.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΓΚΕΪ ΣΟΥΠΕΡ ΗΡΩΙΔΑ: ΛΙ ΓΙΝ-ΧΕ


Περισσότερες από δέκα χιλιάδες υπογραφές έχει κατορθώσει να μαζέψει μέχρι στιγμής η κινέζικη γκέι οργάνωση Τον-γίου (που σημαίνει "κοινή γλώσσα") που εδώ και ένα μήνα έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την αναγνώριση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας. Στόχος των διοργανωτών είναι να τους επιτραπεί να καταθέσουν το ψήφισμά τους στο ετήσιο συνέδριο του κομμουνιστικού κόμματος που ξεκινάει σε λίγες μέρες στο Πεκίνο. Προς το παρόν οι υπογραφές εκτίθενται δημόσια στο Λάλα μπαρ, το μεγαλύτερο λεσβιακό μπαρ της κινεζικής πρωτεύουσας. Και αν αναρωτιέστε, λάλα σημαίνει λεσβία στη μανδαρίνικη διάλεκτο.

Με αυτόν τον τρόπο το γκέι κίνημα στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου που μόλις ξεκινάει τα πρώτα, νηπιάκά του βήματα αποτίει τον δικό του φόρο τιμής στη Λι Γιν-Χε. 56 χρονών σήμερα η κ. Λι είναι κοινωνιολόγος και σεξολόγος με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει επιλεγεί από την εφημερίδα Asia Times ως ένα από τα 50 πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Κίνα αυτή τη στιγμή. Η κ. Λι συμμετέχει στη συμβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται τα νομοσχέδια πριν κατατεθούν στο κοινοβούλιο της χώρας. Για τρεις συνέχόμενες χρονιές -από το 2003 ως το 2006- η κ. Λι πρότεινε στην επιτροπή νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει η ίδια για την αναγνώριση των γάμων ατομων του ίδιου φύλου στην Κίνα. Το 2007 ανακοίνωσε μέσα από το μπλογκ της ότι δεν πρόκειται να επαναλάβει την προσπάθεια. Σύμφωνα με την ίδια τα μέλη της επίτροπης άρχισαν να δέχονται αφόρητες πιέσεις από υψηλά ιστάμενους της κινεζικής ιεραρχίας ώστε να πάψουν να ασχολούνται με το ζήτημα.

Στο μεταξύ και εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Αυγούστου, υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι η κινεζική ηγεσία υιοθετεί ολοένα και σκληρότερη στάση απέναντι σε όσους θεωρεί ότι με τη διαφορετικότητά τους απειλούν το μοντέλο της κοινωνικής "αρμονίας" που η ίδια προσπαθεί να επιβάλλει με στρατιωτικές μεθόδους. Οι πληροφορίες προέρχονται από τον δόκτορα Γουάν Γιαν-Χάι που γνωρίζει από πρώτο χέρι το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν όσοι δεν συμμορφώνονται με το καθεστώς. Το 1994 έχασε τη θέση του στο Υπουργείο Υγείας λόγω της συμμετοχής του σε εκστρατείες ενημέρωσης για το AIDS και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Το 2002 συνελήφθη όταν αποκάλυψε το σκάνδαλο του μολυσμένου αίματος από το οποίο υπολογίζεται ότι προσβλήθηκαν από τον ιό HIV ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε 23 επαρχίες της Κίνας. Οι διεθνείς αντιδράσεις οδήγησαν στην απελευθέρωσή του ένα μήνα αργότερα. Το 2006 συνελήφθη και πάλι όταν κατηγόρησε τις κινεζικές αρχές ότι "κοιμούνται" ενώ η επιδημία μαίνεται στην Κίνα. Στη δική του περίπτωση οι αρχές ξύπνησαν από το λήθαργό τους και αποφάσισαν απλά να απαγορεύσουν διεθνές συνέδριο που είχε διοργανώσει για το θέμα στο Πεκίνο με τη συμμετοχή οργανώσεων από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δόκτορα Γουάν, εδώ και ένα μήνα οι κινεζικές αρχές έχουν ξεκινήσει επιχείρηση "αρετής" με στόχο τους ομοφυλόφιλους της Κίνας, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν αρχίσει να διεκδικούν το δικό τους μερίδιο ελευθερίας και κάνουν την παρουσία τους όλο και πιο έντονη στη νυχτερινή ζωή του Πεκίνου και της Σαγκάης. Στις 9 Μαρτίου η δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στο Destination, το μεγαλύτερο γκέι κλαμπ του Πεκίνου το οποίο διέταξαν να κλείσει με την κατηγορία του "συνωστισμού". Την ίδια βραδιά η αστυνομία στη Σαγκάη έκανε ακριβώς το ίδιο στο κλαμπ Pink Home. Και στις δύο περιπτώσεις οι αρχές προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις, αφού πρώτα άφησαν τους δυτικούς θαμώνες των δύο κλαμπ να αποχωρήσουν ώστε να αποφύγουν τυχόν διπλωματικό επεισόδιο.

Μία εβδομάδα αργότερα η αστυνομία οργάνωσε επιδρομή σε πάρκο του ανατολικού Πεκίνου προχωρώντας στη σύλληψη 40 ατόμων, ενώ 70 άτομα συνελήφθησαν σε τέσσερις σάουνες τις κινεζικής πρωτεύουσας οι οποίες επίσης έκλεισαν με διαταγή των αρχών. Σε όλες τις περιπτώσεις μοναδικός στόχος της αστυνομίας φαίνεται να είναι η τρομοκράτηση των συλληφθέντων. Χωρίς να τους απαγγέλονται συγκεκριμένες κατηγορίες παραμένουν στο κρατητήριο έως και 30 ώρες πριν απελευθερωθούν, ενώ η αστυνομία καταγράφει τα στοιχεία τους και τους φωτογραφίζει για το αρχείο της. Λιγότερο τυχεροί είναι οι υπάλληλοι στις σάουνες οι οποίοι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες παραμένουν υπό κράτηση. Από τα δίχτυα της αστυνομίας δεν φαίνεται να έχουν ξεφύγει ούτε όσοι αποφεύγουν τις νυχτερινές διαδρομές, αναζητώντας ερωτικούς συντρόφους πίσω από την οθόνη του υπολογιστή τους: άλλα 80 άτομα παγιδεύτηκαν μέσω γκέι chat rooms και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν από τις αρχές την κατηγορία της "εκπόρνευσης".

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση της μεγαλύτερης χώρας στον κόσμο -που από ό,τι φαίνεται δεν έχει κάποιο σημαντικότερο πρόβλημα να λύσει- κλείνει την πόρτα σε όσους γκέι και λεσβίες από το εξωτερικό (και κυρίως τις ΗΠΑ) επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα από τα χιλιάδες έκθετα παιδιά που δημιουργεί η υποχρεωτική για όλες τις οικογένειες πολιτική του ενός παιδιού. Έως τώρα οι γκέι και οι λεσβίες που επιθυμούσαν να υιοθετήσουν έκαναν τα χαρτιά τους ο καθένας ξεχωριστά, δηλώνοντας ανύπαντροι. Από εδώ και στο εξής οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν θα δέχονται αιτήσεις παρά μόνο από παντρεμένα αντρόγυνα με μοναδικό σκοπό να σταματήσουν ακριβώς αυτές τις υιοθεσίες. Για την κινέζικη κυβέρνηση τα χιλιάδες κοριτσάκια που εγκαταλείπονται κάθε χρόνο από παραδοσιακά ζευγάρια που προτιμούν αρσενικό απόγονο είναι προτιμότερο να μεγαλώσουν σε κάποιο από τα άθλια ορφανοτροφεία της χώρας παρά με δύο ανθρώπους που θα έκαναν το παν για να μεγαλώσουν ένα εγκαταλελειμένο παιδί! Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 13 χιλιάδες παιδιά από την Κίνα υιοθετούνται στο εξωτερικό.

Τέλος κλιμακώνονται οι πιέσεις προς τους επικεφαλής των κυβερνήσεων όλου του κόσμου ώστε να μην παραστούν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου μετά τα πρόσφατα επεισόδια στο Θιβέτ που στοίχισαν τη ζωή σε εννέα ανθρώπους, αλλά και τις διαμαρτυρίες και τις δεκάδες συλλήψεις που συνόδευσαν τη διαδρομή της ολυμπιακής φλόγας στην Αθήνα, το Παρίσι, το Λονδίνο και το Σαν Φρανσίσκο. Παρά τις αντιδράσεις η κινεζική κυβέρνηση επιμένει να συμπεριλάβει δρομολόγιο της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας το Θιβέτ που ο κινεζικός στρατός προσάρτησε δια της βίας το 1949, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες τη φλόγα κατά την επεισοδιακή διαδρομή της στις δυτικές πρωτεύουσες συνόδευαν κινέζοι ασφαλίτες (!) Ήδη η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τις εκδηλώσεις, ενώ και ο πρόεδρος της Γαλλίας το σκέφτεται σοβαρά.

Ελπίζω και η ελληνική πολιτική ηγεσία να μην επιδείξει τα ίδια χρεοκοπημένα αντανακλαστικά που την οδήγησαν στη λογοκρισία των ακτιβιστών από την κρατική τηλεόραση για να μη χαλάσει η σούπα της χλαμυδοτελετής στα καμμένα της Ολυμπίας. Ελπίζω να θεωρούμε την προσβολή και την πολιτική εκμετάλλευση της φλόγας σημαντικότερη υπόθεση από την προβολή του ελληνικού τουρισμού στην αχανή κινεζική αγορά.

Σάββατο 12 Απριλίου 2008

H AΒΑΣΤΑΧΤΗ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΘΕΑΘΗΝΑΙ


Μετά από ένα μήνα χωρίς καμία πληροφόρηση για το θέμα των πολιτικών γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, η οργάνωση ΟΛΚΕ εξέδωσε προχθές μία ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί τον Συνασπισμό επειδή τελικά δεν βρέθηκαν δήμαρχοι πρόθυμοι να τελέσουν τους συγκεκριμένους γάμους. Στην ανακοίνωση ο Συνασπισμός εγκαλείται γιατί σε ανακοίνωσή του στις 14 Μαρτίου υποστήριζε "...τις δημοσιοποιημένες πρωτοβουλίες μελών της Ομοφυλοφιλικής και Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδος να τελέσουν πολιτικό γάμο καθώς μάλιστα πιστεύει ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο για τον πολιτικό γάμο επιτρέπει τους γάμους ομοφύλων».

Για την ιστορία όμως την επικείμενη τέλεση γάμων ζευγαριών του ίδιου φύλου δεν είχε ανακοινώσει ο Συνασπισμός. Την ανακοίνωση είχε κάνει η ίδια η οργάνωση ΟΛΚΕ στις 13 Μαρτίου. Τότε ο δήμαρχος Καισαριανής είχε δηλώσει ότι ναι μεν δεν έχει πρόβλημα να προχωρήσει, εφόσον όμως υπάρχει θετική γνωμάτευση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Και ο Συνασπισμός στην περίφημη ανακοίνωσή του στις 14 Μαρτίου είχε καταλήξει με την εξής μπηχτή:

"Θεωρούμε παρόλα αυτά, ότι οι περαιτέρω πρωτοβουλίες για ένα τόσο σοβαρό θέμα απαιτούν συνεννόηση και συνεργασία με τα κόμματα και με τις δημαρχιακές αρχές προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. "

Το ερώτημα είναι βεβαίως για ποιο λόγο κάποιοι έσπευσαν να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις και τηλεοπτικές θριαμβολογίες για ένα τόσο σημαντικό θέμα χωρίς να έχουν προηγουμένως τη δέσμευση εκείνων των δημόσιων λειτουργών που είναι απαραίτητοι για να προχωρήσει το εγχείρημα.

Δεν είναι στην πρόθεσή μου να αθωώσω τον Συνασπισμό ή οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα. Όταν όμως έχουμε να κάνουμε με πολιτικούς, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Δεν μας χρειάζονται μόνο αυτοί, τους χρειαζόμαστε και εμείς. Το να προσπαθούμε να "εκθέσουμε" ένα κοινοβουλευτικό κόμμα προεξοφλώντας ότι θα μας παντρέψουν χωρίς καν να έχουμε εξασφαλίσει προηγουμένως τη συναίνεσή τους, το να προσπαθούμε να τους σύρουμε στην υποστήριξη των θέσεών μας μέσω εκβιαστικών ανακοινώσεων, απλά δεν είναι η ενδεδειγμένη πρακτική για να εξασφαλίσουμε πολύτιμους συμμάχους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι για να προωθήσουμε τα θέματά μας χρειάζεται σκληρή και κοπιαστική δουλειά σε όλα τα μέτωπα. Και ότι χρειάζεται να προσεγγίσουμε ανθρώπους από όλους τους χώρους και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους. Κάτι που προϋποθέτει σχέσεις που χτίζονται για να μπορούν να αντέξουν στο χρόνο.

Για να καταλάβετε το εξαιρετικά βλαβερό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, αντιγράφω από την απάντηση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Συνασπισμός εχθές:

"Ο Συνασπισμός έχει παλέψει και θα συνεχίζει να παλεύει για την αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες, με τα μέσα και τους τρόπους που κάθε φορά ο ίδιος κρίνει ότι βοηθάνε την προσπάθεια, χωρίς ερασιτεχνισμούς και κραυγές, χωρίς να μας ενδιαφέρει να βρούμε τρόπους να βγαίνουμε στα κανάλια"

Δυστυχώς δεκαετίες διακρίσεων και κοινωνικής περιφρόνησης δεν πρόκειται να σβηστούν σε μια νύχτα επειδή ανακαλύψαμε κάποιο νομικό "παραθυράκι", ούτε μπορούμε να ελπίζουμε ότι ο οποιοσδήποτε δικαστής ή δήμαρχος θα γίνει ο από μηχανής θεός που θα λύσει τα ζητήματά μας. Δυστυχώς ο γάμος αποδεικνύεται ένα πυροτέχνημα για τις τηλεοράσεις χωρίς καμία ουσιαστική μελέτη και προπαρασκευή. Δυστυχώς δικαιώνομαι όταν έγραφα ότι ο μόνος γάμος που θα δούμε θα είναι στο TV Τιγκλόν.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Κανένα πολιτικό κόμμα δεν μπορεί να υποχρεώσει τους δημάρχους που έχει στηρίξει να κάνουν οτιδήποτε που ενδεχομένως θα βλάψει την επανεκλογή τους στις συντηρητικές μικρές κοινωνίες. Αλλά και σε περίπτωση που οι γάμοι είχαν γίνει και προσβληθεί νομικά, ποιες ήταν ρεαλιστικά οι πιθανότητες επιτυχίας; Πως μπορούμε να προεξοφλήσουμε ότι ο ο οποιοσδήποτε εγχώριος δικαστής θα ήθελε να παίξει το ρόλο του νομοθέτη, στηριζόμενος σε μία αμφιλεγόμενη διατύπωση του νόμου για τον πολιτικό γάμο και αγνοώντας το γεγονός ότι ολόκληρο το ελληνικό οικογενειακό δίκαιο στηρίζεται στην ετερότητα φύλου μεταξύ των συζύγων; Όσο για τα ευρωπαϊκά δικαστήρια είναι γνωστό ότι ουδέποτε έχουν υποχρεώσει κάποιο κράτος να κατοχυρώσει νομικά τα ζευγάρια του ίδιου φύλου -πόσο μάλλον τον πολιτικό γάμο-και ότι οι όποιες θετικές τους αποφάσεις (για την υιοθεσία, για τις συντάξεις κτλ) αναφέρονται σε χώρες όπου ήδη υπάρχει σύμφωνο συμβίωσης.

Ουσιαστικά δηλαδή θα ζητούσαμε από τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια να εκδώσουν μία επαναστατική απόφαση χωρίς νομικό προηγούμενο με τον κίνδυνο τελικά να καταλήξουμε είτε σε μία αρνητική απόφαση που θα μας πάει πίσω δεκαετίες, είτε σε μία απόφαση που το ελληνικό κράτος ουδέποτε θα εφαρμόσει όπως έχει συμβεί με τόσες δικαστικές αποφάσεις στο παρελθόν (βλέπε εκτροπή του Αχελώου, παράνομες χωματερές κτλ). Ευτυχώς η επιπολαιότητα όσων αποφάσισαν να ανοίξουν το ζήτημα με αυτόν τον τρόπο ήταν τόσο μεγάλη που το θέμα έληξε πολύ πριν καταλήξει σε δικαστικό Βατερλώ.

Το καλό με τα λάθη είναι ότι μπορούμε να μαθαίνουμε από αυτά. Αυτή τη στιμή η Ελλάδα ετοιμάζεται να γίνει η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που θα εφαρμόσει ένα σύμφωνο συμβίωσης αποκλειστικά για ετερόφυλα ζευγάρια. Είναι η χρυσή ευκαιρία να εκθέσουμε την κυβέρνηση για τη στάση της τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων. Και για αυτό η συνδρομή των οργανώσεων με τις διασυνδέσεις που έχουν με αντίστοιχες οργανώσεις του εξωτερικού μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη.

Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΞΕΠΕΤΕΣ

Τσαγκαροδευτέρα σήμερα και μιας που θέλω να μην ξεφεύγει τίποτα από τους αναγνώστες αυτού του μπλογκ, σας παρουσιάζω το δικό μου ποτ-πουρί ενημέρωσης από όλο τον πλανήτη ζηλεύοντας τη δόξα του Ethan - φυσικά με λιγότερο ταλέντο και σαφώς λιγότερα τεκνά.


Οι Super Amigos είναι το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του μεξικάνου σκηνοθέτη Αρτούρο Περέζ Τόρρες, όπου πέντε σούπερ ήρωες αναλαμβάνουν να λύσουν τα κοινωνικά προβλήματα του Μεξικού - από τη φτώχια και την οικολογική καταστροφή ως τις ταυρομαχίες και τις ομοφοβικές επιθέσεις! Τελευταίος δεξιά στη φωτογραφία είναι ο Γκέι Σούπερ ήρωας - μάλλον πάχυνα λιγάκι και χρειάζομαι δίαιτα.

Δείτε με κι από κοντά να μου πείτε και σεις τη γνώμη σας.

Από δω και πέρα όποτε φοράω το ροζ κορμάκι θα πρέπει να έχω και πρόχειρη μια κάλτσα.

Δύο στυλοβάτες της παγκόσμιας γκέι κουλτούρας η σαν-να-μην-πέρασε-μια-μέρα-από-πάνω-της βασίλισσα της Eurovision 1998 Ντάνα Ιντερνάσιοναλ και ο πρωταγωνιστής του παγκόσμιας επιτυχίας σίριαλ "Τον Παίρνει ή Δεν Τον Παίρνει" Γουένγουορθ Μίλερ αναλαμβάνουν από κοινού την καινούρια διαφήμιση του ισραηλινού δορυφορικού δικτύου Yes. Και επειδή ξέρω ότι είσαστε κρυφά ταλέντα, παρακαλώ όποιον γνωρίζει ισραηλίτικα να μας ρίξει μια μεταφρασούλα.



Ένα νεογέννητο βρέφος με το καρτελάκι "ομοφυλόφιλος" περασμένο στον καρπό του και το σύνθημα "Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι επιλογή" ήταν η κεντρική ιδέα της καμπάνιας που ανέλαβε η τοπική κυβέρνηση της Τοσκάνης στην Ιταλία για να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τις διακρίσεις βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Και όμως υπάρχει αυτοθυσία στον έρωτα. Πρόσφατο ντοκιμαντέρ του BBC αποκάλυψε ότι ο άνθρωπος που βοήθησε τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ να αυτομολήσει από τη Σοβιετική Ένωση στο Λονδίνο ήταν ο πρώτος εραστής του, ανατολικογερμανός Τέγια Κρέμκε . Η ειρωνεία ήταν ότι η KGB είχε αναθέσει στον Κρέμκε να προσέχει τον Νουρέγιεφ. Για να μπορέσει ο αγαπημένος του να φύγει στη Δύση, ο Κρέμκε έδινε ψεύτικες πληροφορίες στις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες και αυτές τον αντέμειψαν αναλόγως: ο ίδιος έχασε τη ζωή του μυστηριωδώς από πνιγμό το 1979, ενώ όλη η οικογένειά του εκτοπίστηκε στη Σιβηρία.

Ε πες το και μας έσκασες. Όσο ο Ρίκυ Μάρτιν κρατάει το στόμα του κλειστό τόσο κάποιοι από τον περίγυρό του αρνούνται να το βουλώσουν: ο μακιγιέρ των σταρ του Χόλιγουντ Όλε Χένρικσεν ρωτήθηκε από σουηδικό γκέι περιοδικό με ποιον σταρ θα προτιμούσε να πάει διακοπές. "Θα επέλεγα τον Στιγκ Τόφτινγκ [δανός ποδοσφαιριστής] αλλά επειδή αυτός είναι στρέιτ θα προτιμούσα να πάω με τον Ρίκυ Μάρτιν που είναι και πελάτης μου". Κάγκελο ο Ρίκυ!

Τώρα που τονώσαμε το αγωνιστικό φρόνημα, σας επιτρέπω να ξερογλειφτείτε.


O Σεγιέν Τζάκσον καλείται να αποδείξει στον Ρίκυ ότι δεν χρειάζεται να κρύβεσαι για να κάνεις καριέρα στη σόου μπίζνες. Ανοιχτά γκέι ο ίδιος, έχει ήδη ξεχωρίσει στην ταινία Πτήση 93 στο ρόλο του γκέι αθλητή που χαλάει τα σχέδια των αεροπειρατών στο τέταρτο αεροσκάφος της 11ης Σεπτεμβρίου, αναγκάζοντάς τους να το ρίξουν μακριά από κατοικημένες περιοχές. Αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστεί στο Μπρόντγουεϊ στη διασκευή του γνωστού μιούζικαλ της Ολίβια Νιούτον-Τζον Xanadu. Βοηθάει βέβαια που είναι και τόσο κούκλος.


Από ό,τι φαίνεται το δίδυμο τέχνη και λογοκρισία θα είναι για πολύ καιρό ακόμα στην επικαιρότητα. Η ιρανικής καταγωγής φωτογράφος Σουρέχ Χερά δέχεται πλέον απειλές για τη ζωή της, βρίσκεται υπό 24ωρη αστυνομική προστασία και κάθε βράδυ κοιμάται σε διαφορετικό σπίτι. Αιτία η απόφασή της να φωτογραφήσει ένα γκέι ζευγάρι από την Ολλανδία με τις μάσκες του προφήτη Μωάμεθ και του γαμπρού του Αλί. Το δημοτικό μουσείο της Χάγης τελικά ακύρωσε την έκθεση υπό την απειλή επιθέσεων από ακραίους ισλαμιστές.


Και κλείνουμε τη σύντομη περιήγησή μας στον υπόλοιπο πλανήτη με την Ουγγαρία που από τον Ιανουάριο είναι και επίσημα η 18η ευρωπαϊκή χώρα που παρέχει νομοθετική κατοχύρωση στα ζευγάρια του ίδιου φύλου, καθώς 185 βουλευτές σε σύνολο 350 υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για το ουγγρικό σύμφωνο συμβίωσης.

Η βραβευμένη φωτογραφία είναι από τα περσινά επεισόδια κατά τη διάρκεια της παρέλασης της Περηφάνιας στη Βουδαπέστη, όταν ακροδεξιοί χούλιγκαν επιτέθηκαν και τραυμάτισαν διαδηλωτές. Ελπίζω να μην χρειαστεί και μεις να φτάσουμε σε αυτό το σημείο για να αποκτήσουμε τα δικαιώματά μας.

Kαι επειδή αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην Ουγγαρία δείτε εδώ το ρεπορτάζ του BBC για τον κοινωνικό εξοστρακισμό και τις απειλές που δέχεται για τη ζωή του ένας γκέι άντρας που αποφάσισε να ζήσει χωρίς να κρύβεται σε ένα χωριό της Πελοποννήσου. Ευχαριστώ τον pisoglendis που με ενημέρωσε για το θέμα.

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

O ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΙΑ


Μερικές φορές έχουν την εντύπωση ότι κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα του ξημερώσει άμα βρει το θάρρος να παρακολουθήσει έστω και ελάχιστα ελληνική τηλεόραση. Αφορμή γι'αυτό το ποστ είναι ένα ρεπορτάζ που παρακολούθησα μόλις πριν λίγες ώρες στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ και πραγματικά με άφησε άναυδο. Ειλικρινά δεν ξέρω αν πρέπει να βγω στο δρόμο και να ξυπνήσω τη γειτονιά ουρλιάζοντας από τη χαρά μου ή να βυθιστώ σε σκοτεινή περισυλλογή. Αλλά να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ ανήκει στο συγκρότημα Αλαφούζου, στο οποίο ανήκει επίσης η εφημερίδα Καθημερινή. Μέχρι τώρα από ό,τι γνωρίζω δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με γκέι θέματα εκτός από ένα ρεπορτάζ του BBC πέρσι το καλοκαίρι για το Gay Pride του Σάο Πάολο (μπορεί να κάνω και λάθος - η αλήθεια είναι ότι δεν έχω και την καλύτερη σχέση με την τηλεόραση). Επίσης από ό,τι γνωρίζω η μοναδική συμβολή της εφημερίδας Καθημερινή στην πρόσφατη συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης ήταν η δημοσίευση δηλώσεων γνωστού ιεράρχη ο οποίος παραλλήλιζε τους ομοφυλόφιλους με παιδεραστές και νεκρόφιλους. Τέλος είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο συγκρότημα απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ένα αστικό, συντηρητικό κοινό.

Φαντάζεστε λοιπόν την έκπληξή μου όταν το κεντρικό δελτίο του σταθμού την Πέμπτη 3 Απριλίου φιλοξένησε εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα των γκέι γάμων. Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου ρεπορτάζ έκαναν δηλώσεις δύο εκπρόσωποι γνωστής γκέι οργάνωσης της Αθήνας. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα δήλωσαν δεκάδες γκέι ζευγάρια έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να ενώσουν τις ζωές τους στα κατά τόπους δημαρχεία και οι πρώτοι γκέι γάμοι σε συνεννόηση με διαφόρους δημάρχους ανά την Ελλάδα είναι θέμα ημερών. Το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθούν αυτοί οι γάμοι δεν προσδιορίστηκε χρονικά, ενώ ο ένας από τους δύο δήλωσε ότι θα το μάθουμε αφού έχουν πραγματοποιηθεί και όχι πριν.

Η πιο βαριά κεραμίδα όμως ήρθε αμέσως μετά. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι δήμαρχοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παντρέψουν ζευγάρια του ίδιου φύλου πρόσκεινται πολιτικά στον Συνασπισμό, ο οποίος έχει δηλώσει ότι στηρίζει την προσπάθεια. Από ό,τι φαίνεται όμως είχαμε καταλάβει λάθος. Αμέσως μετά τις δηλώσεις των δύο εκπροσώπων εμφανίστηκαν στο ρεπορτάζ δύο νεοδημοκράτες δήμαρχοι, ο δήμαρχος Θρακομακεδόνων και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΕ (από ο,τι κατάλαβα πρόκειται για κάποιο συνδικαλιστικό όργανο των δημοτικών αρχόντων). Και οι δύο δήλωσαν ούτε λίγο, ούτε πολύ (και το μεταφέρω με δικά μου λόγια) ότι δεν βλέπουν την ώρα να παντρέψουν γκέι ζευγάρια και ότι πρέπει επιτέλους να αρθεί αυτή η κατάφωρη αδικία που δημιουργεί προβλήματα σε μερίδα συμπολιτών μας (!)

Προς στιγμήν είχα την αίσθηση ότι έπεσα για ύπνο στην Ελλάδα και ξύπνησα στην Ολλανδία. Πήγα να βάλω θερμόμετρο για να δω μήπως έχω πυρετό και ακούω φωνές, αλλά η θερμοκρασία μου ήταν κανονική. Μιλάμε για τους ίδιους δημάρχους οι οποίοι τρέμουν ακόμα και τον τελευταίο παπά της ενορίας τους; Που δεν χάνουν ευκαιρία να εμφανίζονται σε βαφτίσια και ολονυχτίες για να μαζεύουν ψήφους; Μετά από τόσα χρόνια θυμήθηκαν ξαφνικά τις αδικίες που γίνονται σε βάρος των συμπολιτών μας και σήκωσαν μπαϊράκι απέναντι στην Εκκλησία; Συγγνώμη που εμφανίζομαι καχύποπτος, αλλά πραγματικά όλο αυτό μου φαίνεται too good to be true. Τίποτα δεν θα με χαροποιούσε περισσότερο από τη διαπίστωση ότι τόσα χρόνια αδικούσα αυτούς τους ανθρώπους και τους είχα παρεξηγήσει. Αν είναι έτσι ειλικρινά θέλω να τους ζητήσω συγγνώμη.

Εν τω μεταξύ, και όσο τα (φιλικά προς την κυβέρνηση) μέσα ασχολούνται με γάμους και άλλα τέτοια χαρμόσυνα γεγονότα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου για το περίφημο σύμφωνο συμβίωσης. Μόλις την περασμένη Τρίτη ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ακόμα μια φορά ότι το νομοσχέδιο θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τα ετερόφυλα ζευγάρια. Ως προς αυτό η θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει ούτε κατά ένα χιλιοστό. Το υπουργείο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να παραπέμψει το θέμα των ζευγαριών ίδιου φύλου σε μία νεφελώδη "επιτροπή" της οποίας μοναδικός σκοπός -όπως τουλάχιστον τον κρίνω εγώ με τον ταπεινό μου μυαλό- είναι να κερδίσει χρόνο. Σαν να μας λέει, εμείς θα τον περάσουμε το νόμο στη Βουλή ως έχει και μη σκάτε, το δικό σας θέμα το εξετάζει η "επιτροπή". Μήπως η κυβέρνηση μας ενθαρρύνει να ψάχνουμε για μπομπονιέρες για να μπορέσει να περάσει αυτό που θέλει με τις λιγότερες αντιδράσεις;

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να περάσει το σύμφωνο συμβίωσης γιατί θεωρεί ότι βελτιώνει το πολιτικό προφίλ της. Είναι επίσης γνωστό ότι θέλει να αποκλείσει από αυτό τους ομοφυλόφιλους για να διατηρήσει τις καλές σχέσεις της με την Εκκλησία. Με αυτά τα δεδομένα είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι έτσι απλά οι δεξιοί δήμαρχοι θα αρχίσουν από αύριο να μας παντρεύουν και ο υπουργός θα έρθει να μας πετάξει ρύζι στα σκαλιά του δημαρχείου; Το λέω αυτό γιατί εδώ και τρεις εβδομάδες ακούμε για γάμους και ο μοναδικός γάμος που είδαμε ήταν στο TV Τιγκλόν. Αν η υπόθεση καταλήξει στα δικαστήρια, ποιος δεσμεύεται από τώρα ότι θα διαθέσει το χρόνο και το χρήμα που απαιτείται μέχρι να δικαιωθούμε; Και αν εν τω μεταξύ έχει περάσει το σύμφωνο συμβίωσης μόνο για τους ετεροφυλόφιλους, ποιος θα αναλάβει να τρέξει στα δικαστήρια και να προσβάλλει το νόμο ως αντισυνταγματικό; Μήπως θα ήταν καλύτερα να προσπαθήσουμε από τώρα να ασκήσουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη πίεση προς τους κυβερνώντες και να τους προκαλέσουμε πρόβλημα εκεί που τους πονάει περισσότερο δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Όντας ένας απλός ανώνυμος ιστολόγος δεν περιμένω απαντήσεις από κανένα. Απλά φοβάμαι ότι κινδυνεύουμε πολύ σοβαρά να χάσουμε και τον γάμο και τα πουρνάρια.