Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

gay history

Εδώ και λίγο καιρό, ένα σχολείο στο βόρειο Λονδίνο υποστηρίζει ότι κατόρθωσε “να εξαλείψει όλα τα ομοφοβικά γκράφιτι από τους τοίχους του σχολείου” χάρη στο “Μήνα ΛΟΑΔ Ιστορίας” (LGBT History Month). Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2004 από την οργάνωση School’s Out και στο οποίο συμμετέχουν ήδη διακόσια σχολεία στην Αγγλία και την Ουαλία. Οι καθηγητές των σχολείων αυτών αφιερώνουν το μήνα Φεβρουάριο σε μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες που υπήρξαν ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι. Όπως δηλώνει μια καθηγήτρια που συμμετέχει στο πρόγραμμα “ένα μεγάλο μέρος της ομοφοβίας οφείλεται στην άγνοια. Με τη βοήθεια της παιδαγωγικής, οι νοοτροπίες μπορούν να αλλάξουν.”

Οι διοργανωτές δεν προσπαθούν να πετύχουν το στόχο τους με μεγαλεπήβολα κηρύγματα αλλά με μικρές χειρονομίες. Δεν υπάρχει κάποιος υποχρεωτικός τρόπος προσέγγισης. Κάποια σχολεία διοργανώνουν σεμινάρια που κρατάνε μία μέρα. Άλλα ζητάνε από κάθε καθηγητή να μιλήσει στους μαθητές για μια ιστορική προσωπικότητα που έχει σχέση με το μάθημά του, π.χ. τον Τσαϊκόφσκι στη μουσική ή τον Άλαν Τούρινγκ στην πληροφορική. “Ακόμα και μια σημαιούλα με το ουράνιο τόξο κάπου μέσα στην τάξη μπορεί να στείλει σε ένα μαθητή το μήνυμα ότι δεν είναι αόρατος”.

leonardoshakespeare Michelangelo
tschaikovsky virginia woolf Proust


Η οργάνωση προσπαθεί να καταπολεμήσει την έλλειψη ορατότητας των ομοφυλόφιλων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό της “δεν μπορούμε να μιλάμε στα σχολεία εναντίον του ρατσισμού αλλά να μην αναφέρουμε τίποτα για τις διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό”. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχτεί ακόμα πιο χρήσιμο για τους γκέι μαθητές αφού “ένα παιδί που μεγαλώνει σε μια μαύρη οικογένεια γνωρίζει ότι δεν είναι ο μοναδικός μαύρος στον κόσμο. Αντίθετα ένας γκέι έφηβος έχει μεγάλη πιθανότητα να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον χωρίς ομοφυλόφιλους.”

Σκοπός των μαθημάτων είναι να προτείνουν στους μαθητές “ήρωες και πρότυπα”, όπως ο ανοιχτά γκέι παίκτης του ράγκμπι Γκάρετ Τόμας . Ο Τόμας (φωτογραφία κάτω) αποφάσισε φέτος να συνεισφέρει μιλώντας σε σχολεία για τις δικές του εμπειρίες, καθώς το πρόγραμμα θέλει να εστιάσει στο χώρο του αθλητισμού εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Στόχος είναι να εξαλειφθεί η κληρονομιά της περιβόητης “Τροπολογίας αρ.28” με την οποία η κυβέρνηση Θάτσερ απαγόρευσε το 1988 κάθε συζήτηση για την ομοφυλοφιλία στα δημόσια σχολεία. Η τροπολογία καταργήθηκε από την κυβέρνηση των εργατικών το 2003.

gareth thomas
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του School’s Out “αν και η γλώσσα των μαθητών λύθηκε, οι καθηγητές παρέμεναν σιωπηλοί. Αυτός ήταν και ο λόγος που αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία. Το σύνθημά μας είναι “διεκδικούμε το παρελθόν, γιορτάζουμε το παρόν και χτίζουμε το μέλλον”. Χρησιμοποιούμε το ρήμα “γιορτάζω” γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι μαθητές τη συνεισφορά των ομοφυλόφιλων στην παγκόσμια ιστορία.”

Αν και δεν έλειψαν τα παράπονα ορισμένων γονέων καθώς και επιθέσεις στο συντηρητικό τύπο, η επιτυχία του προγράμματος έχει σχολιαστεί θετικά από την πλειοψηφία των βρετανικών εφημερίδων. Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση των εργατικών όσο και η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας συντηρητικών-φιλελεύθερων στηρίζουν την πρωτοβουλία, ενώ το ενδιαφέρον τους έχουν εκφράσει οι υπεύθυνοι μέσης εκπαίδευσης στην Ιταλία, την Αυστραλία και τη Νορβηγία.

sapfo kavafis Mitropoulos
tsaroyhis hadjidakis taxtsis


[via]



7 σχόλια:

  1. Οι υπεύθυνοι στην Ιταλία, την Αυστραλία και τη Νορβηγία ενδιαφέρθηκαν. Στην Ελλάδα ακούει κανείς????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. wow!!!!!!!! σαν μελλοντική εκπαιδευτικός αναρωτιέμαι, αν σε μια επαρχιακή πόλη της Μάνης, εν παραδείγματι, όπως η δική μου θα μπορούσε μια τέτοια κίνηση, να αναπνεύσει... ακόμα και αν προστατεύονταν από το νόμο... παρόλα αυτά φίλοι εκπαιδευτικοί ξυπνάτε!!! και μη ξεχνάτε be proud everybody!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εμείς ως γνωστόν καθόμαστε από μακριά και παρακολουθούμε με ανοιχτό το στόμα.
    Επί τη ευκαιρία, σου αναφέρω πως σχετικά πρόσφατα διάβασα ότι το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου του Μιλάνου ξεκίνησε τη λειτουργία ενός διατμηματικού εργαστηρίου με τίτλο "Ομοφυλοφιλία: ένας κόσμος στον κόσμο", το οποίο δίνει 3 διδακτικές μονάδες στους φοιτητές που θα το παρακολουθήσουν (εδώ η είδηση: http://milano.repubblica.it/cronaca/2011/01/10/news/milano_lezioni_di_omosessualit_in_statale_il_corso_facoltativo_ma_assegner_crediti-11067495/)
    Αλήθεια στα δικά μας πανεπιστήμια τι γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκτός από τα σχολεία, κάθε πόλη πραγματοποιεί διάφορες εκδηλώσεις μέσα στο Φεβρουάριο με θέμα τη ΛΟΑΔ ιστορία και την ομοφοβία. Πολλές είναι δωρεάν και ανοιχτές για όλους τους πολίτες. Για παράδειγμα

    http://www.bristol.gov.uk/ccm/content/Community-Living/Equality-Diversity/events/lesbian-gay-bisexual-and-transgender-history-month.en;jsessionid=2C8419E9ACD8F0E60E52BD4B2950D4BF.tcwwwaplaws2

    Το βρήκα πολύ σωστή κίνηση και από πλευράς δήμου και λοιπόν φορέων, είτε είναι άμεσα εμπλεκόμενη στον ΛΟΑΔ ακτιβισμό είτε όχι. Νομίζω έτσι είναι πιο ολοκληρωμένη η προσπάθεια...ξεκινούν από τα σχολεία αλλά επεκτείνουν τη δράση σε όλη την κοινότητα.
    Άντε να παίρνουμε κι εμείς παράδειγμα!!

    Σοφία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως και στην Αγγλία υπάρχουν αντιδράσεις-δείτε αυτό το άρθρο στη Daily Mail.

    Ενδεικτικά ανάμεσα σε πολλά άλλα εξωφρενικά:

    In geography, for example, they will be told to consider why homosexuals move from the ­countryside to cities. In maths, they will be taught ­statistics through census ­findings about the number of ­homosexuals in the population.

    In science, they will be directed to ­animal species such as emperor ­penguins and sea horses, where the male takes a lead role in raising its young.

    As the old joke has it, what was once impermissible first becomes tolerated and then becomes mandatory.

    Many different groups are involved in promoting this crazy, upside-down world of the equality agenda. But the seemingly all-­powerful gay rights lobby carries all before it. If it isn’t careful, it risks turning gay people from being the victims of prejudice into Britain’s new McCarthyites.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "As the old joke has it, what was once impermissible first becomes tolerated and then becomes mandatory."

    Yes, and this is called: progress!

    Πάω στοίχημα ότι τα ίδια λέγανε αυτοί οι τύποι όταν οι γυναίκες ζητούσαν δικαίωμα ψήφου.

    Η Ελλάδα πάντως πιστεύω ότι είναι πολύ πιο έτοιμη (για πολλά πράγματα) απ' ό,τι νομίζουμε. Δεν είδατε με της ταυτότητες. Έγινε όλη όλη η φασαρία και στο τέλος ηρέμησαν, το χώνεψαν και το βουλώσανε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή