.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

ΤΟ OUTING ΕΡΧΕΤΑΙ, Ο ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ ΦΕΥΓΕΙ

[Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της εφημερίδας Athens Voice όπου μπορείτε να διαβάσετε και τα σχετικά σχόλια.]

vallianatos2

                    Από δημοσίευμα του περιοδικού Flash (1994)


Μερικές σκέψεις για τις δημοτικές εκλογές

Μέσω μιας μακροσκελούς ανακοίνωσης την οποία ίσως να έχετε ήδη διαβάσει, ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος δήλωσε το σαββατοκύριακο που μας πέρασε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για τον δήμο της Αθήνας καταγγέλλοντας λογοκρισία και αποκλεισμούς. Καταγγελίες που έχουν προκαλέσει σχόλια, καθώς τους τελευταίους τρεις μήνες πολλοί υποψήφιοι μεγάλων κομμάτων μάλλον θα ζήλευαν την πρόσβαση που είχε ο συγκεκριμένος υποψήφιος στα μέσα ενημέρωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ουδέποτε ανακοινώθηκαν ονόματα που θα κατέβαιναν πλαισιώνοντας τον επικεφαλής του συγκεκριμένου συνδυασμού, αναρωτιέται κανείς αν η υποψηφιότητα αυτή είχε εξαρχής κάποια άλλη επιδίωξη πέρα από το να κατονομαστούν δημοσίως ως ομοφυλόφιλοι ορισμένοι άλλοι υποψήφιοι για τον δήμο της Αθήνας, είτε μέσω Facebook, είτε στα πλαίσια τηλεοπτικών συνεντεύξεων. Αφού προηγουμένως ο εμπνευστής αυτής της εκστρατείας του outing είχε φροντίσει να καλύψει τα νώτα του αποκαλύπτοντας ο ίδιος την οροθετικότητά του.

Οι συνέπειες για τους δύο υποψηφίους που βρέθηκαν στο στόχαστρο του outing είναι γνωστές: Αμέσως μετά τις αποκαλύψεις ο ένας είδε τα ποσοστά του να κατρακυλούν από τη δεύτερη στην πέμπτη θέση στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο άλλος αποσύρθηκε από την κούρσα του δήμου βρίσκοντας παρήγορη στέγη στο ευρωψηφοδέλτιο μεγάλου κόμματος. Στα μάτια της κοινής γνώμης στιγματίστηκαν όχι μόνο για την υποτιθέμενη ομοφυλοφιλία τους, αλλά και ως «άτολμοι», «πλαστοί» και «υποκριτές».

Την ίδια στιγμή δεν καταγράφηκε καμία ουσιαστική αντίδραση απέναντι σε αυτή την καταστρατήγηση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή ούτε από τον πολιτικό κόσμο ούτε κι από τα μέσα ενημέρωσης που δεν παρέλειψαν να αναδημοσιεύσουν τις συγκεκριμένες «αποκαλύψεις». Αλλά ούτε και από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, οι οποίες μάλιστα έσπευσαν να χαιρετίσουν την υποψηφιότητα Βαλλιανάτου αποφεύγοντας για ακόμα μια φορά να διαχωρίσουν τη θέση τους από πρακτικές όπως το outing.

Από τη μεριά του ο πρώην υποψήφιος φρόντισε να ανταποδώσει τη φιλοφρόνηση, χαρακτηρίζοντας μέσω facebook τη νεότερη γενιά ακτιβιστών ως «δικά του παιδιά».

vallianatos

Συνεχίζει βεβαίως να πλανάται το ερώτημα του κατά πόσο υπήρχαν και άλλοι ομοφυλόφιλοι υποψήφιοι οι οποίοι δεν κατονομάστηκαν αλλά αντιθέτως προστατεύτηκαν. Επίσης κατά πόσο θα δούμε στο άμεσο μέλλον τον κ. Βαλλιανάτο να φιγουράρει ως υποψήφιος στις λίστες κάποιου άλλου δημοτικού συνδυασμού. Πόσο μάλλον που ούτε ο νυν δήμαρχος κ. Καμίνης ούτε κάποιος άλλος υποψήφιος βγήκε δημόσια να καταδικάσει τη λογική του outing σε βάρος των πολιτικών τους αντιπάλων...

Για να κλείσουμε θα δανειστώ από ένα παλιότερο κείμενό μου μερικές ενδεικτικές δράσεις που έχουν αναλάβει διάφορες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης για την άρση των διακρίσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ομοφυλόφιλων δημοτών τους. Με την ευχή να δούμε και στα προγράμματα των δικών μας υποψηφίων στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις αντίστοιχες προτάσεις που θα πηγαίνουν πολύ πιο πέρα από την όποια «τουριστική πολιτική» και μέσω αυτής τη στήριξη επετειακών εκδηλώσεων όπως το Pride αλλά και των οργανώσεων το φέρνουν σε πέρας.

Άμστερνταμ (Ολλανδία) Διενέργεια κοινωνιολογικής έρευνας για να σκιαγραφηθεί το προφίλ των δραστών ομοφοβικών επιθέσεων με σκοπό την παρέμβαση στις αντίστοιχες κοινότητες (μαθητές λυκείων, άνεργοι, μουσουλμάνοι).

Λυόν (Γαλλία) Δημιουργία ΛΟΑΔ αρχείου στη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης που περιλαμβάνει βιβλία, ταινίες, δημοσιογραφικά κείμενα και επιστημονικές δημοσιεύσεις των τελευταίων 15 χρόνων.

Βαρκελώνη (Ισπανία) Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης κατά της ομοφοβίας στα γηροκομεία της πόλης με σκοπό να γνωρίσουν οι ηλικιωμένοι ετεροφυλόφιλοι τις εμπειρίες ζωής των συνομήλικών τους ομοφυλόφιλων (διωγμοί από τη δικτατορία του Φράνκο, περίοδος του Aids κτλ).

Κολωνία (Γερμανία) Υπογραφή από το δήμο «Χάρτας της Διαφορετικότητας» και διενέργεια ετήσιου διαγωνισμού για την εταιρεία που ακολουθεί τις καλύτερες πρακτικές για την προώθηση της διαφορετικότητας στο εργατικό της δυναμικό.

Βαντάα (Φινλανδία) Το πρόγραμμα «Τόλμησε» με σκοπό την καταπολέμηση της ομοφοβίας στα σπορ και την ενθάρρυνση των ομοφυλόφιλων αθλητών σε συνεργασία με την Αθλητική Συνομοσπονδία της Φινλανδίας.

...και άλλα πολλά που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Ίσως είναι καιρός να ξεφύγουμε από τις πρακτικές του παρελθόντος που έφεραν τη χώρα εδώ που βρίσκεται, δοκιμάζοντας για αλλαγή κάποιες φρέσκες ιδέες.