Όχι μόνο το κάπνισμα και το αλκοόλ αλλά και ο στοματικός έρωτας μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση καρκινικών όγκων στη στοματική κοιλότητα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν δύο σουηδοί επιστήμονες σε άρθρο τους που δημοσιεύει το Ομοσπονδιακό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Μια άποψη που αμφισβητείται σοβαρά από πολλούς άλλους επιστήμονες στον ίδιο τομέα.
Ο δρ. Ράμκβιστ, καθηγητής στο Καρολίγγειο Ινστιτούτο της Σουηδίας, και η συνεργάτιδά του Τίνα Νταλιάνη υποστηρίζουν ότι τα περιστατικά καρκίνου στη γλώσσα και τις αμυγδαλές έχουν αυξηθεί σαν αποτέλεσμα της μόλυνσης από τον ιό των κονδυλωμάτων που μπορεί να μεταδοθεί στο στόμα μέσω της σεξουαλικής επαφής. Αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν έχουν άτομα που ξεκίνησαν τη σεξουαλική τους ζωή σε νεαρή ηλικία και μετράνε μεγάλο αριθμό συντρόφων. “Θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να έρθουμε αντιμέτωποι με μια επιδημία στοματοφαρυγγικών καρκίνων λόγω της μόλυνσης από τον ιό των κονδυλωμάτων” καταλήγουν οι δύο ερευνητές.
Παρόλα αυτά ο δρ. Χοσέ Ροντρίγκεζ, χειρούργος - ωτορινολαρυγγολόγος του Ινστιτούτου Κιουρί, καθησυχάζει τους “ερασιτέχνες” του στοματικού έρωτα: “’Εδώ και καιρό μελετάμε τη σχέση ανάμεσα στα κονδυλώματα και αυτές τις μορφές καρκίνων. Παρόλα αυτά τα περιστατικά δεν έχουν αυξηθεί.” Σύμφωνα με τον ίδιο, το 90% των καρκίνων στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα οφείλονται στο κάπνισμα και το αλκοόλ. Οπότε πριν κόψετε το στοματικό, καλύτερα να ξεκινήσετε κόβοντας το τσιγάρο!
Ο δρ. Ροντρίγκεζ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘90, μελέτες έδειχναν παρουσία του ιού των κονδυλωμάτων στο 50% των περιπτώσεων καρκίνου στις αμυγδαλές. “ Όμως το δείγμα των ασθενών ήταν πολύ μικρό και η επιλογή τους μεροληπτική. Ποτέ δεν αποδείχτηκε ότι ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να προκαλέσει τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, αν και πολλοί το υποθέτουν.”
Αυτό που έχει αποδειχτεί στα σίγουρα είναι ότι ο ιός των κονδυλωμάτων (που είναι γνωστός διεθνώς με τα αρχικά HPV – Human Papillovirus) μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας. “Η μόλυνση από τον ιό αυξάνει κατά 100 φορές την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου στη μήτρα” εξηγεί ο δρ. Ροντρίγκεζ. “Στους στοματοφαρυγγικούς καρκίνους η πιθανότητα είναι αυξημένη από μία ως 30 φορές. Δεν μιλάμε καθόλου για την ίδια κλίμακα επικινδυνότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που μολύνθηκαν στο στόμα από τον ιό των κονδυλωμάτων δεν πρόκειται ποτέ να αναπτύξει καρκίνο, ιδίως όταν η μόλυνση δεν συνοδεύεται από άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.”
Όπως και νά 'χει, το θέμα της πρόληψης γίνεται περισσότερο επιτακτικό. Προς το παρόν το εμβόλιο ενάντια στον ιό των κονδυλωμάτων θεωρείται υποχρεωτικό μόνο για τα νεαρά κορίτσια που δεν έχουν ξεκινήσει την ερωτική τους ζωή. Ο δρ Ροντρίγκεζ πιστεύει ότι οι φαρμακοβιομηχανίες ενδιαφέρονται σοβαρά να προωθήσουν το εμβόλιο και στον ανδρικό πληθυσμό. Αλλά για την ώρα, η αποτελεσματικότητά του στους άντρες δεν έχει μελετηθεί καν. Ο ανοσολόγος του Ινστιτούτου Κιουρί Βασίλης Σουμέλης εξηγεί ότι πρέπει να μελετηθούν οι διαφορετικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος στον οργανισμό των αντρών, ενώ είναι πολύ πιο δύσκολη και η μελέτη της μετάδοσής του ιού από τα ανδρικά γεννητικά όργανα. Υπάρχει και το ζήτημα του μεγάλου κόστους του εμβολίου (400 ευρώ) όταν οι συγκεκριμένες περιπτώσεις καρκίνου σε μια χώρα όπως η Γαλλία δεν ξεπερνούν τις 200 με 400 το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι στιγμής ο μοναδικός τρόπος προφύλαξης από τον ιό είναι η χρήση προφυλακτικού. Τα καλά νέα πάντως είναι ότι οι καρκίνοι που συνδέονται με τον ιό των κονδυλωμάτων έχουν πολύ καλύτερα ποσοστά θεραπείας σε σχέση με εκείνους που προκαλούνται από το κάπνισμα και το αλκοόλ.
Άλλος ένα λόγος να προσέχουμε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα πράγμα μας έχει απομείνει σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς και θέλουν να μας το κόψουν!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠού είναι οι πνευματικοί άνθρωποι της χώρας να διαμαρτυρηθούν;;;
Το συγκεκριμένο νέο το είχα ακούσει εδώ και καιρό, ίσως από πέρυσι. Αλλά ένα είναι σίγουρο, δεν πρόκειται να επηρεάσει κανέναν ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήτι εννοείς το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο στη στοματική κοιλότητα;!; έλεος πια! θα βγάλουμε καρκίνο από το άγχος του καρκίνου. το κρασί πάντως δεν το κόβω...
ΑπάντησηΔιαγραφή;-)
καλό σκ!
πολύ ενδιαφέρον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά έκανες και το δημοσίευσες.
Καλησπέρα Βαγγέλη! Πολύ ωραίο το μπλόγκ σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια μικρή επισήμανση, το ινστιτούτο (ουσιαστικά είναι η ιατρική σχολή της Στοκχόλμης) ονομάζεται Καρολίνσκα. Νομίζω ότι η ονομασία καρολίγγειο(!) δεν αποτελεί ορθή μετάφραση του.
Όπως και να έχει είναι πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση και να σημειώσω επίσης ότι η Δρ.Τίνα Νταλιάνη είναι ελληνικής καταγωγής.
Αυτά από τη κρύα Σουηδία, καλή συνέχεια!
Καλησπέρα και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Η πλήρης ονομασία του Ινστιτούτου στα σουηδικά είναι "Βασιλικό Ινστιτούτο του Καρόλου" προς τιμή του βασιλιά Καρόλου ΙΓ'.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπότε θεωρώ ότι η απόδοση του επιθέτου "Karolinska" στα ελληνικά ως "Καρολίγγειο" (κατά την Καρολίγγεια δυναστεία που ονομάζεται έτσι επειδή είχε ιδρυθεί από κάποιον Κάρολο) είναι απόλυτα σωστή :-)
Χαχα όντως μιλάμε για μια ονομασία που δεν βρίσκεται πλέον σε χρήση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά η αυστηρή ελληνική μετάφραση μόνο βλέμματα απορίας μπορεί να προκαλέσει...δοκιμασμένο ;-)
Καλό βράδυ!