.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

25 ΧΡΟΝΙΑ ΟΠΡΑ: ΕΝΑΣ ΓΚΕΪ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Της έχουν χαρίσει τον τίτλο της ισχυρότερης γυναίκας στον πλανήτη. Της πλουσιότερης τηλεοπτικής διασημότητας. Της πιο επιτυχημένης αφροαμερικανής στην ιστορία των ΗΠΑ. Το τηλεοπτικό της talk-show μεταδίδεται σε 140 χώρες του κόσμου και υπολογίζεται ότι συγκεντρώνει  κάθε βδομάδα πάνω από 40 εκατομμύρια τηλεθεατές. Μετά από 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας στη μικρή οθόνη η “βασίλισσα της εξομολόγησης” είπε πριν από λίγες μέρες το τελευταίο  αντίο στο πολυπληθές τηλεοπτικό κοινό της. Και δεν παρέλειψε να αποχαιρετήσει τους ομοφυλόφιλους  θαυμαστές της.

Σύμφωνα με τους πιο έγκριτους κοινωνιολόγους,  η Όπρα Γουίνφρεϊ σφράγισε με την παρουσία της  μια νέα εποχή στα κοινωνικά ήθη της Αμερικής – και όχι μόνο. Στην εποχή της ψυχανάλυσης, η Όπρα προσάρμοσε τη φόρμα του talk-show και της τηλεοπτικής συνέντευξης στα δεδομένα της  γυναικείας ψυχοσύνθεσης όπου καμία συναισθηματική εκδήλωση ή προσωπική εξομολόγηση δεν θεωρείται “ντροπή”. Σε αντίθεση με την επιθετικότητα των αντρών συναδέλφων  της που προσπαθούν να “στριμώξουν” τους καλεσμένους τους, η Όπρα εκμαιεύει εξομολογήσεις περιβάλλοντάς τους με κατανόηση και στοργή – γεγονός που έκανε πολλούς ανταγωνιστές της να αμφισβητήσουν το δημοσιογραφικό της κύρος.

“Όλοι καλούμαστε να τιμήσουμε την αλήθεια που έχουμε μέσα μας. Όποιος δεν μπορεί να το κάνει αυτό ζει ένα μικρό θάνατο κάθε μέρα. Μόλις αποφασίσουμε να αποδεχτούμε την αλήθεια για τον εαυτό μας τίποτα πια δεν μπορεί να μας σταθεί εμπόδιο.”  Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι η γυναίκα που διατύπωσε αυτό το “μανιφέστο”  συνέβαλε όσο κανείς στην ορατότητα των ομοφυλόφιλων και τρανς ατόμων στην αμερικάνικη τηλεόραση. Συνολικά η Όπρα ασχολήθηκε με γκέι και λεσβιακά θέματα σε 120 εκπομπές της. Αν και το ποσοστό είναι μικρό (ο συνολικός αριθμός των επεισοδίων που έχει γυρίσει ξεπερνάει τις 4,5  χιλιάδες!) η ίδια συνδέθηκε με μερικές από  τις πιο αξέχαστες στιγμές της πρόσφατης τηλεοπτικής ιστορίας. Ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα:


Η κωμικός Έλεν Ντετζένερες δίνει στην ‘Οπρα την πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη μετά την αποκάλυψη ότι είναι λεσβία.

Ο διακοσμητής και συνεργάτης της Όπρα Nate Berkus θυμάται τη μέρα που έχασε το σύντροφό του στο τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού. (πρέπει να το δεις)

Ο ολυμπιονίκης Γκρέγκ Λουγκάνις αποκαλύπτει ότι είναι ομοφυλόφιλος και οροθετικός.

Ένας γκέι πρόσφυγας από την Αίγυπτο περιγράφει τους ομοφοβικούς διωγμούς στη χώρα του.

Ο διαφυλικός Chaz Bono μιλάει για την απόφασή του να αλλάξει φύλο και τις σχέσεις με τη διάσημη μητέρα του - που δεν είναι άλλη από τη Cher!

Ένας ομοφυλόφιλος πρίγκιπας από την Ινδία μιλάει για τη βασιλκή οικογένεια που τον αποκλήρωσε και τις προσπάθειές  του για να γίνει περισσότερο ανεκτική η ινδική κοινωνία.

Η πρωταγωνίστρια της πολύ πετυχημένης κωμικής σειράς “Family Ties” μιλάει για την κακοποίηση που υπέστη στο γάμο της και την ευτυχία που γνώρισε με μια άλλη γυναίκα.

Ένα παντρεμένο αντρόγυνο αποκαλύπτουν ο ένας στον άλλο ότι είναι ομοφυλόφιλοι!

Ο Ρίκι Μάρτιν μιλάει για τα παιδιά του και τα χρόνια που πέρασε κλεισμένος στην “ντουλάπα”.

 

Με τη μακρόχρονη παρουσία της η Όπρα  απέδειξε ότι τα τηλεοπτικά προϊόντα που απευθύνονται στο πλατύ λαϊκό κοινό  και κυρίως στις ετεροφυλόφιλες γυναίκες  -αυτά  που αποκαλούμε υποτιμητικά “μεσημεριανάδικα”- μπορούν να ξεφύγουν από τον αστερισμό του ξεκατινιάσματος και του κιτρινισμού και να βοηθήσουν και αυτά με τον τρόπο τους την κοινωνία  να κάνει ένα μικρό  βήμα μπροστά. Η ίδια δεν προσποιήθηκε ποτέ ότι ήταν  “ειδική” στα γκέι ζητήματα. Ήξερε όμως να ακούει την αλήθεια των καλεσμένων της  χωρίς να προσπαθεί να επιβάλλει τη δική της και να τους αντιμετωπίζει χωρίς επικριτική διάθεση και χωρίς συγκατάβαση. Απέδειξε ότι ακόμα και τα τηλεοπτικά “σκουπίδια” έχουν ψυχή. Και ότι ή ίδια -σε αντίθεση με όσες προσπάθησαν να τη μιμηθούν στην ελληνική πρωϊνή και μεσημεριανή ζώνη-  διαθέτει και καρδιά και μυαλό.



10 σχόλια:

gay super hero είπε...

Φτάνει να αναλογιστεί κανείς τις αντίστοιχες Ρούλες, Δρούτσες και Τατιάνες για να πέσει σε βαθιά κατάθλιψη...

Hfaistiwnas είπε...

Δεν έχω παρακολουθήσει καθόλου Όπρα.. δεν ξέρω..
Πάντως μου βγάζει μια συμπάθεια.. μάλλον και εγώ θα της έλεγα πολλά.. χεχε
Καλημέρα!

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

“Όλοι καλούμαστε να τιμήσουμε την αλήθεια που έχουμε μέσα μας. Όποιος δεν μπορεί να το κάνει αυτό ζει ένα μικρό θάνατο κάθε μέρα. Μόλις αποφασίσουμε να αποδεχτούμε την αλήθεια για τον εαυτό μας τίποτα πια δεν μπορεί να μας σταθεί εμπόδιο.”
...oύτε καν η κάμερα του συνεργείου μου, ξέχασε να συμπληρώσει.

Να διατυπώνεις μανιφέστα που ανεβάζουν τηλεθέαση, κασέ και σε κάνουν και δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία, σαν την Όπρα, όπως και να περιβάλλεις με τηλεοπτική ...στοργή ανθρώπους προκειμένου να εξομολογούνται μπροστά στην κάμερα του συνεργείου σου, είναι κάτι που δεν μπορώ να φανταστώ ότι το αξιολογούν θετικώς έγκριτοι κοινωνιολόγοι. Για την τηλεαλήθεια πάντως έχει μιλήσει ο αδιαμφισβήτητα έγκριτος Ουμπέρτο Έκο.

Πιστεύω ότι το να τιμούμε την αλήθεια που έχουμε μέσα μας, είναι κάτι που διαμορφώνει την προσωπική μας ταυτότητα και μας κάνει να ζούμε αυθεντικά. Εκτιμάται θετικώς (και παραδειγματίζει) όταν το κάνουμε στάση ζωής και όχι όταν το κάνουμε θέαμα μπροστά στις κάμερες για τον big brother, τους μικρούτσικους, τις όπρες και τις τατιάνες της τηλεόρασης...

the elf at bay είπε...

Είμαι πολύ επιφυλακτικός απέναντι σε τέτοιες τηλεοπτικές εκπομπές. Ας είμαστε ρεαλιστές. Αυτή η εμπορικότητα δεν βγαίνει σε καλό.

Όσο για τις Τατιάνες του ελληνικού trash συμφωνώ απόλυτα. Την κύρια ευθύνη όμως την έχουν αυτοί/αυτές που πάνε.

gay super hero είπε...

@ Κατερίνα σ-Μ

Φαντάζομαι ότι δεν αποτελεί ψόγο να είναι κάποιος επιχειρηματίας και επιτυχημένος σε αυτό που κάνει με οικονομικούς όρους.

Τα περί Big Brother και κινδύνου από την έκθεση της προσωπικής ζωής στα media τα διαβάζουμε συχνά-πυκνά στις αντίστοιχες στήλες των τηλε-κριτικών.

Αυτό που δεν διαβάζουμε συχνά είναι προτάσεις για το πως μπορεί να θεραπευτεί το ζήτημα της έλλειψης ορατότητας και της στερεοτυπικής απεικόνισης των ΛΟΑΔ ατόμων από τα media.

Αν δεν μας αρέσει το πρότυπο της λαϊκής αμεσότητας που καθιέρωσε η 'Οπρα (στην οποία πρέπει τουλάχιστον να αναγνωρίσουμε ότι ποτέ δεν επέδειξε σαρκοβόρο διάθεση απέναντι στα πρόσωπα που φιλοξενούσε στον καναπέ της) τότε ας βρούμε κάποιον άλλο τρόπο ο οποίος να είναι αρκούντως εναλλακτικός και να εγκρίνεται από τους "πνευματικούς ταγούς" και τη διανόηση.

Σε αντίθεση όμως με την Όπρα, η διανόηση και οι "πνευματικοί ταγοί" προς το παρόν σιωπούν εκκωφαντικά στο συγκεκριμένο ζήτημα....

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

gay super hero,

Για τις σάλτσες της περί "της αλήθειας που έχουμε μέσα μας" και καλούμαστε να την "τιμήσουμε" έξω, μπροστά στις κάμερές της, ήταν το σχόλιό μου. Με κλωτσάει η νοημοσύνη μου όταν διαβάζω κάτι τέτοια.

Αλλά οk, αν το ζητούμενο είναι "από ολότελα καλή κι η παναγιωτόπραινα". To έγραψες κι ο ίδιος: περισσότερα από 4.500 σώου, 120 με λοαδ θέματα. Ούτε καν το το ένα τρίτο του αναλογούντος ποσοστού λοαδ τηλεθεατών.

Στην τηλεόραση βλέπω αρκετούς ομοφυλόφιλους ανθρώπους - όλοι τους ξέρουμε νομίζω - που δεν ανταποκρίνονται στο στερεοτυπικό μοντέλο και συμβάλλουν στην ορατότητα χωρίς να κάνουν προσωπικές εξομολογήσεις σε shows με όρους ριάλιτυ.

Αυτά.

gay super hero είπε...

Lol @ "Παναγιωτόπραινα" :-D

xomeritis είπε...

Και άλλοι hosts σε talks shows ανέδειξαν gay ζητήματα. Ο Phil Donahue και η Sally Jessy Raphael, για να πάρουμε τους πιο «σοβαρούς». Ποιος είμαι εγώ όμως που θα κρίνω τα talk shows, από άποψη σοβαρότητας, εγώ, που δώσε μου μια καλή σαπουνόπερα και θα με δεις, κολλημένο, να καπελώνω με τις αναλύσεις στην παρέα μου. Βοηθάει και η καλή μου μνήμη.

Θα σταθώ σε κάτι άλλο αναφορικά με τη Winfrey, σε ζήτημα που σχετίζεται με μια άλλη μειονότητα και στον τρόπο που επέβαλε έναν τρόπο επικοινωνίας σε μια συζήτηση, μια γλώσσα σώματος που χαρακτήριζε τους Αφροαμερικανούς και ξίνιζε ή ξένιζε τους κουμπωμένους Anglo. Κι αν ήθελε να παίξει μπάλα με τους δικούς τους κανόνες, το έκανε με την ίδια μεγάλη ευκολία. Σ’ αυτό της βγάζω το καπέλο.

Ίσως κριθώ υπερβολικός, αλλά θα τολμήσω να πω ότι η εκπομπή της όργωσε λίγο το έδαφος για τον ερχομό του Obama.

SK είπε...

Είναι δύσκολο να υποεκτιμήσει κανείς την τεράστια επιρροή της Oprah στην Αμερικανική κουλτούρα και ζωή.
Πάντως δεν αποσύρεται από την τηλεόραση. Έχει ανοίξει το δικό της καλωδιακό κανάλι, το OWN. Θα συνεχίσει την παρουσία της στην τηλεόραση από εκεί.

Ανώνυμος είπε...

These are truly great ideas in on the topic of blogging.
You have touched some fastidious factors here. Any way keep up wrinting.


my web blog click here