California dreamin': Ενθουσιασμός έξω από το δικαστήριο για την ιστορική απόφαση
Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η απόφαση είναι πρωτοποριακή σε δύο σημεία: πρώτον αναγνωρίζει ότι η δημιουργία οικογένειας αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που δεν μπορεί να παρεμποδίζεται για κανένα πολίτη. Δεύτερον στηρίζεται στη νομολογία παλιότερων αποφάσεων που νομιμοποίησαν τους γάμους μεταξύ ατόμων από διαφορετική φυλή - γάμοι που ήταν επίσης απαγορευμένοι στις περισσότερες Πολιτείες πριν από μερικές δεκαετίες.
Αν και στο σκεπτικό τους συμφωνούν με πολλά από τα επιχειρήματα της πλειοψηφίας, οι τρεις δικαστές που μειοψήφισαν θεωρούν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει τη δικαιοδοσία να λάβει μια τέτοια απόφαση. Υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε αλλαγή στους νόμους περί γάμου θα πρέπει να εγκριθεί από τους ψηφοφόρους.
Ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο Γκάβιν Νιούσομ
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας ακύρωσε σήμερα ως αντισυνταγματική την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου που είχε επιβληθεί δια δημοψηφίσματος το 2000. Η Καλιφόρνια είναι η μεγαλύτερη πολιτεία της Αμερικής με πληθυσμό που φτάνει τα 37 εκατομμύρια. Είναι η δεύτερη πολιτεία μετά τη Μασαχουσέτη που νομιμοποιεί τους γάμους ζευγαριών του ίδιου φύλου με δικαστική απόφαση.
Το δικαστήριο με πλειοψηφία 4 προς 3 αποφάνθηκε ότι το σύμφωνο συμβίωσης που ισχύει ήδη στην Καλιφόρνια δεν αποτελεί επαρκές υποκατάστατο του γάμου.
Έξω από το δικαστήριο, οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε λυγμούς και ζητωκραυγές μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση.
Κηρύσσοντας αντισυνταγματική την απαγόρευση οι δικαστές διατύπωσαν το σκεπτικό τους ως εξής: " Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλιότερα η Πολιτεία μας αναγνωρίζει σήμερα ότι η δυνατότητα ενός ατόμου να οικοδομήσει μακροχρόνιους δεσμούς αγάπης και αφοσίωσης με ένα άλλο άτομο και να μεγαλώσει παιδιά με υπέυθυνο τρόπο δεν εξαρτάται από τις σεξουαλικές προτιμήσεις αυτού του ατόμου. Επιπλέον ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ατόμου -όπως το φύλο και η φυλή του- δεν είναι θεμιτό να αποτελούν κριτήριο αποκλεισμού και στέρησης των νομικών δικαιωμάτων του."
Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η απόφαση είναι πρωτοποριακή σε δύο σημεία: πρώτον αναγνωρίζει ότι η δημιουργία οικογένειας αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που δεν μπορεί να παρεμποδίζεται για κανένα πολίτη. Δεύτερον στηρίζεται στη νομολογία παλιότερων αποφάσεων που νομιμοποίησαν τους γάμους μεταξύ ατόμων από διαφορετική φυλή - γάμοι που ήταν επίσης απαγορευμένοι στις περισσότερες Πολιτείες πριν από μερικές δεκαετίες.
Αν και στο σκεπτικό τους συμφωνούν με πολλά από τα επιχειρήματα της πλειοψηφίας, οι τρεις δικαστές που μειοψήφισαν θεωρούν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει τη δικαιοδοσία να λάβει μια τέτοια απόφαση. Υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε αλλαγή στους νόμους περί γάμου θα πρέπει να εγκριθεί από τους ψηφοφόρους.
Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο με πρωτοβουλία του δημάρχου του Σαν Φρανσίσκο, είκοσι γκέι και λεσβιακών ζευγαριών και μιας πλειάδας οργανώσεων όπως η Equality California. Το Μάρτιο του 2004 το δικαστήριο διέταξε τον δήμαρχο Γκάβιν Νιούσομ να σταματήσει να τελεί γκέι γάμους.
Παρά την απόφαση, η μάχη για τους υπερασπιστές των γκέι δικαιωμάτων δεν έχει τελειώσει.
Ένας συνασπισμός θρησκευτικών και άλλων συντηρητικών ομάδων συγκεντρώνει υπογραφές προκειμένου να αναγκάσει την Πολιτεία να διεξαγάγει νέο δημοψήφισμα ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Σκοπός του δημοψηφίσματος θα είναι αυτή τη φορά η τροποποίηση του ίδιου του Συντάγματος της Καλιφόρνιας ώστε η σημερινή δικαστική απόφαση (που στηρίζεται ακριβώς στην ερμηνεία του Συντάγματος) να πέσει στο κενό. 26 Πολιτείες της Αμερικής ήδη περιλαμβάνουν τέτοια απαγόρευση στο Σύνταγμά τους. Ο υπουργός εσωτερικών της Πολιτείας πρόκειται να ανακοινώσει στα τέλη Ιουνίου κατά πόσο έχουν συλλεχθεί οι υπογραφές που απαιτούνται για να διεξαχθεί δημοψήφισμα.
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση των δικαστών και σκοπεύει να την εφαρμόσει. Δήλωσε επίσης ότι δεν υποστηρίζει την πρόταση για δημοψήφισμα.
Η απόφαση προκαλεί αμηχανία στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Το 2004 η αντίστοιχη απόφαση του δικαστηρίου της Μασαχουσέτης είχε σαν αποτέλεσμα 11 Πολιτείες να διοργανώσουν σχετικά δημοψηφίσματα ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς. Το γεγονός αυτό θεωρείται ότι ενίσχυσε την προσέλευση συντηρητικών ψηφοφόρων στις κάλπες βοηθώντας τη νίκη του Τζορτζ Μπους.
Η αμηχανία ήταν έκδηλη στις πρώτες δηλώσεις της Χίλαρυ Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα. Η δήλωση του επιτελείου της Χίλαρυ Κλίντον έχει ως εξής:
"Η Χίλαρυ Κλίντον θεωρεί ότι τα ομόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευθύνες με όλους τους συμπολίτες μας και πιστεύει ότι οι πολιτικές ενώσεις είναι το ενδεδειγμένο μέσο για να μπορέσουν να το επιτύχουν. Από τη θέση της Προέδρου η Χίλαρυ Κλίντον σκοπέυει να εξασφαλίσει ότι τα ζευγάρια του ίδιου φύλου θα έχουν τα ίδια δικαιώματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Έχει δηλώσει πάντως και επαναλαμβάνει ότι το ζήτημα του γάμου πρέπει να αποφασιστεί από τις Πολιτείες."
Η δήλωση του επιτελείου του Μπαράκ Ομπάμα:
"Είναι πεποίθηση του γερουσιαστή Ομπάμα ότι τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και σαν Πρόεδρος θα παλέψει για τις πολιτικές ενώσεις. Σέβεται την απόφαση του Δικαστηρίου και συνεχίζει να πιστεύει ότι οι Πολιτείες έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις στο ζήτημα του γάμου. Παραμένει αντίθετος σε οποιαδήποτε προσπάθεια να περάσουν διχαστικές συνταγματικές διατάξεις που θα κατοχυρώνουν τις διακρίσεις είτε σε πολιτειακό είτε σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αυτό περιλαμβάνει και τα προτεινόμενα δημοψηφίσματα στη Φλώριδα και την Καλιφόρνια."
Οι δύο υποψήφιοι μπορεί να ρίχνουν το μπαλάκι στις Πολιτείες αλλά η πραγματικότητα είναι λίγο πιο περίπλοκη. Σε περίπτωση που ο γάμος δεν αναγνωριστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τα ζευγάρια που παντρεύονται στην Καλιφόρνια και τη Μασαχουσέτη χάνουν αυτόματα όλα τα δικαιώματά τους σε περίπτωση που μετακομίσουν σε άλλη Πολιτεία. Από τους δύο η Χίλαρυ Κλίντον είναι η μόνη που μιλάει για παρέμβαση σε ομοσπονδιακό επίπεδο χωρίς όμως να διευκρινίζει τι είδους παρέμβαση. Με τη σημερινή κατάσταση οι υπόλοιπες Πολιτείες έχουν το δικαίωμα να μην αναγνωρίζουν τους γάμους της Καλιφόρνιας - κάτι που δεν ισχύει για τα παντρεμένα αντρόγυνα. Όσο και αν προσπαθούν οι υποψήφιοι να το αποφύγουν, ο επόμενος Πρόεδρος θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια τραγελαφική νομική πραγματικότητα - και να αποδείξει ότι μπορεί να λάβει μερικές γενναίες αποφάσεις.
20 σχόλια:
Τώρα κατάλαβα, δηλαδή, άντε και το ψηφίσουν στην Ελλάδα, αν πας Ιταλία, δεν ισχυεί τίποτα! Μα προσπαθούν να κοροιδέψουν τον κόσμο; Ξέρεις τι δεν μπορώ να καταλάβω; Ναι ρε παιδί μου εντάξει θεωρούμε συνταγματικό το γάμο ομοφυλοφίλων, τι σε πειράζει ρε γαμώτο, και παλεύεις να αλλάξεις την απόφαση; Πόσο μισάνθρωπος είσαι πιά!!
Καλημέρα!!!!!!
Για ένα τόσο ξεκάθαρο θέμα, κοίτα πώς μπλέκονται τα πράγματα με νομοθεσίες, δικαστικές αποφάσεις, δημοψηφίσματα κτλ. Τραγικό να είσαι όμηρος μιας κατάστασης όπου ο ένας πετά το μπαλάκι στον άλλο. Από εμάς πάντως συνεχίζουν να είναι μίλια μπροστά...
Τελικά η γραφειοκρατία είναι μάλλον ο πιο έξυπνος τρόπος των συντηρητικών πολιτικών για να αποφύγουν να θίξουν επώδυνα (κατ' αυτούς) κοινωνικά θέματα.
Σημαντική απόφαση πράγματι, και σωστά τονίζει τα σημαντικότερα σημεία της ο gsh. Το ότι έρχεται τέσσερα χρόνια μετά την ιστορική απόφαση της Μασσαχουσέττης δίνει ελπίδες και για άλλες πολιτείες.
Η διαφορά στα δύο δικαστικά σκεπτικά είναι ότι το ανώτατο δικαστήριο της Καλιφόρνιας αποφάσισε ότι ο γάμος είναι "θεμελιώδες δικαίωμα" όλων των πολιτών, ενώ το ανώτατο δικαστήριο της Μασσαχουσέττης είχε αποφασίσει βάσει του ότι όλοι οι πολίτες δικαιούνται "ίση προστασία" από τον νόμο. Επομένως το σκεπτικό της CA είναι ευρύτερο από αυτό της MA.
Όπως λέει και η απόφαση (κάθισα και τη διάβασα), το θέμα δεν ήταν εάν η CA πρέπει να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών (τα αναγνωρίζει ήδη, με σύμφωνο συμβίωσης που έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως ο ετερόφυλος γάμος), αλλά εάν μπορεί να τα αναγνωρίζει μη επιτρέποντας όμως τη χρήση του όρου "γάμος". Η απάντηση ήταν ότι όχι.
Μακάρι στο δημοψήφισμα του Νοεμβρίου να επικρατήσει η λογική. Το παράδειγμα της ΜΑ, όπου ύστερα απο τέσσερα χρόνια ομόφυλων γάμων δεν επήλθε καμμιά "καταστροφή", ίσως λειτουργήσει ευεργετικά.
Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι έξι από τους επτά δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου της CA είχαν προταθεί από Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες, και μόνον ένας από Δημοκρατικό. Βάσει της ιστορίας των αποφάσεών του, θεωρείται "μετριοπαθώς συντηρητικό" (moderately conservative). Βέβαια συντηρητικός στην CA είναι τελείως διαφορετικό απ' ό,τι συντηρητικός σε άλλες πολιτείες του νότου ή του midwest!
Και στα δικά μας...
Τί να πω βρε παλικάρια..όλα αυτά μου φαίνονται τόσο εξωπραγματικά και τόσο απατηλά συνάμα..Καλησπέρες με ενδοιασμούς..
Mακάρι να αποδειχθεί μια απο τις πολλές νίκες που θα ακολουθήσουν. Δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος αλλά προσπαθώ.
καλό σου απόγευμα φίλε μου.
Άσχετο...Turandot θα πάς????
Πρέπει να δούμε το όλο ζήτημα με πολιτική οπτική. Εγώ δείχνω κατανόηση στο "μάγκωμα" των δημοκρατικών υποψήφιων να υποστηρίξουν ανοιχτά το γάμο ομοφυλοφίλων. Αυτό δεν έχει να κάνει με τα πιστεύω τους αλλά με το πολιτικό κόστος που μπορεί ακόμα και να στερήσει τη νίκη στο δημοκρατικό κόμμα όπως έγινε στις προηγούμενες εκλογές.
Τελικά (αυτό ισχύει για παντού και για πάντα) σημασία έχει να υπάρχει εξέλιξη, ακόμα και αργή μερικές φορές, αλλά να υπάρχει. Όχι στασιμότητα.
Ου να μου χαθουνε. Να γινει παντου παρανομο ρε! Σταδιαλα.
[οχι δεν ειμαι κακια, απλα μου ειπε η πρωην οτι η τωρινη συντροφος της εχει τοσο ξετρελαθει που θελει να την παντρευτει αμεσως]
:P
Οπως παντα ειμαι εκτος τοπου, χρονου, θεματος με τα σχολια μου.
Αλλα για αυτο με αγαπατε.
Και με ποθειτε.
Νιε.
Η μάχη στην Αμερική γίνεται κυρίως μεταξύ αυτών που θέλουν να έχουν οι πολιτείες τον τελευταίο λόγο στο θέμα του gay γάμου και αυτών που θέλουν να επιβάλουν ομοσπονδιακή απαγόρευση.Ελάχιστοι υποστηριζούν τη θέση πως πρέπει ο γάμος να αναγνωριστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Με το να απορρίπτουμε τη θέση πως οι πολιτείες πρέπει να αποφασίζουν και να τη θεωρούμε απλή γραφειοκρατία,δείχνει πως δεν καταλαβαίνουμε καθόλου πως λειτουργεί το ομοσπονδιακό σύστημα στις Η.Π.Α.και αγνοούμε τη μακρά παράδοση δυσπιστίας προς την κεντρική εξουσία που υπάρχει σε αυτή τη χώρα, όπου οι κάτοικοι προτιμούν να λύνουν τα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο. Οι Η.Π.Α. δεν είναι ένα ενιαίο κράτος, με μια κεντρική κυβέρνηση που αποφασίζει για τα πάντα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει (ή θα έπρεπε να έχει, σύμφωνα με το Σύνταγμα), αυστηρά καθορισμένες αρμοδιότητες. Και όπως είχα γράψει και παλαιότερα :" Ο ανταγωνιστικός φεντεραλισμός,ο πλουραλισμός, η εξισορρόπηση των εξουσιών και ο κατακερματισμός της πολιτικής εξουσίας είναι πολύ καλύτερη εγγύηση μακροπρόθεσμα για τα ατομικά δικαιώματα από την καλή θέληση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των ομοσπονδιακών γραφειοκρατών!Πχ σκέψου ότι περνάει η πρόταση Μπους για τον γάμο, και επιβάλλεται σε όλες τις πολιτείες ή ότι με άλλη πλειοψηφία δικαστών ανατρέπεται η απόφαση που νομιμοποιεί τις εκτρώσεις.Τί διέξοδος θα υπάρχει τότε?Σε αντίθεση με έναν πραγματικό φεντεραλισμό,όπου μπορείς να πας στη διπλανή πολιτεία, όπου οι γάμοι των ατόμων ίδιου φύλου ή οι εκτρώσεις θα είναι νόμιμες!Και επιπλεον, θα είναι πιο εύκολο να δώσεις τον αγώνα σου και να επηρεάσεις την τοπική κυβέρνηση απ'ότι εναν μακρινό και απρόσωπο Λεβιάθαν!"
@Ηφάιστιο
Κι εμένα αυτό που μου άνει εντύπωση είναι πόσοι άνθρωποι ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για να στερήσουν τα δικαιώματα των άλλων!
@ revqueer
Δεν ξέρω αν είναι μίλια μπροστά ή επειδή ή αντίδραση που αντιμετωπίζουν είναι πολύ πιο οργανωμένη, αναγκάζονται να οργανωθούν και αυτοί.
@ hourglass
Κάπως έτσι τα καταφέρνουν και τελικά δεν προχωράει τίποτα
@ sk, kostas
Να δούμε αν όλη αυτή η ιστορία τελικά θα έχει πολιτικές επιπτώσεις
@ onar, mahler
'Αντε να πέρνουμε και μεις ιδέες μπας και τα εξωπραγματικά γίνουν πραγματικότητα! Στην Τουραντό θα πήγαινα ευχαρίστως, γιατί όχι;
@ deeona
Κι εγώ άμα ήταν να με καλέσει στο γάμο του ο πρώην, μουτζαχεντίν θα είχα καταντήσει τι νομίζεις; :-) Και ναι σε ποθούμε μεν, δεν μας κάθεσαι δε!
@cobden
Η αμερικάνικη ιστορία έχει δείξει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα προχώρησαν μόνο όταν υπήρξε παρέμβαση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αλλιώς θα υπήρχαν ακόμα πολιτείες όπου θα ίσχυε η δουλεία, πολιτείες που οι μαύροι θα έτρωγαν ξεχωριστά από τους λευκούς, που οι γυναίκες θα είχαν λιγότερα δικαιώματα από τους άντρες και βέβαια στις περισσότερες οι αμβλώσεις θα ήταν αδύνατες και σε αρκετές το σεξ μεταξύ αντρών θα είχε παραμείνει ποινικό αδίκημα. 'Ολα αυτά τα μέτρα λήφθηκαν με αποφάσεις των ομοσπονδιακών νομοθετικών σωμάτων και των ομοσπονδιακών δικαστηρίων. 'Οπου κάνουν κουμάντο οι πολιτείες (στο θέμα της θανατικής ποινής π.χ.)πρακτικά δεν υπήρξε πρόοδος. Είναι πολύ δυσκολότερο να περάσει μια απαγόρευση του γάμου στο ομοσπονδιακό σύνταγμα, παρά στα συντάγματα των Πολιτειών. 'Αλλωστε το θέμα δεν είναι να επιβληθεί ο γάμος σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Το θέμα είναι πως είναι δυνατόν να είσαι παντρεμένος σε μία Πολιτεία και αυτό να μην αναγνωρίζεται σε μία άλλη!
Αυτά που έγραψε ο cobden και η τελευταία παρατήρηση του gsh, ότι "πως είναι δυνατόν να είσαι παντρεμένος σε μία Πολιτεία και αυτό να μην αναγνωρίζεται σε μία άλλη", συνοψίζουν το πρόβλημα εδώ στις ΗΠΑ.
Ο γάμος είναι θέμα πολιτειακό, και όχι ομοσπονδιακό. Από την άλλη πλευρά όμως, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πάντα αναγνώριζε ως νόμιμους τους γάμους που αναγνωρίζονται από την κάθε ξεχωριστή πολιτεία. Πάντα, εώς το 1996, που πέρασε ο ομοσπονδιακός νόμος Defense of Marriage Act, ο οποίος λέει ότι (1) η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνωρίζει μόνον γάμους μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας, και ότι (2) μία πολιτεία έχει το δικαίωμα να μήν αναγνωρίζει γάμους άλλης πολιτείας, εάν αυτοί οι γάμοι είναι μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
Πέραν από το άν το ομοσπονδιακό σύνταγμα επιτρέπει ή όχι το (1) - και σίγουρο στο μέλλον το θέμα θα φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, το (2) έρχεται σε αντίθεση με το τέταρτο άρθρο του ομοσπονδιακού συντάγματος που λέει ότι "Full faith and credit shall be given in each State to the public acts, records and judicial proceedings of every other state", δηλ. ότι κάθε Πολιτεία θα αναγνωρίζει τους νόμους και διαδικασίες μιας άλλης πολιτείας.
Δηλαδή, ναι μεν μπορείς να πας στη διπλανή πολιτεία να παντρευτείς, όπως είπε o cobden, αλλά η δική σου πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει το γάμο σου, έστω και αν δεν είναι επιτρεπτός στην δική σου πολιτεία. Παράδειγμα τέτοιο είναι οι γάμοι στο Λας Βέγκας της Νεβάδας. Οι νόμοι εκεί επιτρέπουν γάμους της στιγμής, ενώ στις περισσότερες άλλες πολιτείες απαιτούνται διάφορα δικαιολογιτικά και διαδικασίες. Όμως, εάν πετάξεις ένα πρωί από τη Νέα Υόρκη στο Λας Βέγκας και επιστρέψεις το απόγευμα παντρεμένος, η ΝΥ αναγνωρίζει το γάμο σου ως νόμιμο, παρ'ό,τι δεν θα μπορούσες να τον πραγματοποιήσεις με αυτόν τον τρόπο στη ΝΥ.
Τώρα με τις τροπολογίες που έχουν περάσει στο σύνταγμά τους πολλές πολιτείες ειδικά για τον ομόφυλο γάμο, δεν τον αναγνωρίζουν, έστω και αν έχει τελεσθεί νόμιμα στην Μασσαχουσέττη (ή στη Καλιφόρνια σύντομα). Σίγουρα αυτή η αντίφαση θα φτάσει και αυτή στο Ανώτατο Δικαστήριο αργά ή γρήγορα.
Για να ανακεφαλαιώσω: σωστά ο cobden λέει ότι το θέμα είναι, και οφείλει να είναι, πολιτειακό, όχι ομοσπονδιακό (γι αυτό και η ομοσπονδιακή τροπολογία γενικής απαγόρευσης ομόφυλου γάμου αποκλείεται να περάσει). Και ότι κάθε πολιτεία μπορεί να ρυθμίζει τα του οίκου της. Από την άλλη όμως, ως ομοσπονδιακή χώρα, κάθε πολιτεία αναγωρίζει τους νόμους της άλλης.
Τελικά το θέμα θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το αμερικανικό σύστημα είναι πολλές φορές βραδυκίνητο λόγω τον επάλληλων στρωμάτων διακυβέρνησης, αλλά τελικά σχεδόν πάντα βρίσκει την ισορροπία του.
Ότι η πολιτεία της Καλιφόρνια είναι πολύ διαφορετική σε πνεύμα κι ανθρώπους, το συζητούσαμε και πρόσφατα στο blog του φίλου Locus publicus.
Θα μπορούσα να πω ένα μπράβο, και θα το πω.
Περισσότερο όμως έχει σημασία το πως αντιμετώπισαν το θέμα και πως κατάφεραν να το κερδίσουν.
Παρά το γεγονός ότι η κοινωνία των ανθρώπων βρίσκεται σε φάση παραίτησης, είναι ενθαρρυντικό να υπάρχουν κι ευχάριστες καταλήξεις.
Καλό Σ/Κ φίλε μου :-)
Φαντάσου τον Καραμανλή να κάνει τέτοιες δηλώσεις.. χοχο..
"if.. ιγένεια said...
Φαντάσου τον Καραμανλή να κάνει τέτοιες δηλώσεις.. χοχο.."
Έτσι, για να επανερχόμαστε στην (ελληνική) πραγματικότητα...
Αχ τι τέλεια! Θα είναι παντρεμένοι στην Καλιφόρνια και στο δρόμο για το Σηάτλ θα γίνονται απλά φίλοι! Wow!
Είναι σαν αυτό που λένε στην Ελλάδα ότι πάνω από 500 χιλιόμετρα δεν είναι κέρατο! Wow!
χαχα (για το σχόλιο του mad!) πρακτικό ακούγεται...
ας είχαμε την πολυτέλεια και μεις Αθήνα να'μαστε παντρεμένοι και Θεσσ/κη να ήμαστε φίλοι...
Και ο δήμαρχος πολύ τεκνό ε?!
Αχ υπερήρωά μου, τα είπαμε και στο δικό μου ποστ, βήμα βήμα πορευόμαστε με υπομονή και όραμα..!
καλή βδομάδα νησιώτη!
υγ. κι έλα από κει όταν βρεις χρόνο να μας πεις πως εμπνεύστηκες το e-βαφτιστικό σου...
Υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε αλλαγή στους νόμους περί γάμου θα πρέπει να εγκριθεί από τους ψηφοφόρους.
Οπως έχει ειπωθεί σε άλλα θέματα τα δικαιώματα δεν βρίσκονται υπό την αίρεση της γνώμης της όποιας πλειοψηφίας.
Φαντάσου τον Καραμανλή να κάνει τέτοιες δηλώσεις.. χοχο.."
Αντιθέτως εγώ τον φαντάζομαι γιατί γνωρίζω οτι κάποια στιγμή θα γίνει πραγματικότητα. Αρα κάποια στιγμή "αναγκαστικά" ένας έλληνας πρωθυπουργός θα βγεί και θα θα κάνει την ανακοίνωση.
και μια ημι-άχρηστη πληροφορία: Εκμεταλλευόμενη την νομοθεσία θα παντρευτεί και η Ελενίτσα DeGeneres με την κατά 15 χρόνια μικρότερη της Portia DeRossi :-D
Καλησπερα σουπερ ηρωα.Καποτε σε ειχα βρισει(τοτε που ηταν επικαιρο στα μιντια το συμφωνο συμβιωσης),ομως απο τοτε πολλα αλλαξαν.Ετυχε να δω καποιες εκπομπες(Τατιανα,Δρουζα)με ατομα που εχουν κανει αλλαγη φυλου και τραβηξαν εναν δικο τους,μικρο"Γολγοθα",ειτε απο συγγενεις,ειτε απο γενικη κατακραυγη επειδη ζουσαν(αν και οχι απαραιτητα)σε μικρη κοινωνια(επαρχια).Ειδα μια κοπελα που θελει και θα γινει αγορι,να κλαιει γιατι οταν το ειπε στην μανα της,εκεινη της εκλεισε για παντα την πορτα και δεν δεχεται ουτε να μιλησει στο τηλεφωνο μαζι της.Ακομα και μετα την παρεμβαση της εκπομπης ΜΠΟΡΩ,δεν δεχτηκε να την δει,αλλα ουτε και να της μιλησει στο τηλεφωνο.Ειδα gay να λεει πως εφυγε απο το σπιτι του στα 14 του γιατι τον ξυλοφορτωνε καθημερινα ο πατερας του,ο οποιος του ελεγε οτι αυτο το κανει για να αλλαξει γνωμη και να γινει ο γιος του και παλι ανδρας.Μετα λοιπον απο ολα αυτα,σου οφειλω μια συγνωμη για αυτα που ειχα πει τοτε.Επισης σου χρωσταω και σου δινω και μια υποσχεση:Απο εδω και περα αν υπαρχει κατι στο οποιο να μπορω να βοηθησω εγω και το μπλογκ μου,ακομα και εκτος διαδικτυου(γιατι οχι?)ειμαι στην διαθεση σας,αρκει να μπορω απο αποψης αλλων υποχρεωσεων.Καλο Σαββατοκυριακο φιλε Σουπερ Ηρωα...
Πολύ χαίρομαι που άρχισαν επιτέλους αυτά. Σήμερα άκουγα τον βλάκα τον Καρατζαφέρη να λέει για τον γάμο και να θάβει και σπάστικα. ΟΠότε τώρα χάρηκα με αυτή την ειδηση.
Δημοσίευση σχολίου