.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΛΟΓΟΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ

[Αναδημοσίευση από  τον ιστότοπο της εφημερίδας Athens Voice όπου μπορείτε να βρείτε και τα σχετικά σχόλια.]

obama inauguration


«Το ταξίδι μας δεν είναι ολοκληρωμένο μέχρι οι ομοφυλόφιλοι αδελφοί και οι ομοφυλόφιλες αδελφές μας να έχουν ισότιμη μεταχείριση όπως όλοι οι υπόλοιποι. Γιατί αν όλοι στα αλήθεια έχουμε γεννηθεί ίσοι, τότε σίγουρα η αγάπη που δίνουμε ο ένας στον άλλο πρέπει να είναι ίση... O λαός μας δηλώνει σήμερα ότι η πλέον προφανής αλήθεια -πως όλoι γεννιόμαστε ίσοι- είναι αυτή που μας καθοδηγεί σήμερα, όπως καθοδήγησε τους προγόνους μας στο Σενέκα Φολς, στη Σέλμα και στο Στόνγουολ.»

Aπό το Εuronews μέχρι το CNN, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν την ιστορική σημασία που είχε η αναφορά του Μπαράκ Ομπάμα στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων κατά τη διάρκεια της δεύτερης ορκωμοσίας του: Δεν είναι απλώς η πρώτη φορά που ένας αμερικανός πρόεδρος κάνει κάτι παρόμοιο σε μια ομιλία που μεταδίδεται ζωντανά σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά και η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος αναφέρεται στους αγώνες για τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ (Στόνγουολ) στην ίδια πρόταση με τους αγώνες για την ισότητα των γυναικών (Σενέκα Φολς) και των αφροαμερικανών (Σέλμα). Κάτι που αρνούνται ακόμα να κάνουν οι δικοί μας πολιτικοί αρχηγοί, ακόμα κι εκείνοι που επισκέφτηκαν πρόσφατα την Ουάσιγκτον μιλώντας με καλά λόγια για την κοινωνική πολιτική του πλανητάρχη. (Δείτε για παράδειγμα αυτό το βίντεο στο 8:38: «Σε ορισμένα ζητήματα η προσέγγισή μας είναι αξιακή. Αν αύριο το πρωί βγει μια δημοσκόπηση που λέει κατά 60% ότι δεν πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα οι μαύροι ή οι γυναίκες, εμείς δεν θα ταχθούμε με αυτή την άποψη επειδή είναι πλειοψηφία.» Στην πράξη βέβαια ο κ. Τσίπρας αρνείται να μνημονεύσει στην τηλεόραση ακριβώς εκείνη τη μειονότητα για την οποία γνωρίζει ότι πολλοί ψηφοφόροι θα είχαν αντιρρήσεις αν τον άκουγαν να μιλάει για «ίσα δικαιώματα».)

Δυστυχώς στη χώρα μας δεν είναι μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί που αποφεύγουν πάση θυσία να αναφερθούν στο θέμα: Από κοντά και τα τηλεοπτικά κανάλια που όχι απλώς αποφεύγουν, αλλά ρίχνουν στην κυριολεξία ένα πέπλο σιωπής, φτάνοντας στο σημείο να ...λογοκρίνουν τις επίμαχες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ. Την επομένη της ορκωμοσίας ο ιστολόγος Thomas Xomeritis παρακολούθησε το κεντρικό δελτίο του Mega και γράφει: «Είναι ο πρώτος αμερικανός Πρόεδρος που αναφέρει τη λέξη gay σε προσφώνησή του με αφορμή την τελετή ορκωμοσίας. Και την ώρα που όλοι εστιάζουν την προσοχή τους σ’ αυτό, το Μέγκα μου και η Όλγα του, προσέχουν ως αξιοσημείωτα απ’ την ορκωμοσία το τι φορούσε η Michelle... Αλλά αυτά είναι για Αμερικάνους, σκέφτεται σωστά το Μέγκα μου και η Όλγα του, εδώ έχουμε τα σοβαρά, έχουμε τον Δένδια και τον Τσίπρα,... Με τους Αμερικάνους και τους γκέις τους θ’ ασχοληθούμε τώρα;»

Όμως το Mega δεν είναι το μοναδικό κανάλι που επέλεξε να προβάλλει τις ενδυματολογικές επιλογές της πρώτης κυρίας. Ο ολοκληρωτισμός της τηλεοπτικής ενημέρωσης αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο, φτάνει να παρακολουθήσει κανείς πως μια είδηση από το εξωτερικό μεταφέρεται στο ελληνικό κοινό με τακτικές καρμπόν από όλους ανεξαιρέτως τους δημοσιογράφους όλων των τηλεοπτικών καναλιών, ιδιωτικών και κρατικών. Δείτε για παράδειγμα την προσφώνηση στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ στο 1:00:10:

«Την παράσταση έκλεψε η μεσαία τάξη, την ευημερία της οποίας εγγυήθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και η σύζυγός του Μισέλ η οποία εντυπωσίασε για μια ακόμα φορά με την ανανεωμένη της εμφάνιση». Και το ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης ξεκινάει ως εξής: «Με εντυπωσιακή κόκκινη τουαλέτα από σιφόν στο χρώμα του ρουμπινιού, η πρώτη κυρία εδραίωσε τη φήμη της που τη θέλει σύμβολο του στιλ». Αν για κάποιο περίεργο λόγο –πέρα από το ρεπορτάζ μόδας– ο τηλεθεατής θέλει να μάθει λεπτομέρειες για την ομιλία του προέδρου, η ΝΕΤ έχει για σας ένα και μοναδικό απόσπασμα: «Πιστεύουμε ότι η ευημερία αυτής της χώρας πρέπει να στηρίζεται στους ώμους μιας ανερχόμενης μεσαίας τάξης».

Ακριβώς η ίδια γεύση και στο κεντρικό δελτίο του Αντέννα, όπως μπορείτε να δείτε στο 51:45 του βίντεο που έχει τίτλο «Ο πρώτος χορός του ζεύγους Ομπάμα»:

«Η πρώτη κυρία φορούσε μια αστραφτερή ρουμπινί τουαλέτα του σχεδιαστή Τζον Γου και έκλεψε την παράσταση καθώς όλοι μιλούσαν για την εντυπωσιακή της εμφάνιση». Παρακάτω οι τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι όχι απλώς λογοκρίνουν τις ιστορικές δηλώσεις του προέδρου για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων αλλά –θα έλεγε κανείς από αντίδραση– φροντίζουν να προβάλλουν ιδιαίτερα τις εικόνες αψεγάδιαστης οικογενειακής ευτυχίας ανάμεσα στον πρόεδρο, τη σύζυγο και τις κόρες τους: «Οι προεδρικές κόρες άρχισαν να παίζουν με τα κινητά τους. Κάποια στιγμή η Μαλία ζήτησε να φωτογραφίσει τους γονείς της, οι οποίοι βέβαια δεν χάνουν ευκαιρία να δείξουν στον κόσμο πόσο πολύ αγαπιούνται». Οι ομοφυλόφιλοι μπορεί να λείπουν από αυτή την «τέλεια» εικόνα, όμως τα «αντιρατσιστικά» διαπιστευτήρια των δημοσιογράφων του σταθμού είναι ασφαλή χάρη στις αναφορές τους στον ηγέτη των μαύρων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ...

Οι αναφορές στην κατακόκκινη τουαλέτα και το νέο χτένισμα της Μισέλ, τις αβρότητες του προέδρου προς τη σύζυγό του και τη βόλτα τους στους δρόμους χέρι με χέρι δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από το... «νεανικό» δελτίο του Σταρ (δείτε στο 38:50) το οποίο όμως διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους καθώς δεν παραλείπει να «δανειστεί» λίγο από τη λάμψη αστέρων όπως η Beyoncé και η Alicia Keys. Η ίδια πλήξη (και θλίψη) απέναντι στον Alpha: το προεδρικό ζεύγος περπατάει χέρι με χέρι, να δείτε εδώ που φιλιούνται, λίγο μετά ο πρόεδρος παρουσιάζει περήφανος τη Μισέλ στα πλήθη –αλλά και ένα απόσπασμα από την ομιλία του όπου αναφέρεται στην ενότητα του αμερικάνικου έθνους– χωρίς τις «ενοχλητικές» για τους έλληνες δημοσιογράφους αναφορές...(στο 39:20 του βίντεο)

Για την ιστορία, η ομιλία του Ομπάμα θεωρείται από τους αναλυτές ως σημαδιακή όχι μόνο για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις (καθώς σε λίγους μήνες αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το κατά πόσο η ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ έχει δικαίωμα να μην αναγνωρίζει τους γάμους ατόμων του ίδιου φύλου που τελούνται νόμιμα ήδη σε εννέα αμερικάνικες πολιτείες) αλλά και για το μήνυμα που έστειλε στον υπόλοιπο κόσμο. Παραμένει απορίας άξιο για πόσο καιρό ακόμα τα ελληνικά κανάλια θα συντηρούν μια τηλεοπτική «ομερτά» σχετικά με τις ραγδαίες κοινωνικές αλλαγές που συντελούνται αυτή τη στιγμή σε όλες τις μεγάλες χώρες της Δύσης (Αμερική, Γαλλία και Αγγλία) γύρω απ' αυτό το θέμα...