Με αγωνία αναμενόταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Γερουσία, αλλά τελικά αργά το βράδυ τοπική ώρα (11 το πρωί ώρα Ελλάδας) το νομοσχέδιο τελικά εγκρίθηκε με ισχνή πλειοψηφία. Με αυτό τον τρόπο η Αργεντινή γράφει ιστορία, καθώς γίνεται η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που αναγνωρίζει το γάμο ζευγαριών του ίδιου φύλου.
Με 33 ψήφους υπέρ, 27 κατά και τρεις αποχές, η ιστορική ψηφοφορία που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, ολοκληρώθηκε τελικά στις 4 τα ξημερώματα μετά από 15 ώρες έντονων διαξιφισμών.
“Ιστορική ημέρα” χαρακτήρισε τη σημερινή ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος των περονιστών Μιγκέλ Πιχέτο υπενθυμίζοντας ότι η συζήτηση ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου, επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης. Από την πλευρά του ο αρχηγός των σοσιαλιστών Ρουμπέν Τζουστινιάνι εξηγεί ότι “θα θυμόμαστε αυτή τη μέρα σαν μια θετική στιγμή όπου το Κογκρέσο αποφάσισε να δώσει δικαιώματα σε αυτούς που μέχρι σήμερα τα είχαν στερηθεί και να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα κατά των διακρίσεων. Ο γάμος αποτελεί κοινωνική κατασκευή. Κανείς δεν μπορεί να ανακηρύσσει τον εαυτό του σε ιδιοκτήτη του θεσμού. Ο κόσμος αλλάζει και οι θεσμοί πρέπει να αλλάζουν μαζί του.”
Όμως και στα έδρανα της αντιπολίτευσης κάποιοι γερουσιαστές δήλωσαν θετικοί: ο αρχηγός του ριζοσπαστικού κόμματος υποστήριξε ότι “υπάρχουν πλέον νέες μορφές οικογένειας στην Αργεντινή” και ότι ο νέος νόμος “εγγυάται τα δικαιώματα των μειονοτήτων”. Ένας άλλος γερουσιαστής του κόμματος δηλώνει: “Υποχρέωσή μου είναι να νομοθετώ υπέρ του κοσμικού κράτους και να εγγυώμαι τα δικαιώματα όσων τα στερούνται. Αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε.”
Εκατοντάδες διαδηλωτές που περίμεναν έξω από το κτίριο του Κογκρέσου ξέσπασαν σε λυγμούς μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα. Ανάμεσά τους πολλά ερωτευμένα ζευγάρια που ζητωκραύγαζαν “Επιτέλους ισότητα!” πλέοντας σε πελάγη ευτυχίας.
Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές εβδομάδες έντασης ανάμεσα στην κεντροαριστερή κυβέρνηση και τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία που προκάλεσαν την παρέμβαση της προέδρου της χώρας Κριστίνα Κίρχνερ. Η κ. Κίρχνερ κατηγόρησε την εκκλησία ότι χρησιμοποιεί μεσαιωνική ορολογία που “παραπέμπει στην Ιερά Εξέταση”.
Με το νέο νόμο, αλλάζει ο αστικός κώδικας της χώρας απαλείφοντας κάθε αναφορά στη διαφορά φύλου μεταξύ των συζύγων. Τα ζευγάρια μπορούν να κάνουν αίτηση για υιοθεσία από κοινού και έχουν τα ίδια δικαιώματα σε ζητήματα όπως η κοινωνική ασφάλιση και οι οικογενειακές άδειες.
Η Αργεντινή είναι πλέον η δέκατη χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα του γάμου καθώς έχουν προηγηθεί η Ολλανδία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Ισπανία, η Νότια Αφρική, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Πορτογαλία και η Ισλανδία.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα πολύ συγκινητικό βίντεο που ετοίμασε για την περίσταση η Ομοσπονδία γκέι & λεσβιακών οργανώσεων της Αργεντινής και φαντάζεται πως η καθημερινότητα τριών ζευγαριών μπορεί να πάρει άλλη τροπή μετά από μία πρόταση γάμου….
Και εδώ μπορείτε να δείτε (με υπότιτλους στα αγγλικά) τι δήλωσε για το θέμα η πρόεδρος της Αργεντινής που αναμένεται σύντομα να υπογράψει το νέο νόμο.
7 σχόλια:
Εξαιρετική η πρόεδρος της Αργεντινής.
Μράβο τους!!
Άντε, ας εμπνευστεί ο ΓΑΠ που είναι και φίλος της, να το δούμε και στην Ελλάδα.
Χαίρομαι για την Αργεντινή όσο δεν φαντάζεστε.
Όσο για τα δικά μας, και ύστερα ξυπνήσαμε.
teleio!!!!
makari na eihame kai emeis tetoious politikous.
ohi aparaitita pou na stirizoun ton gay gamo
alla na min fovountai kanenan kai eidika tin ekklisia.
Μπράβο στους Αργεντίνους. Άντε να παίρνουμε σειρά. Βέβαια η ορθόδοξη εκκλησία είναι πιο σκληροπυρηνική σε σχέση με την κοσμική ρωμαιοκαθολική.
Άντε να δούμε τι θα γίνει και με εμάς εδώ. Από τη χρονιά 2011 ελπίζω να αποκτήσει η ΛΟΑΤ κοινότητα περισσότερα δικαιώματα από αυτά που της προσφέρονται τώρα.
Δημοσίευση σχολίου