Από ό,τι φαίνεται τα διεθνή γεωπολιτικά προβλήματα και οι συγκρούσεις καθόλου αλώβητο δεν μπορούν να αφήσουν ένα κατεξοχήν διεθνικό κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως είναι το κίνημα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ. Δυστυχώς δεν είναι ούτε πρώτη ούτε η τελευταία φορά που τα δικαιώματά μάς θα χρησιμοποιούνται από κάποιους σαν πιόνια στη διεθνή σκακιέρα – μάλλον είναι κάτι που πρέπει να συνηθίσουμε και να είμαστε πονηρεμένοι από εδώ και στο εξής.
Όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ το Pride του Τορόντο αποφάσισε να αποκλείσει από την παρέλαση την ομάδα “Queers ενάντια στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ” όταν ο δήμος απείλησε να μη χρηματοδοτήσει την εκδήλωση με το σκεπτικό ότι ο συγκεκριμένος όρος είναι προσβλητικός για το εβραϊκό κράτος. Σειρά έχει σήμερα το Pride της Μαδρίτης που απέκλεισε από την παρέλαση το άρμα της αντιπροσωπείας του Τελ Αβίβ με το σκεπτικό ότι η εκδήλωση δεν μπορεί να “διαφημίζει” μια πόλη που ο δήμος της δεν έχει καταδικάσει το μακελειό του ισραηλινού στρατού στο σκάφος που προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας.
Η απόφαση της Μαδρίτης εξόργισε τους υπεύθυνους της ισραηλινής αντιπροσωπείας. Διαβάστε τι δηλώνει ένας από αυτούς σε γαλλική ιστοσελίδα:
“Το άρμα αντιπροσωπεύει τις ΛΟΑΔ οργανώσεις της πόλης μας. Χρηματοδοτείται από το δήμο του Τελ Αβίβ αλλά οι οργανώσεις αυτές δεν συνδέονται απευθείας με το Δήμο. Το άρμα μας θα παρουσίαζε ένα beach-party και είχαμε καλέσει την Dana International να τραγουδήσει. Δεν υπήρχε απολύτως κανένα πολιτικό μήνυμα από τη μεριά μας. Το μήνυμά μας είναι μήνυμα ανεκτικότητας και όχι αντιπαράθεσης.”
“Προσωπικά δεν θυμάμαι πότε καταδίκασε ο δήμος της Μαδρίτης τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στην πόλη μας. Θεωρώ ότι οι οργανωτές υπέκυψαν στην πίεση πολιτικών ομάδων που δεν έχουν το συμφέρον των ομοφυλόφιλων στο μυαλό τους…Αισθανόμαστε ταπεινωμένοι. Μπορεί να μην έχουμε την ίδια άποψη με τους ισπανούς για τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού. Αλλά είμαστε η μοναδική χώρα της Μέσης Ανατολής που είναι φιλική προς τους γκέι. Με το να μας απορρίπτουν υπογράφουν συμφωνία με το διάβολο. Συμφωνία με τους ισλαμιστές εναντίον του Ισραήλ αλλά και εναντίον των ομοφυλόφιλων.”
Η προσωπική μου άποψη: Θεωρώ ότι καμία από τις δύο αντιπροσωπείες δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί από το Pride. Ούτε στο Τορόντο, ούτε στη Μαδρίτη. Στην περίπτωση του Τορόντο η συγκεκριμένη ομάδα συμμετέχει στο Pride εδώ και χρόνια. Προσωπικά βρίσκω τον τίτλο που έχει επιλέξει άκρως προβοκατόρικο και ατυχή. Όμως το Pride αποφάσισε να την αποκλείσει μόνο όταν ο δήμος -με πρωτοβουλία πολιτικών φιλικών προς το Ισραήλ και εχθρικών προς το Pride- απείλησε ότι θα τους κόψει τα κονδύλια. Συμφωνώ ότι είναι σημαντικό ένας δήμος να παρέχει οικονομική στήριξη, αφού και οι ομοφυλόφιλοι πληρώνουν φόρους και οι εκδηλώσεις τους τονώνουν το τουριστικό προφίλ μιας πόλης. Σε τέτοιες περιπτώσεις όμως η κοινωνία των πολιτών θα πρέπει να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της απέναντι στην πολιτική εξουσία και οι διοργανωτές θα έπρεπε να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τις εμπορικές και οικονομικές τους προτεραιότητες. Το ποιος μπορεί να συμμετέχει στις εκδηλώσεις μας πρέπει να το αποφασίζουμε εμείς για τον εαυτό μας, όχι να μας το επιβάλουν με εκβιαστικό τρόπο κάποιοι άσχετοι πολιτικοί.
Λάθος θεωρώ και την απόφαση του Pride στη Μαδρίτη. Η εκδήλωση θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους τους ομοφυλόφιλους από όπου κι αν προέρχονται. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει “πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων” για να συμμετέχει – η εκδήλωση θα πρέπει να αγκαλιάζει τους πάντες ανεξαρτήτως καταγωγής, πολιτικών ή θρησκευτικών αντιλήψεων. Το Τελ Αβίβ είναι μια πόλη φιλική προς τους ομοφυλόφιλους σε μια εχθρική περιοχή και αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε επιβάλλοντας εμπάργκο από τις εκδηλώσεις μας. Ούτε όμως είναι ανεκτό οι ισραηλινοί να κατηγορούν τους ισπανούς ότι με την ενέργειά τους “στηρίζουν” τη φονική για τους γκέι πολιτική των αραβικών καθεστώτων. Το “ή υποστηρίζετε εμάς ή τους ομοφοβικούς ισλαμιστές” είναι ένα ακόμα εκβιαστικό δίλημμα που θα πρέπει να αγνοήσουμε.
Σωστός..
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστός και από μένα
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλά τους έκαναν.
ΑπάντησηΔιαγραφήσυμφωνω μαζι σου...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλα τελευταία συμφωνούμε συχνά..
τόσο πολύ με μάγεψες???
αχαχαχα
τι σχέση εχει το pride με τις μεταξυ των χωρών διαμάχες
με την ίδια λογική η κυπριακή οργάνωση που έγινε δεν θα έπρεπε να δέχεται τουρκοκύπριους να γίνουν μέλη της ..το οποιο πολυ σωστά και δεν κάνει ...
έχει και παρά έχει. it's not all about our ass.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Ισραηλινό μπλοκ επρόκειτο να έχει επίσημη, κεντρική παρουσία στις εκδηλώσεις του πράιντ («official and central guests» κατά το Ιsrealli.org) στα πλαίσια καμπάνιας προώθησης του Τελ Αβίβ ως γκέι τουριστικού προορισμού. Η Jerusalem Post και το Ynet αναφέρουν πως την LGBT αντιπροσωπεία θα συνόδευαν στελέχη του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών [!] («The Israeli delegation, made up of members of the LGBT association and the Foreign Ministry, was scheduled to run an Israeli "bus" in the parade», Ynet). Εκτός Ισραήλ, δεν είδα κάποια αναφορά στη συγκεκριμένη «λεπτομέρεια», αλλά η παρουσία δήλωσης εκπροσώπου του Ισραηλινού υπουργείου σχετικά με τον αποκλεισμό του «Τel Aviv Love Embassy» φαίνεται να επιβεβαιώνει την εμπλοκή της Ισραηλινής κυβέρνησης στην αποστολή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ με τη θέση σου κατά των «ενδοιοικογενειακών εμπάργκο» αλλά, αν ισχύουν τα παραπάνω, το θέμα περιπλέκεται, γιατί πίσω από τη γκέι και την επίσης δεδομένη (πλέον) εμπορική ατζέντα διαφαίνεται και μια πολιτική, και μάλιστα κυβερνητική. «Πρεσβεία» με όλη τη σημασία της λέξης.
Οι Ισπανοί διοργανωτές βρίσκονταν εξαρχής στη «σκακιέρα» και υπό το βάρος των πρόσφατων εξελίξεων θεώρησαν πως δεν μπορούν να σπονσοράρουν το Ισραήλ ως «hot γκέι προορισμό», «και όχι μόνο». Για μένα η απόφασή τους ήταν σωστή. Πολιτικά «πονηρεμένη» και ηθικά θεμιτή.
Όμως, κόκκινη κάρτα στη Μαδρίτη για τον πολιτικάντικο επικοινωνιακό χειρισμό («θα ήταν βαρβαρικό εκ μέρους μας να αποδεχτούμε τη συμμετοχή», «προσδοκία» για καταδικαστική δήλωση και διευκρινίσεις-κερασάκι). Επρόκειτο για μια high profile αποστολή σε μια high profile εκδήλωση, η πολιτική θέση τους ήταν λεπτή και απαιτούσε περισσότερη σοβαρότητα.
Κόκκινη κάρτα και στον Ισραηλινό ακτιβιστή που άλλα λέει στο Guardian («Why do they mix politics with a gay pride procession?») κι άλλα εννοεί στη Jerusalem Post: «Our community and other ones abroad have so many shared interests, and through this dialogue between our communities, we can eventually reach and discuss larger issues».
Links:
http://www.isrealli.org/tel-aviv-love-embassy-european-gay-pride-parade-features-tel-aviv-municipality-as-a-central-guest/
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3890933,00.html
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3901785,00.html
http://www.jpost.com/Home/Article.aspx?id=177915
http://www.haaretz.com/news/international/report-madrid-bans-israelis-from-gay-pride-march-over-gaza-flotilla-raid-1.295214
http://orgullolgtb.org/novedades/clarification-on-the-participation-of-tel-aviv-city-hall-in-madrid-lgbt-gay-pride-march/
To Υπ.Εξ. και ο Δήμος του Τελ Αβιβ αποκλείστηκαν (που κατέχει το κόμμα του Υπ.Άμυνας), όχι οι οργανώσεις: "Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις Ισραηλινές οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα να πάρουν ανεξάρτητα μέρος στο Pride"
ΑπάντησηΔιαγραφή'Λίγες μέρες πριν η Ισπανική Ομοσπονδία LGTB είχε αποσύρει την πρόσκληση σε Ισραηλινή αποστολή για το Madrid Pride όταν έμαθε πως ο Δήμαρχος του Τελ Αβίβ Ron Huldai δεν είχε καταδικάσει την Ισραηλινή επιδρομή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 9 διεθνών ακτιβιστών, δεκάδες τραυματισμένους και την απέλαση εκατοντάδων.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Antonio Poveda σημείωσε: "Μετά από αυτή την επίθεση και πέρνοντας υπόψιν πως ο Δήμαρχος του Τελ Αβίβ δεν καταδίκασε την επίθεση, αποφασίσαμε να μην επιτρέψουμε στην αποστολή να συμμετέχει. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις Ισραηλινές οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα να πάρουν ανεξάρτητα μέρος στο Pride".'
http://www.alternativenews.org/index.php?option=com_content&view=article&id=2668:no-pride-in-occupation-tel-aviv-pride-parades-focus-on-protest-progressive-social-change&catid=119:english&Itemid=878
Όλα τα pride είναι ανοιχτά σε όλα τα άτομα, δε ζητούνται ταυτότητες, εθνικές ή θρησκευτικές ή οτιδήποτε. Μη δημιουργούμε εντυπώσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς οι εκάστοτε οργανωτικές επιτροπές γνωρίζουν τι και πώς και οφείλουν να προστατεύσουν τα Pride. Για παράδειγμα εγώ θα είχα πρόβλημα να γίνει δεκτή η συμμετοχή των ΚΚΕ, ΝΔ, ΛΑΟΣ με δεδομένη την στάση που κράτησαν πρόσφατα στη Βουλή για το σύμφωνο συμβίωσης.
Άμα τα'κουγε κάποιος-α στην.. Αυστραλία μπορεί να'λεγε "γιατί να αποκλείσατε την οργάνωση ΝΕΟΣ, απαράδεκτο". Προφανώς, γιατί δεν ξέρει περί τίνος πρόκειται.
Οπότε είναι αυτονόητο πως υπάρχουν πολιτικά κριτήρια στο ποια οργάνωση συμμετέχει σε ένα Pride.
Προσωπικά διαφωνώ με την απόφαση του Toronto Pride (και συμφωνώ με του Edmonton που δέχτηκε την ίδια ομάδα)
Συμφωνώ με Μαδρίτη, όπως και αν έκαναν το ίδιο πράγμα για τα ΥπΕξ των ΗΠΑ, της Παλαιστίνης ή του Ιραν.. Τι θέλουν οι αλεπούδες στις παρελάσεις;
Και σε καμία περίπτωση δεν θα συμμετείχα στο Τελ Αβιβ Pride για να ακούω από την εξέδρα να βγάζουν λόγους η Τζίπι Λίβνι (πρώην πρωθυπουργός), ο συγκεκριμένος Δήμαρχος και βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος (που έχει το Υπ.Άμυνας). Είναι ο απόλυτος χλευασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είναι δυνατόν να παζαρεύουμε την καταπίεση "βγάλτε εμάς απ'τά στρατόπεδα συγκέντρωσης και θα κάνουμε τα στραβά μάτια όταν βάζετε τους Άλλους".
κι εγώ συμφωνώ μαζί σου. και οι 2 αποφάσεις μου φαίνονται λάθος.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα!
Προέχει ο καθολικός και δια βίου αποκλεισμός της βλακείας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε γειά την αλλαγή στο λουκ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού έχει κατακάτσει λιγάκι η σκόνη, να σου πώ κι εγώ τη γνώμη μου.
Σε γενικές γραμμές σωστά. Τα Πράιντ πρέπει να μην εμπλέκονται σε αυτά τα πολιτικά παιχνίδια στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό με αυτά τα θέματα.
Εκτός του ότι σε κανέναν δεν αρέσουν οι αποκλεισμοί.
Πρόσεξε όμως. Στις ΗΠΑ, υπάρχει αντίστοιχη ομάδα και ονομάζονται Queers for Palestine, όπως ξέρεις. Υποστηρίζουν την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, καταδικάζουν την πολιτική του Ισραήλ, δεν υιοθετούν όμως αυτήν την επιθετική και παρεξηγίσιμη ως αντισημιτική γλώσσα, δεν μιλούν για "Απαρχάιντ". Με αυτούς ποτέ δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, και να είσαι σίγουρος ότι ποτέ δεν θα υπάρξει.
Εσύ λές τώρα, ότι το Πράιντ του Τορόντο, θα έπρεπε να σηκώσει στις πλάτες του αυτή την ιστορία που είναι παρεξηγίσιμη για αντισημιτισμό, απευθυνόμενο στην κοινωνία των πολιτών για χρηματοδότηση.
Και η κοινωνία των πολιτών, με λίγα λόγια με τη σειρά της να σηκώσει στις πλάτες της μια μειοψηφία που αφενός μεν διχάζει την ίδια την λοαδ κοινότητα, αλλά και γενικότερα σκοπό έχει να προκαλέσει. Τελικά με ποιόν τρόπο εμπλέκεται λιγότερο και ποιόν περισσότερο σε πολιτικά παιχνίδια; Δεν είμαι και τόσο σίγουρος.
Η δεύτερη περίπτωση είναι κάπως διαφορετική. Οι Ισραηλινοί θέλουν να πάνε εκεί με το άρμα τους να παρελάσουν, δεν πάνε να κάνουν με σύνθημα αντίστοιχο πολιτική δήλωση, εναντίον κάποιου άλλου, ούτε να υποστηρίξουν την πολιτική της χώρας τους. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να τα ταυτίζουμε, και να σκεφτόμαστε Σολομώντεια, κατά κάποιο τρόπο.
Συνεπώς συμφωνώ απολύτως μαζί σου - τα Πράιντ θα πρέπει να μένουν μακριά από πολιτικά παιχνίδια και να εξετάζουν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα το γενικότερο πολιτικό κλίμα. Στον τρόπο λιγάκι δεν είμαι σίγουρος.
@ Tales
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρεξηγίσιμος για αντισημιτισμό δεν θεωρώ ότι είναι ο συγκεκριμένος τίτλος εκτός αν θεωρούμε τους απανταχού εβραίους υπεύθυνους για την πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ. Έγραψα όμως ότι τον θεωρώ σκόπιμα εμπρηστικό και προβοκατόρικο με πρόθεση να εμπλέξει το Pride με τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και μάλιστα σε μία πόλη όπως το Τορόντο όπου συμβιώνουν τόσο άραβες όσο και εβραίοι.
Το θέμα που τέθηκε όμως είναι ότι η ομάδα αυτή συμμετείχε στην παρέλαση όλα τα προηγούμενα χρόνια και το Pride ουδέποτε την απέκλεισε με δική του πρωτοβουλία. Αποφάσισαν να την αποκλείσουν μόνο όταν το δημοτικό συμβούλιο απείλησε ότι θα τους κόψει τα κονδύλια μετά από συγκεκριμένες πολιτικές πιέσεις. Φαντάζομαι ότι αντιλαμβάνεσαι πόσο τεράστιο ζήτημα αρχής προκύπτει - φαντάσου σε αντίστοιχη περίπτωση το Pride να έπαιρνε επιχορηγήσεις από το δήμο της Αθήνας με αντάλλαγμα να καθορίζει ο Δήμος τι συνθήματα θα ακουστούν στην πορεία! Ειδικά στην Ελλάδα έχουμε πικρή πείρα από ΜΚΟ που "αμβλύνουν" το δημόσιο λόγο τους σε σχέση με συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και θεσμούς και προσαρμόζουν τη συνθηματολογία τους με αντάλλαγμα την έγκριση κονδυλίων και επιχορηγήσεων. Θεωρώ ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ολισθηρό δρόμο.
'Οσο για τη Μαδρίτη έχεις δίκιο ότι το ισραηλινό άρμα δεν προβάλει ανοιχτά κάποια συγκεκριμένη πολιτική θέση. Είναι όμως σαφές ότι εντάσσεται στην προσπάθεια τόσο του αντίστοιχου Δήμου όσο και της ισραηλινής κυβέρνησης να τονώσουν τον τουρισμό της χώρας τους και να βελτιώσουν τη διεθνή εικόνα της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατ'αρχήν δεν έχω πρόβλημα με αυτό - μακάρι να πρόβαλλε και η Ελλάδα τον εαυτό της σε τέτοιες εκδηλώσεις ως "παράδεισο των γκέι στα Βαλκάνια". Το θέμα είναι ότι οι υπεύθυνοι του Pride στη Μαδρίτη έχουν δεχτεί να γίνει η εκδήλωσή τους πλατφόρμα για την εμπορική και πολιτική διαφήμιση και την προβολή τόσο κρατών όσο και μεγάλων επιχειρήσεων που δεν συνδέονται απευθείας με το λοαδ χώρο αλλά επιδιώκουν να αποσπάσουν οφέλη από αυτόν.
Οπότε το πρόβλημά μου με τη Μαδρίτη ότι ενέπλεξαν οι ίδιοι την εκδήλωσή τους με τη διαμάχη στη Μέση Ανατολή με αφορμή ένα αιματηρό γεγονός ενώ θα έπρεπε πολύ καιρό πριν να έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους απέναντι σε όλους όσους εκτός χώρου επιθυμούν να προβληθούν μεσώ της εκδήλωσης. Π.χ. θα μπορούσαν από την πρώτη στιγμή να υιοθετήσουν τη λογική "δεχόμαστε τις λοαδ αντιπροσωπείες όλων των χωρών, όχι όμως και άρματα που χρηματοδοτούνται από κυβερνήσεις". Αλλά σε καμία περίπτωση επιλεκτικά, με αφορμή συγκεκριμένα γεγονότα της επικαιρότητας και κατόπιν εορτής.
Ακριβώς, "εμπρηστικό και προβοκατόρικο". Νομίζω αυτό αρκεί. Γνώμη μου είναι ότι δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς των Πράιντς, αυτές οι λογικές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν δεν κάνω λάθος όμως, αυτή η ομάδα στον Καναδά δημιουργήθηκε το 2008 και πήρε μέρος μόνο το 2009 στο Πράιντ, είναι δηλαδή σχετικά πρόσφατη. Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος. Επίσης και στο Πράιντ του 2009 υπήρχαν αντιρρήσεις.
Πέρα απ' αυτά όμως, νομίζω ότι θα πρέπει γενικά το λοαδ κίνημα, να δεί με καθαρό μάτι, τί σχέση θέλει να έχει με τις queer ομάδες που συχνά δημιουργούν θέματα που δεν (ή ελάχιστα) σχετίζονται με τους σκοπούς του.
Για τη Μανδρίτη, έχεις δίκιο, μόνοι τους ενεπλάκησαν.