.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΓΥΝΑΙΚΕΣ-ΗΡΩΙΔΕΣ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ-ΘΥΜΑΤΑ

C3AB33DE8CDC4425 87DDC527611AC2F6


Η Χέγκε και η Τόριλ
, ένα ζευγάρι γυναικών, είχαν κατασκηνώσει στην όχθη της λίμνης απέναντι από το νησάκι Ουτόγια στη Νορβηγία. Απολάμβαναν το γεύμα τους δίπλα στο νερό όταν άρχισαν να ακούγονται πυροβολισμοί και ουρλιαχτά. Το προηγούμενο Σάββατο, ένας μανιακός με αυτόματο επέλεξε αυτή την ειδυλλιακή τοποθεσία για να στείλει δεκάδες εφήβους στο θάνατο, ψύχραιμα και μεθοδικά, μέσα σε μόλις δύο ώρες.

Φαίνεται όμως ότι η ψυχραιμία δεν χαρακτηρίζει μόνο τους δήμιους: μέσα σε λίγα λεπτά οι δυο γυναίκες είχαν σαλπάρει με το φουσκωτό τους με κατεύθυνση το νησάκι του τρόμου. Άρχισαν να μαζεύουν από τη λίμνη παιδιά που είχαν βουτήξει στο νερό για να γλιτώσουν από τη μανία του δολοφόνου, άλλα σε κατάσταση σοκ, μερικά τραυματισμένα, και να τα μεταφέρουν πίσω στην ασφάλεια της όχθης. Καθώς ήταν αδύνατο να χωρέσουν όλα μέσα στη βάρκα, έκαναν την ίδια διαδρομή τέσσερις φορές ενώ υπήρχαν στιγμές που οι σφαίρες έσκαγαν στο νερό δίπλα τους. Συνολικά έσωσαν γύρω στα 40 άτομα. “Το πρώτο βράδυ δεν μπορέσαμε να κλείσουμε μάτι. Αν περάσεις κάτι τέτοιο, είναι αδύνατο να σταματήσεις να μιλάς γι’ αυτό” θυμάται η Χέγκε. Φυσικά δεν ήταν οι μόνες που έτρεξαν για βοήθεια. Μια ακόμα απόδειξη ότι το ανθρώπινο είδος είναι ικανό για τη μεγαλύτερη γενναιοδωρία αλλά και για τα μεγαλύτερα αίσχη.

amy-winehouse_3


O ξαφνικός θάνατος της Αmy Winehouse προστέθηκε κι αυτός στη στενάχωρη επικαιρότητα του προηγούμενου σαββατοκύριακου. Εξυπακούεται ότι τίποτα δεν αναιρεί την τραγικότητα της απώλειας ενός νέου ανθρώπου ούτε το μέγεθος ενός ταλέντου που της έχει εξασφαλίσει ήδη μία θέση στην ιστορία της μουσικής. Πάντως η είδηση του θανάτου της σε συνδυασμό με αυτήν εδώ την ανάρτηση, μου έφεραν στο μυαλό τους στίχους ενός τραγουδιού από το “ξεχασμένο” πρώτο άλμπουμ της. Το τραγούδι έχει τίτλο “Πιο δυνατός από μένα” (Stronger than me):


“Θά πρεπε νά σαι πιο δυνατός από μένα
είσαι επτά χρόνια πιο μεγάλος από μένα
Θά πρεπε εσύ να είσαι ο άντρας εδώ
Και όχι να χλωμιάζεις όταν με σκέφτεσαι….

Γιατί θέλεις να έχω πάντα τον έλεγχο;
Το μόνο που θέλω είναι έναν άντρα να παίζει το ρόλο του
Θέλεις πάντα να μιλάμε, αλλά εγώ είμαι καλά
θέλεις κάθε μέρα να σε παρηγορώ αλλά αυτό
είναι που χρειάζομαι εγώ από σένα
Μα μήπως είσαι γκέι τελικά;

Έχω ξεχάσει του πρώτου έρωτα τις χάρες
Εγώ είμαι η κυρά σου κι εσύ το θηλυκό μου αγόρι
(Feel like a lady and you my lady boy)



Οι στίχοι της Amy δεν διαφέρουν πολύ από τη συνέντευξη της (επίσης ταλαντούχας) Ελεονώρας. Ουσιαστικά λένε το ίδιο πράγμα από την ανάποδη: στη μία περίπτωση ότι οι γυναίκες δεν “πρέπει” να δείχνουν υπερβολικό δυναμισμό γιατί αυτό “τρομάζει” τους άντρες. Στην άλλη περίπτωση ότι οι άντρες δεν “πρέπει” να δείχνουν υπερβολική αδυναμία γιατί αυτό απωθεί τις γυναίκες. Σαν να λέμε ότι τα αγοράκια πρέπει να φοράνε μόνο μπλε και τα κοριτσάκια μόνο ροζ. Και όπως συμβαίνει πολύ συχνά όταν οι ετεροφυλόφιλοι τα κάνουν “σαλάτα”, το σκιάχτρο της ομοφυλοφιλίας ανασύρεται από το πουθενά, σαν πειστήριο της αποτυχίας στις σχέσεις, παράδειγμα προς αποφυγή ή ευνουχιστικό φόβητρο…

Όπως και νά ‘χει, είναι πάντα θλιβερό όταν κάποιες νέες κοπέλες θεωρούν ότι για τα προσωπικά τους προβλήματα μπορεί να ευθύνεται (και) η ανδρική ομοφυλοφιλία.



5 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Μπράβο στις κυρίες που έσωσαν τόσα παιδιά..

turigr είπε...

Πραγματικές ηρωίδες οι κυρίες από τη Νορβηγία! Τελικά αυτούς τους ανθρώπους αξίζει να θαυμάζεις γιατί στην τελική προσφέρουν πολύ περισσότερα στο κοινωνικό σύνολο!
Νομίζω ότι το "και" που έχεις σε παρένθεση στην τελευταία πρόταση, είναι περιττό σε πολλές περιπτώσεις. Για κάποιους φταίει μόνο η ανδρική ομοφυλοφιλία

Sylvester είπε...

Ο δολοφόνος εκθειάζει το Λάος και την Χρυσή Αυγή, ενώ το ζευγάρι των 2 γυναικών έσωσε 40 ανθρώπους. Αυτό για να καταλάβουν μερικοί και μερικές πως δεν κινδυνεύουν από τους ΛΟΑΔ αλλά απο την φασιστική ιδεολογία!!!

Τώρα για τις 2 τραγουδίστριες τι να πείς...πραγματικά κρίμα νέοι άνθρωποι να σκέφτονται σαν τον...Άνθιμο:(

Dildo on the run είπε...

Οχι οτι λατρευα την amy, ηθελα την θεματολογια της πιο πλουσια, αλλα μου αρεσε πολυ σαν φωνη και στυλ, κι ομολογω οτι λυπηθηκα οταν εμαθα πως πεθανε. Περιεργο παντως, που σχολιασες με τετοιο τροπο ενα στιχο αυτη τη χρονικη στιγμη. Θα περιμενε κανεις εκθειασμο και οχι κατακριση, αλλα προσωπικα δε με νοιαζει, αφου συμφωνω απολυτα με την αναρτηση. Τα στερεοτυπα μου φαινονται ορισμενες φορες πιο ενοχλητικα κι απο τον "καθαρο" ρατσισμο.

gay super hero είπε...

Δυστυχώς δεν πρόλαβε να πλουτίσει τη θεματολογία της... Αυτό είναι και το τραγικό σε κάθε απώλεια.

Δεν με ενδιαφέρει ούτε να την εκθειάσω, ούτε να την κατακρίνω. Απλά θυμήθηκα ένα τραγούδι που δεν λέει διαφορετικά πράγματα από αυτά που διάβασα πρόσφατα σε μία συνέντευξη.