.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ Ή ΤΟ ΓΙΟΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

[Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της εφημερίδας Athens Voice όπου μπορείτε να διαβάσετε και τα σχετικά σχόλια.]

arta

Δέκα εξαγγελίες μέσα σε επτά χρόνια

Εδώ και επτά χρόνια το ακούμε συνεχώς αλλά ποτέ δεν το βλέπουμε. Ο λόγος για το περίφημο σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών για το οποίο οι κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες –είτε μέσω διαρροών στον τύπο, είτε μέσω συνεντεύξεων, είτε μέσω ανακοινώσεων, είτε μέσω κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων– έχουν μετατραπεί στο απόλυτο Déjà vu. Την περασμένη Τρίτη ήταν σειρά του σημερινού υπουργού Δικαιοσύνης να εξαγγείλει ξανά-μανά το πολύφερνο σύμφωνο, κάτι που έχει κάνει ήδη τέσσερις φορές από την αρχή του έτους. Όμως δεν είναι ο πρώτος. Παρακάτω κάναμε μια προσπάθεια να συλλέξουμε «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» που ακούστηκαν από τα χείλη των αρμοδίων όλων των κυβερνήσεων της προηγούμενης επταετίας. Γιατί, όπως λένε και οι αμερικάνοι «Αν με κοροϊδέψεις μία φορά, ντροπή σου. Αν με κοροϊδέψεις και δεύτερη, ντροπή μου».

5 Νοεμβρίου 2008 Ψηφίζεται στη Βουλή ένα σύμφωνο συμβίωσης αποκλειστικά για ετερόφυλα ζευγάρια από την τότε κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ.

15 Ιουλίου 2009 Απορρίπτεται από το θερινό τμήμα της Βουλής πρόταση νόμου του ΠαΣοΚ για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. ( link ) Τρεις μήνες αργότερα, το ΠαΣοΚ θριαμβεύει στις εκλογές και σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

17 Σεπτεμβρίου 2010 Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης δηλώνει σε συνέντευξή του στον Βήμα FM πως έχει συσταθεί νοπαρασκευαστική επιτροπή για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. (  link )

6 Νοεμβρίου 2010 Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει πως υποστηρίζει ένα σύμφωνο συμβίωσης χωρίς διακρίσεις κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης. ( link )

10 Μαΐου 2011 Ανοιχτό αφήνει το θέμα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια «στο μέλλον» το υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου. ( link )

22 Αυγούστου 2011 Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών εντός του επόμενου μήνα,  σύμφωνα με δημοσιεύματα των «Νέων» και της «Ελευθεροτυπίας». ( link )

9 Σεπτεμβρίου 2011 Οι συντάξεις χηρείας δεν πρόκειται να επεκταθούν στα ομόφυλα ζευγάρια  «λόγω κόστους»,  δηλώνει στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης... ( link

7 Νοεμβρίου 2013 Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταδικάζει την Ελλάδα για τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο Συμβίωσης.

22 Νοεμβρίου 2013 46 βουλευτές του ΣυΡιζΑ (ανάμεσά τους και ο Αλέξης Τσίπρας) καταθέτουν στη Βουλή πρόταση νόμου για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια ( link )

28 Νοεμβρίου 2013 Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων» που έχει τίτλο «Πράσινο φως στο σύμφωνο συμβίωσης»,  ο υπουργός Δικαιοσύνης της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου θα νομοθετήσει την επέκταση του συμφώνου μετά από πιέσεις βουλευτών του ΠαΣοΚ. Τελικά ο Χαράλαμπος Αθανασίου δέχεται να συμπεριλάβει τον σεξουαλικό προσανατολισμό στον νέο αντιρατσιστικό νόμο με αντάλλαγμα να παγώσει το σύμφωνο συμβίωσης... ( link και link )

9 Σεπτεμβρίου 2014 Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον αντιρατσιστικό νόμο, απορρίπτονται από τη Βουλή οι τροπολογίες ΠαΣοΚ, ΣυΡιζΑ και ΔημΑρ περί επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. ( link )

1 Δεκεμβρίου 2014 Αφού απορρίπτει κατηγορηματικά τον γάμο ομοφύλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου δηλώνει πως το σύμφωνο συμβίωσης είναι αντικείμενο ειδικής επιτροπής για να εξεταστούν «σε βάθος» οι συνέπειες... ( link )

9 Φεβρουαρίου 2015 Την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια προαναγγέλλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος στα πλαίσια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης Τσίπρα. ( link )

4 Μαρτίου 2015 «Το σύμφωνο συμβίωσης θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρω στη Βουλή» δηλώνει ο υπουργός στον Βήμα FM. Τελικά προτιμά να καταθέσει νομοσχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών. ( link )

10 Ιουνίου 2015 Τρεις μέρες πριν το Pride της Αθήνας, ανεβαίνει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης κείμενο νομοσχεδίου για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης. Το κείμενο δεν τίθεται ποτέ σε δημόσια διαβούλευση. ( link )

6 Οκτωβρίου 2015 Νέα κυβέρνηση Τσίπρα και νέες προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Ν. Παρασκευόπουλου που υπόσχεται «μια νέα μορφή συμφώνου κοινωνικής συμβίωσης με αναγνώριση γάμου ομοφύλων και ετεροφύλων». Δεν διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί, ούτε πότε σκοπεύει να το υλοποιήσει... ( link )


Ενδεικτικά, αυτά τα επτά χρόνι
α που στην Ελλάδα περιμένουμε, οι παρακάτω χώρες έχουν περάσει όχι κάποιο σύμφωνο αλλά πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια:

Το 2009 η Σουηδία
Το 2010 η Πορτογαλία, η Ισλανδία και η Αργεντινή
Το 2012 η Δανία
Το 2013 η Βραζιλία, η Ουρουγουάη, η Νέα Ζηλανδία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο
Το 2014 το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία
Το 2015 η Σλοβενία, η Ιρλανδία και οι ΗΠΑ


Στο μεταξύ στη χώρα μας συνεχίζουμε
να παίζουμε το θέατρο των σκιών, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο (που σε αντίθεση με άλλους ιεράρχες δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες σκληρές εκφράσεις) να δηλώνει μια μέρα μετά τη νέα εξαγγελία του υπουργού ότι «οι εχθροί της πατρίδας ...αποσκοπούν στο ξεθεμελίωμα της οικογένειας και την επιβολή της διαστροφής». Προφανώς θα ξαναδούμε να παίζεται από την πολιτική ηγεσία το γνωστό έργο «εμείς θέλουμε, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις». Με την εκκλησιαστική ιεραρχία να αναλαμβάνει όπως πάντα το δικό της ρόλο, επιτρέποντας στους διάφορους αρμόδιους να κρύβονται πίσω από τα ράσα της...