.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Η ΧΡΗΣΗ POPPERS ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΛΑΨΕΙ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

 Εδώ και μερικές δεκαετίες είναι διαδεδομένη σε πολλές χώρες η χρήση τους σαν ερωτικά “αξεσουάρ”. Αν και δεν περιλαμβάνονται στη λίστα του Διεθνούς Συμβουλίου για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών Ουσιών, πολλές κυβερνήσεις έχουν θέσει περιορισμούς στην εμπορική τους διάθεση. Ο λόγος για τα “poppers”, ονομασία που έχει δοθεί από τους χρήστες τους σε μια σειρά από νιτρικά άλατα, όπως το αμυλικό, το βουτυλικό και το ισοβουτυλικό. Κάποιοι γκέι άντρες (και όχι μόνο) εισπνέουν τις αναθυμιάσεις τους από μπουκαλάκια κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, καθώς ισχυρίζονται ότι λειτουργούν μυοχαλαρωτικά και εντείνουν τη σεξουαλική απόλαυση.

poppers1

Δεν είναι η πρώτη φορά που ιατρικές έρευνες ασχολούνται με τις βλαπτικές παρενέργειες που μπορεί να έχει η χρήση των poppers. Καθώς η εισπνοή των συγκεκριμένων ουσιών διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και ρίχνει απότομα την αρτηριακή πίεση, η χρήση τους από άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά προβλήματα (και ιδίως σε συνδυασμό με άλλες ουσίες όπως το Viagra) θεωρείται επισφαλής. Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακροχρόνια και έντονη χρήση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νευρολογικά προβλήματα. Η επαφή των νιτρικών αλάτων  με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα, ενώ η κατάποση μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Παρόλα αυτά είναι αρκετά διαδεδομένα σε χώρες όπως η Βρετανία όπου διατίθενται στο εμπόριο ως διαλυτικά βερνικιών ή καθαριστικά για τις κεφαλές μηχανημάτων βίντεο.

Σήμερα μια καινούρια έρευνα που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση  New England Journal of Medicine έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες. Ομάδα ερευνητών στο Παρίσι κατέγραψε σημαντικές και απότομες απώλειες στην όραση μετά τη χρήση των συγκεκριμένων ουσιών. Συνολικά καταγράφηκαν 14 διαφορετικές περιπτώσεις ατόμων που έκαναν έντονη και μακροχρόνια χρήση και υπέφεραν από επιδείνωση της όρασης και έντονες ζαλάδες. Χρησιμοποιώντας εξελιγμένα μηχανήματα για απεικονίσεις υψηλής ευκρίνειας, οι ερευνητές εντόπισαν σοβαρή διάβρωση των φωτοδεκτών, κύτταρα που βρίσκονται κοντά στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς, πάνω στην “ωχρή κηλίδα” από την οποία εξαρτάται η οξύτητα της όρασης ενός ατόμου.

Ευτυχώς η μέχρι τώρα καταγραφή των περιστατικών δείχνει ότι η απώλεια της όρασης είναι αναστρέψιμη από τη στιγμή που ο ασθενής σταματήσει να χρησιμοποιεί poppers. Αυτό ισχύει ακόμα και σε περιπτώσεις μακροχρόνιας χρήσης. Παρόλα αυτά μπορεί να χρειαστούν και μήνες μέχρι να επανέλθει η όραση στα κανονικά επίπεδα.

[via]

21 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Πρώτη φορά διαβάζω για κάτι τέτοιο.. ..
Καλημέρα!!!

Unknown είπε...

Καλημέρα.
Και όχι μόνο στην όραση.
Ο συνδυασμός του με αντιρετροϊκή θεραπεία στους οροθετικούς, έχει αποδειχτεί ότι σε μερικούς μπορεί να προκαλέσει σαρκώματα καπόζι.
Είναι είδος καρκίνου του δέρματος.

Τα καπόζι εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό έχει πέσει σε ανησυχητικά επίπεδα.
Παρ'όλα αυτά σε μερικούς παρατηρήθηκαν και με πολύ καλό ανοσοποιητικό.
Σε αυτή την περίπτωση αποδείχτηκε ότι έφταιγε ο συνδυασμός πόππερ με αντιρετροϊκή θεραπεία.

gay super hero είπε...

@ bear

Χρήσιμο το σχόλιό σου. Σε ευχαριστούμε :-)

Hfaistiwnas είπε...

Από πότε βρε παιδιά; Έχω ακουστά ένα σωρό ναρκωτικά, αυτά δεν τα άκουσα ποτέ.. αλλά απ'ότι κατάλαβα δεν είναι ναρκωτικά.. κάτι σαν ηρεμηστικά..

sCaTterBraiN είπε...

τα είχα πρωτοδεί στο queer as folk - από ότι έχω ακούσει ενισχύουν έντονα τη διέγερση και τη σεξουαλική επιθυμία - οπότε υπάρχει και ο κίνδυνος να κάνεις πράγματα που θα μετανιώσεις (π.χ. σεξ χωρίς προφυλάξεις)

gay super hero είπε...

@ hfaistiwnas

Kαι στην Ελλάδα η χρήση τους είναι πλέον αρκετά διαδεδομένη - τουλάχιστον στην Αθήνα. Όπως και να τις ονομάσουμε πάντως, μιλάμε για χημικές ουσίες, και το να εισπνέει κανείς αναθυμιάσεις από χημικές ουσίες δεν είναι ποτέ καλή ιδέα...

@ scatterbrain

Tη διέγερση δεν την ενισχύουν καθόλου - αντίθετα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη στύση. Σαφώς οι άνθρωποι που "πειραματίζονται" με χημικές ουσίες είναι πιο επιρρεπείς στο να πειραματίζονται και με άλλα επικίνδυνα πράγματα όπως το σεξ χωρίς προφυλάξεις. Θα έλεγα όμως ότι στην περίπτωση των poppers αυτές οι δύο συμπεριφορές συνδέονται, χωρίς όμως να προκαλούν η μία την άλλη.

Αντίθετα υπάρχουν άλλες ουσίες που θεωρούνται και επίσημα "ναρκωτικά" οι οποίες όντως μειώνουν τις αναστολές ως προς τη σεξουαλική συμπεριφορά. Πολύ δημοφιλείς στα κλαμπ του εξωτερικού είναι οι κρύσταλλοι μεταμφεταμίνης (crystal meth) οι οποίοι προκαλούν απευθείας επικίνδυνες συμπεριφορές όπως το bareback...

someonegay είπε...

Αν είναι να παίρνουμε pp
για να αισθανόμαστε καλύτερα
το χάσαμε το παιχνίδι.
Μπράβο για το άρθρο!

partaki είπε...

ναι το έχω δει και μπροστά μου. όχι δεν το έχω δοκιμάσει. είναι μια μαλακία και μισή, άσε όταν ο τότε σύντροφος το δοκίμασε μετά βρωμοκοπούσε και ξενέρωσα.
Το σεξ από μόνο του είναι μια πράξη που αφήνεις το σώμα σου ελεύθερο. Δεν χρειάζεται να το βρωμίζεις με χημικά.

George Tsitiridis είπε...

για το ποπερ εχουν πει πολλά
καποτε και ισως συνδέεται με αυτο που λέγατε πριν
λέγανε οτι ευθυνεται μεχρι και για τον hiv
μετά είπανε οτι απλά ρίχνει τον οργανισμό και μπορεί να εμφανίσει άσχημα συμπτώματα.
Πάντως οι έρευνες λένε οτι το πόπερ ειναι υπεύθυνο για πολλές περιπτώσεις μη ασφαλούς σεξ που οδήγησε σε άσχημα αποτελέσματα.

Και το χειρότερο ειναι οτι καίει εκ. εγκεφαλικα κύτταρα

g for george είπε...

Κάποτε μου ζητήθηκε να το χρησιμοποίησω, καθώς και αυτός που ήμουν μαζί, το είχε μόλις χρησιμοποιήσει. Δεν το έκανα γιατί κάτι δεν μου πήγαινε καλά. Είμαι κατά τέτοιων σκευασμάτων.

Ανώνυμος είπε...

kati asxeto me to 8ema alla o tipos stn fotografia ine kouklos :$

Unknown είπε...

EMM RE PEDIA THELW NA AGORASW 3erete an ine nomima stin elada?

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά εγώ έχω δοκιμάσει και δεν θα το χαρακτήριζα τόσο τραγικό. Είναι απλά όπως όταν καπνίζεις το πρώτο τσιγάρο της ημέρας. Σε χαλαρώνει αρκετά, χωρίς να έχει κάποια άλλη επίδραση (τουλάχιστον σε μένα). Πέραν τούτου, δεν παρατήρησα κάποια διαφορά στη συμπεριφορά μου. Όσον αφορά τη στύση, παρόλο που ένιωσα εγκεφαλικά χαλαρός, δεν θα έλεγα το ίδιο και για το πουλί μου, που ένιωσε στιγμές δόξας και λατρείας. Παρ'όλα αυτά, όπως και με όλες τις ουσίες, σίγουρα υπάρχουν μακροχρόνιες παρενέργειες και είναι καλό να χρησιμοποιούμε τα πάντα με μέτρο.
Ευχαριστώ
Νικόλας (teiep@yahoo.gr)

Ανώνυμος είπε...

Τα poppers σχετίζονται με την ανοσοκαταστολή έτσι κι αλλιως άσχετα με υπαρξη ή απουσία του HΙV ή/και λήψη φαρμάκων σχετικά με τον HIV. Μην ξεχνάμε ότι τα πρώτα κρούσματα του AIDS στις αρχές της δεκαετίας του 80 ήταν νεαροί ομοφυλόφιλοι με PCP και σαρκωμα Kaposi. Όλοι τους φανατικοί χρήστες των poppers. Διαβασα μία έρευνα η οποία έλεγε πως το 95% των ανδρών που εμφάνισαν PCP και KS έκαναν βαρια χρήση poppers.Δεν χρειάζονται χημικά στον έρωτα.Το φυσικό ναρκωτικό είναι η επιθυμία για ό,τι νιωθει κανείς απο την φύση του.

Ανώνυμος είπε...

Το πόππερ χρησιμοποιείται κυρίως σε s/m φάσεις για να αντέχει ο "υποτακτικός" τις "δράσεις" του "αυταρχικού" προσώπου. Επίσης χρησιμοποιείται και σε πράξεις φισταρίσματος γιατί χαλαρώνει και μπορεί να γίνει ευκολότερο το παιχνίδι χωρίς εκδορές κλπ... Είναι σε κάποιο βαθμό υπεύθυνο και για έξη κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο. Καλύτερα είναι να αποφεύγετε η χρήση του γιατί σε αρκετές περιπτώσεις ο χρήστης είναι αποδέκτης πολλών πραγμάτων καθώς μειώνει και τη δυνατότητα του να πεις όχι σε κάτι ασχέτως αν το θες ή όχι... (από προσωπική εμπειρία όλα αυτά)

Ανώνυμος είπε...

Δε ξέρω το κατά πόσο ισχύει το άρθρο αλλά σίγουρα οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία έχει και τις επιπτώσεις της (σε καμία περίπτωση τόσο τραγικές πάντως)!
Προσωπικά χρησιμοποιώ poppers σε κάθε σεξουαλική μου επαφή, πάσης φύσεως.

Είναι αλήθεια πως αν δοκιμάσεις μια φορά να αυνανιστείς (για να μιλάω και κόσμια :-P ) με poppers δύσκολα θα το ξανακάνεις χωρίς.
Είναι σαν να έχεις πιει μπάφο, έχεις φτάσει στο pick της επίδρασης και το μόνο που θες εκείνη τη στιγμή είναι “σκληρή, υγρή και extra brutal σωματική επαφή”, ενώ η επίδραση του κρατά κάτι παραπάνω από ένα λεπτό, ανάλογα τη σύστασή του.

Αν είσαι btm και “κανονικά” η αρχική διείσδυση σου είναι κάπως επίπονη, με ένα – δυο σνιφαρίσματα, οι μύες χαλαρώνουν τόσο αλλά και διάθεσή σου, που όχι μόνο δε θα νιώσεις πόνο αλλά θα θες και πιο σκληρά.
Έχει αξία να πούμε πως αυτό που προκαλείτε δεν είναι “παραίσθηση” αλλά μια ιδιότητα του αμυλικού οξέως να χαλαρώνει – διαστέλλει τους μυς, η πρωκτική χώρα αποτελείται από μυς... οπότε φυσικό φαινόμενο (το αναφέρω ώστε να μην κάνει κάποιος τον συνειρμό πως στην ουσία είμαι ναρκωμένος, δε νιώθω πόνο και ίσως τραυματιστώ).
Τέλος, λόγω της μυοχαλαρωτικής του ιδιότητας, η χρήση του από τους top (ενεργητικούς) θα πρέπει να είναι περιορισμένη (μυς πίσω, μυς και μπροστά... δε λέει να το παρά - χαλαρώσουμε το πουλάκι μας :-) δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας για κάτι τέτοιο).

Προσωπικά και πάλι, αυνανίζομαι πάντα με χρήση poppers, η αίσθηση του να τελειώνω σε αυτό το mood μου είναι απίστευτη!
Όταν κάνω ενεργητικό, σνιφάρω στην αρχή ώστε να είμαι “στον ίδιο κόσμο” με το btmάκι μου και μια ακόμη φορά στο ενδιάμεσο ή το τέλος.
Και όταν κάνω παθητικό... απλά βρίσκομαι στον έβδομο ουρανό!

I love poppers!!!

gay super hero είπε...

@ ανώνυμος 19.9.2013

Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου.

Μου έκανε εντύπωση αυτό που έγραψες "το μόνο που θες εκείνη τη στιγμή είναι “σκληρή, υγρή και extra brutal σωματική επαφή”".

Θα έλεγες ότι η χρήση poppers μπορεί σε ψυχολογικό επίπεδο να ενθαρρύνει ή να συνδεθεί με μια περισσότερο ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά;

Ανώνυμος είπε...

@ ανώνυμος
1) πώς θα γίνει να τα πούμε?
John

Ανώνυμος είπε...

Τα περισσότερα σχόλια είναι άσχετων και γεμάτο αναλήθειες.
Ουδεμία σχέση με σαρκώματα και σαχλαμάρες που γράφουν μερικοί εδώ μέσα.
Μόνο κάποιοι Έλληνες και Άραβες γράφουν τέτοιες βλακείες στο internet.
Πότε επιτέλους θα απελευθερωθούμε από τα βαλκανικά και ανατολίτικα συμπλέγματά μας.


ΥΓ Με την ευκαιρία: Είμαι 53 ετών, χρησιμοποιώ poppers από τα 17 μου και δεν το αποχωρίζομαι ποτέ.Όπως και ο σύντροφός μου.

Unknown είπε...

Έχω δοκιμάσει αρκετές φορές και εχω διαπιστώσει οτι αυξάνουν την σεξουαλική επιθυμία δεν το κανω συστηματικά εννοείται/ εαν σαρέσει λιγο ο αλλος που εχεις απεναντι σου απλα αυξανει την επιθυμια αυτο για δεκα λεπτα μετα θελει παλι εισπνοες και μαλακιες! το κακο ειναι οτι πραγματι μπορει να χασεις τον ελεγχο λειτουργεις σαν να βλεπεις απεναντι σου τον αλεν ντελον τοσο μαλακια.

Unknown είπε...

Το σιγουρο ειναι οτι αν εχεις δυσκοιλιοτητα κανει τη δουλεια του 100% μια δυο φορες που δοκιμασα εκτεταμενα μιας και το χρησιμοποιω για να ανακατευω τις μπογιες μου στη ζωγραφικη.. ειναι διαλυτης.. δινει ενα καλο μπαζζ και μια ωραια ζεστα στο κορμη διαρκει ελαχιστα 1-2 λεπτα! Ειναι σα να μυριζεις βενζινη μονο που δεν κανει το πονοκεφαλο που δινει η βενζινη