.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΕΝΑ ΧΑΠΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ HIV

gay doctor
Τα τελευταία χρόνια ερευνητές από όλο τον κόσμο δοκιμάζουν μεθόδους που μπορούν να παρεμποδίσουν τη μετάδοση του ιού HIV με βάση τα αντι-ρετροϊικά φάρμακα. Τα πρώτα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, μοιάζουν ενθαρρυντικά. Πόσο βοηθούν όμως τέτοιες ειδήσεις τη μάχη της πρόληψης;

Στη σχετική έρευνα δυόμιση χιλιάδες ομοφυλόφιλοι άντρες από έξι χώρες του κόσμου (και συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, την Ταϊλάνδη, το Εκουαδόρ και το Περού) δέχτηκαν να γίνουν εθελοντές για μια περίοδο έξι ετών και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Η μία ομάδα έπαιρνε κάθε πρωί το χάπι Truvada που αποτελεί συνδυασμό δύο αντι-ρετροϊικών φαρμάκων, ενώ η άλλη ένα ανίσχυρο υποκατάστατο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα κρούσματα μετάδοσης του ιού HIV ήταν κατά 44% λιγότερα στην ομάδα που έπαιρνε το χάπι.

Παρά τη σχετική “επιτυχία” του χαπιού, οι οργανώσεις που μάχονται την εξάπλωση του ιού ανησυχούν και ζητούν αυξημένη επαγρύπνηση. Σε μια εποχή που το σεξ χωρίς προφυλάξεις γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο ανάμεσα στους γκέι άντρες, φοβούνται ότι πολλοί θα σπεύσουν να επωφεληθούν οικονομικά. Τονίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται άτρωτος απέναντι στον ιό επειδή παρήγγειλε ένα χάπι, ίσως σε εντελώς ανεξέλεγκτες συνθήκες και μέσω του ίντερνετ. Και θυμίζουν ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας εκατό άτομα προσβλήθηκαν από τον ιό. Γεγονός που, εκτός των άλλων, θέτει σοβαρά ζητήματα ιατρικής δεοντολογίας για παρόμοιες έρευνες στο μέλλον.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι είμαστε ακόμα μακριά από την εφαρμογή τέτοιων μεθόδων προφύλαξης στην πραγματική ζωή. Τα αποτελέσματα απλά ενθαρρύνουν τη συνέχιση των ερευνών σε αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να διαμορφωθούν στρατηγικές πρόληψης προσαρμοσμένες στα δεδομένα των πληθυσμών που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα έκθεσης στον ιό. Μέχρι τότε μοναδική μέθοδος πρόληψης παραμένει το προφυλακτικό.

safe seximage


[via]


6 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Αχά..

Unknown είπε...

Το τρουβάντα μόνο του ναι δεν προστατεύει 100%.
Ομως όταν γίνετε τριπλό κτύπημα δηλαδή με 3 φάρμακα, όπως το atripla που είναι συνδιασμός truvada+stocrin τότε υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία.
Και μην ξεχνάμε αν σας τύχει ατύχημα δηλ να σπάσει προφυλακτικό, πρέπει να πάρετε προλυπτική θεραπεία, η οποία δεν επιτρέπει στον ιό να εγκατασταθεί. Η θεραπεία πρέπει να αρχίσει το πολύ μέσα σε 72 ώρες από το ατύχημα και διαρκεί 1 μήνα.
Πως θα την βρήτε;;
Αμέσως καλείται το τηλ 2103303306 οι οποίοι σας καθοδηγούν σε ποια μονάδα θα πάτε να τα προμηθευτήτε.

gay super hero είπε...

Bear σε ευχαριστούμε :-)

ασωτος γιος είπε...

παιδια μην παραπλανειστε κανε χαπι δε σωζει ακομη, μονο η σωστη και λογικη αντιμετωπιση σωζει,κι αυτο ειναι το προφυλακτικο και η σωστη χρηση του

Leviathan είπε...

kalo mina my friend! :) eksoxi i anartisi! :) filiaaa! :)

Ανώνυμος είπε...

Παιδια και η μαλακια εχει και τα ορια της,δηλαδη ελεος.Ξεμειναμε απο καποτες δηλαδη και αρχισαμε τα χαπια?Τι ειναι προτιμοτερο,να αφησουμε εναν ιο να εισελθει στο σωμα μας κ να προσπαθησουμε με ενα "χ" χαπι να τον εξουδετερωσουμε η απλα να μην τον αφησουμε να εισελθει καν χρησιμοποιωντας ενα απλο προφυλακτικο?Αντι να επιλεξουμε την πιο απλη,φθηνη και ασφαλη λυση κανουμε το αντιθετο?Τοσο σπουδαιο ειναι το ακαποτο πια?Κανενα χαπι δε θα μπορεσει ποτε να προσφερει 100% ασφαλει ουτε αξιζει να το παιξεις κορονα-γραμματα.Συμφωνω με τη σταση σου gay super hero,τετοιες ειδησεις κ μελετες απλα ενθαρρυνουν καποιους να κανουν μαλακιες (και κριμα και τα λέφτα που ξοδευονται).Βεβαια,για τη δικη τους υγεια προκειται,ας κανει ο καθενας το κουμαντο του...