.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

2016: ΓΚΕΪ ΚΑΙ ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

[Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της εφημερίδας Athens Voice όπου μπορείτε να διαβάσετε και τα σχετικά σχόλια.]

2016


9 Ιανουαρίου Αίσθηση προκαλεί στην ομογένεια ο ομόφυλος γάμος του πρώην αρχιμανδρίτη και στενού συνεργάτη του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιωάννη Χαιρόπουλου.

john-heropoulos

 
10 Ιανουαρίου
Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο βρετανός αστέρας της ροκ μουσικής Ντέιβιντ Μπόουι που σημάδεψε τη δεκαετία του ‘70 με τις ανδρόγυνες εμφανίσεις και την αμφίσημη σεξουαλικότητά του.

david bowie


22 Ιανουαρίου
«Δεν πρέπει να συγχέουμε την οικογένεια που είναι θέλημα Θεού με άλλες μορφές ένωσης» δηλώνει ο πάπας Φραγκίσκος με αφορμή τη συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης στην Ιταλία.

pope francis1


23 Ιανουαρίου
Με το σύνθημα «Ξύπνα Ιταλία» χιλιάδες άτομα διαδηλώνουν σε 98 ιταλικές πόλεις υπέρ του συμφώνου συμβίωσης.

italy3

25 Ιανουαρίου
Το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων στην Ελλάδα κατατίθεται στο ληξιαρχείο Νέας Σμύρνης σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

symfono1

7 Φεβρουαρίου Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εκτελεί έναν από τους πλέον παρασημοφορημένους διοικητές της με την κατηγορία της υπεξαίρεσης χρημάτων και της ομοφυλοφιλίας.

mahmud ishtiwi


23 Φεβρουαρίου
Ενδίδοντας στις πιέσεις των κυβερνητικών του εταίρων, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αφαιρεί τη δυνατότητα υιοθεσίας του παιδιού του συντρόφου από το ιταλικό σύμφωνο συμβίωσης.

renzi

24 Φεβρουαρίου
Ανοίγει στο Βερολίνο το πρώτο κέντρο υποδοχής ΛΟΑΔ προσφύγων στη Γερμανία με  σκοπό την προστασία τους από τις επιθέσεις άλλων προσφύγων και χωρητικότητα 120 ατόμων.

berlin


25 Φεβρουαρίου
«Μόνο εγώ έχω πάει με άντρα και το λέω σε αυτή τη χώρα;» Η αφοπλιστική δήλωση του Απόστολου Γκλέτσου που προκάλεσε αίσθηση.

gkletsos


28 Φεβρουαρίου Ο βρετανός τραγουδιστής Σαμ Σμιθ αφιερώνει στη ΛΟΑΔ κοινότητα το Όσκαρ που κέρδισε για το τραγούδι «Writing’s on the Wall» από την τελευταία ταινία του Τζέιμς Μποντ.

sam smith

4 Μαρτίου
Μετά τη λογοκρισία ενός δημοφιλούς σίριαλ, οι κινεζικές αρχές απαγορεύουν την τηλεοπτική απεικόνιση «αφύσικων σεξουαλικών σχέσεων» όπως η ομοφυλοφιλία…

china gay

6 Μαρτίου Η Ζίνα και η Γκαμπριέλα θα είναι ανοιχτά ζευγάρι στο remake της διάσημης τηλεοπτικής σειράς, σύμφωνα με συνέντευξη του δημιουργού της.

xena

18 Μαρτίου
Πεθαίνει σε ηλικία 55 ετών από λευχαιμία ο ανοιχτά γκέι πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε.

westerwelle


21 Μαρτίου
«Αφύσικο» και «εγκληματικό» να μεγαλώνει ένα παιδί με γονείς του ίδιου φύλου, δηλώνει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ…

ieronymos

14 Απριλίου
Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι φωτογραφίες δύο αρσενικών λιονταριών που ζευγαρώνουν στο πάρκο άγριας ζωής Κουάντο της  Μποτσουάνα.

gay lions


25 Απριλίου
Οργάνωση-παρακλάδι της Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη για την άγρια δολοφονία του ανθρώπου που επί δύο χρόνια εξέδιδε το μοναδικό γκέι περιοδικό στο Μπαγκλαντές.

xhulaz mannan


28 Απριλίου Η Κολομβία γίνεται η 21η χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει τον γάμο για τα ζευγάρια ίδιου φύλου, μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.

colombia

 

11 Μαΐου Η Ιταλία ψηφίζει σύμφωνο συμβίωσης χωρίς δικαίωμα στην υιοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια.

italy2


17 Μαΐου
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας στέλνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω Twitter.

tsipras

31 Μαΐου Πρόστιμα σε βάρος έξι εθνικών ομάδων της Λατινικής Αμερικής επιβάλλει η FIFA για τα ομοφοβικά συνθήματα οπαδών τους στα γήπεδα.

fifa315


2 Ιουνίου
Δικαστήριο στο Μαρόκο καταδικάζει σε έξι μήνες φυλάκιση γκέι ζευγάρι που συνελήφθη να κάνει σεξ μέσα σε αυτοκίνητο.

morocco jail


3 Ιουνίου
Το ΕΣΡ αρνείται να  εγκρίνει ως «κοινωνικό μήνυμα»  τηλεοπτικό σποτ του Athens Pride για τη «ρευστότητα φύλου» καθώς κρίνει πως είναι ακατανόητο και ασαφές.


athpride


12 Ιουνίου
49 θαμώνες ενός γκέι κλαμπ στο Ορλάντο της Φλόριντα σκοτώνονται κατά τη χειρότερη επίθεση ενόπλου στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο δράστης είχε ορκιστεί πίστη στο «Ισλαμικό Κράτος».

orlando1


23 Ιουνίου Δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τη θεωρία πως ο δράστης της επίθεσης στο Ορλάντο ήταν κρυπτο-ομοφυλόφιλος, δηλώνουν πηγές του FBI στους Los Angeles Times.

orlando5


24 Ιουνίου Ο πρόεδρος Ομπάμα ανακηρύσσει εθνικό μνημείο την περιοχή γύρω από το γκέι μπαρ Stonewall Inn της Νέας Υόρκης, θέατρο των ιστορικών ταραχών μεταξύ θαμώνων και αστυνομίας το 1969.

stonewall inn


26 Ιουνίου Για δεύτερη χρονιά, η αστυνομία διαλύει το Pride της Κωνσταντινούπολης με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ένας γερμανός ευρωβουλευτής.

istanbul pride1


1 Ιουλίου Ο πρίγκιπας Γουλιέλμος γίνεται το πρώτο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που φωτογραφίζεται για εξώφυλλο γκέι περιοδικού.

william


2 Ιουλίου
Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάζει το Κακουργιοδικείο τους δολοφόνους του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα.

koumantareas


2 Ιουλίου
Δύο έλληνες ομογενείς από τη Νότια Αφρική γίνονται το πρώτο γκέι ζευγάρι που αποκτά τρίδυμα των οποίων μοιράζονται την πατρότητα μέσω παρένθετης μητέρας.

theo and christo menelaou

4 Ιουλίου Ο Ζουστέν Τριντό είναι ο πρώτος καναδός πρωθυπουργός που συμμετέχει στην παρέλαση Pride του Τορόντο.

trudeau


14 Ιουλίου
Το αμερικάνικο Ναυτικό πρόκειται να ονομάσει πετρελαιοφόρο σκάφος προς τιμήν του δολοφονημένου γκέι πολιτικού Χάρβεϊ Μιλκ που είχε υπηρετήσει στο Ναυτικό κατά τον Πόλεμο της Κορέας.

harvey milk

25 Ιουλίου
Η φριχτή δολοφονία γκέι πρόσφυγα από τη Συρία που βρίσκεται αποκεφαλισμένος στην Κωνσταντινούπολη υπογραμμίζει τα ζητήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν πλέον οι γκέι στην Τουρκία.

gay syrian refugee


10 Αυγούστου
Η χρυσή ολυμπιονίκης του τζούντο και εθνική ηρωίδα της Βραζιλίας στους αγώνες του Ρίο Ραφαέλα Σίλβα αποκαλύπτει πως έχει σχέση με γυναίκα.

611045573MD00201_Judo_Olymp


12 Αυγούστου
Οργισμένες αντιδράσεις από άρθρο αμερικανού δημοσιογράφου που «φωτογραφίζει» ολυμπιακούς αθλητές από χώρες εχθρικές προς τους γκέι ως χρήστες της γκέι εφαρμογής Grindr…

grindr rio


16 Σεπτεμβρίου
Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο ανοιχτά γκέι μεγάλος αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Έντουαρντ Άλμπι.

edward albee

6 Οκτωβρίου Εκδηλώσεις για την υποστήριξη ενός νεαρού ανοιχτά γκέι διαιτητή που έχει βρεθεί στο στόχαστρο ομοφοβικών φιλάθλων αναλαμβάνει η ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα.

spain referee

 
10 Οκτωβρίου 30 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να διαθέσει η γερμανική κυβέρνηση για να αποζημιώσει 50 χιλιάδες άντρες που καταδικάστηκαν μεταπολεμικά με βάση τον νόμο που ποινικοποιούσε την ομοφυλοφιλία.

germany

18 Οκτωβρίου Επιστήμονες στις ΗΠΑ καταγράφουν τη δεύτερη περίπτωση άντρα που μολύνθηκε με τον ιό HIV παρότι ακολουθούσε πρόγραμμα προφυλακτικής αγωγής με βάση το χάπι Truvada.

truvada


1 Νοεμβρίου Αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου ότι η Εκκλησία σκοπεύει να φτιάξει σχολεία «εναντίον της ομοφυλοφιλίας».

cyprus


2 Νοεμβρίου
H Βουλή αρνείται να άρει την ασυλία του βουλευτή των Αν.Ελ. Νίκου Νικολόπουλου για τις προσβλητικές του δηλώσεις σε βάρος του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου.

nikolopoulos

7 Νοεμβρίου Στον αέρα ο γάμος ομοφύλων στην Αυστραλία καθώς η Γερουσία απορρίπτει πρόταση για δημοψήφισμα, ενώ ο πρωθυπουργός αρνείται να επιτρέψει στους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

australia

8 Νοεμβρίου
Ο δήμος του Ορλάντο στη Φλόριντα θα αγοράσει το γκέι κλαμπ Pulse με σκοπό να το μετατρέψει σε μνημείο για τα θύματα της χειρότερης ένοπλης επίθεσης στην ιστορία των ΗΠΑ.

pulse1111

8 Νοεμβρίου Το Βατικανό αποκηρύσσει τις δηλώσεις ιταλού ιερέα που χαρακτήρισε τους σεισμούς που έπληξαν τη χώρα «θεϊκή τιμωρία» λόγω της ψήφισης του συμφώνου συμβίωσης…

italianearthquake


9 Νοεμβρίου
Η Βουλή του Μεξικού απορρίπτει πρόταση του προέδρου της χώρας να τροποποιηθεί το Σύνταγμα ώστε να αναγνωριστεί ο γάμος ομοφύλων σε όλη την επικράτεια.

mexico


13 Νοεμβρίου
«Ο γάμος ομοφύλων έχει εγκριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο και είναι νόμος. Δεν έχω πρόβλημα με αυτό» δηλώνει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

donaldtrump1411

 
14 Νοεμβρίου Οι εκκαθαρίσεις  κατά των αντιπάλων του καθεστώτος Ερντογάν συνεχίζονται με τη σύλληψη γνωστού ΛΟΑΔ ακτιβιστή και στελέχους της αντιπολίτευσης.

levent piskin

16 Νοεμβρίου Ο Ρίκι Μάρτιν ανακοινώνει τον αρραβώνα του με τον σύρο καλλιτέχνη Τζουάν Γιόζεφ.

rickymartinjwanyosef1611

22 Νοεμβρίου Η λεσβία κωμικός Έλεν Ντετζένερες παρασημοφορείται με το «Μετάλλιο της Ελευθερίας» από τον πρόεδρο Ομπάμα.

ellen-degeneres-medal


27 Nοεμβρίου
Ο Φρανσουά Φιγιόν, γνωστός για την υπόσχεσή του να να αποκλείσει  τα παντρεμένα γκέι ζευγάρια από τη δυνατότητα υιοθεσίας, γίνεται υποψήφιος της γαλλικής κεντροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές.

fillon


1 Δεκεμβρίου
Ο βουλευτής των Αν.Ελ. Κώστας Κατσίκης προκαλεί αντιδράσεις όταν αναρωτιέται από το βήμα της Βουλής «αν μπορεί ένας τρανς να είναι παιδαγωγός ή ένας γκέι να γίνει μπέιμπι-σίτερ»…

katsikis112


2 Δεκεμβρίου
Εγκρίνεται από τη Βουλή νομοσχέδιο που ενσωματώνει τις ευρωπαϊκές οδηγίες περί ίσης μεταχείρισης και περιλαμβάνει τόσο την ταυτότητα φύλου, όσο και τα άτομα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

vouli212


7 Δεκεμβρίου Η Μάλτα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύει δια νόμου τις πρακτικές «θεραπείας» της ομοφυλοφιλίας.

malta


10 Δεκεμβρίου
Μετά τη διεθνή κατακραυγή, δικαστήριο στο Μαρόκο αθωώνει δύο έφηβες κοπέλες που συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι  ερωτοτροπούσαν.

morocco


12 Δεκεμβρίου
Μετά το Μεξικό, και η Ταϊβάν συγκλονίζεται από ογκώδεις διαδηλώσεις υπέρ και κατά του γάμου ομοφύλων καθώς η Βουλή της χώρας διαβουλεύεται για το θέμα.

taiwan1


19 Δεκεμβρίου
Την εικόνα ενός 9χρονου παιδιού επιλέγει το περιοδικό National Geographic για το εξώφυλλό του σχετικά με την επιστημονική αντιμετώπιση των ζητημάτων ταυτότητας φύλου.

national geographic


23 Δεκεμβρίου Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών,  216 ομόφυλα ζευγάρια έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης ένα χρόνο μετά την ψήφισή του στην Ελλάδα. Το 82% είναι ζευγάρια ανδρών.

symfono

25 Δεκεμβρίου
Πεθαίνει σε ηλικία 53 ετών ο κυπριακής καταγωγής βρετανός αστέρας της ποπ Τζορτζ Μάικλ. Είχε αποκαλύψει δημόσια πως ήταν ομοφυλόφιλος το 1998.

george michael

 

12 μήνες, 57 γεγονότα από 23 χώρες του κόσμου. Ήταν η χρονιά που η ισλαμική τρομοκρατία χτύπησε την γκέι κοινότητα της Αμερικής. Που η ενίσχυση μιας ρωσόφιλης, παραδοσιακής  δεξιάς σε μεγάλο μέρος του πλανήτη λειτουργεί ήδη ως τροχοπέδη για τις διεκδικήσεις των ΛΟΑΔ,  όπως έδειξαν φέτος οι εξελίξεις στην Αυστραλία, το Μεξικό και την Ταϊβάν. Μια χρονιά που είδε μουσουλμανικές χώρες όπως την Τουρκία και το Μαρόκο να σκληραίνουν ακόμα περισσότερο τη στάση τους. Αλλά και η πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε το σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα και την Κύπρο, με τη χώρα μας να δίνει το παράδειγμα και στη γειτονική Ιταλία.

Για κάτι παραπάνω από τρία χρόνια η στήλη αυτή προσπάθησε να καλύψει τις ελληνικές και διεθνείς εξελίξεις στον χώρο των ΛΟΑΔ δικαιωμάτων, πάντα μέσα από την οπτική γωνία του συντάκτη της. Μετά από πολλούς μήνες απουσίας, επανέρχεται για τελευταία φορά με μία σύνοψη των γεγονότων της χρονιάς που μας πέρασε. Δυστυχώς προσωπικοί λόγοι δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω από αυτό εδώ το πολύτιμο βήμα. Εκμεταλλεύομαι λοιπόν αυτή την ευκαιρία για να ευχαριστήσω για τελευταία φορά τους αναγνώστες αυτής της στήλης αλλά και το επιτελείο της Athens Voice για την άψογη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό τον καιρό. Και για να ευχηθώ σε όλες και όλους εσάς ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό 2017!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το τέλος της στήλης στην AV να ελπίσουμε ότι θα είναι μια καινούρια αρχή για το μπλογκ; :)

gay super hero είπε...

Αν ήθελα να συνεχίσω να γράφω, θα το έκανα στον πολύ φιλόξενο χώρο της Athens Voice. Ίσως όμως να συνεχίσω τις ανασκοπήσεις στο μπλογκ στο τέλος της κάθε χρονιάς :)

Ανώνυμος είπε...

Σε διαβάζω από 2007... Θα μου λείψει αυτό το blog! Σε ευχαριστώ! Καλή επιτυχία σε ό,τι καταπιαστείς!

gay super hero είπε...

Εγώ ευχαριστώ!