.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Ένα τρυφερό γκέι φιλί λίγων δευτερολέπτων ήταν αρκετό για να μας δείξουν τα ελληνικά κανάλια που απευθύνονται σε ένα κατ’ εξοχήν νεανικό κοινό πως αντιλαμβάνονται έννοιες όπως ο έρωτας, η ελευθερία και η διαφορετικότητα και ποια ακριβώς μηνύματα περνάνε στους εφήβους που τα παρακολουθούν.

Ο λόγος για το καινούριο βίντεο-κλιπ της Katy Perry που έχει τίτλο “Firework” και γυρίστηκε στη Βουδαπέστη. Σύμφωνα με το chart του iTunes, το τραγούδι είναι εδώ και αρκετό καιρό νο1 σε ψηφιακές πωλήσεις στην Ελλάδα. Το βίντεο διηγείται τις ιστορίες εφήβων περιθωριοποιημένων για διάφορους λόγους, που όμως τα καταφέρνουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να “βγουν από το καβούκι” τους. Σε μία από τις σκηνές, ένας έφηβος που παρακολουθεί σε μια γωνία τους συνομήλικούς του να διασκεδάζουν σε ένα πάρτι, βρίσκει το θάρρος να προσεγγίσει ερωτικά ένα άλλο αγόρι. Η προσέγγιση καταλήγει σε ένα φιλί που συνοδεύεται από πυροτεχνήματα – και δεν διαρκεί πάνω από δύο δευτερόλεπτα. Τόσο το Mad TV όσο και το MTV Greece, που προβάλλουν το συγκεκριμένο βίντεο αρκετές φορές την ημέρα, αποφάσισαν να το λογοκρίνουν καλύπτοντας την επίμαχη σκηνή με μωσαϊκό - όπως μπορείτε να δείτε πιο κάτω.

fireworks Η σκηνή με το φιλί – με και χωρίς λογοκρισία
mad tv censorship


Το βίντεο είναι η συμβολή της ποπ τραγουδίστριας στον αγώνα που γίνεται για να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη γύρω από το θέμα της περιθωριοποίησης των γκέι εφήβων, με αφορμή το πρόσφατο κύμα αυτοκτονιών που συγκλόνισε την Αμερική. Το κοινωνικό του μήνυμα δεν φαίνεται όμως να απασχολεί τους μακάριους υπεύθυνους προγράμματος των νεανικών καναλιών. Να σημειωθεί ότι οι ίδιοι άνθρωποι πριν από λίγους μήνες πρόβαλλαν χωρίς καμία λογοκρισία τις λεσβιακές σκηνές στα βιντεο-κλιπ της Lady Gaga και της Rihanna. Στο μεταξύ μόλις την περασμένη εβδομάδα το Μad TV, θέλοντας να δείξει πόσο πρόθυμο είναι να περάσει στη νεολαία τα κατάλληλα “κοινωνικά μηνύματα”, πρόβαλλε μια εκπομπή με τίτλο “Πόσο ρατσιστές είμαστε απέναντι στους μετανάστες"….

IMG_0590_1

Προφανώς για τα ελληνικά κανάλια ο ρατσισμός είναι κακός μόνο όταν έχει να κάνει με το χρώμα του δέρματος. Και οι ομοφυλοφιλικές σκηνές είναι καλές μόνο όταν περιλαμβάνουν γυναίκες – κατά προτίμηση νέες και όμορφες…

Η επίμαχη σκηνή στο 2:20.

Αν θέλετε να διαμαρτυρηθείτε, τα mail των καναλιών είναι info@mtvgreece.tv και info@mad.tv



23 σχόλια:

g for george είπε...

Πίσω ολοταχώς.

Ανώνυμος είπε...

Το ίδιο κάνουν και στο κλιπ της Pink "Raise Your Glass". Καλύτερα να μην τα έδειχναν καθόλου, αναρωτιέμαι πως θα αντιδρούσαν οι τραγουδίστριες αν το μάθαιναν.

Hfaistiwnas είπε...

Άντε ρε και εγώ νόμιζα πως ήταν έτσι το βίντεο;
απίστευτοι είναι ..

g for george είπε...

Βέβαια από την άλλη.. υπάρχει και το ραδιοτηλεοπτικό που μοιράζει πρόστιμα με το καλημέρα. Παίζει και αυτή η εκδοχή..

gay super hero είπε...

Υπάρχει και αυτό όμως οπότε αν αυτός είναι ο λόγος είναι απλά πρόφαση...

Επίσης με τις λεσβιακές σκηνές γιατί ήταν super-cool;

g for george είπε...

Κάπου διάβασα τελευταία ότι πλέον τα δικαστήρια δεν θα ασχολούνται με θέματα του ΕΣΡ και ό,τι απόφαση/ πρόστιμο βγάζουν, θα ισχύει, χωρίς προσφυγές. Δεν θυμάμαι πού το διάβασα όμως.

Unknown είπε...

Καλά θα πω καμιά βαριά κουβέντα.

Unknown είπε...

Εννοώ για το κανάλι. οκ; φιλιά

Ανώνυμος είπε...

Είναι απαράδεκτο να βλέπουμε ομοφοβική λογοκρισία ακόμα και στο Mad που ήταν...χορηγός επικοινωνίας του Athens Pride!
Ως πότε θα βασιλεύει στην χώρα το φασιστικό ΕΣΡ;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Πως είναι δυνατο μια τόσο τρυφερή στιγμή να θεωρείται ανάρμοστη για κάποιους; Δεν μπορώ να καταλαβώ...

gay super hero είπε...

@ Anonymous no1

Θα διαμαρτυρηθεί άραγε το Pride; Ή μήπως η "χορηγία" είναι πιο σημαντική;

Mercury είπε...

Εννοείται πως χεστήκαμε για την χορηγία, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μην περάσει αυτό, απλά μεταξύ μας στην τελευταία συγκέντρωση έξω από το ΕΣΡ οι γνωστοί ακτιβιστές ήμασταν πάλι μόνο, καλό θα είναι αυτή τη φορά ότι γίνει να στηριχτεί από όλους μας!

Mercury είπε...

Επίσης νομίζω ότι από μέρους μας μπορούμε σαν αρχική κίνηση να επικοινωνήσουμε και σαν ατομικότητες με τους καλλιτέχνες στέλνοντας την φωτογραφία ας πούμε με την λογοκρισία και δύο λόγια...

Ανώνυμος είπε...

@ gay super hero

Δεν θα σχολιάσω πόσο κατακριτέα είναι η λογοκρισία του videoclip, είναι αυτονόητο νομίζω.

Θα επιμείνω όμως στις συγκρίσεις.

1ον. πάλι κατακρίνεις τις όποιες αντιρατσιστικές προσπάθειες.

και κυρίως
2ον. θεωρείς πραγματικά ευνοϊκότερη μεταχείρηση ως προς τις λεσβίες το γεγονός ότι δεν λογοκρίνανε τα παραπάνω videoclips; Ή δεν ξέρεις για ποιό ακριβώς λόγο δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα με τις εν λόγω σκηνές;

Μου θυμίζει το καταπληκτικό που είχε πει συνάδελφος σε έτερη συνάδελφο σε εποχές μπομπ σφουγγαράκη:
"εντάξει, δυο γυναίκες μαζί, δεν έχω πρόβλημα, όπως ξέρεις εμείς οι άντρες το βρίσκουμε αισθησιακό, δυο άντρες μαζί όμως... είναι τελείως αποκρουστικό".
Εξίσου προβληματικά και τα δυο νομίζω.

nicol

gay super hero είπε...

@ nicol

Δεν θεωρώ ότι οι λεσβιακές σκηνές έχουν "ευνοϊκή" μεταχείριση, αλλά αντίθετα ότι έχουν σεξιστική μεταχείριση. Όλοι γνωρίζουμε ότι αν προβάλλονται χωρίς λογοκρισία, αυτό γίνεται προς τέρψιν του ετεροφυλόφιλου αντρικού κοινού. Γι' αυτό και έγραψα ότι τα κανάλια δεν έχουν πρόβλημα να τις προβάλλουν, ειδικά όταν πρόκειται για γυναίκες νέες και όμορφες.

Ως προς το θέμα της αντιμετώπισης της ξενοφοβίας και της ομοφοβίας με δύο μέτρα και δύο σταθμά από τους διάφορους αριστερούς/προοδευτικούς "ταγούς" (δημοσιογράφους, πολιτικούς κτλ) το έχω θέσει εκατό φορές και θα το ξαναθέσω όποτε χρειαστεί.

Όταν κάποια ιδεολογικά ρεύματα(όπως η οικολογία, ο αντιρατσισμός κτλ) γίνονται must και "μόδα" ενώ κάποια άλλα παραμένουν στα αζήτητα από πλευράς προβολής, αυτό δεν είναι ποτέ αθώο. Αντίθετα αποτελεί πολιτική επιλογή που δημιουργεί ιεραρχήσεις και προτεραιότητες. Κάποια θέματα αντιμετωπίζονται ως "ιδιαίτερα σημαντικά" ενώ κάποια όλα σπρώχνονται στον πάτο του βαρελιού ως "δευτερεύοντα". Με βάση αυτές τις ιεραρχήσεις των πολιτικών δυνάμεων και των media δρομολογούνται οι πολιτικές εξελίξεις.

Θα σου θυμίσω ότι η Αριστερά στην Ελλάδα παραδοσιακά αισθάνεται πολύ άνετα με το διεθνισμό, ενώ αντίθετα σε ζητήματα ανθρώπινης σεξουαλικότητας υπήρξε πάντα ιδιαιτέρως πουριτανική.

Τέλος μια γενικότερη παρατήρηση: θεωρώ ότι στρατηγικά το πρόβλημά μας είναι τα κολλήματα, οι αγκυλώσεις και οι "επιλεκτικές ευαισθησίες" των προοδευτικών δυνάμεων αφού αυτές είναι που θα πρέπει να νομοθετήσουν για τα ζητήματά μας. Οι συντηρητικοί, η εκκλησία, το ΛΑΟΣ κτλ. είναι έτσι κι αλλιώς αντίθετοι.

Ανώνυμος είπε...

Όταν θα αρχίσουμε να μην είμαστε αόρατοι, αγαπητέ gsh, τότε η ατζέντα μας θα προωθηθεί.
Η προώθηση απαιτεί ανθρώπους, πλήθος, αριθμούς και να είναι και διακριτοί, όχι μόνο 1 φορά το χρόνο.
Όχι να πχ. επιτραπεί, από το πουθενα, ξαφνικά ο γάμος και να μην "έχουμε κανέναν να στείλουμε".



Οι συγκρίσεις στο post είναι περιττές και πολυδιατυπωμένες. Ωραία μόδα -φέρει πειν- μπορεί να είναι και η οικολογία αλλά...μην ανησυχείς μια χαρά τον μακελεύουμε τον πλανήτη. Ωραία μόδα ο αντιρατσισμός και ο διεθνισμός αλλά μια χαρά κάνουμε πολέμους με μπόμπες και κανόνια, με εξελιγμένα χημικά αλλά και οικονομικούς στραγγαλισμούς.
Ειλικρινά ωφελεί να θέτεις τέτοιες συγκρίσεις σε κοινό που...διαβάζει περί βασικών παραβιάσεων της ανθρώπινης αξιοπρέπειας/ δικαιωμάτων (το προηγούμενο post)και το μόνο που έχει να πει είναι με τι σόι τσόντα τραβάει μαλακία; Εκτός και αν υπέστησαν ταυτοχρόνως όλοι...κρίση χιούμορ.

ρητορική ερώτηση και μόνον.

gay super hero είπε...

Όταν θα σταματήσουν να μας κάνουν αόρατους, φαντάζομαι ότι θες να πεις.

'Οταν θα σταματήσουν να σβήνουν τα πρόσωπά μας από τα βιντεο-κλιπ, όταν θα σταματήσουν να διαφημίζουν τις ευαισθησίες τους για όλους τους άλλους εκτός από μας, όταν τα κόμματά και οι "σοβαροί" δημοσιογράφοι τους θα αρχίσουν να ασχολούνται και με τα δικά μας ανθρώπινα δικαιώματα και όχι μόνο με την καύση των νεκρών και τον Άγιο Παντελεήμονα, όταν θα έχουμε δημάρχους που δεν θα μιλάνε για "σκελετούς στις ντουλάπες" λες και είναι ψυχοθεραπευτές αλλά που θα ασχοληθούν πραγματικά με τους ομοφυλόφιλους πολίτες των πόλεών τους και πως να κάνουν τη ζωή τους όσο μπορούν πιο εύκολη.

'Οταν όλοι αυτοί θα πάψουν να αρνούνται την ύπαρξή μας με το πολύ βολικό επιχείρημα ότι δήθεν κρυβόμαστε και γι' αυτό κάνουν ότι δεν μας βλέπουν, να είσαι σίγουρη ότι δεν θα φαινόμαστε πια τόσο αόρατοι.

Ανώνυμος σε αναζήτηση ονόματος είπε...

Όντως τα ζητήματα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας όντως δεν απασχολούν την Αριστερά. Όμως κανάλια όπως το MAD δεν νομίζω ότι εντάσσονται στο λαϊφστάιλ της- κάθε άλλο. Έχω τη γνώμη ότι είναι πλησιέστερα στην αισθητική των φρι-πρες (LifO, Athens Voice κτλ). Στα πλαίσια αυτής της-και καλά προχώ- αισθητικής κάνουν εκπομπές για την ξενοφοβία . Μη νομίζεις δηλαδή, ότι τους πήρε ο πόνος για τους πρόσφυγες. Η προσέγγισή τους είναι εξίσου επιφανειακή με αυτή στο ζήτημα της ομοφυλοφοβίας, όπου από τη μία γίνονται χορηγοί επικοινωνίας του Pride και από την άλλη λογοκρίνουν ένα αθώο φιλί.

Ο λόγος που τα γράφω όλα αυτά (επικεντρώνοντας κυρίως στα φρι-πρες) είναι για να τονίσω ότι αυτό το λαϊφστάιλ στα "ανώδυνα" δεν είναι τόσο πουριτανικό με τα ΛΟΑΔ ζητήματα- τα έντυπα αυτά διατηρούν gay&lesbian στήλη,ο Πετρόπουλος στη μία, ο Καλοβύρνας στην άλλη, ασχολούνται με το Pride και γενικότερα δεν αποκλείουν τα γκει ζητήματα από τη θεματολογία τους.

Όταν όμως ερχόμαστε στα ουσιαστικά τα πράγματα αλλάζουν. Θα θυμάσαι ότι στη LifO ο Καμίνης είχε δηλώσει ότι δεν θα παντρέψει ομόφυλα ζευγάρια, επικαλούμενος την ... νομιμότητα. Θα έχεις προσέξει ότι δεν ασκείται η παραμικρή δημοσιογραφική πίεση στην κυβέρνηση ώστε να τηρηθεί η προεκλογική υπόσχεση περί επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.
Δεν αντιλήφθηκα επίσης καμία κριτική όταν την θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε ο κ. Καρχιμάκης,της αξέχαστης επερώτησης για την υπόθεση του ταξίαρχου που σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα της 25/02/2007, είχε αναρτήσει ημίγυμνη φωτογραφία σε γνωστό site. (* δεν δίνω λινκ με την επερώτηση γιατί περιέχει το όνομα του στρατιωτικού)

Με δυο λόγια δεν έχουν πρόβλημα να εντάξουν ολίγον από...γκει στο ρεπερτόριό τους ,υπολογίζοντας στην καταναλωτική δύναμη των ομοφυλόφιλων, αλλά όταν τα συμφέροντα των ομοφυλόφιλων έρχονται σε σύγκρουση με τις μεγάλες τους αγάπες απλώς τους ξεχνούν!

ΥΓ: Ξέφυγα λίγο-πήγα από το MAD στον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ!Σόρυ
ΥΥΓ: Πρέπει να βρω όνομα-αυτό το λέω για να το ακούσω εγώ:-)

mr.f είπε...

Ανώνυμε που σχολιάζεις λες και είσαι η Τένια Μακρή or something, relax λίγο, πολύ σοβαρά τον πήρες τον αμανέ. Προφανώς και δεν ήταν το σχόλιο σοβαρά τοποθετημένο στο post και αφορούσε μια πιο ανάλαφρη προσέγγιση του θέματος. Το να λέμε τα αυτονότηα καταντάει κουραστικό και εκτός αυτού το είχανε ήδη πει το θέμα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν περιμέναμε εσένα για να το μάθουμε.

Όσο για την κρίση χιούμορ, δεν θα έλεγα πως έχω καν, τίποτα από τα δύο. :P

I am a relaxed happy gay man. Δεν υπάρχει καλύτερο lgbt rights advocacy από αυτό.

mr.f είπε...

Έστειλα μεηλ και στους δυο. Χα :)

gay super hero είπε...

@ Ανώνυμος σε αναζήτηση ονόματος :-)

Πάντως και τα life-style και νεανικά μέσα μια χαρά χρησιμοποιούν το απολιτίκ στιλάκι για να περάσουν πολιτικές απόψεις και επιλογές. Μήπως να σου θυμίσω το ρόλο των free-press στις τελευταίες δημοτικές εκλογές;

Και ναι, έχουν μια περιχαρακωμένη και μίζερη -κατά την ταπεινή μου άποψη- γκέι στήλη, ουσιαστικά για να μαζεύουν διαφημίσεις από μπαρ και σάουνες. Μια φορά το χρόνο ασχολούνται και με το Pride. Αλλά πραγματική δημοσιογραφική πίεση όπως λες κι εσύ δεν υπάρχει καμία. Τόσα ρεπορτάζ έχω διαβάσει για τον Άγιο Παντελεήμονα, τους ατενίστας και το πάρκο στην Κυψέλη. Έχεις δει έστω και ένα ρεπορτάζ π.χ. για γκέι αθηναίους που συμβιώνουν με αλλοδαπούς; Η τόσα άλλα θέματα που θα μπορούσαν να αναζητήσουν και να προβάλουν αν είχαν τη διάθεση;

Και φυσικά δεν έχω καμία ψευδαίσθηση ότι το MAD ενδιαφέρεται για τους μετανάστες. Αλλά όταν ένα κανάλι κάνει μια εκπομπή με τίτλο "πόσο ρατσιστές είμαστε" και ταυτόχρονα παίζει δέκα φορές τη μέρα ένα βίντεο λογοκριμένο επειδή δείχνει δύο αγόρια να φιλιούνται, μήπως θα έπρεπε αντί για αυτό να ρωτάνε "πόσο υποκριτές είμαστε;"

Ανώνυμος σε αναζήτηση ονόματος είπε...

Αρχικά να διευκρινίσω, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι είμαι διαφορετικός ανώνυμος από τον ανώνυμο των 8:29 pm -ένας ακόμη λόγος που πρέπει να βρω όνομα!

Γενικά συμφωνούμε. Και στον τρόπο (δια της πλαγίας) που ασκούν πολιτική και στην ουσιαστικά ανύπαρκτη προβολή θεμάτων ΛΟΑΔ ενδιαφέροντος, πέραν αυτών που φέρνουν έσοδα.

Σχετικά όμως με την τελευταία παράγραφο να σου πω ότι το "πόσο υποκριτές είμαστε;" είναι η σωστή ερώτηση αν απευθύνονται στο κοινό που τους παίρνει στα σοβαρά. Για τους υπόλοιπους μάλλον θα έπρεπε να ρωτάνε "πόσο γελοίοι είμαστε;"

Ανώνυμος είπε...

Mου είπαν απ'το Mad ότι έτσι είναι η κόπια που τους στείλανε απ'την εταιρία. δεν ξέρω πως λειτουργούν και αν μπορούν να παραγγείλουν άλλη κόπια κτλ. δεν ασχολήθηκα παραπάνω. καλημέρα.

(Μήνυμα μέσω e-mail)