.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

PRIDE ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ;

[Αναδημοσίευση στον ιστότοπο της εφημερίδας Athens Voice όπου μπορείτε να διαβάσετε και τα σχετικά σχόλια.]

israel


Αντί για δικαιώματα, ένα τεράστιο πάρτι


Καθαρά για λόγους τουριστικής προβολής
της χώρας στο εξωτερικό χρησιμοποιεί η κυβέρνηση του Ισραήλ την παρέλαση του Pride στο Τελ Αβίβ, την ίδια στιγμή που στελέχη της μπλοκάρουν κάθε νομοθετική προσπάθεια κατοχύρωσης των ΛΟΑΔ δικαιωμάτων. Την καταγγελία έκανε μία από τις μεγαλύτερες γκέι οργάνωσεις της χώρας η οποία απειλεί να μποϊκοτάρει την εκδήλωση αν δεν αλλάξει η κατάσταση. Η παρέλαση έχει προγραμματιστεί για τις 3 Ιουνίου και το υπουργείο Τουρισμού της χώρας σκοπεύει να δαπανήσει κοντά στα 3 εκατομμύρια ευρώ για να προσελκύσει τουρίστες από το εξωτερικό στις εκδηλώσεις που αναμένεται να διαρκέσουν μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσίευσε στον ισραηλινό τύπο η οργάνωση Άγκουντα «πέρσι οι αρχές άφησαν το Pride της Ιερουσαλήμ να γίνει στόχος ενός δολοφόνου. Τα νομοσχέδια για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας μπλοκάρονται στο υπουργικό συμβούλιο και τη Βουλή την ίδια στιγμή που βουλευτές συνεχίζουν να υποκινούν τη βία και το μίσος εναντίον μας. Παρόλα αυτά, φέτος για ακόμα μία χρονιά η κυβέρνηση προσπαθεί να επωφεληθεί από τις εκδηλώσεις μας για να προβάλλει διεθνώς πόσο ανεκτική είναι απέναντι στην κοινότητα των ομοφυλόφιλων. Το χάσμα ανάμεσα στα κονδύλια που δαπανώνται για καθαρά τουριστικούς λόγους και την πραγματικότητα που βιώνουμε έχει καταντήσει σκανδαλώδες.» Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Θα ζυγίσουμε όλες τις πιθανές εναλλακτικές για να καταλήξουμε σχετικά με το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκδηλώσουμε την περηφάνια μας φέτος.»

Πέρσι τον Ιούλιο, το Pride της Ιερουσαλήμ έγινε στόχος ενός υπερορθόδοξου εβραίου ο οποίος σκότωσε με μαχαίρι μια κοπέλα και τραυμάτισε άλλα πέντε άτομα. Όπως έγινε γνωστό, ο δράστης είχε αφεθεί ελεύθερος παρά το γεγονός ότι είχε καταδικαστεί και στο παρελθόν για επιθέσεις σε βάρος της γκέι κοινότητας. Έναν μήνα νωρίτερα, το υπουργικό συμβούλιο είχε απορρίψει νομοσχέδιο που θα απαγόρευε τις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΔ στους χώρους εργασίας. Και μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, το κοινοβούλιο της χώρας απέρριψε μια σειρά από προτεινόμενα νομοσχέδια τα οποία θα καθιέρωναν μεταξύ άλλων σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και ίσα δικαιώματα για τους συντρόφους στρατιωτών που έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Την ίδια στιγμή, αν και οι ισραηλινές αρχές αναγνωρίζουν τόσο τους ομόφυλους γάμους που τελούνται στο εξωτερικό, όσο και τα παιδιά που γκέι ζευγάρια αποκτούν μέσω παρένθετης μητρότητας σε άλλες χώρες, η καθιέρωση του πολιτικού γάμου και της παρένθετης μητρότητας εντός των συνόρων δεν φαίνεται ορατή στο άμεσο μέλλον. Ο λόγος είναι πως η δεξιά κυβέρνηση Νετανγιάχου στηρίζει την πλειοψηφία της σε μικρά, θρησκευτικά κόμματα τα οποία φροντίζουν να μπλοκάρουν κάθε σχετική προσπάθεια.

Το γεγονός αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να προβάλλει το Ισραήλ ως έναν ιδιαίτερα «φιλικό» προορισμό για τους ομοφυλόφιλους τουρίστες με αρκετά κυνικό τρόπο, κάνοντας πολλούς να μιλάνε για «ροζ ξέπλυμα» της διεθνούς εικόνας της χώρας. Ο ανοιχτά γκέι πρώην βουλευτής Νίτζαν Χόροβιτς βάζει στο στόχαστρο τον πρωθυπουργό της χώρας: «Όποτε ο Νετανγιάχου μιλάει στο εξωτερικό, δεν χάνει ευκαιρία να προβάλλει την κατάσταση της ΛΟΑΔ κοινότητας στη χώρα μας ως απείρως καλύτερη σε σχέση με τις γειτονικές χώρες. Όταν όμως προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα για να βελτιώσουμε τις συνθήκες της ζωής μας, τότε δεν χάνει ευκαιρία να προβάλλει προσκόμματα.»

Παρά τις επικρίσεις, τα σχέδια του υπουργείου Τουρισμού που προτιμά να αντιμετωπίζει το Pride όχι ως εκδήλωση διεκδίκησης δικαιωμάτων αλλά ως ένα τεράστιο πάρτι ιδανικό για την προσέλκυση τουριστών, συνεχίζονται ακάθεκτα. Ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ Ρον Χουλντάι έβγαλε ήδη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το Pride θα διεξαχθεί κανονικά, ενώ παράλληλα εκφράζει την ελπίδα να αντιληφθεί η κυβέρνηση της χώρας πόσο σημαντική είναι η προώθηση των διεκδικήσεων της ΛΟΑΔ κοινότητας. Η εκδήλωση μετράει 18 χρόνια ζωής και πέρσι προσέλκυσε 180 χιλιάδες άτομα. Γεγονός που χαροποιεί ιδιαίτερα τους υπεύθυνους του ισραηλινού τουρισμού που βλέπουν τη προσέλευση των τουριστών να αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς από τότε που αποφάσισαν να προβάλλουν διεθνώς το Τελ Αβίβ ως κοσμοπολίτικο και ανεκτικό προορισμό. Όσο για τους γκέι τουρίστες, αυτοί αποτελούν μια ιδιαίτερα επιθυμητή ομάδα-στόχο αφού σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, «ο γκέι τουρισμός επηρεάζεται πολύ λιγότερο από ζητήματα ασφάλειας ή οικονομικής δυσπραγίας σε σχέση με άλλες κοινωνικές ομάδες»...