.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Η ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΣΠΙΘΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Από την Αμερική και το σημερινό μας θέμα καθώς πρόκειται για την εξαιρετική παρέμβαση του δημοσιογράφου του NBC Keith Olbermann στο θέμα του γκέι γάμου. Να δούμε και οι δικοί μας τηλεοπτικοί αστέρες πότε θα ξυπνήσουν. Από κάτω η μετάφραση.


Απόψε όπως σας το υποσχέθηκα έχω ένα σχόλιο για την υπερψήφιση της Πρότασης νούμερο 8 που αφαίρεσε από τα ζευγάρια του ίδιου φύλου το δικαίωμα του γάμου.

Καταρχάς να πω ότι δεν με ενδιαφέρουν οι κραυγές, δεν με ενδιαφέρει η πολιτική και δεν με ενδιαφέρει απλά η Πρόταση 8. Το θέμα δεν με αφορά προσωπικά. Δεν είμαι ομοφυλόφιλος, δεν μπορώ να σκεφτώ καν ούτε έναν μακρινό μου συγγενή που να είναι. Δεν έχω φίλους ούτε συναδέλφους που να αντιμετωπίζουν την κοινωνική προκατάληψη.

Παρόλα αυτά για μένα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι απαράδεκτο. Απλά απαράδεκτο.

Γιατί το θέμα του γάμου δεν έχει να κάνει με κραυγές και δεν έχει να κάνει με την πολιτική. Έχει να κάνει με την ανθρώπινη καρδιά. Κι αν αυτό σας ακούγεται μελό, τόσο το χειρότερο.

Αν υπερψηφίσατε αυτή την πρόταση ή αν συμφωνείτε με όσους το έκαναν έχω κάποια πράγματα να σας ρωτήσω. Γιατί υπάρχουν κάποια πράγματα που πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω.

Γιατί έχει τόση σημασία αυτό για σας; Σε τί μπορεί να σας επηρεάσει; Σε μια εποχή εφήμερων και περαστικών σχέσεων, αυτοί οι άνθρωποι ζητούν την ίδια ευκαιρία για ευτυχία και μονιμότητα που έχετε και εσείς. Δεν προσπαθούν να αφαιρέσουν τη δική σας. Δεν επιθυμούν να πάρουν τίποτα από σας. Δεν θέλουν παρά αυτό που ζητάτε και εσείς. Μια ευκαιρία να ζήσουν λιγότερο μόνοι σ'αυτό τον κόσμο.

Αλλά εσείς τους λέτε " 'Οχι, δεν μπορείτε να ζήσετε με αυτούς τους όρους. Ίσως να φτιάξουμε κάτι παρόμοιο για σας αν είστε καλά παιδιά και δεν δημιουργείτε προβλήματα ". Τους προσφέρετε τα ίδια δικαιώματα ή περίπου - την ίδια στιγμή που τους αφαιρείτε ένα δικαίωμα που έχουν ήδη κατακτήσει. Ζούμε σε έναν κόσμο που στηρίζεται στον έρωτα και στον γάμο και εσείς τους λέτε "όχι, αυτά δεν είναι για σας".

Πώς θα σας φαινόταν αλήθεια αν κάποιος πέρναγε έναν νόμο που απαγόρευε σε εσάς να παντρευτείτε;

Ακούω πολλούς να λένε ότι οι ομοφυλόφιλοι προσπαθούν να "επαναπροσδιορίσουν" το νόημα του γάμου.

Αν αυτή η χώρα δεν είχε "επαναπροσδιορίσει" τον γάμο, ακόμα και σήμερα ένας μαύρος και μία λευκή δεν θα μπορούσαν να παντρευτούν. Το 1967 υπήρχαν νόμοι που το απαγόρευαν σε 16 Πολιτείες. Οι γονείς του νεοεκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ δεν μπορούσαν να παντρευτούν στο ένα τρίτο των Πολιτειών της χώρας που σήμερα καλείται να κυβερνήσει ο γιος τους!

Αλλά ακόμα χειρότερα: αν αυτή η χώρα δεν είχε "επαναπροσδιορίσει" τον γάμο, κάποιοι μαύροι δεν θα μπορούσαν καν να παντρευτούν άλλους μαύρους! Είναι μία από τις πιο άγνωστες και τραγικές πλευρές της δουλείας: όταν δύο σκλάβοι παντρεύονταν ο γάμος τους δεν αναγνωριζόταν από το νόμο. Αφού οι σκλάβοι ήταν ιδιοκτησία κάποιου άλλου δεν μπορούσαν να είναι σύζυγοι, πατεράδες, μανάδες, γιοι ή κόρες. Ακριβώς όπως και σήμερα οι γάμοι στην Καλιφόρνια δεν αναγνωρίζονται όταν δύο άνθρωποι είναι ομοφυλόφιλοι.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Αμέτρητες είναι στην ιστορία μας οι περιπτώσεις αντρών και γυναικών που εξαναγκάστηκαν να παντρευτούν κάποιον του αντίθετου φύλου. Γάμοι που στηρίζονταν στην υποκρισία, την αλληλοκάλυψη ή την άγνοια. Επί αιώνες άντρες και γυναίκες ζούσαν μέσα στη ντροπή και τη δυστυχία και , λέγοντας ψέμματα στον εαυτό τους ή τους άλλους, κατέστρεψαν ένα σωρό άλλες ζωές - των συντρόφων τους ή των παιδιών τους. Και όλα αυτά επειδή εμείς λέμε ότι "ένας άντρας δεν μπορεί να παντρευτεί έναν άλλο άντρα" ή "μια γυναίκα δεν μπορεί να παντρευτεί μια άλλη γυναίκα."

Μιλάτε για την "ιερότητα" του γάμου. Πόσοι τέτοιοι γάμοι υπήρξαν; Ενίσχυσαν την περίφημη "ιερότητα" του γάμου ή μήπως αντίθετα άδειασαν τη λέξη από το νόημά της;

Γιατί σας ενοχλεί τόσο; Κανείς δεν σας ζητάει να αγκαλιάσατε την έκφραση του έρωτά τους. Αλλά σαν ανθρώπινα όντα δεν είστε υποχρεωμένοι να αγκαλιάσετε τον ίδιο τον έρωτα; Δεν είναι ο κόσμος μας αρκετά καταθλιπτικός; Εχθρικός προς τον έρωτα, εχθρικός προς την ελπίδα, εχθρικός απέναντι σε όλα εκείνα τα πολύτιμα συναισθήματα που κάνουν τη ζωή μας να αξίζει και μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε;

Ο δικός σας γάμος έχει μόνο 50% πιθανότητες να διαρκέσει στο χρόνο. Όσο βαθιά κι αν είναι η αγάπη σας, όσο σκληρά κι αν προσπαθείτε. Και απέναντί σας έχετε ανθρώπους που θα ήταν πανευτυχείς αν είχαν έστω την ευκαιρία να προσπαθήσουν, αν απλά τους δίνατε το δικαίωμα να μπορούν κι αυτοί να ελπίζουν!

Ζώντας σε έναν κόσμο με τόσο μίσος, τόση διχόνοια και τόσες συγκρούσεις χωρίς νόημα νομίζετε ότι αυτό είναι που ζητάει η θρησκεία σας από εσάς; Έχοντας γνωρίσει τον πλανήτη και όλα του τα βάσανά νομίζετε ότι αυτό είναι που ζητάει η συνείδησή σας από σας; Γνωρίζοντας πόση δυστυχία επιφυλάσσει σε όλους μας η ζωή νομίζετε ότι αυτό ζητάει η καρδιά σας από σας;

Θέλετε να τιμήσετε τον γάμο; Θέλετε να τιμήσετε τον Θεό σας και την αγάπη που Αυτός αντιπροσωπεύει για όλους τους ανθρώπους; Τότε δώστε μια ευκαιρία στην ευτυχία . Μοιραστείτε αυτόν τον συμβολικό και μικροσκοπικό σπόρο της ευτυχίας με όσους τον έχουν ανάγκη όπως εσείς. Μπορείτε να βρείτε όποια φράση σε όποιο ιερό βιβλίο θέλετε που να καταδικάζει αυτούς τους ανθρώπους. Και μετά μπορείτε να μου εξηγήσετε πώς ταιριάζει αυτή η φράση που βρήκατε με μία άλλη που προέρχεται κι αυτή από ένα ιερό βιβλίο: "Μην κάνεις στους άλλους αυτό που δεν θέλεις να κάνουν σε εσένα".

Η χώρα σας ζητάει να πάρετε θέση. Όχι για κάποιο ζήτημα πολιτικής, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Σας ζητάει να πάρετε θέση στο ζήτημα της αγάπης. Το μόνο που σας ζητάει είναι να κάτσετε στην άκρη και να αφήσετε την εύθραυστη σπίθα της αγάπης να ακολουθήσει το δρόμο που η μοίρα της επιφυλάσσει. Δεν σας ζητάει να τη βοηθήσετε. Δεν σας ζητάει να την χειροκροτήσετε. Δεν σας ζητάει να πολεμήσετε για αυτήν. Απλά να μην τη σβήσετε. Να μην την εξολοθρεύσετε. Κι αν αρχικά νομίζετε ότι αυτή η αγάπη αφορά μόνο δύο ανθρώπους που δεν γνωρίζετε, που δεν μπορείτε να καταλάβετε και που ίσως δεν θέλετε καν να ξέρετε, κάνετε λάθος. Από τη σπίθα αυτής της αγάπης εξαρτάται η δική σας αγάπη για τον πλησίον σας. Γιατί αυτός είναι ο ένας και μοναδικός κόσμος που καλούμαστε να ζήσουμε όλοι μας. Και ο διπλανός σας όπως και εσείς.

Για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες που θα δανειστώ τον επίλογό μου από την απολογία ενός κατηγορούμενου για φόνο που ζητάει την ελεημοσύνη του δικαστή. Αλλά αυτό που είπε πραγματικά ταιριάζει με αυτό που συζητάμε.

"Διάβασα χτες τους στίχους του αρχαίου πέρση ποιητή Ομάρ Καγιάμ. Δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα ανώτερο. Εύχομαι αυτοί οι στίχοι να βρίσκονται χαραγμένοι στην καρδιά μου και στην καρδιά όλων μας.

"Ας μείνει τό όνομά μου στα χρονικά της αγάπης. Τα κατάστιχα του ουρανού λίγο με ενδιαφέρουν. Ας το γράψουν κι εκεί ή ας το σβήσουν αν θέλουν. Φτάνει να μείνει το όνομά μου στα χρονικά της αγάπης για πάντα χαραγμένο."

23 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Καλά τα λέει.. ίσως να μην έχει καμία σχέση με το όλο θέμα αλλά τα είπε όπως έπρεπε..

hourglass είπε...

Με πρόλαβες, ήθελα κι εγώ να ανεβάσω αυτό το βίντεο! Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να σκεφτόντουσαν έτσι...

ProFyLaKtiKo είπε...

καλά τα είπε ο κυριούλης, απλά στη δική μας χώρα που τυπικά δεν υπάρχουν γκέι ηθοποιοί και γενικότερα διάσημοι, νομίζω πως δε θα γίνει ποτέ κάτι ανάλογο....

mahler76 είπε...

@ProFyLaKtiKo
τα είπες όλα ρε άτομο. respect!!!!

gay super hero είπε...

@ profylaktiko

Μα ο ίδιος δεν είναι γκέι!

ProFyLaKtiKo είπε...

χμμμ ενδιαφέρουσα πληροφορία που αγνοούσα... ακόμα περισσότερα μπράβο του τότε...

τώρα επειδή επιμένουμε στα δικά μας, και να βρεθεί κάποιος προχώ- στρ8 να τα πει, στο βρόντο θα πάνε. το πολύ πολύ να τον αποθεώσουν οι αδελφές...

gay super hero είπε...

Kοτζαμάν μετάφραση τζάμπα την έβαλα; :-Ρ

g for george είπε...

Με μια λέξη: συγκλονιστικό.

Βλέπει κανείς, παρακολουθώντας το βίντεο, να τον πνίγει όλο αυτό που νοιώθει.

Όσο κι αν με κατέβαλε η υπερψήφιση αυτού του εκτρώματος/δημοψηφίσματος, είμαι αισιόδοξος πως δεν θα περάσει.

gay super hero είπε...

Ναι, όλα λέμε ότι δεν θα περάσουν και όλα περνάνε τελικά.

mahler76 είπε...

@g for george
μην γίνεσαι υπερβολικός. Επειδή το αποτέλεσμα δεν μας βολεύει δεν θα βγάλουμε και έκτρωμα το δημοψήφισμα που είναι μια δημοκρατική διαδικασία.

g for george είπε...

Ένα δημοψήφισμα που επιτρέπει κάτι τόσο αντιδημοκρατικό όπως είναι η αφαίρεση δικαιωμάτων πολιτών από άλλους πολίτες, είναι τι ακριβώς;

Προσωπικά δεν θα το ονόμαζα "δημοκρατική διαδικασία".

And it's not a "gay thing" issue.

mahler76 είπε...

@g for george
ένα δημοψήφισμα είναι από την φύση του δημοκρατική διαδικασία. Εγώ δεν λέω πως συμφωνώ με το αποτέλεσμα, άλλα κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα βλέπουμε όπως θέλουμε. Δηλαδή όταν για χίλια 2 ζητήματα, οικονομικά εθνικά κλλ, ζητάμε δημοψήφισμα είναι καλά?
Το πρόβλημα δεν βρίσκετε στην διαδικασία του δημοψηφίσματος αλλά στο γεγονός πως δεν κατάφεραν οι ενδιαφερόμενοι να πείσουν την πλειοψηφία της κοινωνίας τους να καταψηφίσουν την Πρόταση 8. και καλά σε άλλες Πολιτείες, άλλα και στην Καλιφόρνια?

gay super hero είπε...

@ mahler

Λυπάμαι αλλά θα διαφωνήσω. Τα ατομικά δικαιώματα δεν μπορούν να μπαίνουν στη διαδικασία δημοψηφισμάτων. Αυτό δεν είναι "δημοκρατική διαδικασία". Αντίθετα είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικό.

Πώς θα σου φαινόταν αν η πλειοψηφία μπορούσε να ψηφίσει για το αν οι κατηγορούμενοι μιας συγκεκριμένης κατηγορίας εγκλημάτων (π.χ. οι παιδεραστές ή οι έμποροι ναρκωτικών) θα έχουν συνήγορο στο δικαστήριο; Ή αν θα επιτρέπεται να βασανίζονται ή να εκτελούνται; Θα ψήφιζαν ποτέ οι γυναίκες ή οι μαύροι στην Αμερική αν αυτό είχε κριθεί με δημοψήφισμα από τους λευκούς άντρες ψηφοφόρους; Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΗΠΑ είναι η μόνη δυτική χώρα που διατηρεί τη θανατική ποινή. Αυτό συνέβη γιατί τα δικαστήρια δέχτηκαν ότι οι πολιτείες μπορούσαν να αποφασίσουν για το συγκεκριμένο θέμα με δημοψήφισμα!

Στο δικό μας θέμα πόσο πραγματικά δημοκρατική είναι μια διαδικασία όταν η πλειοψηφία του 90%-95% αποφασίζει για κάτι που αφορά μια μικρή μειοψηφία; Και όταν θρησκευτικά ιδρύματα που δεν φορολογούνται για τον τεράστιο πλούτο τους ρίχνουν τόσα χρήματα στην προεκλογική εκστρατεία;

Και δεν ξέρω ποιος ζητάει δημοψήφισμα για χίλια-δυο ζητήματα όπως λες. Ο μόνος που θυμάμαι να έχει ζητήσει δημοψήφισμα για θέμα ατομικών δικαιωμάτων ήταν ο Χριστόδουλος. Όπως θυμάσαι ήθελε να αποφασίσει η πλειοψηφία ότι πρέπει να φακελώνονται τα θρησκευτικά φρονήματα της μειοψηφίας. Πολύ δημοκρατικό!

mahler76 είπε...

Μάλλον δεν έγινα κατανοητός. δεν είπα ότι το δημοψήφισμα ήταν η ενδεδειγμένη διαδικασία σε αυτή την περίπτωση. Κάθε άλλο μάλιστα. Αν για παράδειγμα όλα γίνονταν με δημοψήφισμα οι γυναίκες ακόμη δεν θα είχαν δικαίωμα ψήφου.

ΟΜΩΣ, από την στιγμή που διοργανώνεται ένα δημοψήφισμα (και μιλάμε σε σοβαρές πολιτισμένες χώρες, όχι φασιστο-μπανανίες), τότε αυτό αποτελεί μέγιστη πολιτική δημοκρατική διαδικασία και δεν μπορούμε εύκολα να μιλάμε για φασισμό. Το ότι το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλαμε ή αν θέλεις αυτό που θα έπρεπε, σημαίνει πως πρέπει να αναθεωρήσουμε πιθανώς κάποιες από τις πρακτικές μας και να επαναπροσδιορίσουμε τις μελλοντικές μας κινήσεις.

Κώστας είπε...

Αξιοζήλευτο περιστατικό. Στην Ελλάδα ποτέ δε θα γίνει.

GiannisK είπε...

Πραγματι συγκλονιστικο.

Ανώνυμος είπε...

"Good night and good luck". Σαν να λέμε, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ...

Ανώνυμος είπε...

Για μια ακόμη φορά η gay κοινότητα αποδεικνύει τον κομπλεξισμό της.
Περαστικά σας θλιβερά τυπάκια...

Συβίλλα είπε...

περαστικά μας!

Σας ευχαριστούμε πολύ πολύ για τα καλά σας λόγια! Τώρα αδειάστε μας τη γωνιά!

[Συγνώμη Υπερήρωά μου, μα δεν άντεξα!]

Γάμος ή μη γάμος, παραδοχή ή όχι, σύμφωνο συν[αντι]βίωσης ή όχι, μπορούμε να είμαστε μαζί και να είμαστε καλά και να είμαστε γεροί. Ούτως ή άλλως, εδώ θα είμαστε, σε πείσμα ή σε χαρά όλων! 3% my ass! Για ξαναμετρήστε...

phoinix είπε...

πολύ καλά τους τα είπε ο κύριος.
Να δω τον Καψή η τον Ευαγγελάτο η τον Χατζηνικολαου ή τον πρετεντέρη να λένε έστω και κάτι κοντινό σε αυτό.

αλλά ξέχασα...μένουμε στη χώρα της υποκρισίας!

κοτζαμαν θέμα γίνεται στη βουλή και τα κανάλια στη σιωπή!

μια χώρα που ξέρει να βρίζει τους Αμερικάνους που αντιγραφει όλες τις μαλακίες τους και που δε βλέπει τα καλά τους..ζήτω μας!

Unknown είπε...

Λόγια που (θα έπρεπε) να μιλάνε στις καρδιές όλων των ανθρώπων.......

tifoeus είπε...

Πράγματι πολύ καλός λόγος...
ευχαριστούμε για την μετάφραση.

ds είπε...

Πράγματι πολύ σωστά τα έθεσε όλα, ευχαριστούμε και για την κατατοπιστική μετάφραση.

ΜΕ άγγιξε περισσότερο όταν είπε "Πώς θα σας φαινόταν αλήθεια αν κάποιος πέρναγε έναν νόμο που απαγόρευε σε εσάς να παντρευτείτε;"

Αυτό είναι κάτι που δεν μου είχε περάσει από το μου -- εννοώ δεν το είχα προσεγγίσει έτσι το θέμα. Και πράγματι σκέφτηκα, με ποια λογική να επιτρέπεται ο γάμος ανάμεσα στους straight; Θα ήθελα να δω τι απάντηση θα έδιναν σε αυτό κάποιοι πολύ "σκληροπυρηνικοί" straight γνωστοί μου.