.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

ΜΕ …ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΤΟΥ PRIDE ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ

Αν θέλουν να χορέψουν στους δρόμους, όσοι συμμετέχουν στο Pride της Μαδρίτης  θα πρέπει να ακούνε τη μουσική μέσω …ακουστικών. Σε αυτό τον πρωτότυπο συμβιβασμό κατέληξαν χτες οι εκπρόσωποι του δήμου και οι διοργανωτές του μεγαλύτερου φεστιβάλ περηφάνιας της Ευρώπης που θα κορυφωθεί στις 2 Ιουλίου με παρέλαση στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας.

gay music

Οι γκέι και οι λεσβίες μπορούν πλέον να αναστενάξουν με ανακούφιση αφού ο δήμος αποφάσισε και επίσημα να μην τους κάνει έξωση από τη διάσημη πλατεία Chueca. Μια πλατεία που έχει συνδεθεί ιστορικά με το κίνημα των ομοφυλόφιλων στην Ισπανία, είναι όμως σχετικά μικρή σε μέγεθος και περιστοιχίζεται από κτίρια όπου διαμένουν κάτοικοι όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων. Απαραίτητη προϋπόθεση λοιπόν είναι να μην ενοχληθούν οι περίοικοι που διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για τα επίπεδα ηχορρύπανσης, πόσο μάλλον που οι σχετικές εκδηλώσεις στη Μαδρίτη δεν κρατάνε μόνο μια μέρα. Οι διοργανωτές συμφώνησαν ότι για αυτό το λόγο όποιος θέλει να ακούει μουσική στο δρόμο από εδώ και στο εξής θα πρέπει να φοράει …ακουστικά!

Ο συμβιβασμός ακολούθησε ένα σκηνικό σύγκρουσης ανάμεσα στο δήμαρχο της πόλης (που ανήκει στο συντηρητικό κόμμα) και τους διοργανωτές που έφτασαν να τον κυνηγάνε έξω από το σπίτι του με …κατσαρόλες όταν αποφάσισε να μη δώσει άδεια για να τοποθετηθεί σκηνή για συναυλίες πάνω στην πλατεία. Από τη μεριά τους οι διοργανωτές απειλούσαν ότι θα ακυρώσουν ολόκληρη την εκδήλωση αν ο δήμος δεν τους άφηνε να χρησιμοποιήσουν την πλατεία όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Τελικά και οι δύο μεριές επέλεξαν να ρίξουν νερό στο κρασί τους και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ότι θα υπάρχει μεν σκηνή αλλά αυτή θα είναι απόλυτα …ηχομονωμένη ώστε να μην ενοχλεί ούτε τους περαστικούς ούτε τους γείτονες.

gay music1

Το πως ακριβώς θα υλοποιηθεί αυτή η παγκόσμια πρωτοτυπία δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα. Υπάρχουν δύο σκέψεις: η μία είναι οι μουσικοί να παίζουν σε κλειστό χώρο με τις εικόνες να αναμεταδίδονται στην πλατεία, αλλά η μουσική να ακούγεται μόνο με ακουστικά μέσω ραδιοφωνικής μετάδοσης. Η δεύτερη ιδέα είναι να παίξουν τα συγκροτήματα πάνω στη σκηνή, αλλά μέσα σε ένα απόλυτο ηχομονωμένο κουτί από πλεξιγκλάς ενώ οι θεατές θα ακούν τη μουσική από τα κινητά τους! Όποιο τρόπο και να διαλέξουν πάντως οι διοργανωτές θα πρέπει να βιαστούν καθώς μένουν λιγότερες από τρεις εβδομάδες.

Μακάρι πάντως να βλέπαμε και στην Ελλάδα την ίδια ευαισθησία όταν κάποιοι στήνουν αυθαίρετα μεγάφωνα και ηχεία σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους για οποιονδήποτε λόγο και το ίδιο πνεύμα συνεννόησης και συμβιβασμού όταν πρέπει να επιλυθούν προβλήματα και υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις…

[via]

5 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

Για να είμαστε δίκαιοι, έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι τα (πολλά) δίκιά τους.
Για μέρες ολόκληρες η ζωή στην ευρύτερη περιοχή γίνεται αφόρητη, και συχνά επικίνδυνη, αν σκεφθεί κανείς ότι τη μέρα της παρέλασης πρακτικά λόγω πολυκοσμίας δεν μπορεί κανείς να καν να τη διασχίσει. Συν τον μέχρι πρωίας θόρυβο, συν τα σκουπίδια, συν τους μεθυσμένους.
Δεν ξέρω αν η λύση που προτάθηκε μπορεί να λειτουργήσει -παίζονται και τα σχετικά πολιτικά παιχνίδια μεταξύ δήμου και διοργανωτών- αλλά σίγουρα κάποια πρόνοια, ή έστω κάποια αντισταθμίσματα, δικαιούνται όσοι μένουν εκεί.

Hfaistiwnas είπε...

Να μας ενημερώσεις πως θα το κάνουν αυτό!!!
Άσε που μπορεί να πάρουν ιδέες και άλλοι..

turigr είπε...

Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει καλή θέληση κι από τις δυο πλευρές ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα δημιουργούνται, κάτι που λείπει από τη δική μας πραγματικότητα!

bear είπε...

Εχω βρεθεί ατο πράιντ της Μαδρίτης.
Γίνεται της τρελής όντως

act-HIV-ist είπε...

Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τελικά πως θα το καταφέρουν αυτό!