε πλοιάριο από αυτά που νοικιάζονται για κρουαζιέρες στο Νείλο. Βίντεο που η διαρροή του στις 30 Αυγούστου προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου υστερία στα αιγυπτιακά ΜΜΕ και άμεση κινητοποίηση των αρχών που μέσα σε λίγες μέρες συνέλαβαν οκτώ άντρες. Αν και δεν προέκυψε κάποια «ένδειξη» ομοφυλοφιλίας από τις πρωκτικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν και ορισμένοι επέμεναν πως το βίντεο δεν ήταν παρά μία φάρσα, την 1η Νοεμβρίου το δικαστήριο τους καταδίκασε όλους σε τριετή φυλάκιση για «προτροπή σε ακολασία» και «διασπορά άσεμνων εικόνων».

video egypt gays

Στιγμιότυπο από το επίμαχο βίντεο


Πρόκειται μόνο για το πιο πρόσφατο
από τα περιστατικά μαζικών συλλήψεων και καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος ατόμων που κατηγορούνται για ομοφυλοφιλία, παρενδυσία ή τρανσεξουαλισμό τον τελευταίο χρόνο στην Αίγυπτο. Ένα κύμα καταστολής που ξεκίνησε το σημερινό στρατιωτικό καθεστώς, λίγους μήνες μετά την ανατροπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου της χώρας μέσα σε ένα λουτρό αίματος. Μετά την «Αραβική Άνοιξη» του 2011 που οδήγησε στην πτώση του μισητού δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ, οι ισλαμιστές της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» κέρδισαν τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στη μεγαλύτερη χώρα του αραβικού κόσμου. Για να ανατραπούν με τη σειρά τους από τον στρατό μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, δίνοντας τη θέση τους στο σημερινό καθεστώς του στρατηγού Σίσι.

Συνολικά υπολογίζεται πως 77 άτομα έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί σε οκτώ κύματα τους τελευταίους 13 μήνες. Η αρχή έγινε τον Οκτώβριο του 2013 με τη σύλληψη 14 αντρών σε επιχείρηση που λειτουργούσε ως γυμναστήριο και χαμάμ σε λαϊκό προάστιο του Καΐρου. Ακολούθησε τον Νοέμβριο η σύλληψη δέκα ατόμων κατά τη διάρκεια ενός πάρτι σε ιδιωτική κατοικία. Τον Μάρτιο εννιά φοιτητές συνελήφθησαν σε διαμέρισμα στην Αλεξάνδρεια· η αστυνομία τους κατηγόρησε για συμμετοχή σε όργιο. Άλλα πέντε άτομα συνελήφθησαν τον Μάιο με την ίδια κατηγορία σε διαμέρισμα στο Κάιρο. Κανείς δεν ξέρει από που προέρχονται οι πληροφορίες των αρχών. Πάντως δημοφιλείς γκέι ηλεκτρονικές εφαρμογές όπως το Grindr άρχισαν να προειδοποιούν τους Αιγύπτιους χρήστες τους ότι οι αρχές μπορεί να τις χρησιμοποιούν για να τους παγιδεύσουν...

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι δικαστές εξάντλησαν την αυστηρότητά τους καταδικάζοντας τους περισσότερους σε τριετή φυλάκιση, την ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος για το έγκλημα της «ακολασίας» (οι αρχές χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη κατηγορία καθώς η ομοφυλοφιλία δεν τιμωρείται ρητά από το αιγυπτιακό δίκαιο). Οι ποινές ήταν ακόμα βαρύτερες για τους ιδιοκτήτες των χώρων όπου έγιναν οι επιδρομές που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από 8 ως 12 χρόνια.

Η τραγική ειρωνεία είναι πως το πογκρόμ εναντίον των ομοφυλόφιλων δεν ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση των ισλαμιστών, αλλά το σημερινό στρατιωτικό καθεστώς που τους ανέτρεψε κατηγορώντας τους ότι θέλουν να γυρίσουν την Αίγυπτο πίσω στον μεσαίωνα! Οι ομοφυλόφιλοι αποτελούν έναν ιδιαίτερα βολικό αποδιοπομπαίο τράγο για να εκτραπεί η λαϊκή δυσαρέσκεια, με εφημερίδες του καθεστώτος όπως η Αλ-Γιουμ-αλ-Σαμπά να δίνουν τεράστια έκταση στην εκστρατεία κατά των «ακόλαστων» δημοσιεύοντας ονόματα και φωτογραφίες των συλληφθέντων. Οι αρθρογράφοι της δεν παύουν να συνδέουν την «έξαρση» της ομοφυλοφιλίας τόσο με την επαναστατημένη νεολαία της χώρας όσο και με τα «έκλυτα ήθη» των σεΐχηδων από διάφορα εμιράτα του Περσικού Κόλπου. Εκείνων που το καθεστώς κατηγορεί πως χρηματοδοτούν τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα»...

Την ίδια στιγμή που οι αρχές αδιαφορούν πλήρως για τις συνεχείς καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών ακόμα και σε δημόσιους χώρους, το πογκρόμ σε βάρος των ομοφυλόφιλων δίνει στον πρόεδρο Σίσι την ευκαιρία να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των παραδοσιακών θρησκευτικών αξιών της Αιγύπτου απέναντι στα ξενόφερτα ήθη της ιμπεριαλιστικής Δύσης. Με τους ισλαμιστές να καραδοκούν «κανένας αξιωματούχος δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι ενστερνίζεται το κοσμικό κράτος και τις δυτικές αξίες» εξηγεί ένα στέλεχος του αιγυπτιακού υπουργείου εξωτερικών. Δεν είναι τυχαίο ότι με αφορμή το βίντεο με τον «γκέι γάμο», η αντιπολίτευση των ισλαμιστών δεν έχασε την ευκαιρία να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει την Αίγυπτο σε «απέραντο οίκο ανοχής». Απαντώντας η κυβέρνηση δήλωσε πως «η ανωμαλία πρέπει να παταχθεί καθώς εξυπηρετεί τις δυνάμεις του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας που ισχυρίζονται ότι προασπίζονται τη θρησκεία και την ηθική»...

Τυχαίο δεν είναι και το ότι μέχρι στιγμής όλες οι επιδρομές της αστυνομίας έχουν γίνει αποκλειστικά σε ιδιωτικούς χώρους και όχι σε δημόσια στέκια ομοφυλόφιλων. Με πρόσχημα τους «ακόλαστους», οι αρχές στέλνουν με αυτό τον τρόπο μήνυμα στον πληθυσμό ότι είναι σε θέση να βλέπουν τα πάντα και ότι κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής ακόμα και μέσα στο άσυλο της ιδιωτικής του οικίας. Όσο για τη μισητή αστυνομία του καθεστώτος, που κανείς δεν ξεχνά τον ρόλο της στην αιματηρή καταστολή των λαϊκών εξεγέρσεων, αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να δείξει πως υπηρετεί το λαϊκό αίσθημα ρίχνοντας στα μπουντρούμια τους «έκλυτους» και τους «ακόλαστους».

Σχετικά με το βίντεο του «γάμου», πολλοί αποδίδουν μεγάλο μέρος της υστερίας στο γεγονός ότι πρωταγωνιστές ήταν δύο καθόλου θηλυπρεπείς νεαροί «της διπλανής πόρτας». Όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος της αστυνομίας: «Προσέξατε πως έχουν γένια; Θα μπορούσαν να ήταν οι γιοι ή τα αδέλφια του οποιουδήποτε.» Η υστερία σε βάρος των ομοφυλόφιλων έρχεται ως επιστέγασμα μιας εντεινόμενης ανασφάλειας γύρω από τον «ανδρισμό» και την έλλειψή του, που όλες οι πλευρές εκτοξεύουν ως κατηγορία σε βάρος των πολιτικών τους αντιπάλων. Για το καθεστώς η χαλάρωση των ηθών αποδίδεται στην επαναστατημένη νεολαία ως σύμπτωμα των εξεγέρσεων που διασαλεύουν τη δημόσια τάξη. Από την άλλη, οι εξεγερμένοι υιοθέτησαν το σύνθημα «φέρσου σαν άντρας» σαν προτροπή για επίδειξη θάρρους απέναντι στους αστυνομικούς τους οποίους κατηγορούσαν με τη σειρά τους ως «ανώμαλους».

egypt graffiti

Γκράφιτι στο Κάιρο. Στα αριστερά, η αυθεντική εκδοχή με το σύνθημα «Οι μπάτσοι είναι αδελφές». Στα δεξιά, το ίδιο γκράφιτι μετά από επέμβαση ακτιβιστών που αντικατέστησαν το σύνθημα με τη φράση «Η ομοφοβία δεν είναι επαναστατική».


Και στη μέση όπως πάντα
οι ομοφυλόφιλοι πολίτες της Αιγύπτου που βλέπουν τρομοκρατημένοι τις ελπίδες της «Αραβικής Άνοιξης» για μια πιο ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία να διαψεύδονται με τον πιο τραγικό τρόπο και το καλύτερο αύριο που περίμεναν να αναβάλλεται για ακόμα μια φορά. Όσο για τη Δύση που κάνει τόση φασαρία για την τύχη των ομοφυλόφιλων στη Ρωσία του Πούτιν, όταν πρόκειται για «φιλικά» καθεστώτα όπως της Αιγύπτου ή της Σαουδικής Αραβίας δεν λέει κουβέντα...


* Οι πληροφορίες προέρχονται από άρθρο του ιστότοπου Paper-bird.net που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Προηγούμενα κείμενά μου για την κατάσταση στην Αίγυπτο:
-Φόβοι και ελπίδες για τους ομοφυλόφιλους στην Αίγυπτο (Φεβρουάριος 2011)
-Ο εγγονός του Ομάρ Σαρίφ μιλάει: «Είμαι γκέι και θέλω να ζήσω ελεύθερος στην Αίγυπτο» (Μάρτιος 2012)

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΗΦΑΙΣΤΙΩΝ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ

[Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της εφημερίδας Athens Voice όπου μπορείτε να διαβάσετε και τα σχετικά σχόλια.]

alexander-hephaestion


Τι γράφουν οι αρχαίοι ιστορικοί για τη σχέση τους.
 

«Βέβαιο όμως πρέπει να θεωρηθεί ότι ο Αλέξανδρος σπούδαζε στη Μίεζα μαζί με τον ωραίο Ηφαιστίωνα που το άγαλμά του -χαμένο πια- έπλασε ο Λύσιππος. Ο Ηφαιστίων που είχε ανατραφεί από μικρός μαζί του έγινε για τον Αλέξανδρο «άλλος εγώ» (τον ορισμό αυτό του πολύ επιστήθιου φίλου έδωσε λίγες δεκαετίες αργότερα ο Ζήνων ο Κιτιεύς). Και έμεινε ως το θάνατό του -προανάκρουσμα του θανάτου του πιο αγαπημένου του φίλου- σχεδόν αδιάκοπα, όσο οι πολεμικές επιχειρήσεις δεν επέβαλλαν περιοδικές απομακρύνσεις, πλάι του ως αρχηγός των "σωματοφυλάκων" και ύστερα της πιο εκλεκτής "Ιππαρχίας" των εταίρων (της "Ηφαιστίωνος Χιλιαρχίας" όπως ονομάστηκε μετά το θάνατό του).

Εκεί στη Μίεζα πίστεψαν οι δυο τους -κάποιες ώρες που στους "υποσκίους περιπάτους" έγινε η φιλία τους έκσταση- πως ήταν η επανενσάρκωση του Αχιλλέα και του Πάτροκλου.»

“Ιστορία του Ελληνικού Έθνους” (Εκδοτική Αθηνών, 1980) Τόμος Δ', σελ.15
Συντάκτες του τόμου (μεταξύ άλλων): Κων/νος Τσάτσος, Παν. Κανελλόπουλος, Κων/νος Δεσποτόπουλος


«Ο Αλέξανδρος περιφρονούσε
τις ηδονές των γυναικών σε τέτοιο βαθμό που η μητέρα του Ολυμπιάδα φοβόταν ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει απογόνους. »

Κουίντος Κούρτιος Ρούφος (ρωμαίος ιστορικός του 1ου αιώνα μ.Χ) “Η Ιστορία του Αλέξανδρου του Μέγα”


«Ο Ιερώνυμος στις επιστολές
του γράφει ότι σύμφωνα με το Θεόφραστο ο Αλέξανδρος δεν είχε μεγάλη έφεση στα αφροδίσια. Η Ολυμπιάδα και ο Φίλιππος το γνώριζαν πολύ καλά αυτό και έστειλαν τη θεσσαλή εταίρα Καλλίξεινα, μια πανέμορφη γυναίκα, να πλαγιάσει μαζί του. Φοβόντουσαν ότι μπορεί να είναι γυναικωτός (ευλαβούντο γαρ μη γυννίς ειη) και η Ολυμπιάδα τον ικέτευε να συνουσιαστεί με την Καλλίξεινα.»

Αθηναίος o Ναυκράτιος (λόγιος του 2ου αιώνα μ.Χ) “Δειπνοσοφισταί”. Ο Ιερώνυμος ήταν ιστορικός και προστατευόμενος του Ευμένη, γραμματέα του Αλέξανδρου. Ο Θεόφραστος ήταν μαθητής του Αριστοτέλη και διάδοχός του στο Λύκειο των Αθηνών.


«Ο Αλέξανδρος πρόσφερε
στεφάνι στον τάφο του Αχιλλέα και ο Ηφαιστίων στον τάφο του Πάτροκλου, υπαινισσόμενος ότι και αυτός ήταν ερωμένος του Αλέξανδρου όπως και ο Πάτροκλος ήταν του Αχιλλέα.»

Κλαύδιος Αιλιανός (ρωμαίος ιστορικός του 3ου αιώνα μ.Χ) “Ποικίλη Ιστορία”


«Ο Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίων
αφού προσευχήθηκαν στους θεούς να είναι το ίδιο πιστοί ο ένας στον άλλο όσο και ο Αχιλλέας στον Πάτροκλο, έβγαλαν τα ρούχα τους και έτρεξαν γύρω από τον τάφο γυμνοί.»

Αθηναίος ο Ναυκράτιος, “Δειπνοσοφισταί”


«Και μου λένε ότι άρχισες
να μιμείσαι τις συνήθειες των κατακτημένων περσών, ότι άρχισες να φοράς τα ρούχα των βασιλιάδων τους και ζητούσες από τους ελεύθερους μακεδόνες να σε προσκυνούν σύμφωνα με τα περσικά έθιμα! Όσο για τους αγώνες που διοργάνωνες και τους σοφούς που έριχνες στα κλουβιά με τα λιοντάρια και την υπερβολική σου αγάπη για τον Ηφαιστίωνα, όσο λιγότερα πω τόσο το καλύτερο.»

Ο Φίλιππος απευθύνεται στον Αλέξανδρο στους “Νεκρικούς Διαλόγους” του Λουκιανού (2ος αιώνας μ.Χ.)


«Αν θέλεις να γίνεις καλός καγαθός,
πέτα το στέμμα που έχεις στο κεφάλι σου και έλα σε μας. Αλλά δεν θα μπορέσεις ποτέ να το κάνεις γιατί σε κυβερνούν οι μηροί του Ηφαιστίωνα.»

Διογένης ο Σινωπεύς (κυνικός φιλόσοφος του 4ου αιώνα π.Χ) “Επιστολές”


«Ο βασιλιάς Αλέξανδρος
αγαπούσε τόσο τα αγόρια που έχανε τα λογικά του (φιλόπαις δ'ην εκμανώς). Όπως μας λέει ο Δικαίαρχος του άρεσε τόσο πολύ ο ευνούχος Βαγόας που έσκυψε και τον φίλησε μπροστά σε όλος τους άντρες του. Και όταν όλοι άρχισαν να φωνάζουν και να χειροκροτούν, με μεγάλη προθυμία έσκυψε και τον ξαναφίλησε. Και σύμφωνα με τον Καρύστιο ο Χάρων από τη Χαλκίδα είχε μαζί του ένα πανέμορφο αγόρι που του ήταν απόλυτα αφοσιωμένο. Σε μια γιορτή που είχε διοργανώσει ο Κρατερός ο Αλέξανδρος θαύμασε την ομορφιά του αγοριού. Ο Χάρων ζήτησε από το αγόρι να πλησιάσει και να φιλήσει τον Αλέξανδρο. "Όχι" είπε ο βασιλιάς. "Αυτό θα προκαλέσει σε σένα μεγαλύτερο πόνο από την απόλαυση που θα χαρίσει σε μένα"» 

Αθηναίος o Ναυκράτιος, “Δειπνοσοφισταί”


«Μετά τη μάχη της Ισσού
ο Αλέξανδρος μπήκε μαζί με τον Ηφαιστίωνα στη σκηνή που κρατούσαν τις γυναίκες και τις κόρες του Δαρείου. Καθώς ήταν ντυμένοι με τα ίδια ρούχα, η μητέρα του Δαρείου έπεσε να προσκυνήσει τον Ηφαιστίωνα που ήταν ο ψηλότερος από τους δύο. Όταν ένας από τους ακολούθους της την τράβηξε στην άκρη και της έδειξε ποιος ήταν πραγματικά ο Αλέξανδρος, εκείνη ντράπηκε τόσο που ζήτησε να αποσυρθεί. Αλλά ο βασιλιάς της απάντησε πως δεν έκανε κάποιο λάθος αφού ο Ηφαιστίωνας είναι κι αυτός Αλέξανδρος.»

Λούκιος Φλάβιος Αρριανός (ιστορικός του 2ου αιώνα μ.Χ) “Αλεξάνδρου Ανάβασις”


«Ο Ευξένιππος ήταν αρκετά νεαρός
και ο Αλέξανδρος τον αγαπούσε καθώς ήταν ακόμα στο άνθος της νιότης του. Το σώμα του ήταν εξίσου όμορφο, όμως δεν είχε την αρρενωπή γοητεία του Ηφαιστίωνα.»

Κουίντος Κούρτιος Ρούφος, “Η ιστορία του Αλεξάνδρου του Μέγα”


«Ο Ηφαιστίων ήταν αυτός
που από όλους τους φίλους του είχε εγκρίνει περισσότερο την υιοθέτηση των περσικών εθίμων και μιμήθηκε τον Αλέξανδρο σε αυτό. Αντίθετα ο Κρατερός συνέχισε να τηρεί τα μακεδονικά έθιμα. Γι'αυτό και ο Αλέξανδρος ανέθεσε στον Ηφαιστίωνα στις σχέσεις του με τους βαρβάρους και τον Κρατερό στις σχέσεις του με τους έλληνες. Στον Ηφαιστίωνα έδειχνε τη μεγαλύτερη αγάπη (εφίλει μάλιστα) και τον αποκαλούσε φιλαλέξανδρο. Στον Κρατερό έδειχνε τον περισσότερο σεβασμό και τον αποκαλούσε φιλοβασιλέα. Αλλά οι δυο τους δεν τα πήγαιναν καλά και πολλές φορές ερχόντουσαν σε σύγκρουση ακόμα και μπροστά στους στρατιώτες.»

«Ο Αλέξανδρος ήταν εξαιρετικά αγνός και ευγενής στις σχέσεις του με το άλλο φύλο και έδειχνε μεγάλο σεβασμό στο θεσμό του γάμου. Έλεγε ότι δύο πράγματα του θυμίζουν ότι είναι άνθρωπος και όχι θεός: ο ύπνος και η πράξη της αναπαραγωγής - σαν να πίστευε ότι και τα δύο τα προκαλούσε η αδυναμία της ανθρώπινης φύσης.»

«Το πένθος του Αλέξανδρου για τον Ηφαιστίωνα ξεπέρασε κάθε λογικό όριο. Έβαλε να σταυρώσουν το γιατρό που τον είχε αναλάβει. Διέταξε τους στρατιώτες να κόψουν τη χαίτη και την ουρά όλων των αλόγων του ιππικού ως ένδειξη πένθους και να γκρεμίσουν τα τείχη όλων των γειτονικών πόλεων. Αμέσως μετά, χωρίς λόγο, εισέβαλε στη χώρα των Κασσιτών και τους σφάγιασε όλους.»

Λούκιος Μέστριος Πλούταρχος (έλληνας ιστορικός του 1ου αιώνα μ.Χ) “Βίοι Παράλληλοι”


«Κάποιοι ιστορικοί θεωρούν
ότι όσα είπε και έκανε ο Αλέξανδρος τον καιρό του υπερβολικού του πένθους για τον άνθρωπο που αγαπούσε περισσότερο από κάθε τι άλλο στον κόσμο είναι απόδειξη του μεγαλείου του. Άλλοι θεωρούν ότι τέτοια συμπεριφορά δεν αρμόζει σε κανένα βασιλιά, πόσο μάλλον στον Αλέξανδρο. Κάποιοι λένε ότι ρίχτηκε πάνω στο σώμα του νεκρού συντρόφου του και έμεινε εκεί όλη την ημέρα θρηνώντας απαρηγόρητος. Και ότι δεν δεχόταν να τον αποχωριστεί μέχρι που οι εταίροι αναγκάστηκαν να τον τραβήξουν από τη σορό με τη βία. 'Αλλοι λένε ότι για να τιμήσει το νεκρό έκοψε τα μαλλιά του, κι αυτό δεν μου φαίνεται απίθανο αφού από μικρό παιδί ήθελε να συναγωνιστεί τον Αχιλλέα....

Όλοι όμως συμφωνούν για τα παρακάτω: για τρεις μέρες μετά το θάνατο του Ηφαιστίωνα ο Αλέξανδρος δεν έβαλε μπουκιά στο στόμα του και παραμέλησε εντελώς την εμφάνισή του. Έμενε όλη μέρα ξαπλωμένος στο έδαφος κλαίγοντας γοερά ή θρηνώντας σιωπηλά. Διέταξε να ετοιμαστεί στη Βαβυλώνα μια πυρά τόσο μεγάλη που κόστισε 10 χιλιάδες τάλαντα και κήρυξε δημόσιο πένθος σε όλες τις επαρχίες των βαρβάρων. Προς τιμή του νεκρού διοργάνωσε μουσικούς και αθλητικούς αγώνες με τη συμμετοχή 3.000 αθλητών. Και ήταν οι ίδιοι αθλητές που συμμετείχαν στους αγώνες που συνόδευσαν την κηδεία του Αλέξανδρου. »

Λούκιος Φλάβιος Αρριανός, “Αλεξάνδρου Ανάβασις”


* Με αφορμή τις ανασκαφές στην Αμφίπολη και τις εικασίες που διατυπώνονται σχετικά με τον ένοικο ή τους ενοίκους του περίφημου τάφου, θυμήθηκα αυτή τη συλλογή με ιστορικά αποσπάσματα που είχε δημοσιευτεί για πρώτη φορά, με ελαφρώς διαφορετική μορφή, στο μπλογκ μου τον Μάιο του 2009. Στην κεντρική φωτογραφία, προτομές του Αλέξανδρου και του Ηφαιστίωνα, μέρος μεγαλύτερου γλυπτικού συμπλέγματος από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. που εκτίθενται στο μουσείο Γκετί του Λος Άντζελες.

 

 

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΓΚΕΪ ΚΑΟΥΜΠΟΗΔΕΣ

[Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της εφημερίδας Athens Voice όπου μπορείτε να διαβάσετε και τα σχετικά σχόλια.]

australia1
Το Brokeback Mountain ζωντανεύει στην Αυστραλία.

«Δεν έχω αναλάβει κάποια σταυροφορία για να αποδείξω ότι ένας γκέι μπορεί να γίνει καουμπόης. Αυτός είναι ο τρόπος που μ'αρέσει να ζω μαζί με τον άντρα που αγαπώ.» Σταυροφορία μπορεί να μην είναι, όμως η ιστορία του 34χρονου Νταν Σμιθ και του 32χρονου συντρόφου του Μίκι Βελικόφσκι κατάφερε να τραβήξει την προσοχή του αυστραλέζικου καναλιού SBS που αποφάσισε να τους αφιερώσει ειδικό ρεπορτάζ. Οι δύο κτηνοτρόφοι κρατάνε μαζί ένα ράντσο 520 στρεμμάτων στις αχανείς και αραιοκατοικημένες εκτάσεις της Κουινσλάνδης στη βορειοανατολική Αυστραλία.
 
australia2
Για τον Νταν το να ζήσει τη ζωή του ακριβώς όπως ήθελε δεν έμοιαζε τόσο εύκολο τον καιρό που ήταν 14 χρονών και ξεκινούσε τις εμφανίσεις του στο ροντέο: «Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνω αυτή τη δουλειά, να συναλλάσσομαι με άλλους κτηνοτρόφους και ταυτόχρονα να είμαι γκέι και να έχω σχέση με άντρα.» Για δέκα χρόνια παράτησε την επαρχία και τη ζωή που ήξερε και μετακόμισε στην πόλη προσπαθώντας να συμμορφωθεί με το γκέι στερεότυπο που είχε στο μυαλό του. «Φορούσα τα σχετικά ρούχα, άκουγα τη σχετική μουσική και πήγαινα στα σχετικά μαγαζιά. Όμως τελικά συνειδητοποίησα πως όλο αυτό δεν ήταν για μένα.»

Για τον Μίκι η πορεία ήταν ακριβώς η αντίθετη, αφού γεννήθηκε στη Μελβούρνη και κάποια στιγμή παράτησε τη δουλειά του και αποφάσισε να γυρίσει την Αυστραλία. Η περιπλάνησή του έλαβε τέλος όταν συνάντησε τον Νταν και βρήκε τη ζωή που ονειρευόταν: «Μ' αρέσει που ζούμε ανάμεσα στα ζώα και έχω δίπλα μου τον άνθρωπό μου. Αυτό είναι το μέρος όπου αισθάνομαι περισσότερο άνετα. Εδώ ηρεμεί η ψυχή μου και νιώθω πως βρίσκομαι στο σπίτι μου.»

Δείτε τη ρομαντική ιστορία τους στο σχετικό βίντεο. Σαν ένα Brokeback Mountain χωρίς μυστικά και χωρίς δάκρυα.

________________________________________________________

* Την περασμένη εβδομάδα, τρομοκράτες χτύπησαν την Athens Voice καίγοντας ολοσχερώς τα γραφεία της. Οι αναγνώστες αυτής της ηλεκτρονικής στήλης γνωρίζουν καλά ότι η εφημερίδα πήρε πολύ περισσότερα ρίσκα από ό,τι ένας κουκουλοφόρος που εισβάλλει μέσα στη νύχτα με σκοπό να κάψει τον χώρο όπου εργάζονται και δημιουργούν δεκάδες άνθρωποι. Ανάμεσα σε αυτά και η απόφασή της να παραχωρήσει χώρο ελεύθερης έκφρασης σε έναν γκέι μπλόγκερ "της διπλανής πόρτας" χωρίς λογοκρισίες και περιορισμούς. Ένα ρίσκo μεταξύ πολλών άλλων  που η εφημερίδα τα πλήρωσε και σε συναδελφική αλληλεγγύη, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι η είδηση του εμπρησμού θεωρήθηκε «χαμηλής βαρύτητας» από μεγάλη μερίδα του τύπου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ναζισμός δεν σηκώνει επιλεκτική αντιμετώπιση, όποια κι αν είναι η ιδεολογική κουκούλα που φοράει κάθε φορά. Τα κάθε λογής μαντρόσκυλά του, οπλισμένα με φυτίλια ή λεπίδες που αστράφτουν στο σκοτάδι, θα πρέπει να μας βρουν όλους απέναντι. Όσο υπάρχει ακόμα καιρός, αν δεν είναι ήδη πολύ αργά. Όσο έχουμε ακόμα κάτι να υπερασπιστούμε πέρα από στάχτες και αποκαΐδια.

 


 

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ

[Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της εφημερίδας Athens Voice όπου μπορείτε να διαβάσετε και τα σχετικά σχόλια.]

tim cook2


Το αφεντικό της Apple μόλις έγινε το πρόσωπο των ΛΟΑΔ δικαιωμάτων παγκοσμίως.

«Είμαι περήφανος που είμαι γκέι και το θεωρώ από τα μεγαλύτερα δώρα που μου έκανε ο Θεός. Γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα να κατανοήσω τι σημαίνει να ανήκεις σε μια μειοψηφία και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν άλλοι σε παρόμοια θέση με τη δική μου.»

Οι καλοθελητές του οuting είχαν φροντίσει εδώ και χρόνια να μας «ενημερώσουν» για τη σεξουαλική ταυτότητα του Τιμ Κουκ. Είναι όμως ένα πράγμα διάφοροι δημοσιογράφοι να κυκλοφορούν ψιθύρους ερήμην του άμεσα ενδιαφερόμενου και εντελώς διαφορετικό πράγμα να μιλάει ο ίδιος για τον εαυτό του σε πρώτο πρόσωπο. Ακόμα κι αν κάπου είχαμε ακούσει ότι το αφεντικό της Apple είναι γκέι, αυτό που σίγουρα δεν γνωρίζαμε είναι πως αισθάνεται ο ίδιος για το θέμα. Το μάθαμε την περασμένη Πέμπτη μέσα από ένα κείμενό του που έκανε τον γύρο του κόσμου.

Το να μιλάει ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία του ο επικεφαλής της νο.1 εταιρείας σε κεφαλαιοποίηση και του πολυτιμότερου καταναλωτικού brand παγκοσμίως είναι από μόνο του μία επανάσταση. Ότι επιλέγει να το κάνει χαρακτηρίζοντάς την «δώρο Θεού» είναι κάτι περισσότερο. Είναι η δική του απάντηση, τόσο σε αυτούς που χρησιμοποιούν τη θρησκεία ως όχημα για τις δικές τους προκαταλήψεις, όσο και σε εκείνους τους οπαδούς της "προόδου" που θεωρούν πως οποιαδήποτε θρησκευτική αναφορά είναι συνώνυμη με τον σκοταδισμό και απολίθωμα του παρελθόντος.

«Κοινωνική πρόοδος σημαίνει να κατανοήσουμε ότι ένα άτομο δεν ορίζεται μόνο από τη σεξουαλικότητα, τη φυλή ή το φύλο του. Είμαι μηχανικός, είμαι θείος, είμαι φυσιολάτρης, μανιακός με τη γυμναστική, παιδί του Νότου, φανατικός με τον αθλητισμό και πολλά άλλα πράγματα.»

Για τους κυνικούς, οι αναφορές του Τιμ Κουκ στον Θεό, την οικογένεια, τον αθλητισμό και την καταγωγή του από τον συντηρητικό και θρησκευόμενο αμερικάνικο Νότο δεν είναι παρά μια προσπάθεια να «καθησυχάσει» επενδυτές και καταναλωτές που επιμένουν να συνδυάζουν την ομοφυλοφιλία με διάφορα στερεότυπα. Για τον ίδιο υποψιάζομαι πως δεν είναι παρά η αυτονόητη υπεράσπιση της περιπλοκότητας μιας ανθρώπινης ύπαρξης που -όπως όλες- καθορίζεται από τη σεξουαλική της ταυτότητα χωρίς όμως να περιορίζεται σε αυτήν.

Το ίδιο περίπλοκο είναι άλλωστε και το παγκόσμιο αποτύπωμα που έχει αφήσει η εταιρεία την οποία ο Τιμ Κουκ ανάστησε μαζί με τον ιδρυτή της Στιβ Τζομπς από τα τέλη της δεκαετίας του '90 και μετά. Εταιρεία-καμάρι του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας και της καλιφορνέζικης Silicon Valley, έμβλημα της επιχειρηματικότητας και του αμερικάνικου καπιταλισμού του 21ου αιώνα. Που όμως εδώ και πολλά χρόνια παράγει τα προϊόντα της στην ...Κίνα, μέσα σε εργοστάσια που έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα για τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν εκεί. Όσο για τους καταναλωτές, αυτοί είναι διχασμένοι ανάμεσα στους φανατικούς υπερασπιστές του τεχνολογικού οράματος της Apple και σε εκείνους που θεωρούν ότι τα τεράστια περιθώρια κέρδους των προϊόντων της οφείλονται λιγότερο σε κάποιο «όραμα» και περισσότερο στο δαιμόνιο branding της εταιρείας.

 

«Πιστεύω βαθιά στα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ που είχε πει ότι το πιο επίμονο και επείγον ερώτημα στη ζωή είναι τι κάνεις για τους άλλους...Όταν φτάνω στο γραφείο μου κάθε πρωί βλέπω τις φωτογραφίες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Ρόμπερτ Κένεντι. Δεν προσποιούμαι πως αυτή μου η παρέμβαση με βάζει στην ίδια κατηγορία με εκείνους. Μπορώ όμως πλέον να τους κοιτάζω γνωρίζοντας ότι έχω κάνει το κομμάτι μου, όσο μικρό κι αν είναι αυτό, για να βοηθήσω τους άλλους. Όλοι μαζί στρώνουμε το ηλιόλουστο μονοπάτι προς τη δικαιοσύνη, πετραδάκι-πετραδάκι. Και αυτό είναι το δικό μου πετραδάκι.»

Μπορεί ο Τιμ Κουκ να επιμένει πως δεν είναι ακτιβιστής, ωστόσο τόσο οι αναφορές του στον πατριάρχη του αμερικάνικου αντιρατσιστικού κινήματος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ όσο και η φράση «η Apple δεν θα σταματήσει να πολεμάει για τις αξίες της» τον μετατρέπουν ντε φάκτο στον πλέον ισχυρό και ορατό εκπρόσωπο των ΛΟΑΔ δικαιωμάτων παγκοσμίως. Γνωρίζουμε πως τα ανθρώπινα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων αλλά και η προσπάθεια για «εξαγωγή» τους από τις ΗΠΑ σε πιο παραδοσιακές κοινωνίες του πλανήτη αποτελούν μια «καυτή πατάτα» την οποία μέχρι τώρα ο επιχειρηματικός κόσμος προτιμούσε να αποφεύγει. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τιμ Κουκ είναι μέχρι στιγμής ο μοναδικός από τους διευθύνοντες συμβούλους των 500 κορυφαίων αμερικάνικων πολυεθνικών που προχωράει σε μια τέτοια αποκάλυψη.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα καταφέρει να ανταποκριθεί στον καινούριο του ρόλο παραμένοντας υπεύθυνος μιας εταιρείας με παγκόσμια συμφέροντα. Ενδεικτικά φτάνει να αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή η Apple βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Ιράν με σκοπό να εξάγει τα προϊόντα της σε μία χώρα όπου οι ομοφυλόφιλοι αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή. Και ότι μετά την ανακοίνωση, οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων στην Κίνα έδωσαν τα ρέστα τους, χλευάζοντας τον επικεφαλής μιας εταιρείας που οι κινέζικες αρχές αντιμετωπίζουν με καχυποψία ως «παρακλάδι της αμερικάνικης κυβέρνησης». Κάποιοι θυμήθηκαν το σκάνδαλο με τα i-phones που λυγίζουν (στην Κίνα "λυγιστός" είναι μια λέξη που παραπέμπει στους ομοφυλόφιλους) ενώ άλλοι σχολίαζαν τα χρυσάνθεμα που η Apple χρησιμοποιεί στην επιφάνεια οθόνης των κινητών της (στην κινέζικη κουλτούρα τα χρυσάνθεμα συμβολίζουν τον ...πρωκτό).

«Είχα την καλή τύχη να δουλεύω σε μια εταιρεία που αγαπάει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία και γνωρίζει ότι αυτές μπορούν να καλλιεργηθούν μόνο σε ένα περιβάλλον όπου οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων γίνονται σεβαστές. Δεν είναι όλοι το ίδιο τυχεροί με μένα ...Στις περισσότερες αμερικάνικες πολιτείες ένας εργοδότης έχει το δικαίωμα να απολύσει κάποιον επειδή είναι ομοφυλόφιλος.»

Ακόμα κι αν αφήσουμε στην άκρη τον υπόλοιπο κόσμο, μέσα στην ίδια την Αμερική και τις άλλες δυτικές χώρες η κατάσταση για τους ομοφυλόφιλους εργαζόμενους απέχει πολύ από το να είναι ιδανική. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, το 53% των γκέι στις ΗΠΑ δεν έχουν αποκαλυφθεί στον χώρο εργασίας τους. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο η κατάσταση στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας είναι τόσο ιδανική όσο την περιγράφει ο Τιμ Κουκ, η αλήθεια είναι όμως ότι στις περισσότερες μεγάλες εταιρείες το στελεχικό δυναμικό κυριαρχείται από παντρεμένους ετεροφυλόφιλους άντρες που προτιμούν να συνεργάζονται με άτομα που έχουν το ίδιο κοινωνικό προφίλ.

Η αξία της παρέμβασης του διευθύνοντα συμβούλου της Apple υπογραμμίζεται από τα ευρήματα ερευνών σύμφωνα με τις οποίες οι ομοφυλόφιλοι μισθωτοί αμείβονται λιγότερο σε σχέση με τους ετεροφυλόφιλους συναδέλφους τους. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι τόσοι πολλοί αποφεύγουν τα εταιρικά περιβάλλοντα προτιμώντας να είναι ανεξάρτητοι και δουλεύοντας ως free-lancers ή ελεύθεροι επαγγελματίες...