.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΨΩΝΙΣΤΗΡΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ

[Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της εφημερίδας Athens Voice όπου μπορείτε να διαβάσετε και τα σχετικά σχόλια.]

l-inconnu-du-lac_469912_22917

Καλοκαίρι. Μια λίμνη σε απροσδιόριστη τοποθεσία. Όποτε ο καιρός το επιτρέπει, οι όχθες της γίνονται μαγνήτης για πολυάριθμους άντρες που την επισκέπτονται για να κολυμπήσουν (κατά προτίμηση χωρίς μαγιό), να μαυρίσουν, να γνωριστούν και να ερωτοτροπήσουν με άλλους άντρες στο καταφύγιο που τους παρέχει η γύρω βλάστηση. Το τοπίο -ένας χώρος υπαίθριων συνευρέσεων για ομοφυλόφιλους άντρες- γίνεται ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της τελευταίας ταινίας του Αλάν Γκιροντί "Ο Άγνωστος της Λίμνης". Μια ηλιόλουστη ουτοπία κατοικημένη από γυμνά, μαυρισμένα σώματα, που μοιάζει να αιωρείται ανάμεσα στη χίμαιρα και την πλέον πεζή (και οδυνηρή) πραγματικότητα.

Στις Κάννες το φιλμ του Γκιροντί συγκέντρωσε διθυραμβικές κριτικές. Όμως -σε αντίθεση με τη "Ζωή της Αντέλ" που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα και διαπραγματεύεται έναν λεσβιακό έρωτα ανάμεσα σε δύο νεαρές γαλλίδες καλλονές- η κριτική σε αυτή την περίπτωση δεν έφτασε στο σημείο να εγκωμιάσει ως "καυτές" και "αισθησιακές" τις ερωτικές σκηνές μεταξύ των πρωταγωνιστών. Παρά το αδιαμφισβήτητο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, το φιλμ κινδυνεύει να καταλήξει στο γκέτο των ταινιών για "ειδικό" (βλέπε γκέι) κοινό. Η βράβευσή της με τo "queer" βραβείο του φεστιβάλ φαίνεται να επισφραγίζει αυτό το γεγονός. Και μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν θα την δούμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες (περισσότερα για ταμπού της ανδρικής ομοφυλοφιλίας στον κινηματογράφο μπορείτε να διαβάσετε εδώ)

Ο νεαρός Φρανκ είναι ένας από τους τακτικούς επισκέπτες της λίμνης. Εκεί κάνει παρέα με τον Ανρί, έναν μοναχικό μεσήλικα που έχει χωρίσει από τη γυναίκα του και έρχεται να ξεχαστεί ανάμεσα στα όμορφα αγόρια. Ο Φρανκ θα επωφεληθεί από την εμπειρία ζωής του μεγαλύτερου άντρα και θα βρει στο πρόσωπό του έναν ιδανικό ακροατή. Εκεί θα γνωρίσει και τον Μισέλ, έναν μυστηριώδη και αθλητικό μελαχρινό που θα γίνει το αντικείμενο του πόθου του. Καθώς μπλέκεται στη δίνη του πάθους, η ανακάλυψη του άψυχου σώματος ενός νεαρού που πνίγηκε στα νερά της λίμνης θα τον κάνει να αναρωτηθεί για την πραγματική ταυτότητα του αινιγματικού και φευγαλέου εραστή του. Είναι αυτός ο δολοφόνος του νεαρού; Και ποια θα είναι η δική του κατάληξη;

 
Με αφορμή μια υπόθεση αστυνομικού θρίλερ, ο Γκιροντί φτιάχνει μια ταινία με σαφείς υπαρξιακές προεκτάσεις, όπου το ερωτικό πάθος και ο θάνατος μοιάζουν να σφιχταγκαλιάζονται στην άκρη του γκρεμού. Ταυτόχρονα βάζει στο μικροσκόπιο την αποξένωση των ανθρώπων και το ανικανοποίητο των σύγχρονων ερωτικών ηθών σε μια τοποθεσία που ευνοεί το "ψωνιστήρι", την αναζήτηση ανώνυμων και πρόσκαιρων σεξουαλικών επαφών: Ακόμα και σε αυτόν τον παράδεισο της σεξουαλικής ελευθεριότητας, η ερωτική επαφή πολλές φορές δύσκολα περιορίζεται σε μία άμεση εκτόνωση μεταξύ αγνώστων, χωρίς δεσμεύσεις και χωρίς συνέχεια. Το κρυφτούλι της αποπλάνησης, η ανομολόγητη προσδοκία του έρωτα, το βασανιστήριο της ζήλιας παραμένουν και αψηφούν -χωρίς να καταργούν- τη λογική της "γρήγορης κατανάλωσης".
 
Linconnu-du-lac-affiche Η ταινία έκανε "θόρυβο" όταν η αφίσα της -που απεικονίζει ζευγάρια αντρών να ερωτοτροπούν σε μια παραλία- λογοκρίθηκε ως "άσεμνη" από τις αρχές σε δύο δήμους της Γαλλίας.