Το καινούριο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο των Σκοπίων και έχει σκοπό να προετοιμάσει την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση είκοσι διαφορετικά κριτήρια (!) όχι όμως και τις διακρίσεις που αφορούν το σεξουαλικό προσανατολισμό.
Όπως αναφέρει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια ο νέος νόμος που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη από 62 βουλευτές σε σύνολο 120 δεν συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά κριτήρια. Σαν αποτέλεσμα η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι “η μοναδική χώρα στα Βαλκάνια που δεν έχει συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία”. Κάτι που δεν θα βοηθήσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. για την οποία η χώρα έχει κάνει αίτηση από το 2005.
Σίγουρα δεν πρόκειται για το πιο φιλικό προς τους ομοφυλόφιλους κράτος της Ευρώπης. Ελάχιστοι γκέι και λεσβίες εκδηλώνονται ανοιχτά στην πΓΔΜ, ενώ ακόμα και οι ΛΟΑΔ οργανώσεις αποφεύγουν να αναφέρουν ότι εκπροσωπούν τους ομοφυλόφιλους. Αντί γι’ αυτό χρησιμοποιούν τον ευφημισμό “περιθωριοποιημένα άτομα”.
Παραδοσιακός αντρικός χορός των σλαβομακεδόνων
Οι βουλευτές της “Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης της Μακεδονίας”, κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, αποχώρησαν από την αίθουσα λίγο πριν την ψηφοφορία διαμαρτυρόμενοι για την απόρριψη των άρθρων εκείνων που ανέφεραν τις διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό. Από τη μεριά του ο Σλάβκο Ντιμιτρόφ, εκπρόσωπος του “Συνασπισμού για την Προστασία των Περιθωριοποιημένων Ατόμων” κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με αυτό τον τρόπο περιφρονεί την ομοφυλοφιλική κοινότητα. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Ντιμιτρόφ “ο νόμος αυτός δεν προσφέρει προστασία και ίσα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες αλλά απομακρύνει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης απαντούν από την πλευρά τους ότι η καινούρια νομοθεσία προστατεύει από τις διακρίσεις τους ομοφυλόφιλους και διαφυλικούς πολίτες παρά το γεγονός ότι δεν τους αναφέρει καν! “Η νομοθεσία προστατεύει όλους τους πολίτες από τις διακρίσεις” διαβεβαιώνει σχετικά η εκπρόσωπος του κυβερνητικού συνασπισμού Σιλβάνα Μποβένα. “Όταν ο νόμος αναφέρει είκοσι περιπτώσεις διακρίσεων όπως η φυλή, οι πολιτικές πεποιθήσεις, το θρήσκευμα. η ηλικία και οι αναπηρίες, είναι σκέτος παραλογισμός να μην περιλαμβάνει το σεξουαλικό προσανατολισμό” απαντάει ο Μπεκίμ Καντρίου, νομικός που ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
9 σχόλια:
Καλημέρα!
Αν δεν μπει μυαλό στα κεφάλια..
πως να πάει μπροστά μια χώρα;;
αχ τι να πεις!
Φιλιά!
Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.
Πέρασαν στα λόγια όσα κριτήρια τους ήταν πιο "ανώδυνα" πολιτικά και άφησαν σκοπίμως από έξω τον σεξουαλικό προσανατολισμό γιατί αυτός θα ξεσήκωνε τα συντηρικά μυαλά της χώρας.
Στην πράξη όμως τίποτα δεν θα γίνει και εκεί, όπως και έδώ, για καμμιά από τις κοινωνικές ομάδες που αφορά το εν λόγω νομοσχέδιο.
ΤΟ ΛΑΓΩΝΙΚΟ
Αφού αποχώρησε το κόμμα της αντιπολίτευσης, γι' αυτό τον λόγο, αυτό τουλάχιστον είναι δείγμα υγείας.
Στην ελλάδα όταν ψηφιζόταν ο νόμος για το σύμφωνο συμβίωσης που σκανδαλωδώς δεν περιελάμβανε τα ομόφυλα ζευγάρια, δεν συνέβη κάτι παρόμοιο, από κανένα κόμμα της τότε αντιπολίτευσης. Ούτε καν, έκαναν τα τυπικά για έλεγχο συνταγματικότητας.
@ Tales
Δίκιο έχεις και καλά κάνεις και μας το θυμίζεις.
Τι να πει κανείς για τέτοιες πολιτικές; Αλλά δεν πάμε πίσω κι εδώ στην Ελλάδα. Επίσης με κάλυψε και ο φίλος μου ο Tales.
Μπράβο Tales
εύστοχη κι εξαιρετικά χρήσιμη η επισήμανσή σου. Δεν είναι και λίγο ν αποχωρεί το πρώτο κόμμα της αντιπολίτευσης.
Για φαντάσου ν αποχωρούσε το ΠΑΣΟΚ τότε, όπως λες, ή σε μια αντίστοιχη περίπτωση!
Το φαντάζεται κανείς? Πολύ θα μας πήγαινε.
Πόσοι(homo)άραγε πιστεύουν, ειλικρινά ότι θα δικαιούνταν, ένα κόμμα΄μεγάλο, ίσως το κόμμα τους, να υοθετούσε μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά?
Τα ανθρώπινα δικαιώματα ανώνυμη/ε, δεν είναι ζήτημα αριθμών, αυτή η λογική είναι αντισυνταγματική. Ακόμη και ένας/μία να το δικαιούνταν αρκεί. Όλα τα συντάγματα στον δυτικό κόσμο μιλούν για ατομικά δικαιώματα, για ανθρώπινα δικαιώματα - αυτές είναι λογικές αμερικανικού τύπου που θέτουν τα ανθρ. δικαιώματα σε δημοψηφίσματα (βλέπε Prop.8) είναι εντελώς λανθασμένες, κατά τον μέσο όρο της ευρωπαϊκής νομικής τάξης.
Tales,
συμφωνώ μ αυτά που λες.
Το ερώτημά μου όμως, αν το ξαναδεις, θα δεις ότι τέθηκε καθαρά με ψυχολογικούς όρους.
Μου έδωσες όμως την ευκαιρία να ξαναδιαπραγματευτώ το ερώτημά μου και να κάνω την σκέψη, ότι ίσως, η έλλειψη προσδοκίας να σχετίζεται με την γενικότερη πολιτική (κομματική) έκπτωση και απαξίωση τούτης της χώρας.
συμφωνώ με τον gay super hero, είναι θέμα δικαιωμάτων γενικά, δεν μπορούμε να μιλάμε για δικαιώματα a la carte.
να συμπληρώσω στη συζήτηση, ότι το κατά πόσο πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε την υποστήριξη των δικαιωμάτων μας από τα κόμματα, έχει να κάνει και με την αίσθηση της ταυτότητας μας ως μέλη της γκέι κοινότητας.
στη Βρετανία, οι ομοφοβικές δηλώσεις των Τόρις έχουν ως αποτέλεσμα να χάνουν ψηφοφόρους, κι έτσι βλέπουν κι αυτοί ότι το να μην υποστηρίζουν τα δικαιώματα έχει κόστος.
είναι ζήτημα χρόνου να αποκτήσουμε και στην Ελλάδα μια συλλογική συνείδηση ως μέλη της LGBT κοινότητας.
Δημοσίευση σχολίου