.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

EUROVISION 2012: Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ (UPDATE)

Για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στο διαγωνισμό από μια γυναίκα τραγουδίστρια. Και όπως φαίνεται διαλέξαμε την κατάλληλη στιγμή αφού φέτος είναι μια αρκετά “θηλυκή” χρονιά. Σίγουρα είναι πολύ νωρίς για να κάνει κανείς προγνωστικά, αλλά ορισμένες κυρίες έχουν ξεχωρίσει ήδη, δυο μήνες και βάλε πριν το διαγωνισμό.

Η Ιταλία βρήκε το δρόμο της επιστροφής στη Eurovision πέρσι φέρνοντας ένα πολύ καλό αποτέλεσμα που -μεταξύ μας- υποψιάζομαι ότι σκοπό είχε να την καλοπιάσουν για να μην τα βροντήξει πάλι. Χαλάλι της όμως αφού φέτος κατεβάζει στο διαγωνισμό μια κλασική ιταλική μελωδία ερμηνευμένη από μια υπέροχη δεσποινίδα που ακούει στο όνομα Nina Zilli. Ελπίζω μόνο να μην καταστρέψουν ένα τόσο όμορφο τραγούδι - ακούω ότι σκέφτονται να το μπασταρδέψουν και με αγγλικό στίχο…


Για τη Σουηδία τί να πει κανείς – εδώ και χρόνια προσπαθεί να ξανακερδίσει το σκήπτρο των ABBA και φαίνεται ότι φέτος βρίσκεται στο στόχο της πιο κοντά από ποτέ. Η Loreen είναι μια 29χρονη σουηδέζα μαροκινής καταγωγής που δεν ξεχωρίζει μόνο για το λαρύγγι αλλά και για την ιδιαίτερη σκηνική παρουσία της. Για το τραγούδι είναι εντελώς περιττό να αναφερθούμε σε προβλέψεις και στοιχήματα – οι σουηδοί έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται “ευφορία” όπως υποδηλώνει και η ελληνική λέξη που διάλεξαν για τίτλο….


Όπως συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια οι χώρες που ανήκουν στις λεγόμενες “Big 5”, η τηλεόραση της Ισπανίας αποφάσισε να απευθυνθεί φέτος σε μια φτασμένη καλλιτέχνιδα μπας και ξεκολλήσει από τον πάτο της βαθμολογίας. Επέλεξαν λοιπόν την Pastora Soler, διάσημη τραγουδίστρια του φλαμένκο και ένα από τα μεγαλύτερα είδωλα της γκέι κοινότητας στην πατρίδα του Λόρκα. Η Pastora θα ερμηνεύσει μια μπαλάντα με τίτλο “Quédate conmigo” (Μείνε πλάι μου) που έχει σκοπό να αναδείξει το πιο δυνατό της όπλο που δεν είναι άλλο από την απίστευτη φωνή της.


Και από τα θερμές μεσογειακές ακτές ας ταξιδέψουμε τώρα στις παγωμένες στέπες της Ρωσίας για να συναντήσουμε μια κοριτσοπαρέα κάπως πιο ώριμη. Οι “Γιαγιάδες από το Μπουράνοβο” είναι έξι συμπαθέστατες μπάμπουσκες που τραγουδούν παραδοσιακά άσματα στη γλώσσα των Ουδμούρτων, μιας φυλής που κατοικοεδρεύει στα βάθη της Ευρασίας. Θα μπορούσαν να τις είχαν στείλει πρόπερσι διατηρώντας ένα φολκλορικό άλλοθι με αυτό. Φέτος όλα αυτά τα “party for everybody” και τα “come on and dance” που τις βάζουν να λένε μου φαίνονται αρκετά εξευτελιστικά, αλλά βέβαια Eurovision είναι αυτή οπότε όλα επιτρέπονται…


Εσείς τί λέτε; Ποιες από τις παραπάνω κυρίες θα τιμούσατε με την ψήφο σας; Ψηφίζετε στο κουτάκι της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας πάνω δεξιά Γελαστούλης

UPDATE με τα αποτελέσματα: Η Σουηδία επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί συγκεντρώνοντας το 39% των προτιμήσεών σας και ακολουθούν Ρωσία με 28%, Ιταλία με 22% και Ισπανία με 11%. Σας ευχαριστώ για την ψήφο σας!

7 σχόλια:

turigr είπε...

Εννοείται ότι ψήφισα Ιταλία :-)
Όσο για το δικό μας τραγούδι, τι να πω: μοιάζει με μουσική επένδυση από διαφήμιση φέτας στην αμερικάνικη τηλεόραση.

gay super hero είπε...

Έλα τώρα. Γίνεσαι κακός :-)

Mόλις είχαμε μια ανατροπή όμως σχετικά με το ιταλικό τραγούδι. Φαίνεται ότι η RAI αποφάσισε τελικά να στείλει τη Nina με κάτι πιο γρήγορο:

http://www.youtube.com/watch?v=g7B2Z0E35mw

Κι αυτό μ'αρέσει αλλά το Per Sempre μου άρεσε πολύ περισσότερο...Ελπίζω να αλλάξουν γνώμη πάλι...

dimtiris.be είπε...

Κι εγώ την Ιταλία ψήφισα στο κουτάκι σου κι αυτή θα ψηφίσω και το βράδυ του τελικού. Γνωρίζουν πως να φτιάχνουν αληθινά τραγούδια που ξεχωρίζουν από την ομοβροντία κακοφωνίας των υπόλοιπων.

WiP είπε...

Εγώ πάλι έχω μια μεγάλη συμπάθεια προς Σουηδία που συνεχίζεται και φέτος με το αρκετό συμπαθητικό τραγουδάκι Euphoria..
Να πω επίσης ότι μου αρέσει και το κυρπιακό τραγούδι πολύ παρότι όταν το είδα live στον ελληνικό τελικό από την Αδάμου, δε με ενθουσίασε..

gay super hero είπε...

@ dimitris.be

Nα σου πω, κι εγώ την Ιταλία θα ψήφιζα αν και το καινούριο τραγούδι που σκέφτονται να στείλουν (βλέπε σχόλιο πιο πάνω) δεν με ενθουσιάζει τόσο όσο αυτό στο βίντεο που έβαλα.

@ WiP

Από της Κύπρου προτιμώ το ελληνικό δέκα φορές για να πω την αλήθεια. Ανεβαστικό είναι το κυπριακό - μέχρι να φτάσει στο ρεφρέν που εμένα προσωπικά μου θυμίζει προνήπιο...

turigr είπε...

Επειδή δεν είμαι κακός, έγραψα μόνο αυτό στο σχόλιό μου! Αν ήμουν, θα έγραφα πολύ περισσότερα! :-)

gay super hero είπε...

Δεν έχεις κανένα λόγο να είσαι τόσο αρνητικός :-) Το τραγούδι που στέλνουμε φέτος μπορεί να είναι το κλασικό μπουζουκοdance που στέλνουμε κάθε χρόνο (πέρσι ήταν η εξαίρεση), είναι όμως σούπερ πιασάρικο και πιστεύω ότι η Ελλάδα θα καταλάβει ακόμα μια φορά μια πολύ καλή θέση στη βαθμολογία.

Η κοπέλα που τραγουδάει δεν είναι ούτε Έλενα, ούτε Καλομοίρα από όσο θυμάμαι όμως από το X-Factor έχει φωνή και με πολλή σκληρή δουλειά θα τα πάει μια χαρά. Άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα έχει αποκτήσει εξαιρετικό know-how σχετικά με τις συμμετοχές της στη Eurovision (χορογραφία, στήσιμο στη σκηνή, ηχοληψία, styling) τόσο που έχουμε φτάσει στο σημείο να εξάγουμε συνθέτες και χορογράφους στις συμμετοχές άλλων χωρών. Είναι ίσως το μοναδικό πράγμα στο οποίο έχουμε καταφέρει να είμαστε διεθνώς ανταγωνιστικοί...

Αν θέλουμε να αυτομαστιγωθούμε για κάτι υπάρχουν τόσα και τόσα πράγματα. Οι συμμετοχές μας στη Eurovision δεν είναι ένα από αυτά :-)