.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

O ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΙΑ


Μερικές φορές έχουν την εντύπωση ότι κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα του ξημερώσει άμα βρει το θάρρος να παρακολουθήσει έστω και ελάχιστα ελληνική τηλεόραση. Αφορμή γι'αυτό το ποστ είναι ένα ρεπορτάζ που παρακολούθησα μόλις πριν λίγες ώρες στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ και πραγματικά με άφησε άναυδο. Ειλικρινά δεν ξέρω αν πρέπει να βγω στο δρόμο και να ξυπνήσω τη γειτονιά ουρλιάζοντας από τη χαρά μου ή να βυθιστώ σε σκοτεινή περισυλλογή. Αλλά να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ ανήκει στο συγκρότημα Αλαφούζου, στο οποίο ανήκει επίσης η εφημερίδα Καθημερινή. Μέχρι τώρα από ό,τι γνωρίζω δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με γκέι θέματα εκτός από ένα ρεπορτάζ του BBC πέρσι το καλοκαίρι για το Gay Pride του Σάο Πάολο (μπορεί να κάνω και λάθος - η αλήθεια είναι ότι δεν έχω και την καλύτερη σχέση με την τηλεόραση). Επίσης από ό,τι γνωρίζω η μοναδική συμβολή της εφημερίδας Καθημερινή στην πρόσφατη συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης ήταν η δημοσίευση δηλώσεων γνωστού ιεράρχη ο οποίος παραλλήλιζε τους ομοφυλόφιλους με παιδεραστές και νεκρόφιλους. Τέλος είναι γνωστό ότι το συγκεκριμένο συγκρότημα απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ένα αστικό, συντηρητικό κοινό.

Φαντάζεστε λοιπόν την έκπληξή μου όταν το κεντρικό δελτίο του σταθμού την Πέμπτη 3 Απριλίου φιλοξένησε εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα των γκέι γάμων. Κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου ρεπορτάζ έκαναν δηλώσεις δύο εκπρόσωποι γνωστής γκέι οργάνωσης της Αθήνας. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα δήλωσαν δεκάδες γκέι ζευγάρια έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να ενώσουν τις ζωές τους στα κατά τόπους δημαρχεία και οι πρώτοι γκέι γάμοι σε συνεννόηση με διαφόρους δημάρχους ανά την Ελλάδα είναι θέμα ημερών. Το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθούν αυτοί οι γάμοι δεν προσδιορίστηκε χρονικά, ενώ ο ένας από τους δύο δήλωσε ότι θα το μάθουμε αφού έχουν πραγματοποιηθεί και όχι πριν.

Η πιο βαριά κεραμίδα όμως ήρθε αμέσως μετά. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι δήμαρχοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παντρέψουν ζευγάρια του ίδιου φύλου πρόσκεινται πολιτικά στον Συνασπισμό, ο οποίος έχει δηλώσει ότι στηρίζει την προσπάθεια. Από ό,τι φαίνεται όμως είχαμε καταλάβει λάθος. Αμέσως μετά τις δηλώσεις των δύο εκπροσώπων εμφανίστηκαν στο ρεπορτάζ δύο νεοδημοκράτες δήμαρχοι, ο δήμαρχος Θρακομακεδόνων και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΕ (από ο,τι κατάλαβα πρόκειται για κάποιο συνδικαλιστικό όργανο των δημοτικών αρχόντων). Και οι δύο δήλωσαν ούτε λίγο, ούτε πολύ (και το μεταφέρω με δικά μου λόγια) ότι δεν βλέπουν την ώρα να παντρέψουν γκέι ζευγάρια και ότι πρέπει επιτέλους να αρθεί αυτή η κατάφωρη αδικία που δημιουργεί προβλήματα σε μερίδα συμπολιτών μας (!)

Προς στιγμήν είχα την αίσθηση ότι έπεσα για ύπνο στην Ελλάδα και ξύπνησα στην Ολλανδία. Πήγα να βάλω θερμόμετρο για να δω μήπως έχω πυρετό και ακούω φωνές, αλλά η θερμοκρασία μου ήταν κανονική. Μιλάμε για τους ίδιους δημάρχους οι οποίοι τρέμουν ακόμα και τον τελευταίο παπά της ενορίας τους; Που δεν χάνουν ευκαιρία να εμφανίζονται σε βαφτίσια και ολονυχτίες για να μαζεύουν ψήφους; Μετά από τόσα χρόνια θυμήθηκαν ξαφνικά τις αδικίες που γίνονται σε βάρος των συμπολιτών μας και σήκωσαν μπαϊράκι απέναντι στην Εκκλησία; Συγγνώμη που εμφανίζομαι καχύποπτος, αλλά πραγματικά όλο αυτό μου φαίνεται too good to be true. Τίποτα δεν θα με χαροποιούσε περισσότερο από τη διαπίστωση ότι τόσα χρόνια αδικούσα αυτούς τους ανθρώπους και τους είχα παρεξηγήσει. Αν είναι έτσι ειλικρινά θέλω να τους ζητήσω συγγνώμη.

Εν τω μεταξύ, και όσο τα (φιλικά προς την κυβέρνηση) μέσα ασχολούνται με γάμους και άλλα τέτοια χαρμόσυνα γεγονότα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου για το περίφημο σύμφωνο συμβίωσης. Μόλις την περασμένη Τρίτη ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ακόμα μια φορά ότι το νομοσχέδιο θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τα ετερόφυλα ζευγάρια. Ως προς αυτό η θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει ούτε κατά ένα χιλιοστό. Το υπουργείο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να παραπέμψει το θέμα των ζευγαριών ίδιου φύλου σε μία νεφελώδη "επιτροπή" της οποίας μοναδικός σκοπός -όπως τουλάχιστον τον κρίνω εγώ με τον ταπεινό μου μυαλό- είναι να κερδίσει χρόνο. Σαν να μας λέει, εμείς θα τον περάσουμε το νόμο στη Βουλή ως έχει και μη σκάτε, το δικό σας θέμα το εξετάζει η "επιτροπή". Μήπως η κυβέρνηση μας ενθαρρύνει να ψάχνουμε για μπομπονιέρες για να μπορέσει να περάσει αυτό που θέλει με τις λιγότερες αντιδράσεις;

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να περάσει το σύμφωνο συμβίωσης γιατί θεωρεί ότι βελτιώνει το πολιτικό προφίλ της. Είναι επίσης γνωστό ότι θέλει να αποκλείσει από αυτό τους ομοφυλόφιλους για να διατηρήσει τις καλές σχέσεις της με την Εκκλησία. Με αυτά τα δεδομένα είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι έτσι απλά οι δεξιοί δήμαρχοι θα αρχίσουν από αύριο να μας παντρεύουν και ο υπουργός θα έρθει να μας πετάξει ρύζι στα σκαλιά του δημαρχείου; Το λέω αυτό γιατί εδώ και τρεις εβδομάδες ακούμε για γάμους και ο μοναδικός γάμος που είδαμε ήταν στο TV Τιγκλόν. Αν η υπόθεση καταλήξει στα δικαστήρια, ποιος δεσμεύεται από τώρα ότι θα διαθέσει το χρόνο και το χρήμα που απαιτείται μέχρι να δικαιωθούμε; Και αν εν τω μεταξύ έχει περάσει το σύμφωνο συμβίωσης μόνο για τους ετεροφυλόφιλους, ποιος θα αναλάβει να τρέξει στα δικαστήρια και να προσβάλλει το νόμο ως αντισυνταγματικό; Μήπως θα ήταν καλύτερα να προσπαθήσουμε από τώρα να ασκήσουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη πίεση προς τους κυβερνώντες και να τους προκαλέσουμε πρόβλημα εκεί που τους πονάει περισσότερο δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Όντας ένας απλός ανώνυμος ιστολόγος δεν περιμένω απαντήσεις από κανένα. Απλά φοβάμαι ότι κινδυνεύουμε πολύ σοβαρά να χάσουμε και τον γάμο και τα πουρνάρια.

30 σχόλια:

SK είπε...

Πολύ ευχάριστο το ρεπορτάζ που αναφέρεις ότι είδες. Θα είναι κρίμα να καθυστερήσει περισσότερο η επέκταση της νομοθεσίας και στα ομόφυλα ζευγάρια.
Πάντως οι εκτενείς συζητήσεις που γίνονται στην Ελλάδα τις τελευταίες βδομάδες είναι θετικό γεγονός: μέχρι πρόσφατα το θέμα αυτό δεν ήταν καν στο ραντάρ των περισσότερων Ελλήνων.
Και μια διόρθωση: Η Καθημερινή έχει αφιερώσει πολλά άρθρα στο σύμφωνο. Η στάση των περισσότερων αρθρογράφων της είναι θετική για την επέκτασή του στα ζευγάρια του ίδιου φύλου και επικριτική για τη στάση της εκκλησίας (π.χ. εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ).

StupidityGR είπε...

Είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ζεί όπως επιθυμεί και με όποιον επιθυμεί.
Αν τα τούβλα εδώ γνώριζαν, ότι είναι γενετικό το θέμα κι όχι μιά "διεστραμένη ασθένεια" όπως πιστεύουν θα "ψάχνανε" όλοι τα αγόρια τους με κάποιο τεστ που θα σκαρφίζονταν.
Η αμορφωσιά της Ελλάδας σε όλα.
Να είστε όλοι καλά και ευτυχείς.
Προσωπικά δεν έχω σχέση με ομοφυλία, αλλά έχουν κάποιοι καλοί φίλοι και αυτό το δικαίωμα τους το υποστηρίζω.

Dr_MAD είπε...

Ένας Υπερήρωας απαγορεύεται να χάνει το κουράγιο του και να κινδυνολογεί. Ακούς?

Καλημέρες και καλό ΠΣΚ :-D

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Όλα θα πάνε καλά. Στο χέρι μας είναι και όχι στο δικό τους.
Καλημερούδια

breezer είπε...

Κουράστηκα να ζω σε μια χώρα που όταν νομοθετεί ή όταν προσλαμβάνει δεν την ενδιαφέρει το δίκαιο, παρά μόνο οι ψήφοι.
Κουράστηκα να με κυβερνά η μαλακία.

Ναυτίλος είπε...

Έχει ακουστεί η άποψη πως η κυβέρνηση, ακριβώς επειδή φοβάται το πολιτικό κόστος, θα αφήσει το Ευρωπαϊκό δικαστήριο να βγάλει το φίδι από την τρύπα· η απόφαση είναι νομοτελειακά υπέρ των γκέι δικαιωμάτων. Οπότε, σου λέει η κυβέρνηση. Ας το παίξω εγώ ηθικούρα, και μετά απλά θα «υποκύψουν» στις απαιτήσεις τις Ε.Ε.

Προσωπικά δεν απελπίζομαι. Όλα θα γίνουν εν καιρό. Μπορεί όχι σε έναν μήνα, σε δύο, τρία, πέντε χρόνια;! Αλλά θα γίνουν. Μην χάνεις το κουράγιο σου. Σημασία δεν έχει τόσο να κερδισθεί εδώ και τώρα ο αγώνας, αλλά να υπάρχουν πολεμιστές που πολεμούν.

;-)

Unknown είπε...

Το σχόλιο του stupitygr,είναι πάρα πολύ ευχάριστο!!
Δείχνει ότι:
Α' Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ομοφυλόφιλος για να καταλαβαίνει ότι όλοι είμαστε άνθρωποι με τα ίδια δικαιώματα.
Β' H "αμορφωσιά της Ελλάδας" όπως ο ίδιος γράφει,δεν βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα και ο ίδιος είναι η ζωντανή απόδειξη.Υπάρχουν και άλλοι πολλοί σαν κι αυτόν και αυτό πρέπει να χαροποιεί τους ομοφυλόφιλους
ανθρώπους και να τους κάνει να σκέφτονται ότι μάλλον η ενημέρωση
σε αυτούς τους ανθρώπους, που είναι δεκτικοί στη λογική,θα φέρει την
ανατροπή της αδικίας που υπάρχει.
Γ' Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει (παρ'όλες τις λυσσαλέες αντιδράσεις και κρυφές ενέργειες από την εκκλησία ελέγχου της Δικαιοσύνης και της Πολιτείας) και αυτό φαίνεται,από την διάθεση των κυβερνήσεων λογικής αντιμετώπισης των προβλημάτων, γι'αυτό
GAY HERO πρέπει να είσαι αισιόδοξος!! :-) Το ιστολόγιό σου
κάνει κάτι πολύ σπουδαίο! Ενημερώνει τους πάντες και μορφώνει,
μειώνοντας την "αμόρφωτη Ελλάδα"

phoinix είπε...

δε νομίζω οτι το ΣΚΑΙ είναι τόσο συντηριτικό όσο η ιδιοκτησία του.
κάνει αρκετά πράγματα για το περιβάλον (ή αυτό θέλει να δείχνει)
δεν έχει τραγικά δελτία ειδήσεων και μου φαίνεται σχετικά αντικειμενικό.

σήμερα η ελληνοφρένια έκραζε κάτι παπάδες που λέγανε για γκει..

άσε που το να υπάρχει σε κανάλι της καθημερινής μια εκπομπή που έχει ως σήμα την ανάποδη ελληνική σημαία είναι αρκετά προχωρημένο!

gay super hero είπε...

Οκ καταρχάς να πω ότι δεν θεωρώ ούτε την Καθημερινή ούτε τον ΣΚΑΙ όργανα του Σατανά. Θεωρώ ότι μάλλον κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους από τους περισσότερους άλλους. Όταν όμως σε ένα φιλικό προς την κυβέρνηση κανάλι εμφανίζονται κυβερνητικοί δήμαρχοι να σηκώνουν τη σημαία των γκέι δικαιωμάτων, υπάρχει κάτι που δεν μου πάει καλά. Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να είναι αθώο στην πολιτική και τη δημοσιογραφία.

Αυτό που φοβάμαι το έγραψα: προσπαθούν να μας ζαλίσουν με το θέμα του γάμου για να περάσουν το συμβόλαιο συμβίωσης ως έχει. Θεωρώ ότι στην παρούσα φάση αυτό ισοδυναμεί με καταστροφή.

@ naftilos

Κανείς μας δεν είναι διατεθειμένος να περιμένει πέντε ή δέκα χρόνια ακόμα. Και ποιος θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπως λες; Μήπως έχεις εσύ τον χρόνο και το χρήμα, γιατί εγώ δεν τα έχω. Ό,τι γίνει πρέπει να γίνει πριν πάει το συμβόλαιο στη Βουλή. Μετά είναι πολύ αργά για δάκρυα.

@sk

Σε ευχαριστώ για τα άρθρα που παραθέτεις. Απλά εκνευρίστηκα με τη συγκεκριμένη εφημερίδα όταν δημοσίευσε τις συγκεκριμένες δηλώσεις περί παιδεραστών κτλ γιατί γενικώς δεν θεωρώ ότι υπάρχουν τυχαία δημοσιεύματα.

revqueer είπε...

Τώρα που το σκέφτομαι, αυτή η επιτροπή τι εξετάζει; Τη γνώμη του κόσμου; Ξένες νομοθεσίες; Ομοφυλόφιλους; Σας έχει σταματήσει κανείς στο Γκάζι να σας εξετάσει;

Ανώνυμος είπε...

I just added you on my "invitation to visit" list on http://luclebelge.skynetblogs.be/

Hfaistiwnas είπε...

Να πω πως έχεις άδικο; Δεν έχεις. Και μένα περίεργο μου ρχετε πως αυτοί οι δήμαρχοι σήκωσαν μπαϊράκι. Φοβάμαι μήπως απλά είναι αντιπερισπασμός...

hourglass είπε...

Πάντως πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα κανάλια (ειδικά ο Alpha από όσο βλέπω) προβάλλουν αρκετά το θέμα και κάνουν και συζητήσεις στα παράθυρα. Όσο πιο ευρύτερα γνωστό λοιπόν γίνεται, τόσο μειώνεται η "αμορφωσιά", και ένα μικρό λιθαράκι βάζεις κι εσύ gay super hero.

Keep going!

Ανώνυμος είπε...

pados par olo pou cai ego theoro pos to skai kai h kathimerini exoun axiologous dimosiografous cai canoun cali doulia , ostoso o kosmos prepei na xerei oti o kyrios alafouzos prin kabosa xronia bouliaxe palia ploia tou gia na parei tin asfalia , kleidonodas sta abaria kapioius alodapous ergates ( giati tote gia na pareis thn asfalia eprepe na exeis nekro) etsi gia na xeroume ti ginetai ..
hero cangrats gia to blog sou , par olo pou den eimai gay .. synexise dinamika na xereis yparxoyn poloi straight pou tha sas sibastathoun

turigr είπε...

Η όλη στάση των φορέων, εξυπηρετούσε, εξυπηρετεί και θα συνεχίσει να εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Οπότε μην περιμένεις προς το παρόν να γίνει κάτι. Η μόνη λύση είναι οι βάρβαροι εξ Εσπερίας. Φιλιά

g for george είπε...

Σαφώς και δεν πρέπει να το αφήσουμε έτσι, τώρα που ξεκίνησε. Σίγουρα θα προσπαθήσουνα να το πάνε όσο πιο αργά γίνεται και στο τέλος το όλο θέμα να μπει στο συρτάρι.

Είχαμε ήδη ντουλάπα. Δεν νομίζω να χρειαζόμαστε και άλλα έπιπλα.

Equilibrium είπε...

Στο ύψος σου εσύ υπερήρωα αν και γω είμαι της συνωμοσιολογικής θεωρίας..

Κώστας είπε...

Ακριβώς επειδή υπάρχει μια γενικότερη σύγχιση σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης και τους γκέι γάμους και το πού τελικά θα "χωρέσουμε" κι εμείς... έχω κάνει ποστ όπου προσπάθησα να τα ξεκαθαρίσω και να εκφράσω τη γνώμη μου, η οποία είναι ότι πρέπει να διεκδικούμε παράλληλα και τα 2.

Σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης για ΟΛΟΥΣ, αφού η κυβέρνηση το γράφει στις καλένδες της και φέρνει σύμφωνο συμβίωσης μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια πρέπει να κινηθούμε άμεσα δικαστικά. Τα έξοδα πρέπει να καλυφθούν από τις οργανώσεις και να βοηθήσει ο οποιοσδήποτε έχει τη διάθεση και τη δυνατότητα. Προσωπικά είμαι έτοιμος να το κάνω εφόσον χρειαστεί.

Όσον αφορά τη διεκδίκηση για πολιτικό γάμο, ακόμα και σαν μέσο πίεσης για πιο ανώδυνη ψήφιση συμφώνου συμβίωσης και για ομοφυλόφιλους είναι εξαιρετικά χρήσιμη (πιο αναλυτικά τα γράφω και πάλι σε ποστ μου).

Οπότε πολύ καλά κάνουν και διεκδικούν με κάθε τρόπο το δικαίωμα μας και σε αυτόν. Κι εκεί, για ό,τι χρειαστεί πρέπει να συμβάλλουμε.

Πάντως κακά τα ψέματα. Αν δεν κάνουμε τίποτα δε θα κερδίσουμε και τίποτα. Όπως έγραψε και ο Λύο στο τελευταίο τεύχος της άθενς βόις, καλά θα ήταν να έρχονταν τα δικαιώματα μαζί με τα δημητριακά ή μέσα στα πατατάκια. Δε συμβαίνει όμως αυτό και αν δεν το συνειδητοποιήσουμε και δεν ξεβολευτούμε, θα μας βρει η επόμενη δεκαετία στα ίδια χάλια....

Υγ: Ατομικές πρωτοβουλίες σαν αυτή βοηθάνε πολύ:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=05.04.2008,id=3625456,11511664,17173744

divine mitsakos είπε...

egw dilwnw prothymos na symmetasxw se kathe prospatheia kai na boithisw oikonomika me to ysterima mou - stin kyrioleksia - opoiadipote prosfygi (to exw kanei kai sto parelthon, gia gay pride, prwtoboulia yper toy gamoy klp)...
episi den thewrw pws me to na grafoume sta blog mas den kanoume tipota, kati kanoyme, an den kaname kati den tha eixes diabasei esy to blog mou ki egw to diko soy kai de tha syzitoysame simera gia drasi mazi :-)
tha dilwsw diathesi boitheias stis organwseis kai o,ti allo prokypsei tha eimai edw/ekei

Unknown είπε...

Δεν θεωρώ συντηρητική ούτε στο ελάχιστο την ηγεσία της Καθημερινής, αν μη τι άλλο η απόφαση του ομίλου να ρίξει λεφτά σε ένα κανάλι που φαινομενικά δεν θα είχε καμία τύχη μέσα στο συνολικό σκουπιδαριό της ελληνικής τηλεόρασης, φανερώνει πολλά. Οσον αφορά το σύμφωνο συμβίωσης, μάλλον πρόκειται απλώς για ζήτημα χρόνου, αργά ή γρήγορα θα αναπροσαρμόσουν το νομοσχέδιο θέλουν δεν θέλουν. we're in Europe remember?

g for george είπε...

Συμφωνώ απόλυτα, πρέπει να βοηθήσουμε με όποιο μέσον μπορούμε, ακόμα και οικονομικά. Όσο μπορεί ο καθένας..

Ανώνυμος είπε...

έχω την θέση, ώστε να γνωρίζω ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να περιληφθεί ο ομόφυλος άνθρωπος στο σύμφωνο συμβίωσης.Στην πολιτική γιά να επιτύχεις κάτι και να αποφύγεις τις αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί να σου ακυρώσουν τον αρχικό σχεδιασμό, χρειάζεται να εμφανίζεις θέματα με διαφορετική προοπτική από αυτήν που επιθυμείς να εφαρμόσεις.Ετσι αφήνεις κοινωνικές δυνάμεις να εκφράζονται, να "συγκρούονται" και μετρώντας την αποδοχή ή μη, να φέρνεις τα πράγματα κοντύτερα σ' αυτό που την αρχή πίστευες.Αν η κυβέρνηση ευθέως ανακοίνωνε αυτό που έχει αποφασίσει να κάνει στο θέμα αυτό, θα χαλύβδωνε τις αντιδράσεις πολλών εναντίον της (και όχι μόνο εκκλησιαστικών κύκλων)και θα έχανε την ευελιξία της, να το προωθήσει ως απάντηση σε κοινωνικές τάσεις και επιθυμίες.Στην πολιτική δεν πας ευθέως να περάσεις ότι πιστεύεις σωστό αλλά μετράς τις δυνάμεις όσων αντιδρούν και καθορίζεις τον χρόνο ωριμάνσεως.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μειωθεί το πάθος της gay κοινότητας γιά το θέμα αλλά να ξέρετε ότι ήταν και είναι στους αρχικούς στόχους της κυβέρνησης η εφαρμογή του συμβολαίου και γιά τα ομόφυλα ζεύγη ανθρώπων.
το κείμενο αυτό δεν είναι πολιτική διαφήμιση - είναι ενημέρωση από "μέσα"

Κώστας είπε...

Δεν έχω καμία πρόθεση να αμφισβητήσω αυτά που λες, θα ήθελα όμως αν γίνεται να μας πεις πιο συγκεκριμένα πώς ακριβώς τελικά θα γίνει αυτό που λες. Με νέο σύμφωνο συμβίωσης στο μέλλον ή με προσθήση στο υπάρχον σχέδιο νόμου;

Κι αν πρόκειται να γίνει το τελευταίο, αυτό θα γίνει πριν ή μετά την ψήφιση του στη βουλή;

Ευχαριστώ.

SK είπε...

Ακούμε ευτυχώς και κάποιες πιο φωτισμένες φωνές μέσα από την εκκλησία. Όταν μάλιστα δημοσιεύονται στην Καθημερινή, μπορούν να επηρρεάσουν ένα κοινό που είναι πιο παραδοσικών τάσεων. Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του π. Φιλόθεου Φάρου στην Καθημερινή της Κυριακής:

"«Η Πολιτεία ορθώς πράττει και προωθεί το Σύμφωνο. Το ερώτημα όμως είναι αν η Ελλάδα είναι μια κοινοβουλευτική δημοκρατία ή μια θεοκρατία τύπου «Χομεϊνί». Φαίνεται πως σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό η Ελλάδα είναι θεοκρατία».

«Εμείς οι παπάδες έχουμε πολλές νευρώσεις σχετικά με τον ερωτισμό. Και πολλά από αυτά που λέμε μπορεί να είναι συνέπεια των νευρώσεών μας», υποστηρίζει μιλώντας στην «Κ» ο π. Φιλόθεος. «Πιστεύω ότι οι αυστηρότεροι από εμάς τους κληρικούς στα θέματα της σεξουαλικής ηθικής είναι είτε πιο νευρωτικοί σε σχέση με τον ερωτισμό είτε κρύβουν τα περισσότερα και θέλουν να έχουν ένα άλλοθι. Εμφανίζονται δηλαδή αυστηροί για να μην επιτρέψουν στον απλό άνθρωπο να σκεφθεί πως αυτοί μπορεί να έχουν μια έντονη προσωπική ζωή, σχετική με αυτό που εξίσου έντονα καταδικάζουν».

«Εμείς οι παπάδες οδηγούμε τα παιδιά στους ψυχιάτρους. Οταν ακούω ψυχίατρο παπά να λέει ότι έχει θεραπεύσει ομοφυλοφίλους ξέρω ότι έχει αποπειραθεί να τους κάνει ψυχολογική λοβοτομή. Και τους έχει παραδώσει σε τρομερά βασανιστήρια και ενοχικά σύνδρομα. Ο διεθνούς κύρους κατάλογος της ψυχοπαθολογίας που εκδίδει η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία εδώ και 50 χρόνια δεν θεωρεί την ομοφυλοφιλία αρρώστια. Υπάρχουν όμως Ελληνες παπάδες που τη θεωρούν αρρώστια. Και πιστεύω πως εκείνος που προσπαθεί να θεραπεύσει έναν ομοφυλόφιλο είναι ο ίδιος άρρωστος που χρησιμοποιεί ταλαίπωρους ανθρώπους για να δώσει τη δική του νευρωτική μάχη»."

Ανώνυμος είπε...

Κώστα, η κυβερνητική πρόθεση ήταν και είναι να περιληφθεί η σύμβαση ομόφυλης συμβίωσης στο υπάρχον νομοσχέδιο αλλά αυτό που εξήγησα είναι ότι όλα θα κριθούν από την ένταση των αντδράσεων και την προέλευσή τους.Αν οι κοινωνικοί και πολιτικοί συσχετισμοί δεν ευνοήσουν αυτήν την υπόθεση, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει το νομοσχέδιο μόνο γιά τα ετερόφυλα ζεύγη και θα περιμένει ευνοϊκότερη συγκυρία.Οι αντιδράσεις προέρχονται από την επίσημη εκκλησία, από εκκλησιαστικούς συλλόγους, οργανώσεις, παρα-εκκλησιαστικές οργανώσεις και κυρίως από πολίτες και φορείς, συλλόγους που εκφράζονται στα πολιτικά γραφεία βουλευτών όλων των κομμάτων.Στην αντίδραση θα προστεθούν και μέσα μαζικής ενημέρωσης αν διαβλέπουν ευνοϊκό περιβάλλον αύξησης ακροαματικότητας και συνασπισμού με ορισμένους από όσους αντιδρούν.Αν η αντίδραση γίνει ισχυρή, αναγκαστικά η κυβέρνηση θα υποχωρήσει και θα μεταθέσει το θέμα γιά αργότερα.Και αυτό θα το κάνει γιά το καλό των ομοφύλων ζευγών: φαντασθείτε ένα κοινό φανατισμένων που αντιδρούν, να προπηλακίζουν ή να διακωμωδούν το θέμα. Δεν θα είναι θετικό βήμα.Οταν πας να κάνεις μία κοινωνική αλλαγή στο status quo, δεν στρέφεις μέρος του κόσμου εναντίον όσων τα συμφέροντα θέλεις να προστατεύσεις.Περιμένεις καταλληλότερο χρόνο.
Αυτό σημαίνει γιά την gay κοινότητα και όσους την εκφράζουν (τα blogs και οι εκπρόσωποί της)ότι οι θέσεις πρέπει να εκφράζονται με πίστη αλλά όχι με πάθος, με πολύ σοβαρότητα και όχι με προκλητικό τρόπο και βεβαίως όχι με την γραφικότητα που άλλοι προσάπτουν στους gay και εκείνοι ορισμένες φορές αποδέχονται.

gay super hero είπε...

@ divine, kostas, g for george

Όλοι είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε ακόμα και οικονομικά με απαραίτητη προϋπόθεση όμως να έχουμε περισσότερη πληροφόρηση για τα θέματα που μας αφορούν από αυτούς που τα αναλαμβάνουν. Δεν είναι υποχρεωμένη η κοινότητα να αναζητήσει τις οργανώσεις. Είναι οι οργανώσεις υποχρεωμένες να αναζητήσουν ερείσματα στην κοινωνία και διάυλους επικοινωνίας με την κοινότητα για τα όσα αναλαμβάνουν.

@ ethan

Συμφωνώ με όσα γράφεις για τον Όμιλο Αλαφούζου, το point μου ήταν ότι ένα φιλοκυβερνητικό μέσο μας "σπρώχνει" προς το γάμο και πως αυτό με βάζει σε υποψίες. Αυτά που γράφεις για την Ευρώπη είναι δυστυχώς εφησυχασμός. Μέχρι στιγμής το ευρωπαϊκό δικαστήριο ουδέποτε υποχρέωσε κάποια χώρα να κατοχυρώσει τα ζευγάρια ίδιου φύλου, πόσο μάλλον να αναγνωρίσει τον πολιτικό γάμο. Καμία τέτοια υποχρέωση δεν προκύπτει από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή συνθήκη. Υπάρχει μόνο ένα σχετιό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου, το οποίο πάντως δεν είναι δεσμευτικό

@straight

Μακάρι να είναι έτσι όπως τα λες, αλλά οι παρασκηνιακές μεθοδεύσεις πολλές φορές γυρνάνε μπούμερανγκ. Οι γνωστοί κυκλοι μπορεί και να αντιδράσουν ακόμα πιο λυσσασμένα αν κάποιος προσπαθήσει να τους πιάσει στον ύπνο.

@ sk

Νομίζω ότι ο συγκεκριμένος ιερέας θέτει το πιο σοβαρό ζήτημα από όλα: πως η μισαλλοδοξία της εκκλησίας δημιουργεί δυστυχισμένους και κατεστραμμένους ψυχολογικά ανθρώπους. Εγώ μπορεί να γράφω τον Άνθιμο στα παλαιότερα των υποδημάτων μου, όμως πολλοί έφηβοι ακόμα θα οδηγηθούν στα ψυχοφάρμακα, τα ναρκωτικά ίσως και την αυτοκτονία. Να δούμε πότε επιτέλους όλοι αυτοί θα πληρώσουν για τις πράξεις τους.

Paul Sofianos™ είπε...

Ομοφυλόφιλοι ακτιβιστές πουλάνε τον gay γάμο στην TV!

Στο βαθμό γελοιοποίησης κατάντησε το θέμα της συμβίωσης ατόμων του ίδιου φύλου και του γάμου ομοφυλόφιλων έπειτα από την συνεχόμενη εμφάνιση "εκπροσώπων" gay οργανώσεων, δίχως επιλογή σοβαρών εκπομπών ή συνομιλητών τους. Φαίνεται το θέμα πουλάει πολύ... τα κανάλια το αγοράζουν "ΟΣΟ - ΟΣΟ" και οι ακτιβιστές - εκπρόσωποι gay οργάνωσης το πουλάνε δίχως διακρίσεις με αντάλλαγμα την παρουσίαση του θέματος ως προσωπικό τους έργο στην μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γεγονός που αποτελεί "ΣΥΝ" ή "ΣΥΡΙΖΑ" στην πολιτική τους καριέρα.

Όταν οι ίδιοι ομοφυλόφιλοι εκπρόσωποι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η θέση της εκκλησίας είναι συγκεκριμένη σε θέματα ομοφυλοφιλίας και δεν τίθεται θέμα συζήτησης, ποιος ότι σκοπός να δέχονται να συνομιλούν με τον κάθε ιερέα - εκπρόσωπο της εκκλησίας και σε εκπομπές μάλιστα οι οποίες ειδικεύονται σε θέματα κοινωνικού σχολιασμού; Ο κάθε νοήμον άνθρωπος γνωρίζει πολύ καλά ότι τέτοιες εκπομπές με συνομιλητές εκπροσώπους της εκκλησίας δεν οδηγούν στην επίλυση του θέματος αλλά στην δημιουργία εντυπώσεων και την υψηλή τηλεθέαση. Παρόλα αυτά, εκπρόσωποι του gay κινήματος εμφανίζονται όλη την ώρα σε τηλεοπτικές εκπομπές να αντιπαρατίθονται με ιερείς χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για το σύνολο των ομοφυλόφιλων, εκτός από το γεγονός ότι το θέμα "gay γάμος" έχει ήδη αγγίξει τα όρια της γελοιποίησης από τα ίδια τα media.

Η γελοιοποίηση αυτή έγινε πιο φανερή με την εμφάνιση του Ανδρέα Ευαγγελόπουλου, φερόμενου ως "Εθνικός Σταρ", ο οποίος χρησιμοποιώντας την φωτογραφία ενός μοντέλου από ξένο περιοδικό, δηλώνει ότι θα παντρευτεί τον "σύντροφό" του, ο οποίος είναι και έγχρωμος... και γελάνε όλοι με το θέμα αυτό και περνάνε καλά, ξεφτιλίζοντας το δικαίωμα των ομοφυλόφιλων να αναγνωρίζεται η σχέση τους.

Σίγουρα θα ακολουθήσουν και ανέκδοτα με "παντεμένους και ανύπαντρους gay" και θα γελάνε όλοι εις βάρος μας.

Προς το παρόν, πυροτεχνήματα του τύπου "γάμος ομοφυλόφιλων από τον Δήμαρχο της Καισαριανής" χωρίς να το έχει αποδεχτεί ο ίδιος ο Δήμαρχος, βοηθούν μόνο στην δημοτικότητα των φερόμενων ως "εκπροσώπων" gay οργάνωσης οι οποίοι σαφώς αποσκοπούν σε περισσότερους ψήφους στις επόμενες εκλογές.
Ας είμαστε πιο προσεκτικοί λοιπόν και ας γυρίσουμε την πλάτη σε όλα αυτά τα "πυροτεχνήματα" που στήνουν ορισμένοι επιτήδιοι μέσα στον gay χώρο και σκοπό έχουν την προσωπική τους προβολή για την μελλοντική πολιτική τους καριέρα.

Άλκης είπε...

Όχι στη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλόφιλων. Ναι στην ποινικοποίηση του γάμου των ετεροφυλόφιλων!

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ: Ο ΓΑΜΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ

Ναυτίλος είπε...

@ Super Gay Hero:

«[...] Συμφωνώ με όσα γράφεις για τον Όμιλο Αλαφούζου, το point μου ήταν ότι ένα φιλοκυβερνητικό μέσο μας "σπρώχνει" προς το γάμο και πως αυτό με βάζει σε υποψίες. Αυτά που γράφεις για την Ευρώπη είναι δυστυχώς εφησυχασμός. Μέχρι στιγμής το ευρωπαϊκό δικαστήριο ουδέποτε υποχρέωσε κάποια χώρα να κατοχυρώσει τα ζευγάρια ίδιου φύλου, πόσο μάλλον να αναγνωρίσει τον πολιτικό γάμο. Καμία τέτοια υποχρέωση δεν προκύπτει από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή συνθήκη. Υπάρχει μόνο ένα σχετιό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου, το οποίο πάντως δεν είναι δεσμευτικό [...]»

Αυτό δεν το γνώριζα για να είμαι ειλικρινής. Σου οφείλω ένα ευχαριστώ που με έβγαλες από τον εφησυχασμό μου αγαπητέ.


@ Άλκης:

Με βρίσκεις συμφωνώ εν μέρει. ;-)

Ανώνυμος είπε...

Επειδή είδα φωτογραφία του ..Καρπαθίου, που λέγεται ότι είναι ψυχίατρος και θεωρεί αρρώστια την ομοφυλοφυλία, τον παρακαλώ πολύ να ανοίξει το παγκοσμίως αποδεκτό διαγνωστικό εγχειρίδιο DSM-IV (βλ. παρακάτω) και να μας πει σε ποιά σελίδα η ομοφυλοφυλία χαρακτηρίζεται ως αρρώστια ή διαταραχή. Αυτό που θα διαβάσει... δεν θα του αρέσει.
..............
Εκτός αν έχει ο ίδιος κάποιο διαγνωστικό εγχειρίδιο του ... Μωϋσή!

Homosexuality and DSM-IV (=Διεθνώς αποδεκτό διαγνωστικό εγχειρίδιο)

Q. Do you have any information on how homosexuality was eliminated from the DSM-IV vs DSM-III? Is there an established revision procedure whereby disorders are either included or excluded in new editions? If so, is there a way to determine whether that procedure was followed in the revision work that excluded homosexuality in the current fourth edition?

A. The issue of whether homosexuality is a disease has been one of the more controversial matters that has faced the framers of the various DSMs over the last few decades. The very first edition of the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-I) classified homosexuality as a sexual deviation, as did DSM-II in 1968. However, in December of 1973, the DSM-II was modified by the Board of Trustees of the American Psychiatric Association (APA), who voted to eliminate the general category of homosexuality, and replace it with sexual orientation disturbance.

As Dr. Jon Meyer notes (see Comprehensive Textbook of Psychiatry, 4th ed., eds. Kaplan & Sadock), "...this change reflected the point of view that homosexuality was to be considered a mental disorder only if it was subjectively disturbing to the individual. The decision of the APA Board...took place in the context of new sociological data, biological inferences, and de-emphasis of psychoanalytic observations. It also took place in an atmosphere of confrontation. Beginning in 1970, various gay activist groups demonstrated....at APA meetings. At issue was the conceptualization of homosexuality as an illness..."

The DSM-III committee and subcommittee charged with drafting the new manual (1976-78) settled on the diagnosis of ego-dystonic homosexuality, which, according to Meyer, "...represented a compromise between those individuals whose clinical experience, interpretation of the data, and, perhaps, biases, led them to the conviction that homosexuality was a normal variant of sexual expression..." By the time DSM-III-R (revised version of DSM-III) came out in 1987, the tide had shifted again. The category of ego-dystonic homosexuality was eliminated. As DSM-III-R itself stated, "...the diagnosis...has rarely been used clinically, and there have been only a few articles in the scientific literature that use the concept..."
However, one could use the category of sexual disorder not otherwise specified to include cases that previously would have been called ego-dystonic homosexuality. Our present DSM-IV does not include homosexuality per se as a disorder, but still permits the diagnosis of "Sexual Disorder Not Otherwise Specified" for someone with "...persistent and marked distress about sexual orientation".
For details on how the DSM-IV committees made their decisions, I suggest you get hold of a copy of the actual manual, and read the detailed description on p. xx in the introduction. I think it's fair to say that DSM-IV was more reliant on empirical data, and less on political considerations, than were some earlier DSMs. You may also want to see the article by Bayer & Spitzer in which edited correspondence by the DSM-III framers is presented on the issue of homosexuality (J Hist Behav Sci 18:32, 1982).

Other Resources:
• More Sexual Issues Information
May 2001 (Πηγή: http://www.healthieryou.com/mhexpert/exp1052101c.html )