.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

2017: ΓΚΕΪ ΚΑΙ ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

[Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της εφημερίδας Athens Voice όπου μπορείτε να διαβάσετε και τα σχετικά σχόλια.]

2017


16 Iανουαρίου To FBI συλλαμβάνει τη σύζυγο του μακελάρη στο γκέι κλαμπ του Ορλάντο για παρακώλυση της δικαιοσύνης και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

omar mateen


17 Ιανουαρίου
Λίγες μέρες πριν τη λήξη της θητείας του, ο πρόεδρος Ομπάμα απονέμει χάρη στην τρανς κρατούμενη Τσέλσι Μάνινγκ που είχε καταδικαστεί για διαρροή απορρήτων του αμερικάνικου στρατού στο Ιράκ.

chelsea manning

31 Ιανουαρίου
Με νόμο που παίρνει το όνομα του μεγάλου μαθηματικού Άλαν Τούρινγκ, η βρετανική κυβέρνηση καθαρίζει τα ποινικά μητρώα 49 χιλιάδων ανδρών που καταδικάστηκαν τον καιρό που η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη.

alan turing


7 Φεβρουαρίου
Αντιδράσεις της ΟΛΜΕ για την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που αναθέτει σε ΜΚΟ τη διοργάνωση θεματικής εβδομάδας για τις «έμφυλες ταυτότητες» στα γυμνάσια.

olme


7 Φεβρουαρίου
Χτυπήματα «κάτω από τη μέση» σε βάρος του κεντρώου υποψηφίου στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Εμανουέλ Μακρόν, με υπαινιγμούς αντιπάλων του ότι διατηρεί εξωσυζυγικές σχέσεις με άντρες.

macron

 
20 Φεβρουαρίου
Ο επικεφαλής της ιταλικής αρχής κατά των διακρίσεων παραιτείται μετά την αποκάλυψη ότι κονδύλιά της κατέληγαν σε σεξ κλαμπ που παρείχαν υπηρεσίες ανδρικής πορνείας.

gay sex club


21 Φεβρουαρίου Παραιτείται από τον ιστότοπο Breitbart ο προβοκάτορας της αμερικάνικης δεξιάς Μάιλο Γιαννόπουλος μετά από δηλώσεις του υπέρ των ομόφυλων σχέσεων μεταξύ ενήλικων ανδρών και εφήβων.

milo


22 Φεβρουαρίου
Η κυβέρνηση Τραμπ αίρει διάταγμα του προκατόχου του που επέβαλλε στα σχολεία την πρόσβαση τρανς μαθητών σε εγκαταστάσεις όπως οι τουαλέτες, με βάση το φύλο με το οποίο αυτοπροσδιορίζονται.

632489930


23 Φεβρουαρίου
Η βραζιλιάνα Βαλεντίνα Σαμπάιο γίνεται το πρώτο τρανς μοντέλο στο εξώφυλλο της γαλλικής Vogue.

valentina sampaio


26 Φεβρουαρίου
Το «Moonlight» του Μπάρι Τζένκινς, ιστορία ενηλικίωσης ενός γκέι αφροαμερικανού στα γκέτο του Μαϊάμι, κερδίζει το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

moonlight


6 Μαρτίου
Οι ρωσικές αρχές κρίνουν ακατάλληλη
για ανηλίκους κάτω των 16 ετών την ταινία της Ντίσνεϊ «Η Ωραία και το Τέρας» λόγω της παρουσίας ενός γκέι χαρακτήρα.

beauty and the beast


20 Μαρτίου Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών στη Νέα Υόρκη ο ψυχολόγος Τζορτζ Γουάινμπεργκ που επινόησε τον όρο «ομοφοβία» στα τέλη της δεκαετίας του ‘60.

weinberg

31 Μαρτίου Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών στη Νέα Υόρκη ο Γκίλμπερτ Μπέικερ, καλλιτέχνης που εμπνεύστηκε τη σημαία του ουράνιου τόξου.

gilbert-baker


1 Απριλίου
Την ύπαρξη μυστικής φυλακής όπου οι αρχές της Τσετσενίας βασανίζουν ομοφυλόφιλους που παγιδεύουν μέσω εφαρμογών για γνωριμίες, αποκαλύπτει η ρωσική εφημερίδα Νόβαγια Γκαζέτα.

chechnya


5 Απριλίου
Εκατοντάδες ολλανδοί διαδηλώνουν πιασμένοι χέρι-χέρι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση που δέχτηκε γκέι ζευγάρι που έκανε το ίδιο στους δρόμους του Άμστερνταμ.

amsterdam


7 Απριλίου
Δύο νεαροί άντρες χωρίς συγγενικούς δεσμούς είναι το διάσημο ζευγάρι που βρέθηκε αγκαλιασμένο στην τέφρα της Πομπηίας, σύμφωνα με εξέταση DNA που ανακοίνωσαν ιταλοί επιστήμονες.

pompey


20 Απριλίου Το YouTube ζητάει συγγνώμη για την εφαρμογή οικογενειακού φίλτρου που μπλόκαρε ως ακατάλληλα χιλιάδες βίντεο ΛΟΑΔ χρηστών.

youtube


23 Απριλίου Η Aλίς Βάιντελ, ανοιχτά λεσβία και πρώην τραπεζικό στέλεχος, χρίζεται επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

alice weidel


26 Απριλίου
«Υποφέρω χωρίς μίσος»: Ο συγκινητικός επικήδειος του συντρόφου του αστυνομικού που σκοτώθηκε από ένοπλο ισλαμιστή στα Ηλύσια Πεδία του Παρισιού.

xavier-jugele


6 Μαΐου
Ο βραβευμένος με όσκαρ σεναριογράφος Ντάστιν Λανς Μπλακ και ο βρετανός ολυμπιονίκης των καταδύσεων Τομ Ντέιλι παντρεύονται στο Ντέβον της Αγγλίας.

daley-black


11 Μαΐου
Πεθαίνει σε ηλικία 57 ετών η Ευαγγελία Βλάμη, μία από τις δύο λεσβίες ακτιβίστριες που παντρεύτηκαν στην Τήλο το καλοκαίρι του 2008.

vlami


13 Μαΐου
Ο πρωταγωνιστής της δημοφιλούς σειράς «Big Bang Theory» Τζιμ Πάρσονς παντρεύεται τον σύντροφό του Τοντ Σπάιγουοκ στη Νέα Υόρκη.

parsons


23 Μαΐου Με 85 βουρδουλιές ο καθένας τιμωρούνται δημόσια δύο νεαροί ομοφυλόφιλοι που συνελήφθησαν μέσα στο σπίτι τους στο Άτσεχ, επαρχία της Ινδονησίας που εφαρμόζει τον νόμο της σαρίας.

aceh


24 Μαΐου
Ιστορική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ταϊβάν δίνει στην κυβέρνηση του νησιού προθεσμία δύο ετών για να γίνει η πρώτη ασιατική χώρα που θα αναγνωρίσει τον γάμο ομοφύλων.

taiwan


25 Μαΐου
Ο σύζυγος του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου φωτογραφίζεται με τις πρώτες κυρίες των μελών του ΝΑΤΟ στο περιθώριο συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

gauthier-destenay


27 Μαΐου Η ταινία «120 χτύποι το λεπτό» του Ρομπέν Καμπιγιό, με θέμα τη δράση της οργάνωσης οροθετικών ACT-UP στο Παρίσι της δεκαετίας του ‘90, κερδίζει το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών.

120_beats_per_minute_h_2017_0


6 Ιουνίου
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δίνει συνέντευξη στο ακτιβιστικό γκέι περιοδικό Αntivirus.

tsipras


6 Ιουνίου «Δεν θα προκαλούσα έναν γκέι κάνοντας ντους μαζί του στον στρατό καθώς είμαι και πρωταθλητής στο τζούντο» δηλώνει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στον σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν.

putin-oliver stone

10 Ιουνίου Προπηλακισμοί σε βάρος ομάδας αστυνομικών που συμμετέχουν στο Pride της Αθήνας από μπλοκ αντιεξουσιαστών που τους διώχνουν από την πορεία.

athens pride


1
2 Ιουνίου Ο πρώτος ανοιχτά γκέι υπουργός  της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ αναλαμβάνει την ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος και γίνεται πρωθυπουργός της χώρας.

leo varadkar


20 Ιουνίου Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα κρίνει πως ο ρωσικός νόμος κατά της «γκέι προπαγάνδας» παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης.

russia


29 Ιουνίου  Η  ανοιχτά λεσβία υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Άνα Μπέρναμπιτς αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Σερβίας μετά από πρόταση του πρόεδρου της χώρας.

ana brnabic

30 Ιουνίου Η Γερμανία γίνεται η 22η χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει τον γάμο ομοφύλων μετά από απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ να επιτρέψει στους βουλευτές ψήφο κατά συνείδηση. H ίδια ψηφίζει αρνητικά.

gay-marriage-germany


10 Ιουλίου Ο διευθυντής των μπαλέτων Μπολσόι διαψεύδει ότι παράσταση με θέμα τη ζωή του Νουρέγιεφ ματαιώθηκε λόγω των ομοφυλοφιλικών αναφορών στη ζωή του μεγάλου χορευτή.

nureyev


12 Ιουλίου Η Μάλτα γίνεται η 23η χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει τον γάμο για τα ζευγάρια ίδιου φύλου. H νέα νομοθεσία καταργεί τους όρους «μητέρα» και «πατέρας» από τα δημόσια έγγραφα.

malta


26 Ιουλίου Η γαλλική ραδιοτηλεοπτική αρχή επιβάλλει πρόστιμο €3.000.000 στον κωμικό Σιρίλ Ανουνά που δημιούργησε ψεύτικο προφίλ σε εφαρμογή γνωριμιών για να βγάλει στον αέρα εξομολογήσεις ανυποψίαστων ομοφυλόφιλων.

hanouna


25 Αυγούστου Ο πρόεδρος Τραμπ παγώνει το πιλοτικό πρόγραμμα  κατάταξης τρανς ατόμων στις αμερικάνικες ένοπλες δυνάμεις που είχε θέσει σε εφαρμογή ο προκάτοχός του.

trans-military


8 Σεπτεμβρίου Σύντροφος και συνεταίρος του Ιβ Σεν Λοράν, ακτιβιστής και μαικήνας, ο Πιερ Μπερζέ πεθαίνει στην Προβηγκία σε ηλικία 86 ετών.

Pierre-Berge

8 Σεπτεμβρίου Ανησυχίες προκαλεί η ανακοίνωση ερευνητών του πανεπιστημίου του Στάνφορντ για την ύπαρξη λογισμικού που ξεχωρίζει τους ομοφυλόφιλους με βάση τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

AI


13 Σεπτεμβρίου Οι γαλλικές αρχές απέτρεψαν οργανωμένο σχέδιο τρομοκρατών με στόχο γκέι στέκια στο Παρίσι, δηλώνει στην Εθνοσυνέλευση ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόν.

paris


19 Σεπτεμβρίου Αντιδράσεις για την απόφαση δικαστηρίου στη Βραζιλία να αποκαταστήσει ψυχίατρο που έχασε την άδειά της καθώς ισχυριζόταν ότι μπορεί να «θεραπεύσει» ομοφυλόφιλους.

brazil

25 Σεπτεμβρίου Οι αιγυπτιακές αρχές συλλαμβάνουν επτά άτομα που ανέμισαν σημαία του ουράνιου τόξου σε συναυλία λιβανέζικου συγκροτήματος στο Κάιρο.

egypt


4 Οκτωβρίου Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος εκφράζει την αντίθεσή της στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την αλλαγή φύλου σε 15χρονους.

psyxiatriki


6 Οκτωβρίου
Ιταλικό δικαστήριο επιδικάζει διατροφή σε γκέι 18χρονο από τη Νάπολι που εκδιώχθηκε από το σπίτι των γονιών του.

homeless


9 Οκτωβρίου
Αλυσίδα παιχνιδιών κυκλοφορεί το πρώτο ελληνικό διαφημιστικό σποτ που περιλαμβάνει ένα γκέι ζευγάρι.

diafimisi


10 Οκτωβρίου Με σοβαρές κυβερνητικές διαρροές ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που επιτρέπει την αλλαγή φύλου στα χαρτιά με μία απλή δήλωση από την ηλικία των 15 ετών.

Sex-Change

30 Οκτωβρίου Ο Κέβιν Σπέισι αποκαλύπτει πως είναι γκέι μετά από καταγγελία συναδέλφου του ότι υπήρξε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον βραβευμένο ηθοποιό σε ηλικία 14 ετών.

kevin-spacey


3 Νοεμβρίου Το δίκτυο Netflix διακόπτει τα γυρίσματα της σειράς «House of Cards» και μιας τηλεταινίας με θέμα τη ζωή του Γκορ Βιντάλ μετά από νέες καταγγελίες σε βάρος του Κέβιν Σπέισι. 

house of cards


18 Νοεμβρίου Με αφορμή ένα φεστιβάλ γερμανικού κινηματογράφου, ο κυβερνήτης της Άγκυρας απαγορεύει κάθε εκδήλωση της ΛΟΑΔ κοινότητας στην τουρκική πρωτεύουσα.

ankara


30 Νοεμβρίου Άκυροι και ανυπόστατοι οι πολιτικοί γάμοι ομοφύλων που τελέστηκαν στην Τήλο το 2008 σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου.

areiospagos


1 Δεκεμβρίου Μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος του Μπρους Γουέμπερ από 30χρονο που δούλευε ως μοντέλο για τον διάσημο φωτογράφο.

weber

5 Δεκεμβρίου Η Αυστρία γίνεται η 24η χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει τον γάμο ομοφύλων μετά από απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας.

austria


7 Δεκεμβρίου Η Αυστραλία γίνεται η 25η χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει τον γάμο ομοφύλων μετά τη διενέργεια άτυπου δημοψηφίσματος μέσω του ταχυδρομείου.

australia


12 μήνες, 53 γεγονότα από 19 χώρες. Το 2017 είδε τέσσερις ακόμα χώρες να θεσπίζουν τον γάμο για όλους, με τη Γερμανία και την Αυστραλία να προστίθενται στον κατάλογο μετά από χρόνια αμφιταλάντευσης. Η ταυτότητα φύλου βρέθηκε στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας, τόσο με την απόφαση Τραμπ να ανακαλέσει τα σχετικά διατάγματα που είχε υπογράψει ο Ομπάμα όσο και με το κυβερνητικό νομοσχέδιο που, επεκτείνοντας τη λογική του «ό,τι δηλώσεις είσαι» και στους ανήλικους, προκάλεσε αντιδράσεις και διαρροή ψήφων στη Βουλή. Όσο για το προοδευτικό Χόλιγουντ, η χρονιά σημαδεύτηκε από τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης που έφεραν τα πάνω-κάτω στο χρηματιστήριο της δόξας, τερματίζοντας καριέρες με συνοπτικές διαδικασίες «λαϊκών δικαστηρίων» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Να έχετε ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό 2018. Καλή χρονιά σε όλες και όλους!




Δεν υπάρχουν σχόλια: