Αν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να αποκλείουν τη δωρεά αίματος σε όλους τους άντρες που έχουν (ή είχαν κάποτε) σεξουαλικές επαφές με άλλους άντρες, οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνουν ότι μια τέτοια πολιτική όχι μόνο δεν στηρίζεται σε κάποια ευρωπαϊκή απόφαση, αλλά αντίθετα μπορεί να παραβιάζει τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που όλες οι χώρες έχουν συνυπογράψει.
Αφορμή για αυτή την επισήμανση του μαλτέζου Επιτρόπου της Ε.Ε. για θέματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή υπήρξε ερώτηση ευρωβουλευτών σχετικά με μία ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα του 2004 που διέπει την αιμοδοσία σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ο κ. Τζον Ντάλι απάντησε ότι η ντιρεκτίβα επιτρέπει τον αποκλεισμό ατόμων που παρουσιάζουν υψηλό ρίσκο μετάδοσης ασθενειών εξαιτίας της σεξουαλικής τους συμπεριφοράς. Διευκρίνισε όμως ότι η σεξουαλική συμπεριφορά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το σεξουαλικό προσανατολισμό. Με λίγα λόγια, η ντιρεκτίβα αναφέρεται σε άτομα που παρουσιάζουν επικίνδυνες συμπεριφορές και δεν μπορεί να αποκλείει ολόκληρες ομάδες του πληθυσμού. Υπενθύμισε τέλος στα κράτη-μέλη ότι η πολιτική αιμοδοσίας θα πρέπει να συνάδει με το άρθρο 21 της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό.
Η συζήτηση αναζωπυρώθηκε μετά τη χτεσινή απόφαση των βρετανικών αρχών να επιτρέψουν την αιμοδοσία στους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άντρες – με την προϋπόθεση όμως ότι απέχουν από το σεξ για 12 μήνες τουλάχιστον. Αντίστοιχη πολιτική εφαρμόζεται ήδη στη Σουηδία, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Κρίνεται όμως ανεπαρκής καθώς συνεχίζει να αποκλείει πιθανούς αιμοδότες με βάση όχι την επικινδυνότητα της συμπεριφοράς τους (σεξ χωρίς προφυλάξεις) αλλά το σεξουαλικό τους προσανατολισμό.
‘Όπως έχουμε δει παλιότερα ελάχιστες χώρες (όπως η Ιταλία και η Ισπανία) εφαρμόζουν στους ομοφυλόφιλους δότες ακριβώς τα ίδια κριτήρια που ισχύουν τους ετεροφυλόφιλους. Οι περισσότερες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) έχουν υιοθετήσει την πολιτική των αμερικάνικων υγειονομικών αρχών που αποκλείουν κάθε άντρα που είχε ομοφυλοφιλικές επαφές μετά το …1977! Μια πολιτική για την οποία δηλώνουν πλέον αντίθετες οι τρεις μεγαλύτερες υπηρεσίες αιμοδοσίας των ΗΠΑ, ανάμεσά τους και ο αμερικάνικος Ερυθρός Σταυρός.
πφ αυτός ο κανόνας μυρίζει πολύ σκόνη και ομοφοβία
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαιρός να καταργηθεί και αυτό..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτέλους το θέμα έχει αρχίσει να συζητιέται σοβαρά και μπορούμε να ελπίζουμε σε μελλοντική άρση του αποκλεισμού
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντε να δουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πολυ αργουν.
merikoi prepi epitelous na katalavoun oti i omofilofilia den ine arostia!! eleos! ti allo 8a akousoume 8ee m??? an mporoume na sosoume kapio sina8ropo mas na min mporoume giati imaste omofilofiloi..
ΑπάντησηΔιαγραφή