Είναι ίσως η αρχαιότερη απεικόνιση ενός γκέι ζευγαριού στην παγκόσμια ιστορία. Δύο άντρες σε ερωτικό εναγκαλισμό με τις μύτες τους να αγγίζουν η μία την άλλη - η πιο διαχυτική ερωτική χειρονομία που γνωρίζουμε στην αιγυπτιακή τέχνη, κάτι σαν το δικό μας φιλί με γλώσσα. Η παραπάνω τοιχογραφία βρέθηκε σε έναν αρχαίο αιγυπτιακό τάφο (ή μαστάμπα - ο πρόδρομος των πυραμίδων) που χρονολογείται από το 2.400 π.Χ.
Τα ονόματα των δύο αντρών έχουν και αυτά τη σημασία τους: Νακνούμ και Νουμχοτέπ σημαίνει αντίστοιχα "μαζί στη ζωή" και "μαζί και στο θάνατο" στα αρχαία αιγυπτιακά. Σύμφωνα μάλιστα με τα ιερογλυφικά που βρέθηκαν στον τάφο πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικά πρόσωπα της εποχής καθώς ήταν οι υπεύθυνοι για το μανικιούρ του φαραώ Ράθορη! Και δεν θέλω να γελάτε: η θέση του μανικιουρίστα ήταν από τις πιο υψηλές στη βασιλική αυλη αφού μόνο αυτός είχε το δικαίωμα να αγγίζει τα χέρια του φαράω! Είναι η μοναδική περίπτωση που γνωρίζουμε που δύο άντρες της ίδιας κοινωνικής θέσης βρίσκονται θαμμένοι μαζί στον ίδιο τάφο.
Ο τάφος βρέθηκε πριν από 45 ακριβώς χρόνια στη δυτική όχθη του Νειλου, και συγκεκριμένα στη νεκρόπολη της Σακκάρα κοντά στην αρχαία Μέμφιδα. Αν και έχει συληθεί, οι τοιχογραφίες είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικές: στις περισσότερες οι δύο άντρες απεικονίζονται μαζί σε πρώτο πλάνο κάποιες φορές αγκαλιασμένοι και κάποιες πιασμένοι χέρι-χέρι, ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά τους χάνονται κάπου στο φόντο. Μάλιστα στην παραπάνω τοιχογραφία που τους δείχνει να μοιράζονται το τελευταίο συμπόσιο πριν το ταξίδι στον κάτω κοσμο, οι διακοσμητές του τάφου έχουν σοβατίσει τη μορφή της μίας συζύγου ενώ η άλλη δεν απεικονιζεται καν!
Η μαστάμπα (την οποία βλέπετε στη φωτογραφία από κάτω) αναστηλώθηκε από γερμανούς αρχαιολόγους στη δεκαετία του 70 και είναι ανοιχτή στο κοινό από τη δεκαετία του 90. Πολλοί γκέι τουρίστες έχουν αρχίσει να την επισκέπτονται - μάλιστα πολλά γκέι ζευγάρια επιλέγουν την περιοχή για να γιορτάσουν το μήνα του μέλιτος! Οι υπεύθυνοι των τουριστικών πρακτορείων θεωρούν ότι θα ήταν ακόμα περισσότεροι αν ο αιγυπτιακές αρχές ενθάρρυναν τον γκέι τουρισμό αντί να εξαπολύουν διώξεις σε βάρος των ομοφυλόφιλων. Από ό,τι φαίνεται οι αρχαίοι αιγύπτιοι ήταν πολύ μπροστά σε σχέση με τους απογόνους τους.
Δεν λείπουν βέβαια και οι αντιρρησίες καθώς πολλοί αρχαιολόγοι της παλιάς σχολής αρνούνται να πιστέψουν ότι οι δύο άντρες ήταν ζευγάρι. Θεωρούν ότι αν το φαινόμενο ήταν τόσο συνηθισμένο και αποδεκτό στην αρχαία Αίγυπτο θα είχαν βρεθεί πολύ περισσότεροι τέτοιοι τάφοι και προτιμούν το σενάριο ότι ο κοινός τάφος ανήκει σε δύο αδελφούς. Επειδή όμως ούτε κι αυτό ήταν συνηθισμένο τότε, εικάζουν ότι ίσως υπήρχε κάτι το ιδιαίτερο στη σχέση τους όπως π.χ. να ήταν σιαμαίοι - αν και στις τοιχογραφίες δεν φαίνεται τίποτα τέτοιο. Λες και υπάρχει περίπτωση οι μανικιουρίστες του φαραώ να μην ήταν ζευγάρι :-Ρ
Το πιθανότερο είναι ότι ο Νακνούμ και ο Νουμχοτέπ είναι το πρώτο ζευγάρι αντρών το οποίο καταγράφεται ιστορικά. Και αυτό γιατί το 'Επος του Γιλγαμές που περιγράφει το 7ήμερο πένθος του θρυλικού βασιλιά των Σουμερίων για τον σύντροφό του Ενκιντού γράφτηκε 300 χρόνια αργότερα, ενώ θα χρειαστεί να περιμένουμε δεκατρείς αιώνες ακόμα μέχρι να τραγουδήσει ο 'Ομηρος την τραγική ιστορία του Αχιλλέα και του Πάτροκλου κάτω από τα τείχη της Τροίας!
Ο Αιώνιος Εναγκαλισμός. Αυτή η τοιχογραφία βρίσκεται στο βαθύτερο και πιο ιδιωτικό σημείο του μνημείου.
Και φυσικά δεν χρειάζεται να τονίσω ότι αυτό το ποστ είναι αφιερωμένο στο Μεγάλο Άνουβι :-)