.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΑΓΕΝΕΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΦΙΛ ΓΝΩΡΙΜΙΩΝ;

Για ποιο λόγο κάποιος που αναζητά μια ερωτική γνωριμία μέσω του ίντερνετ θέλει να φαίνεται αγενής, εριστικός και ψηλομύτης; Για ποιο λόγο θέλει κάποιος να εκφράσει τις ερωτικές του προτιμήσεις προσβάλλοντας άλλους χρήστες που επισκέπτονται το προφίλ του; Σε αυτά τα ερωτήματα δεν απαντάει η σατιρική ιστοσελίδα Douchebags of Grindr. Μας δίνει όμως μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, πολύ οικεία όχι μόνο σε όσους χρησιμοποιούν το Grindr (εφαρμογή για “έξυπνα” κινητά με σκοπό τις γκέι ερωτικές γνωριμίες) αλλά και όλες τις αντίστοιχες υπηρεσίες του ίντερνετ. Παραδείγματα όπως αυτά εδώ:

grindr1

“To 99% είστε χαμένοι. Εγώ ανήκω στο κορυφαίο 1%. Για αυτό απόδειξέ μου ότι αξίζεις.”

grindr11

“Μη σπαταλάς το χρόνο μου, ψάχνω κάποιον σαν κι εμένα. Είμαι παίδαρος. Μη μου στέλνεις αν είσαι κοντός, αγύμναστος και γέρος. ”

grindr5

“Αν είσαι πάνω από 35, γράψε την ηλικία σου για να σε μπλοκάρω.”

grindr12

“Μη χαλιέσαι άμα σε μπλοκάρω. Απλά σε βοηθάω να βρεις το κατάλληλο άτομο.”

grindr21

“Ψάχνω πραγματικούς άντρες. Όχι μαύροι, όχι ασιάτες, όχι κουνιστοί.”

grindr15

“Αυτός ο πρίγκιπας δεν ψάχνει Βασίλισσα.”

grindr9

“Άν είσαι ασιάτης και μου στείλεις ακέφαλη φώτο, θα το καταλάβω.”

grindr7

“Είμαι αρρενωπός και αριστοκρατικός. Νά σαι κι εσύ το ίδιο.”

grindr22

“Θα ξαναρχίσω να βγαίνω με γυναίκες. Είναι πιο αρρενωπές από σας.”

grindr4

“Ορισμένες αδελφές δεν χρειάζεται να αγοράσουν κοστούμι για τις Απόκριες.”

grindr8

“Όχι λευκοί, όχι χοντροί, όχι ινδοί. Γιατί έτσι γουστάρω.”

 

[ Η μόνη διαφορά στις πιο “πολυ-πολιτισμικές” κοινωνίες σε σχέση με τη δική μας είναι ότι στο κλασικό “όχι χοντροί, όχι θηλυπρεπείς” έχουν προστεθεί και τα “όχι ασιάτες”, “όχι μαύροι”, “όχι λευκοί” κτλ ]

Εννοείται ότι ο καθένας μπορεί να έχει τις προτιμήσεις του – δεν μπορεί να αρέσουμε όλοι σε όλους. Και ως ένα βαθμό κάποια έπαρση και “αυθάδεια” στις πιο νεαρές ηλικίες είναι ίσως λογική και αναμενόμενη. Όμως ο τρόπος που εκφράζεται κανείς και οι λέξεις που επιλέγει έχουν σημασία. Η γλώσσα της σεξουαλικής απελευθέρωσης φαίνεται να έχει αντικατασταθεί από υψηλά στάνταρ και αυστηρές προδιαγραφές. Και αντί να ανοιγόμαστε στους άλλους, προτιμάμε να κλείνουμε τις επιθυμίες μας μέσα σε κουτάκια.

Υποψιάζομαι ότι πολλοί επιλέγουν να εκτονώνουν με αυτό τον τρόπο πάνω στους άλλους την απόρριψη που εισπράττουν από τον κοινωνικό περίγυρο. Δημιουργώντας καινούριες ιεραρχίες όπου οι ίδιοι αισθάνονται στην κορυφή της σεξουαλικής πυραμίδας και ο άγριος ανταγωνισμός σύμφωνα με τους κανόνες της “αγοράς” μεταφέρεται στο πεδίο της ερωτικής κατανάλωσης. Τώρα όμως που έχουν αλλάξει οι εποχές και τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα παντού, νομίζω ότι όλοι έχουμε ανάγκη -ακόμα περισσότερο σε σχέση με πριν- από μια καλή κουβέντα Γελαστούλης



22 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Βρε εμείς την έχουμε.. ποιός μας την δίνει όμως..

gay super hero είπε...

Ο καθένας για τον εαυτό του είναι υπεύθυνος μόνο. Άμα γίνουμε λιγότερο επιθετικοί, μπορεί αυτό να προτρέψει και άλλους να κάνουν το ίδιο.

Καλημέρα :-)

Hfaistiwnas είπε...

ιιιι δεν είπα καλημέρα! Φτου μου!

Ξενικός είπε...

η τελευταία παράγραφος τα λέει όλα: τα άτομα αυτά ακολουθούν το χωρίς αποχρώσεις αμερικάνικο τρόπο σκέψης και ζωής. Υποπτεύομαι ότι πολλοί τους έχουν απορρίψει, αλλιώς δεν θα βρίσκονταν στην άχαρη θέση να εκθειάζουν τον εαυτό τους και να μειώνουν τους άλλους με αυτό τον τρόπο.
να το πούμε με τη δική τους γλώσσα: they are losers!
Ξενικός

ασωτος γιος είπε...

κοινός παρονομαστής όπως βλέπεις στις φωτογραφίες είναι τα νιατα
Αυτά τα αγοράκια νομίζουν πως επειδή είναι 25-30 νομίζουν ότι μπορούν να έχουν τα πάντα, και μπορεί να τα έχουν αλλα για λίγο
Στο χρηματιστήριο των γκεη αξιων τα cm και τα νιατα είναι μεγάλη δύναμη.
γιαυτο και φέρονται με θρασσος
Όσο ψαχνόμουν μεσα από τέτοια δίκτυα παμντα απέφευγα αυτά τα προφίλ γιατί γενικά δείχνει κι αλλα πράγματα.

g for george είπε...

Είχα χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για πολύ λίγο -μερικές μέρες, τόσο άντεξαν τα νεύρα μου. Αναρωτιόμουν μετά γιατί την χρησιμοποίησα εξ αρχής.

gay super hero είπε...

@ ξενικός

Ή προτιμούν να απορρίψουν αυτοί εκ των προτέρων, πριν τους απορρίψουν οι άλλοι...

Ανώνυμος είπε...

Όλοι αυτοί που είναι αρρενωποί και ψάχνουν αρρενωπούς, γιατί δεν παίρνονται μεταξύ τους, να ησυχάσουμε όλοι; Μήπως δεν μπορούν να αντέξουν ούτε στιγμή ο ένας τον άλλο;

Unknown είπε...

Κομπλεξικοί είναι παιδί μου, τι περίμενες;
Καλησπέρα

Ανώνυμος είπε...

νομίζω ότι πολυ απλά το διαδύκτιο επιτρέπει να δείχνουμε πιο εύκολα το πραγματικό μας εαυτό
Οπότε καλυτερα που ειναί αγενείς από την αρχή για να ξέρει κανέις με τι έχει να κάνει

gay super hero είπε...

Aκριβώς. Κι εγώ νομίζω πως ό,τι και να λέμε, στην πραγματικότητα κανείς δεν μπορεί να κρύψει αυτό που πραγματικά είναι στο ίντερνετ.

Ανώνυμος είπε...

Έχω απογοητευτεί τόσο πολύ που έχω σβήσει το profile μου , ούτως ή άλλως τζάμπα το είχα, απλά παρατήρησα ότι και στα gay bars και στους δρόμους η κατάσταση είναι η ίδια απλά δεν εκφράζεται με λόγια παρά με σιωπές που μιλούν και λένε στα δικά μου αυτιά ΕΓΩ!

Ανώνυμος είπε...

Καλά, θίγεις ένα μείζον ζήτημα! Είναι κάτι που έχω αναρωτηθεί πολλές φορές γιατί συμβαίνει και όσο και αν "κατανοώ" τους λόγους που αναφέρεις, δεν μπορώ να τους "καταλάβω". Και καλά το σκέλος της απόρριψης, αυτό πες να το φάω (είναι ας πούμε πολύ επιλεκτικοί) εκείνο που δεν μπορώ με τίποτα να χωνέψω και που ορισμένες φορές βρίσκω τρομακτικό είναι η άποψη που έχουν αυτοί οι άνθρωποι για τους εαυτούς τους. Θέλω να πω, οκ θεωρείς εαυτόν "φωτομονδέλο" εσωρούχων, γιατί δεν με αφήνεις να στο πω εγώ και έχεις την ανάγκη να το διατυμπανίζεις; Ο έρωτας, ο βήχας και ο κοιλιακός δεν κρύβονται! Και δεν νομίζω ότι είναι θέμα ηλικίας. Και γω σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ανήκω αλλά δεν θυμάμαι ποτέ να μου έχει κάνει κανείς κομπλιμέντο για την εμφάνισή μου και να τον έχω πάρει στα σοβαρά! Πόσο μάλλον να αυτοθαυμάζομαι με αυτό τον τρόπο... Και φυσικά υπάρχουν και 40αρηδες με το ίδιο ακριβώς attitude. Θεωρώ ότι είναι πρωτίστως ζήτημα μεγατόνων κόμπλεξ που ίσως, κατά κύριο λόγο, οφείλεται στο γεγονός ότι οι ίδιο δεν τα έχουν βρει με τους εαυτούς τους. Λίγος αυτοσαρκασμός δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

Leviathan είπε...

Ο κόσμος είναι γεμάτος από ψώνια...τα site αυτά πάντα τα αντιπαθούσα και ένας λόγος ήταν και αυτός...

Καλή εβδομάδα!

Tommy είπε...

Όντως, τα λές όλα -και πολύ ωραία μάλιστα- στην τελευταία παράγραφο.

Πέρασα αρκετά χρόνια μέσα σε τέτοια προφίλ. Είναι ένα θέμα που θέλει πάρα πολύ ανάλυση.

Ανέφερες το θράσος που πηγάζει από τα νιάτα και τα εκατοστά. Ναι, υπάρχει και υπάρχει και περίσσιο μάλιστα.

Πίσω από μια οθόνη, ο καθένας μπορεί να είναι αυτό που θέλει και τις περισσότερες φορές αυτό που θα ήθελε να είναι. Βγάζει όλη αυτή τη ξιπασιά και την κακία για να νιώσει την ανωτερότητα της ανώτερης θέσης που του δίνει μια όμορφη εμφάνιση. Ίσως γιατί μέσα του ξέρει οτι τελικά δεν πρόκειται να τον κάνει να ξεχωρίσει έτσι όπως θα ήθελε.

Κάποια στιγμή είχα ένα προφίλ που ήταν αρκετά επιθετικό (αγενές δε θα το έλεγα), γιατί απλά είχα βαρεθεί να αντιμετωπίζω ανθρώπους με σύνδρομο ίματζ και σύνδρομο παπαράτσι. Φυσικά, δεν είχα καταφέρει να τους αποτρέψω με τον τρόπο αυτό.

Τώρα αν κάποιοι βγάζουν τον πραγματικό τους εαυτό μέσα από ένα προφίλ, παρουσιάζοντας τον εαυτό τους απλά ως υπόδειγμα κομπλεξικού ατόμου, αυτό είναι δικό τους θέμα. Θέμα όμως που πρέπει κάποια στιγμή να το λύσουν και όχι να σπαταλούν όλο τους το χρόνο σε μια εικονική εικόνα.

Φιλικά.

Συγνώμη για το μεγάλο σχόλιο

gay super hero είπε...

Γιατί συγγνώμη;

Ίσα-ίσα θα πρέπει να σε ευχαριστήσω που μοιράστηκες τις σκέψεις σου εδώ :-)

Ανώνυμος είπε...

Χίλια μπράβο!!
Είναι πολύ ανθρώπινος ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεις αυτό το θέμα.

Και όπως είδες έγινε εξαιρετική κουβέντα και στα σχόλια και γράφτηκαν αλήθειες όπως αυτό που λέει ο φίλος πιο πάνω ότι "στα sites γνωριμιών βγάζουμε τον πραγματικό μας εαυτό, οπότε μπορούμε να κρίνουμε εξαρχής αυτόν με τον οποίο μιλάμε". Ενώ στις γνωριμίες που γίνονται στον κοινωνικό περίγυρο, είναι πολύ συνηθισμένο να παρουσιάζεται ένας άλλος εαυτός - προσεγμένος, ευγενικός και τελικά...κρυμένος.

Στρατής Γατελούζος

dimitris.be είπε...

Καθυστερημένο σχόλιο - αθέλητη αποχή απο το μπλογκ σου για λίγο λόγω ανωτέρας βίας... Νομίζω ότι τελικά είναι σημεία των καιρών όλα αυτά κι όχι μόνο για τους γκέη. Αλαζονεία και προσοχή στην εξωτερική εμφάνιση, στα μούσκουλα και την δήθεν αρρενωπότητα. Απ έξω γυαλιστερό μέταλλο κι από μέσα ντενεκές ξεγάνωτος. Τις λυπάμαι ειλικρινά τις νεώτερες γενιές για έχουν χάσει πολλά από αυτή την αλλοζονεία και την επιφανειακή κρίση και θα χάσουν ακόμα περισσότερα.
(Πωπωωωω τώρα μετά απ΄αυτά που έγραψα αισθάνομαι εκατό χρονών γέρος!)
:-)

gay super hero είπε...

@ dimitris.be

"Καθυστερημένο σχόλιο - αθέλητη αποχή απο το μπλογκ σου για λίγο λόγω ανωτέρας βίας..."

Δεν πειράζει. Δεν κρατάμε απουσίες :-)

Γι αυτό που γράφεις, δεν είμαι απόλυτα σίγουρος. Ίσως πάντα να υπήρχε αυτή η έπαρση, απλά τώρα χάρη στα "κοινωνικά δίκτυα" γίνεται πιο εμφανής...

@ Στρατής Γατελούζος

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια :-)

dimitris.be είπε...

Ίσως να έχεις δίκιο. Ανέκαθεν η εξωτερική εμφάνιση προδιαθέτει καλώς ή κακώς, αλλά ρε παιδί μου είκοσι τέσσερεις ώρες έχει η ημέρα, όχι όλες στο γυμναστήριο. Ωραίοι οι τέλοιοι κοιλιακοί, δε λέω κι εγώ πάω γυμναστήριο ταχτικά και προσπαθώ να μην είμαι σα τουλουμοτύρι. Αυτό εξαρτάται από το πόσο σέβεσαι τον εαυτό σου και την εμφάνισή σου. Αλλα διάβασε και κάτι επιπλέον ρε φίλε, εμβάθυνε λίγο, προσπάθησε να ομορφύνεις και το μέσα εκτός απότο έξω...νησάφι πια.

Ανώνυμος είπε...

ego dn 8lo 4ilomittes.. na kno k ego profil k na to gra4o?? eleos.. nomiza pos emis imaste pio anixtomiali.. telika i gay ise i str8 dn exi simasia.. :/ prose3a pos iparxi k pollis ratsismos apenanti stous asiates k akomi k o mavros pou ego elega pos oi lefki dn prepi na ine ratsistes apenanti stous mavrous exi apenanti stous asprous k gt etsi goustari.. axx 8ee m.. oloi an8ropoi imaste.. sigoura exoume tis epiloges mas alla dn ine anagki na tis ekfrazoume opos i pio pano.. efharisto..
"cypriotguy"

Unknown είπε...

πολλοί επιλέγουν να εκτονώνουν με αυτό τον τρόπο πάνω στους άλλους την απόρριψη που εισπράττουν από τον κοινωνικό περίγυρο.