Σίγουρα από τις πιο συμπαθείς παρουσίες των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, ο 19χρονος αυστραλός Μάθιου Μίτσαμ δεν έγινε μόνο ο πρώτος περήφανος γκέι αθλητής που κερδίζει χρυσό μετάλλιο από τον καιρό του Γκρεγκ Λουγκάνις. Με την έκτη και τελευταία βουτιά του από την πλατφόρμα των 10 μέτρων (την οποία τέσσερις από τους επτά κριτές βαθμολόγησαν με 10) κατόρθωσε να καλύψει τη διαφορά των 35 βαθμών που τον χώριζαν από τον προπορευόμενο Ζου Λουτζίν και να στερήσει από τους κινέζους αθλητές κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή το μοναδικό από τα οκτώ χρυσά μετάλλια των καταδύσεων που έλειπε από το παλμαρέ τους!
Η σημασία της χρυσής επιτυχίας του Μάθιου δεν αφορά βέβαια μόνο την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Αυστραλίας ή την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των κινέζων μέσα στην έδρα τους . Σε σύνολο δέκα χιλιάδων αθλητών που αγωνίστηκαν στο Πεκίνο, μόλις δέκα (εννιά γυναίκες και ένας άντρας) έχουν μιλήσει δημόσια για την ομοφυλοφιλία τους. Αθλητές σε σπορ όπως οι καταδύσεις, η ενόργανη και το πατινάζ τρέμουν να παραδεχτούν δημόσια αυτό που όλοι γνωρίζουν από το φόβο ότι η "ρετσινιά" του "γκέι αθλήματος" θα επηρεάσει αρνητικά την προσέλκυση νεαρών αθλητών και θα οδηγήσει σε περικοπές επιδοτήσεων και χορηγιών!
Τίποτα από όλα αυτά δεν δείχνει να πτοεί τον νέο εθνικό ήρωα της Αυστραλίας. Από το βάθρο του νικητή ανεβαίνει στις κερκίδες όπου τον περιμένει ο σύντροφός του Λάχλαν.
Βεβαίως η επιτυχία του Μάθιου δεν ήταν η μοναδική για τα "ροζ" χρώματα. Το ωραιότερο ζευγάρι των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων ήταν αναμφισβήτητα η Γκρό Χάμερσενγκ και η Κάτια Νάιμπεργκ, χρυσές ολυμπιονίκες με την νορβηγική ομάδα του χάντμπολ.
Χάλκινη ολυμπιονίκης με τη γερμανική ομάδα του ποδοσφαίρου η Λίντα Μπρεζόνικ.
Το χρυσό στο ίδιο άθλημα κατέκτησε η Νατάσα Κάι με την ομάδα των ΗΠΑ.
Φυσικά όλοι οι παραπάνω δεν είναι οι πρώτοι out γκέι αθλητές που κερδίζουν μετάλλια. Στην Αθήνα το 2004, ο κολυμβητής Γιόχαν Κένκαους είχε κερδίσει το αργυρό μετάλλιο με την ομάδα της Ολλανδίας στο 4Χ100 ελεύθερο.
Επίσης στην Αθήνα η γερμανίδα Ίμκε Ντούπλιτσερ είχε κερδίσει το αργυρό μετάλλιο στο ξίφος μονομαχίας.
Επειδή όμως ενημέρωση χωρίς οφθαλμόλουτρο δεν γίνεται, επέλεξα για σας ορισμένα αγόρια που μπορεί να μην υπήρξαν τόσο γενναία όσο ο Μάθιου, έκαναν όμως σίγουρα την παρακολούθηση των ολυμπιακών αγωνισμάτων μια ιδιαίτερα ευχάριστη εμπειρία!
Χρυσός ολυμπιονίκης στην κατηγορία των 84 κιλών της ελληνορωμαϊκής πάλης ο 26χρονος ιταλός αστυνομικός Αντρέα Μινγκούτσι. Ξαφνικά μια βραδιά στο κρατητήριο δεν μοιάζει και τόσο άσχημη ιδέα ;-)
Ο άνθρωπος που κόντεψε να στερήσει από τον Μάικλ Φελπς ένα από τα οκτώ χρυσά του μετάλλια στον (αμφισβητούμενο) τελικό των 100 μέτρων πεταλούδας είναι ο 24χρονος σέρβος Μίλοραντ Κάβιτς.
Από την πισίνα επιστρέφουμε στα ταρτάν που κυριολεκτικά αναστενάζουν όταν αγωνίζονται σε αυτά οι αδελφοί Γκενό από τη Γαλλία. Προσεχώς πρόκειται να τους θαυμάσουμε με ακόμα λιγότερα ρούχα στα γνωστά ημερολόγια της Dieux du Stade. Mέχρι τότε πάρτε μία γεύση από τον 29χρονο Κριστόφ -χρυσό ολυμπιονίκη της ελληνορωμαϊκής στην κατηγορία των 74 κιλών- και τον 23χρονο αδελφό του Στιβ που κατέκτησε το χάλκινο στα 66 κιλά.
Ο 22χρονος Ραφαέλ Ναδάλ από την Ισπανία πανηγυρίζει όπως μόνο αυτός γνωρίζει την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο ολυμπιακό τουρνουά του τένις. Την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε και επίσημα ότι περνάει στο νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης. Εκτός των επιδόσεών του στο τερέν ο Ράφα έδωσε μαθήματα σεμνότητας σε πολλούς αχώνευτους "σταρ" επιλέγοντας να παραμείνει στο ολυμπιακό χωριό καθόλη τη διάρκεια των αγώνων. Ποιος μου είπε να μην γίνω εθελοντής στο Πεκίνο;
Απαραίτητο αντίδοτο στην Φελπίτιδα των ημερών ο 25χρονος αμερικάνος Ράιαν Λόχτε, χρυσός ολυμπιονίκης στα 200 μέτρα ύπτιο.
Οι φίλοι του στίβου δεν έμειναν παραπονεμένοι από τον νορβηγό χρυσό ολυμπιονίκη στο ακόντιο Αντρέας Τόρκιλντσεν.
Μπορεί να μας πήραν το χρυσό αλλά χαλάλι τους! Ο 30χρονος Μάρκ Χάντερ και ο 22χρονος Ζακ Περτσέις από τη Μεγάλη Βρετανία ολυμπιονίκες της κωπηλασίας στο διπλό σκιφ.
Αργυρός ολυμπιονίκης στην Αθήνα, στο αργυρό μετάλλιο αρκέστηκε και στο Πεκίνο ο 23χρονος καναδός Αλεξάντρ Ντεπατί στις καταδύσεις από βατήρα τριών μέτρων.
23 σχόλια:
Καλησπέρα!!!
Χάθηκε και εσύ!! ;)
Μπράβο το παιδί που το δηλώνει!
Γκέι αθλήματα και βλακείες!!!!
Δηλαδή το βόλευ, που όταν πήγαινα γυμνάσιο το θεωρούσαν γυναικείο, είναι γκέι;
Τι να πεις..
εεμμ βέβαια! όλα τα καλά παιδιά είναι πιασμένα... άντε να ξαναπετύχεις ολυμπιονίκη 19χρονο τώρα... πφφφφφ
κατά τα άλλα θα διαλέξω τον τελευταίο. είναι ελεύθερος;
ευχαριστούμε για το αφιέρωμα υπερ-ήρωα!
Θα ηθελα να σε ρωτησω τα εξης: γιατί η επιτυχία ενός gay αθλητη ειναι αξιοσημειωτο γεγονος; Δεν περιμέναμε απο εναν gay να κερδισει η απλα πιστευαμε οτι επειδη το δηλωσε εκ των προτερων καποια αορατη δυναμη θα τον εμποδιζε; Για εμενα ειναι παντελως αδιαφορο, για τον απλουστατο λογο οτι ειναι ενας αθλητης σαν ολους τους αλλους. Κατα τη γνωμη μου, οταν απαιτουμε να μη μας κρινουν με βαση τις προτιμησεις μας, δεν πρεπει και εμεις με τη σειρα μας να εστιαζουμε εκει. Επομενως το θεωρω λαθος να ψαχνουμε τους "δικους μας" για να χαρουμε περισσοτερο με τις επιτυχιες τους επι των "αλλων". Ειναι σαν να μη τους θεωρουμε ικανους για αυτες τις επιτυχιες. Κι επισης σαν εχουμε φτασει στο αλλο ακρο: απο εκει που μας θεωρουσαν κατωτερους μονο και μονο για αυτο που ημασταν, τωρα δλδ γιναμε ανωτεροι επειδη ειμαστε gay; Συγχαρητηρια στο παλικαρι αλλα δεν νομιζω οτι αλλαξε κατι στο gay κινημα.
Το γεγονος οτι λιγοι αθλητες εχουν μιλησει για την ομοφυλοφυλια τους μηπως σημαινει οτι οι υπολοιποι απλα δινουν βαρος στον αγωνα τους; Και απο ποτε έχει υποχρέωση ο κάθε ομοφυλόφιλος να το γνωστοποιεί δημοσια; και γιατι; για να μη νιώθουμε μονοι οι υπολοιποι; η για να εχουμε προτυπα;
Και τελος θεωρω επισης λαθος την κατηγοριοποιηση σε gay και μη gay αθληματα, και δεν περιμενα να την αναπαραγεις εσυ. Στην Αγγλια οπου ζω δεν υπαρχουν αυτες οι ταμπελες στα σπορ, και νομιζω αυτο που αναφερεις περι χορηγων ειναι περισσοτερο προσωπικη σου αποψη παρα πραγματικοτητα. Καλο θα ηταν να μη διαιωνιζουμε τα στερεοτυπα, τη στιγμη μαλιστα που ειναι πιθανον να σε διαβαζουν εφηβοι επιδοξοι αθλητες. Μια απο τις καταρες που κατατρεχει τον αντρα στην Ελλαδα ειναι να προσεχει να μην τον πουν αδερφη. Ας μην φτανυμε στο σημειο να ενοχοποιουμε μεχρι και τα σπορ.
Συγγνωμη για το σχολιο-κατεβατο. Αυτες οι σκεψεις μου ηρθαν απο το κειμενο σου. Θα ηθελα την αποψη σου πανω σε αυτα
@ marvin
Ο Μάθιου σίγουρα δεν είναι ο πρώτος γκέι πρωταθλητής. Είναι όμως από τους πρώτους που είχε τα κότσια να μην κρύψει αυτό που είναι. Το θάρρος του και όχι η ιδιότητα του "ομοφυλόφιλου ολυμπιονίκη" (η οποία δεν είναι καθόλου πρωτότυπη - υπάρχουν και πολλοί έλληνες σε αυτή την κατηγορία, φυσικά in the closet) είναι ο λόγος που του αφιέρωσα αυτό το ποστ.
Γράφεις ότι οι υπόλοιποι γκέι αθλητές δεν μιλούν γι'αυτό που είναι γιατί απλά "θέλουν να δώσουν βάρος στον αγώνα τους". Φαντάζομαι ότι δεν θα είχαν λόγο να φοβούνται ότι κάτι μπορεί να τους αποσπάσει από τον αγώνα τους αν δεν υπήρχε τόση ομοφοβική εχθρότητα (και) στον αθλητισμό. Γνωρίζουμε πως ο Μάθιου είναι γκέι γιατί ζήτησε από την αυστραλιανή αποστολή να μείνει στο ολυμπιακό χωριό με τον σύντροφό του όπως ακριβώς θα έκανε ο οποιοσδήποτε ετεροφυλόφιλος αθλητής. Πόσοι άλλοι θα ήθελαν να πανηγυρίσουν τις επιτυχίες τους με τους συντρόφους τους αλλά απλά δεν τόλμησαν;
Δεν υπάρχει λοιπόν καμία υποχρέωση για κανέναν αθλητή να είναι out. Θα ζούσαμε όμως σε έναν πολύ καλύτερο κόσμο αν ένας out γκέι πρωταθλητής ήταν κάτι το συνηθισμένο. Δυστυχώς δεν είναι και μέχρι τότε ναι, χρειαζόμαστε πρότυπα. Και ο Μάθιου είναι ένα τέτοιο πρότυπο.
'Οσο για την ταμπέλα "γκέι αθλήματα" σε καμία περίπτωση δεν την ενστερνίζομαι. Αυτό που ανέφερα -και δεν το έβγαλα από το μυαλό μου, προκύπτει από τα αντίστοιχα ρεπορτάζ γκέι ιστοσελίδων του εξωτερικού- είναι ότι αθλητές σε αθλήματα όπως η ενόργανη δεν κάνουν coming out γιατί φοβούνται ότι αν αυτή η ταμπέλα κολλήσει στο άθλημά τους οι γονείς θα πάψουν να γράφουν τα αγόρια τους στα αντίστοιχα σχολικά προγράμματα με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν περικοπές. 'Οπως γνωρίζεις πολύ καλά για τον ίδιο λόγο οι γονείς δεν στέλνουν τα αγόρια τους π.χ. να κάνουν μαθήματα χορού. 'Αλλωστε και εσύ ακριβώς το ίδιο γράφεις ("Μια απο τις καταρες που κατατρεχει τον αντρα στην Ελλαδα ειναι να προσεχει να μην τον πουν αδερφη. Ας μην φτανουμε στο σημειο να ενοχοποιουμε μεχρι και τα σπορ") Γράφοντας αυτή την παράγραφο και χρησιμοποιώντας το ρήμα "ενοχοποιούμε" φαντάζομαι ότι συμφωνείς μαζί μου ότι αν δύο ή τρεις αθλητές κάνουν outing σε ένα συγκεκριμένο άθλημα το μέλλον αυτού του αθλήματος είναι αμφίβολο. Αυτό ακριβώς έγραψα κι εγώ και τίποτα παραπάνω.
Ο μοναδικός τρόπος να μην συμβεί αυτό είναι να υπάρξουν περισσότεροι out πρωταθλητές σε όσο το δυνατό περισσότερα αθλήματα. Φυσικά έίναι μία απόφαση που έχει τεράστιο προσωπικό κόστος. Να είσαι σίγουρος ότι ο Μάθιου παρά την επιτυχία του δεν πρόκειται να κλείσει διαφημιστικά συμβόλαια εκατομμυρίων που είχε εξασφαλίσει π.χ. ο 'Ιαν Θορπ (άλλος αυστραλός ολυμπιονίκης που παρά το όργιο φημών ποτέ δεν παραδέχτηκε κάτι δημόσια). Το μόνο που μπορεί να αξιοποιήσει ο Μάθιου για να συνεχίσει να κάνει επιτυχίες είναι η δική μας συμπαράστασή.
Μα εγώ πιστεύω, πως αν το διαβάσουν έφηβοι επίδοξοι αθλητές, είναι ακόμη καλύτερα. Ειδικά τα παιδιά, δεν ξέρουμε τί σόι εικόνα έχει σχηματίσει το καθένα για τους γκέι, από τους γονείς ή το περιβάλλον. Ίσως να περνάν τον εαυτό τους για ένα άχρηστο κατακάθι. Πολλοί, δεν μπορούν να ταυτίσουν τον όρο ''επιτυχία'' με τη λέξη γκέι και αν θες, μιλάω και από προσωπική εμπειρία. Μπράβο, λοιπόν στον Μάθιου και για το χρυσό και για το θάρρος του. Και, ναι, εγώ πιστεύω ότι έγινε και πρότυπο για τα γκέι παιδάκια, αλλά το βούλωσε και σε πολλούς κακοπροαίρετους που λένε διάφορα.
Επίσης με τόσο κράξιμο που τρώμε, δε νομίζω να έκανε κακό και λίγο παίνεμα σε έναν ''δικό'' μας και ούτε πιστεύω πως οι άλλοι θα μας σεβαστούν περισσότερο αν είμαστε σεμνοί και ταπεινοί, το αντίθετο θα έλεγα. Κανείς δεν είναι υποχρεομένος να δηλώνει την ομοφυλοφιλία του, αλλά πώς να το κάνουμε, εμένα μου άρεσε αυτό που έκανε ο Μάθιου. Και αν θες το ''να μην νιώθουμε μόνοι'', δεν είναι και τόσο ασήμαντο για μένα.
Όσο για τα gay αθλήματα, νομίζω και ο super hero ειρωνικά το είπε.
Σόρυ που απάντησα και γω, αλλά μου ήρθαν και τα έγραψα.
Όσο για το φιλί με τον δικό του, με συγκίνησε, το τσογλανάκι..! (ο Λάχλαν πόσο χρονών να είναι..?) Η Νατάσα Κάι, υπέροχη και αυτή και τα τατού της... Για τους άλλους, γιατί είπες ότι δεν ήταν τόσο γενναίοι όσο ο Μάθιου? Υπονοούσες κάτι...?
@ τομ σώγιερ
Εννοείται ότι δεν υπονοώ απολύτως τίποτα! Δεν γνωρίζω τίποτα για τις ερωτικές προτιμήσεις των συγκεκριμένων αθλητών και ούτε με ενδιαφέρει. Απλά από ό,τι γνωρίζω ποτέ δεν έκαναν κάτι που να απαιτεί το ίδιο θάρρος με αυτό που έκανε ο Μάθιου.
apo olous autous mou aresei o despatie,definitely, pou proferetai (depati) :PPP
very nice post...apo ta pleon empneusmena gia tou olympiakous...well done :)
polla filia our super hero :PP
@ g_spot
'Εχεις δίκιο! Μόλις το τσέκαρα σε μια ιστοσελίδα με φωνητικές αποδόσεις ονομάτων. Και φυσικά το διόρθωσα. Σε ευχαριστώ!
Καλώς τον!!! Μας έλειψες.
Εξαιρετικές οι επιλογές σου ως συνήθως, gsh, καθώς και τα σχόλιά σου. Καλώς επέστρεψες στο blog σου!
Η σύνδεση gay αθλητών με το αβέβαιο μέλλον του αθλήματος είναι άστοχη. Κάποιος είναι γκέη είτε κάνει ενόργανη είτε σούμο. Και τους γονείς τους νοιάζει περισσότερο με τι θα χαπακώσουν τα παιδιά τους για να κάνουν πρωταθλητισμό παρά με το αν υπάρχουν γκέι πρωταθλητές σε αυτό.
Τους διαχωρισμούς τους κάνεις μόνος σου όταν μιλάς για ροζ κίνημα.
@ gsus
Το ότι δεν θέλουν την ταμπέλα του "γκέι αθλήματος" γιατί φοβούνται ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους νεαρούς εφήβους και τους γονείς τους είναι μια εξήγηση (ή δικαιολογία αν θέλεις) που χρησιμοποιούν πολλοί αθλητές σε συγκεκριμένα αθλήματα για να μην κάνουν coming out. Aψηφώντας το προσωπικό και επαγγελματικό κόστος του coming out ο Μάθιου επέδειξε μια προσωπική γενναιότητα που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους αθλητές στο Πεκίνο.
Από κει και πέρα θεωρώ πολύ συγκινητική την εικόνα ενός out γκέι αθλητή που κερδίζει το χρυσό και ανεβαίνει στις κερκίδες για να αγκαλιάσει το αγόρι του. 'Η των δύο αθλητριών που είναι ζευγάρι και αγωνίζονται στην ίδια ομάδα. Είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ως τώρα και ελπίζω να αρχίσουμε να βλέπουμε συχνότερα στο μέλλον.
Λατρεμένο ποστ!
@gay super hero: you're welcome honey,logw eksoikeiwsis me ti glwssa...mi nomiseis dld oti eimai kanenas pantognwstis :PP hehe
filia
Καλώς τον..! Εγώ γιατί θυμάμαι ότι αυτός ο Μίτσαμ είχε κάνει το coming out παλιότερα..? Ήξερα ότι είναι gay... Στον ύπνο μου το είδα..? Anyhow, πολύ καλό post...
@ thediarist
το ξέρεις γιατί ανάμεσα σε άλλους, το είχα γράψει κι εγώ εδώ στις 10 Ιουνίου:
"Μετά τον Γκρεγκ Λουγκάνις, ο 19χρονος αυστραλός καταδύτης Μάθιου Μίτσαμ ανακοίνωσε ότι θα συνοδεύεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου από το αγόρι του. 'Ενα χρυσό μετάλλιο στα παιδιά από εμάς."
τι κόλλημα είναι αυτό με το Ναδάλ?
μπλιαξ
Δυναμική η επάνοδός σου αγαπητέ ηπερήρωα, και χαίρομαι πολύ γιαυτό.
Θα συμφωνήσω με την κεντρική ιδέα του ποστ, αυτή της απενοχοποίησης της σεξουαλικότητας στον αθλητισμό (όπως και σε όλους τους τομείς βέβαια), και ο Μάθιου είναι σίγουρα ένα παράδειγμα προς μίμηση!
http://www.youtube.com/watch?v=M2PWW8uBhik
Πολύ γλυκό βίντεο με τον Mitcham avec μητρός και γκόμενου.
Σε αφήνω τώρα, προσπαθώ να επισκευάσω το χαλασμένο μου κινητό, ζήτησα μέσω sms σε γάμο τον Despatie αλλά από το πρωί δεν έχω λάβει καμία απάντηση, στάνταρ έχει βλάβη το ρημάδι
@ ηφαίστιο, perofylaktiko, pavlos, sk, g for george, hourglass
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και καλώς σας βρήκα!
@ mad
εγώ αυτόν θέλω, εσείς χτυπηθείτε για τον Despatie
@ ethan
Εγώ θα σου πρότεινα αυτό το βίντεο
http://www.dailymotion.com/video/x6iyuo_matthew-mitcham-medaille-dor_sport
Στο 6:20 η έκτη και τελευταία βουτιά που του χάρισε το χρυσό. Στο 13:00 η σκηνή που ανεβαίνει από το βάθρο στις κερκίδες.
Επίσης αν και καταλαβαίνω τις ενστάσεις που διατυπώνουν κάποιοι από εμάς, προσωπικά συμφωνώ με το ποστ.
Πάρτε εσείς Ναδάλ, Ντεπατί και Μίτσαμ, εγώ θέλω το Νορβηγό (τώρα ξέρω ποιον θα ψάξω την επόμενη φορά που θα είμαι Όσλο)!
Ο τελευταίος στην λίστα, ο Καναδός αθλητής και καταδύτης Αλεξάντρ Ντεπατρί (Alexandre Depatie) ειναι κατά 1/4 ελληνικής καταγωγής από την γιαγιά του.
Δημοσίευση σχολίου