.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Μέχρι την καταστροφή της από εμπρησμό το βράδυ της περασμένης Κυριακής, η παγόδα που έστεφε την Ναμ Ντάε Μουν, τη" Μεγάλη Πύλη του Νότου", ήταν το παλιότερο ξύλινο κτίριο στη κορεατική χερσόνησο. Η πύλη κατασκευάστηκε το 1398 από τη δυναστεία των Τζοσεόν. Μαζί με την ανατολική και τη δυτική πύλη ήταν τα μοναδικά σημεία διέλευσης μέσα από τα τείχη της πρωτεύουσας Σεούλ και η μόνη που παρέμεινε στη θέση της όταν οι ιάπωνες κατακτητές τα κατεδάφισαν.

Το 1962 μετά την ολοκληρωσή της ανακατασκευής της λόγω των ζημιών που είχε υποστεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας χαρακτήρισε την Πύλη "νο1 εθνικό μνημείο".


Αυτό που δεν μπόρεσε να πετύχει ο πόλεμος ανέλαβε να ολοκληρώσει ένας παρανοϊκός εμπρηστής. Το βράδυ της Κυριακής η Πύλη τυλίχτηκε στις φλόγες. Η πυρκαγιά κράτησε τέσσερις ώρες και παρά τις προσπάθειες 360 πυροσβεστών, το μνημείο κατέρρευσε.

Η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός 69χρονου με την κατηγορία του εμπρησμού. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο ύποπτος ομολόγησε ότι ψέκασε το δάπεδο της παγόδας με εύφλεκτο υγρό και έβαλε φωτιά.

12 σχόλια:

revqueer είπε...

Τραγικό ρε!

Marvin είπε...

θλιβερο...

Αρκούρης είπε...

τι να τον κάνουν τώρα αυτόν;... πάει πια, η παγόδα κάηκε! και με λάδι να τον περιλούσουν και να τον κάψουν (λέμε τώρα...) το απίστευτο μνημείο δεν επιστρέφεται...

τουλάχιστον παρηγοριέμαι με το εξής: οι Κορεάτες είναι απ'τους λαούς που φτιάχνουν πράματα ΚΑΙ στη σύγχρονη εποχή. Όχι σαν κάτι άλλους που επαναπάυονται στα αρχαία τους μνημεία....... Αυτό κι αν είναι τραγικό!

gay super hero είπε...

Very well said my friend :-)

Hfaistiwnas είπε...

Θλιβερό όντως...

Dr_MAD είπε...

Τώρα θα γεμίσει μπετόν και θα γίνει στάση μετρό. Ομόνοια-like

Χρόνια Πολλά για σήμερα ;-)

If...ιγένεια είπε...

Ο απαίσιος..

SK είπε...

Σύμφωνα με το BBC, η αποκατάστασή του θα πάρει περίπου τρία χρόνια και θα κοστίσει $21 εκατομμύρια.

Αρκούρης είπε...

opos kai na gini, den tha einai pia to idio... oso kali apokatastasi kai na kanoun...

sad sad sad

toymaker είπε...

Όταν δε σεβόμαστε το παρελθόν, να μην περιμένουμε να μας σεβαστεί το μέλλον...
Λυπητερό αν όχι τραγικό...

APSOY είπε...

πόσο #%$@ είναι?
(έβαλα μπιπ μόνος μου!)

cobden είπε...

Πολύ κρίμα αλλά είμαι αισιόδοξος πως μπορεί να ξαναφτιαχτεί!