Η “πάλη με λάδι”, ένα έθιμο που χρονολογείται από το 14ο αιώνα τόσο στην (τουρκική) ανατολική Θράκη όσο και στην (ελληνική) δυτική Θράκη, συγκαταλέγεται από φέτος στη λίστα με τα άυλα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που συντάσσει η οργάνωση του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO). Στην ίδια λίστα έχουν συμπεριληφθεί φέτος -ανάμεσα σε άλλα- η μεσογειακή δίαιτα, η γαλλική γαστρονομία, η ιρανική ταπητουργία, το μεξικάνικο φαγητό και το φλαμένκο.
Άθλημα εξαιρετικά ανδροπρεπές (δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν παρατηρήσει την έντονη ατμόσφαιρα ομοερωτισμού που αποπνέει η συγκεκριμένη εκδήλωση), το πιο γνωστό φεστιβάλ “πάλης με λάδι” γίνεται κάθε Ιούνιο στην Αδριανούπολη της Τουρκίας. Οι παλαιστές αποκαλούνται “πεχλιβανήδες” και εκπαιδεύονται σε ένα συνδυασμό ελληνορωμαϊκής και ελεύθερης πάλης με το σύστημα δασκάλου-μαθητευόμενου. Λίγο πριν αντιμετωπίσουν τους αντιπάλους τους, αλείφουν το σώμα τους με λάδι ελιάς ενώ φοράνε τα “κισπέτ” – χοντρά παντελόνια φτιαγμένα από δέρμα βουβαλιού. Ηττημένος είναι ο αθλητής που οι ώμοι του θα ακουμπήσουν το έδαφος. Ο νικητής του τουρνουά κερδίζει τη “χρυσή ζώνη” η οποία περιφέρεται σε ολόκληρη την πόλη πριν καταλήξει σε μια μουσουλμανική θρησκευτική τελετή στο τζαμί του σουλτάνου Σελίμ. Οι "πεχλιβανήδες” θεωρούνται κοινωνικά πρότυπα που ενσαρκώνουν τις αξίες της γενναιοδωρίας, της τιμιότητας, και του σεβασμού προς τα έθιμα και τις παραδόσεις.
Όπως είναι αναμενόμενο (φτάνει να κοιτάξει κανείς τις φωτογραφίες) δεν είναι λίγα τα πρακτορεία γκέι τουρισμού που ενδιαφέρονται να οργανώσουν ταξίδια με σκοπό την παρακολούθηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Μέχρι στιγμής πάντως αντιμετωπίζουν την κάθετη αντίδραση των διοργανωτών. Πολύ πρόσφατα μια ομάδα τούρκων αρκούδων θέλησε να συμπεριλάβει το φεστιβάλ σε μια οργανωμένη γκέι τουρνέ της Τουρκίας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραδοσιακών Αθλημάτων της χώρας χαρακτήρισε την πρωτοβουλία τους “ανήθικη και αηδιαστική” με αποτέλεσμα τα σχέδια να ματαιωθούν.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι, με εξαίρεση μια αναφορά σχετικά με τη μεσογειακή δίαιτα, η Ελλάδα είναι παντελώς απούσα από τη λίστα της UNESCO με τα μνημεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, σε αντίθεση με γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία και η Κροατία, οι οποίες φροντίζουν να προβάλουν διεθνώς τα λαογραφικά έθιμα και τις παραδόσεις τους.
[ Οι πληροφορίες από εδώ και οι εξαιρετικές φωτογραφίες εδώ.]
Νομίζω θα αρχίσω την πάλη!!!! χαχαχαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΏστε μόνο τη μεσογειακή διατροφή έχουμε ε;;
to eixame kai sto screw
ΑπάντησηΔιαγραφήkai mas eipan kai ismalofilous ...
ti na peis...
@ pisoglendis
ΑπάντησηΔιαγραφήΆμα τα βλέπεις αυτά είναι να μην γίνεις ισλαμόφιλος; Lol :-)
Κανονίζουμε να πάμε;;; Λιγούρα μ'έπιασε. λολολολ
ΑπάντησηΔιαγραφήKρατήσου μέχρι τον Ιούνιο :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήpada teleutaioi emeis...siga tora mi kouni8oume na provaloume kai tipote...kali evdomada!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦωτογραφίες από διοργάνωση του αθλήματος στη Β. Ελλάδα:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.flickr.com/photos/jimmav/sets/72157622157454936/
Δεν χρειάζεται να τρέχουμε ως την Τουρκία:-)
Υ.Γ. κάνω μια προσπάθεια να τις δώσω και σε λινκ. Στα λινκ όμως συνήθως τα θαλασσώνω:-(
Tα κατάφερες μια χαρά. Και πολύ ενδιαφέρουσες φώτος. Ευχαριστούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως διακρίνω μια διαφορά. Αυτοί δεν φαίνεται να αλείφονται με λάδι... Μοιάζει περισσότερο με κλασική ελληνορωμαϊκή.
Όντως τα κατάφερα-γιούπι:-)))Θα το ξανατολμήσω συνεπώς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι σε κάποιες από τις φωτογραφίες οι παλαιστές δεν φαίνεται να αλείφονται με λάδι. Σε κάποιες άλλες όμως όπως αυτή ή αυτή φαίνεται πως έχουν αλείψει τα κορμιά τους με λάδι.
Και κάτι ακόμη για να χαρεί και ο bear: σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΝΑ Σερρών το πανηγύρι στη Νιγρίτα γίνεται την Κυριακή μετά το Πάσχα (που φέτος πέφτει 24/4). Άρα δεν χρειάζεται να κρατηθεί μέχρι τον Ιούνιο:-)
Σε καληνυχτίζω με ένα ντοκιμαντέρ για την πάλη με λάδι στις Σέρρες (Νιγρίτα και Σκούταρι) και στη Θράκη (Χίλια,Αλαν Τεπέ).
Υπάρχουν λοιπόν και χριστιανικά πανηγύρια παραδοσιακής πάλης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύτιμα τα links σου. Σε ευχαριστούμε!
Το χέρι μέσα στο παντελόνι και πάνω στα κάκαλα του αντιπάλου σηματοδοτεί κάτι στον αγώνα; :P
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το Tales of the Arabian Nights της Raging Stallion γίνεσαι μουσουλμάνος όχι απλά ισλαμόφιλος. ;)
@ neverlandean
ΑπάντησηΔιαγραφήΆμα δεις το Arabesque γράφεσαι και στην Αλ Κάιντα :-Ρ
sweet!
ΑπάντησηΔιαγραφήTo Arabesque ήταν το πρώτο "ντοκυμαντέρ" που κατέβασα μόλις έβαλα dsl. :D
ΑπάντησηΔιαγραφή