Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΙΕΡΗ ΚΑΙ ΒΕΒΗΛΗ ΤΕΧΝΗ

Συμβαδίζοντας (ή πηγαίνοντας κόντρα) με το πνεύμα των ημερών, μια σειρά από φωτογραφικές συλλογές καλλιτεχνικού χαρακτήρα που χρησιμοποιούν ως θέμα τους χριστιανικά σύμβολα και προκάλεσαν πρόσφατα έντονες συζητήσεις στις (καθολικές κυρίως) χώρες της Ευρώπης.

Ξεκινάμε από τον ισπανό Φερνάντο Μπαγιόνα και μια σειρά από 14 φωτογραφίες με τον τίτλο “Circus Christi”. O Μπαγιόνα φαντάζεται το σωτήρα του χριστιανισμού ως γόνο οικογένειας του υποκόσμου που γίνεται αστέρας της ροκ και γνωρίζει τον έρωτα τόσο με γυναίκες όσο και με άντρες. Η έκθεση προκάλεσε την αντίδραση καθολικών οργανώσεων ενώ ο καλλιτέχνης ισχυρίζεται ότι δέχτηκε απειλές κατά της ζωής του. Τελικά το πανεπιστήμιο της Γρανάδας αναγκάστηκε να την ακυρώσει ανακοινώνοντας ότι “δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των επισκεπτών”. Με όλο αυτό τον ντόρο δεν είναι τυχαίο ότι η συλλογή κατάφερε να γίνει ανάρπαστη στις μηχανές αναζήτησης του Ίντερνετ.

bayona 2                                              “Η γέννηση”

bayona 4                                    “Το κήρυγμα του Ιησού”

bayona 3                                 “Συνάντηση με τη Μαγδαληνή”

bayona 5                                       “Ο Μυστικός Δείπνος”

bayona 6                                       “Το φιλί του Ιούδα”

bayona 7                                         “Η Αποκαθήλωση”

bayona 8                                         “Ο Επιτάφιος”

bayona                                                “Η Ανάληψη”

bayona 9                                           “Ο άπιστος Θωμάς”

Θα παραμείνουμε στην Ισπανία, μια χώρα που ιστορικά έζησε πολύ έντονα το θρησκευτικό φανατισμό (φτάνει να θυμηθούμε την Ιερά Εξέταση) με αποτέλεσμα στις σύγχρονες δημοκρατικές συνθήκες να εκδηλώνεται ένα αντίστοιχα ισχυρό αντι-θρησκευτικό ρεύμα. Μόλις πριν λίγους μήνες η γκέι και λεσβιακή οργάνωση της Μαδρίτης Cogam ετοίμασε ένα ημερολόγιο με σκηνές από τα ευαγγέλια όπου τρανσέξουαλ μοντέλα και γκέι “αρκούδοι” παίζουν το ρόλο της Παναγίας και των αγίων.

Σύμφωνα με την οργάνωση σκοπός ήταν “να χτυπήσουν τα ταμπού που περνάνε μέσα από τη χριστιανική εκπαίδευση” και κυρίως το ταμπού σχετικά με τη χρήση προφυλακτικού. Οι χριστιανικές οργανώσεις απάντησαν ότι κανείς δεν θα τολμούσε να κάνει κάτι ανάλογο με τα σύμβολα της μουσουλμανικής θρησκείας ενώ η οργάνωση χριστιανών ομοφυλόφιλων Crismho καταδίκασε “την επιπόλαιη χρήση θρησκευτικών συμβόλων που έχει μοναδικό σκοπό να σκανδαλίσει” δηλώνοντας ότι προτιμά “διεκδικήσεις και διάλογο με επιχειρήματα αντί γι’ αυτό το χυδαίο, δημοσιογραφικό τσίρκο”.

cogam 1cogam 3 cogam 6cogam 5cogam7

Θα κλείσουμε με τον 36χρονο καλλιτέχνη Λουίζο Βέγκα ο οποίος ανάμεσα στα άλλα δηλώνει νόθος γιος της Madonna (!!) Τον περασμένο Φεβρουάριο κατάφερε να φωτογραφηθεί γυμνός μπροστά στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης κάτι που έχει κάνει στο παρελθόν και σε άλλους διάσημους ναούς όπως η Sagrada Familia στη Βαρκελώνη και η Sacré Coeur στο Παρίσι. Ο ίδιος δήλωσε ότι συνάντησε μεγάλες δυσκολίες στο εγχείρημά του λόγω των αυστηρών μέτρων ασφαλείας θεωρεί όμως αυτό που έκανε “πραγματική συνεισφορά στην ελευθερία της έκφρασης. Τον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να θεωρούμε το ανθρώπινο σώμα ως κάτι το απαγορευμένο. Προτείνω την επιστροφή στην πραγματική μας φύση.”

LuizoVega 1 LuizoVega 2 LuizoVega 3 LuizoVega 4
LuizoVega 5


Είναι θεμιτό οι καλλιτέχνες να “ενοχλούν” καταγγέλλοντας με αυτό τον τρόπο τα δόγματα που δυναστεύουν τις κοινωνίες ακόμα και σήμερα; ‘Η απλά ένας πολύ προβλέψιμος τρόπος για να κάνουν ντόρο γύρω από το όνομά τους; Ποια είναι η δική σας άποψη;



18 σχόλια:

  1. Μου άρεσαν μπορώ να πω, νομίζω ότι αποτελούν κυρίως έμπνευσή του δημιουργού, και έτσι μπορεί να το φαντάστηκαν, όχι ότι το κάνουν όλοι επίτηδες για να καταγγείλουν ή να κάνουν ντόρο.. σίγουρα όμως κάποιοι μπορεί να το έχουν και αυτοσκοπό, για οικονομικούς και άλλους λόγους, όπως η Cogam..

    Να σου πω, μπορούμε να τα βρούμε και wallpaper?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέσα ή έξω από μυαλό, όπου υπάρχει απαγόρευση,ενοχή και καταπίεση εκεί υπάρχει και διαστροφή, taboo και χυδαιότητα.

    ΤΟ ΛΑΓΩΝΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αισθητικά μόνο το ημερολόγιο μου άρεσε. τώρα για το αν είναι θεμιτό οι καλλιτέχνες να ενοχλούν δεν είμαι σίγουρος - σαφώς πρέπει να ενοχλούν. ίσως στα θρησκευτικά θέματα θα το περιόριζα σε αυτούς που είναι ανοιχτοί στην ενόχληση, θέλω να πω ότι καταλαβαίνω και αυτούς που αισθάνονται ότι θίγονται αυτά που θεωρούν ιερά. και φυσικά όλοι αυτοί οι 'τολμηροί' καλλιτέχνες δε θα τολμούσαν να κάνουν κάτι αντίστοιχο για τη μουσουλμανική θρησκεία (από την άλλη, πρώτον δεν μεγάλωσαν σε μουσουλμανική κοινωνία, και δεύτερον η μουσουλμανική κοινωνία έχει πάρα πολλά ηλίθια φανατισμένα ζώα). επιπλέον, η θρησκεία είναι στις μέρες μας ο εύκολος στόχος - οπότε αναρωτιέμαι για τα κίνητρα...
    καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οδηγήθηκα στο ποστ μέσω buzz και θυμήθηκα την σχετική συζήτηση που είχε γίνει στο Απέναντι Πεζοδρόμιο όταν το θέμα Bayona ήταν στην επικαιρότητα. Με την ευκαιρία, σού υπενθυμίζω ότι εκεί, άφησες κάτι στη μέση. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. που ειναι ο Πειραιως και ο Ανθιμος να πέσουν μυνήσεις...
    αχαχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ hfaistiwn

    Δοκίμασε σε αυτές τις διευθύνσεις

    http://luizovega.net/Revolushion/?page_id=147

    http://www.fernandobayona.com/galeria_english/galeria.html

    @ scatterbrain

    Καλό είναι να αποφεύγουμε τους χαρακτηρισμούς γιατί φανατικοί και ανεγκέφαλοι υπάρχουν σε όλες τις κοινωνίες :-)

    @ Κατερίνα

    Το συζητούσαμε τότε χωρίς να βλέπουμε τις φωτογραφίες, ούτε και τις σχετικές λεζάντες οι οποίες προκάλεσαν και τις περισσότερες αντιδράσεις. Άσε που θεωρώ ότι λόγω Μεγάλης Εβδομάδας το θέμα είναι περισσότερο επίκαιρο σήμερα :-)

    Κατά τα άλλα δεν θεωρώ ότι άφησα κάτι στη μέση όπως λες. Δεν πιστεύω ότι τα στοιχεία των δύο ερευνών είναι αντιφατικά μεταξύ τους. Η απάντηση εξαρτάται πάντα από την ερώτηση. 'Αλλο πράγμα είναι να ρωτήσεις κάποιον "σε ποιο θρήσκευμα ανήκει" οπότε εξετάζεις την πολιτισμική ταύτιση και άλλο να τον ρωτάς αν αισθάνεται θρήσκος ή όχι που είναι ζήτημα συνειδησιακής ταύτισης. Μπορεί κάποιος κάλλιστα να απαντήσει ότι είναι καθολικός χωρίς τατόχρονα να θεωρεί τον εαυτό του θρήσκο.

    @ pisoglendis

    Μην τους βάζεις ιδέες τώρα και μου κουβαληθούν εδώ :-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. οι τελευταιες φωτο ειναι τελειες τελειεσ τελειες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε τρώει ο κώλος σου να σε ανακαλύψει ο Ανθιμος. χαχαχα
    Καλή Ανάσταση ήρωα με υγεία χαρά και ευτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εξαρτάται - άλλο βάρος έχει να παραβιάζει κάποιος ανοικτές θύρες "σχολιάζοντας" την χριστιανική θρησκεία στην - προς το παρόν - liberal Ισπανία και άλλη στην πολύ πιο κλειστή Ιταλία, (και δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα στα παραδείγματα που ανέφερες, αν και η - υποκριτική κατα τ'άλλα - αναφορά στο Ισλάμ από χριστιανικές οργανώσεις είναι ορθή ). Προσωπικά δεν θα είχα πρόβλημα - πχ. Αλλά σε προσωπικό επίπεδο μάλλον θα ήμουν εξαιρετικά επιφυλακτικός ώς προς τις επιδιώξεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα να έχεις με υγεία και χαρά!!! Να περάσεις υπέροχα!!! πολλά πολλά φιλιά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά να πούμε; Τα υπόλοιπα έχουμε καιρό να τα συζητήσουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. η αλήθεια είναι ότι καλλιτεχνικά μου άρεσαν του βέγκα περισσότερο.
    δεν θεωρώ τον εαυτό μου και τόσο θρήσκο, αλλά με ενοχλεί όταν ιερά σύμβολα (οποιασδήποτε θρησκείας ή χώρας)χρησιμοποιούνται κυρίως για να προκαλέσουν ντόρο και όχι γιατί έχουν κάτι να πουν καλλιτεχνικά..
    από την άλλη ο ρόλος του καλλιτέχνη είναι να θίγει και να σκαλίζει τα πάντα και ο ρόλος του είναι να γίνεται και δυσάρεστος.
    δεν ξέρω, μου θυμίζει λίγο η κουβέντα την συζήτηση για τα όρια της σάτιρας.
    δεν υπάρχουν όρια αλλά μέχρι το σημείο που να μην μας αγγίζουν ή να μας θίγουν προσωπικά, κάπως έτσι.
    με λίγα λόγια, τα όρια του τι είναι καλλιτεχνικό ή όχι τα βάζουμε εμείς προσωπικά σε συνάρτηση με το τι είναι αισθητικά εγγύτερο σε μας και δεν καταπατά την προσωπική μας ηθική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αισθητικά μου άρεσαν περισσότερο του Βέγκα. Αν και δεν θεωρώ ότι είμαι ειδικός, πιστεύω ότι έχουμε "κολλήσει" στην τεχνοτροπία της βυζαντινής τέχνης εμείς οι ορθόδοξοι, αλλά και στην αναγέννηση και αργότερα στο μπαρόκ. Αν ωστόσο τα πρώτα βήματα του χριστιανισμού γίνονταν στις μέρες μας, το θεωρώ πολύ φυσικό να είχαμε μια τέτοια μορφή τέχνης.
    Έχω έναν φίλο αγιογράφο, ο οποίος φιλοτεχνεί φορητές εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας. Παρόλα αυτά έχει δημιουργήσει, χωρίς προς το παρόν να βγάλει παραέξω, θρησκευτικές εικόνες στις οποίες ο Χριστός γι παράδειγμα, αναπαριστάται φορώντας τζιν παντελόνι, μακό μπλουζάκι και καπέλο τζόκεϊ στο κεφάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. αφήστε τις ηλίθιες αγαπολογίες,μην μπερδεύεται τους χριστιανούς με τους μαλάκες!αν έθιγε εσάς κάποιος κατά το ελάχιστον θα είχατε βγει όλοι σας στους δρόμους...συν συριζεύσι και τέκνοις και θα γινόταν χαμός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ owain

    'Οπως είδες έσβησα όλη την υβριστική στιχομυθία αλλά είμαι αναγκασμένος να αφαιρέσω και από το δικό σου σχόλιο το σημείο όπου
    αναφέρεσαι στην καταγωγή ενός άλλου σχολιαστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. δεν είπα κάτι κακό φίλε μου...τους Συριζαίους σκόπευα κυρίως,χεχε,οι άλλοι είναι πλέον ιστορία...άλλωστε κατά το πνεύμα του φίλου μας του Αβραβανέλ περιμένω άρθρο του με τίτλο "Φαρισαίοι:μια παρεξηγημένη κάστα".
    Κατά τα άλλα ναι πολύ καλά έκανες ήθελα να σου το πω κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λόξυγκα θα πάθει ο άνθρωπος τόσο που τον μνημονεύεις...

    Εσύ τί θα γράψεις; Το "Εφραίμ, μια παρεξηγημένη ύπαρξη"; :-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή