.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΙΩΑΝΝΗ-ΠΑΥΛΟΥ ΕΚΛΕΓΕΙ ΤΡΑΝΣΕΞΟΥΑΛ ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑ

Μια αυστηρή ρωμαιοκαθολική χώρα στην ανατολική Ευρώπη διαθέτει αυτή τη στιγμή τη μοναδική τρανσέξουαλ βουλευτίνα στον κόσμο. Στις προχτεσινές βουλευτικές εκλογές της Πολωνίας, οι ψηφοφόροι της Κρακοβίας αποφάσισαν να στείλουν στο Κοινοβούλιο την 57χρονη Άννα Γκρότζκα, υποψήφια του αντιεκκλησιαστικού κόμματος “Παλικότ”. Η Κρακοβία ήταν η επισκοπή του προηγούμενου ποντίφικα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Ιωάννη-Παύλου Β’ πριν αναλάβει τον παπικό θρόνο.

anna grodzka

Η Άννα Γκρότζκα ολοκλήρωσε τη διαδικασία επαναπροσδιορισμού του φύλου της με μία επέμβαση στην Ταϊλάνδη πέρσι, και έχει ένα γιο από την προηγούμενη ζωή της ως άντρας. Αυτή τη στιγμή είναι η μοναδική τρανς βουλευτίνα στον κόσμο αφού οι δύο προηγούμενες -η Βλαντιμίρ Λουξόρια στην Ιταλία και η Τζορτζίνα Μπέγιερ στη Νέα Ζηλανδία- δεν κατέχουν πλέον αυτή τη θέση. “Είμαι ενθουσιασμένη. Ένα όνειρο της ζωής μου έγινε πραγματικότητα και τώρα ανοίγει ένα καινούριο κεφάλαιο. Η Πολωνία αλλάζει και εγώ είμαι η απόδειξη” ήταν οι δηλώσεις της μετά την ανακοίνωση της εκλογής της. Η κα Γκρότζκα δηλώνει ότι πάντα αισθανόταν γυναίκα και τώρα είναι έτοιμη να δουλέψει για να βελτιωθεί η πολωνική νομοθεσία στα ζητήματα των διαφυλικών πολιτών.

Το κόμμα “Παλικότ”, που ιδρύθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες από το μεγιστάνα της βότκας Γιάνους Παλικότ, κέρδισε το 10% των ψήφων στις εκλογές προσελκύοντας κυρίως τους νεαρούς ψηφοφόρους των αστικών κέντρων. Το κόμμα αποτελεί αντίδραση στην ασφυκτική επιρροή της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στη δημόσια ζωή της χώρας και τάσσεται υπέρ της άρσης των περιορισμών στις αμβλώσεις, υπέρ του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και υπέρ της ανατροφής παιδιών από αυτά εφόσον ο ένας από τους δύο είναι βιολογικός γονέας. Ο κ. Παλικότ υπήρξε βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της “Πλατφόρμας των Πολιτών”, αποχώρησε όμως διαφωνόντας με την πολιτική του σε θέματα θρησκείας και δικαιωμάτων. Ανάμεσα σε άλλα το νέο κόμμα ζητάει να σταματήσει η κρατική χρηματοδότηση της εκκλησίας και η θρησκευτική κατήχηση στα σχολεία.

Για πρώτη φορά μετά την πτώση του κομμουνισμού οι πολωνοί ψηφοφόροι επιβράβευσαν ένα κόμμα με μία δεύτερη εκλογική νίκη, καθώς η μετριοπαθής δεξιά “Πλατφόρμα των Πολιτών” κέρδισε το 39% των ψήφων, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε το υπερσυντηρητικό κόμμα “Νόμος και Δικαιοσύνη” του πρώην προέδρου Καζίνσκι. Η εισροή επενδύσεων από τη γειτονική Γερμανία έχει σαν αποτέλεσμα η Πολωνία να καταγράφει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα αποτελέσματα των εκλογών σηματοδοτούν μια νέα περίοδο πολιτικής σταθερότητας ενώ -όπως έδειξαν και οι επιδόσεις του κόμματος “Παλικότ”- η χώρα φαίνεται πλέον λιγότερο εχθρική σε σχέση με το παρελθόν απέναντι στις φιλελεύθερες ιδέες.

robert biedron

Επειδή οι εκλογές στην Πολωνία γίνονται με το σύστημα της απλής αναλογικής και οι υποψήφιοι εκλέγονται με βάση τη θέση τους στις λίστες των κομμάτων, η επιτυχία της Άννα Γκρότζκα αλλά και του ανοιχτά ομοφυλόφιλου Ρόμπερτ Μπιντρόν (φώτο) που επίσης εξελέγη βουλευτής, δείχνουν ότι το νέο κόμμα δεν μένει μόνο στα λόγια αλλά προωθεί με πράξεις την εκπροσώπηση των μειονοτήτων στα νομοθετικά σώματα. Σχετικά με αυτό το θέμα η Άννα Γκρότζκα δηλώνει: “Εγώ είμαι αριστερή και υπήρξα μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Αποχώρησα γιατί διαφωνούσα με τη στάση τους σε ζητήματα ηθικών αξιών. Ξεχνούν ότι δημοκρατία δεν είναι η τυραννία της πλειοψηφίας”.

[via]



1 σχόλιο:

Hfaistiwnas είπε...

Καλησπέρα!
Πολύ μου άρεσαν τα λόγια της στο τέλος!