.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΜΕΤΡΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ …OUTING

Μια πολύ καλή είδηση για τους γκέι και τις λεσβίες της Ιταλίας επισκιάζεται από μία άλλη η οποία έχει ξεσηκώσει σφοδρές διαφωνίες και αντιδράσεις. Από τη μία η ανακοίνωση της ιταλικής Στατιστικής Υπηρεσίας ότι πρόκειται να καταγράψει τα ομόφυλα ζευγάρια που συζούν κατά την απογραφή πληθυσμού που θα γίνει το φθινόπωρο. Και από την άλλη η απόφαση κάποιων ιταλών ακτιβιστών να “ξεφωνίσουν” στο διαδίκτυο πολιτικούς τους οποίους θεωρούν κρυπτο-ομοφυλόφιλους…

Δέκα χρόνια μετά την προηγούμενη απογραφή όπου δεν τηρήθηκε κανένα στατιστικό στοιχείο σχετικά με τα ζευγάρια ίδιου φύλου, μια μεγάλη καμπάνια ιστοσελίδων και οργανώσεων με τίτλο “Κάνε τον έρωτά σου να μετρήσει” είχε σαν αποτέλεσμα να καμφθούν οι αντιστάσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας. Στην απογραφή που θα γίνει φέτος προβλέπεται για όσους συγκατοικούν με άτομο του ίδιου φύλου ειδική επιλογή  στο σχετικό ερωτηματολόγιο όπου θα μπορούν να δηλώνουν ότι ζουν μαζί ως ζευγάρι.

gay couple

censimento

Στόχος της καμπάνιας είναι όσο το δυνατό περισσότερα ζευγάρια να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας ώστε να καταγραφεί η κοινωνική πραγματικότητα των ομόφυλων ζευγαριών και οικογενειών σε μία χώρα που δεν τους παρέχει απολύτως καμία νομική αναγνώριση. Οι υπεύθυνοι τονίζουν ότι η τήρηση των στοιχείων είναι απόλυτα εμπιστευτική, ενώ δεν χρειάζεται καν συνάντηση με κάποιον υπάλληλο της απογραφής: τα ερωτηματολόγια μπορούν να συμπληρωθούν και να αποσταλούν μέσω του ίντερνετ.

Από ό,τι φαίνεται όμως, δεν συμμερίζονται όλοι αυτές τις ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα των ομοφυλόφιλων πολιτών. Άνθρωποι που υποτίθεται ότι αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, πήραν την απόφαση να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο για τον ακριβώς αντίθετο σκοπό: να αποκαλύψουν την ομοφυλοφιλία δημόσιων προσώπων τα οποία κατηγορούν για “υποκρισία” σχετικά με τα δικαιώματα των γκέι.

Με αφορμή την πρόσφατη καταψήφιση από την ιταλική Βουλή νομοσχεδίου για την καταπολέμηση των ομοφοβικών εγκλημάτων, ο πρόεδρος της οργάνωσης Equality Italia (και μέλος του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς) δήλωσε ότι θα αναρτήσει στο διαδίκτυο ονόματα πολιτικών της Δεξιάς που ψήφισαν εναντίον ενώ είναι οι ίδιοι ομοφυλόφιλοι. Η αρχή έγινε χτες με τη δημοσίευση των ονομάτων δέκα υπουργών και βουλευτών από μία ιστοσελίδα που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ ώστε οι θιγόμενοι να μην μπορούν να προσφύγουν στην ιταλική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τους εμπνευστές της, η λίστα του outing “προς το παρόν” θα περιοριστεί σε πολιτικούς από κόμματα που τηρούν ομοφοβική στάση. Απειλούν όμως ότι θα υπάρξει και συνέχεια με ονόματα ομοφυλόφιλων ιερωμένων, αθλητών και καλλιτεχνών…

listaouting

Η εντελώς αυθαίρετη πρωτοβουλία του μαζικού οuting προσωπικότητων από τη δημόσια ζωή έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους κόλπους της ομοφυλοφιλικής κοινότητας, με τον πρόεδρο της οργάνωσης Arcigay να δηλώνει ότι πρόκειται για “επίθεση στην ιδιωτική ζωή των πολιτών και πλήγμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια”. Άλλοι επισημαίνουν ότι πέρα από την ανάρτηση κάποιων ονομάτων, η ιστοσελίδα δεν παρέχει κανένα στοιχείο σχετικά με την ομοφυλοφιλία ή την υποτιθέμενη ομοφοβία των συγκεκριμένων βουλευτών, πέρα από το γεγονός ότι συντάχθηκαν με το κόμμα τους σε κάποιες ψηφοφορίες. Τέλος πολλοί κάνουν λόγο για πρακτικές βίας και χυδαιότητας που δεν βοηθούν αλλά υποσκάπτουν την υπόθεση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ιταλία.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που τηρούν μια πιο “μετριοπαθή” στάση όπως η ανοιχτά λεσβία βουλευτής Πάολα Κόνσια που -αν και δηλώνει ότι διαφωνεί- θεωρεί ότι πρόκειται για “μια ακραία μορφή διεκδίκησης”, υπενθυμίζοντας ότι το outing είναι μια πολύ συνηθισμένη τακτική στις …Ηνωμένες Πολιτείες. Χωρίς να ξεκαθαρίζει αν θεωρεί ότι το αμερικάνικο πρότυπο είναι επιτυχημένο ή αν θα πρέπει οπωσδήποτε να εξάγεται και σε άλλες χώρες...

Όσο για τους ίδιους τους θιγόμενους, αυτοί αντέδρασαν καταφεύγοντας στο παραδοσιακό “κουκούλι ασφαλείας” κάθε λατίνου εραστή που σέβεται τον εαυτό του: τις γυναίκες και την μπάλα. “Με προειδοποίησαν ότι θα δω το όνομά μου σε κάποια “λίστα της ντροπής”. Φοβήθηκα μήπως γράψουν ότι είμαι οπαδός της Ίντερ” δήλωσε ένας από αυτούς, ενώ ένας άλλος ισχυρίστηκε ότι η γυναίκα του μαζί με άλλες κυρίες που τον γνωρίζουν πρόκειται να ιδρύσουν σύλλογο για την προστασία των “γνήσιων αρσενικών” όπως ο ίδιος τα οποία, όπως δηλώνει, ”κινδυνεύουν με εξαφάνιση” στην Ιταλία…

[via] και [via]7 σχόλια:

Χρήστος είπε...

Στην πρόσφατη απογραφή στη χώρα μας τα μέλη του απογραφόμενου νοικοκυριού έπρεπε να δηλώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις στο μέρος Β του σχετικού εντύπου (βλ. 2η σελίδα).
Αν και υπήρχε η επιλογή "Σύντροφος" (στήλη 4) η προφορική οδηγία των εποπτών προς τους απογραφείς και τους τομεάρχες ήταν ότι δύο πολίτες του ίδιου φύλου δεν μπρούσαν να δηλώσουν μεταξύ τους σύντροφοι. Κατατάσσονταν στην κατηγορία όσων απλά συγκατοικούν χωρίς να έχουν κάποια συγγενική σχέση μεταξύ τους (στήλη 7, επιλογή "Όχι") . Η αιτιολογία γι' αυτόν τον αποκλεισμό ήταν ότι σύντροφοι θεωρούνται μόνο όσοι έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο δεν ισχύει για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Οδηγία υπήρξε και για το πως θα σημειωθεί ο αύξων αριθμός απογραφής των μελών του νοικοκυριού. Στα ετερόφυλα ζευγάρια η οδηγία ήταν να ξεκινά η απογραφή πάντα από τον άντρα, ύστερα η γυναίκα και τελευταία τα παιδιά, αν υπάρχουν. Στα ομόφυλα ζευγάρια όμως ο απογραφέας είχε τη δυνατότητα να ξεκινήσει από όποιον-α ήθελε. Μπορεί λοιπόν η ισότητα των ομόφυλων με τα ετερόφυλα ζευγάρια -και στο ζήτημα της απογραφής- να είναι μακρινή, η ισότητα εντός του ζευγαριού είναι κατακτημένη :-)

Hfaistiwnas είπε...

Θα συμφωνήσω με την Πάολα Κόνσια..

gay super hero είπε...

@ Xρήστος

Ευχαριστούμε για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες :-)

Ανώνυμος είπε...

den kserw se poion tomea anikes Xristo.. stin athina i odigia itan akomi kai gia ta omofyla zevgaria mporei na dilwthei i epilogi syntrofos.

an epeses se omofoviko tomearxi, den itan geniki odigia tis statistikis arxis

Χρήστος είπε...

Τομεάρχης (εκτός Αττικής) ήμουν, ομοφοβικός δεν νομίζω :-)

Η επόπτρια (υπάλληλος της Στατιστικής Υπηρεσίας) μας είπε όσα γράφω πιο πάνω στο σεμινάριο που έγινε την Παρασκευή πριν τη βδομάδα που ξεκινούσε η απογραφή. Δεν ξέρω αν έκανε λάθος,αν ήταν ομοφοβική ή αν δεν ήταν σαφώς διευκρινισμένο το σημείο ώστε να ερμηνεύεται κατά το δοκούν από τους εκάστοτε υπεύθυνους. Πάντως στα συμπληρωμένα έντυπα που μας έδωσαν με διάφορες περιπτώσεις νοικοκυριών δεν υπήρχε παράδειγμα για ομόφυλο ζευγάρι.

Στην εγκύκλιο (βλ. σελ. 18) πάλι αναφέρεται:Στη στήλη 4, για να προκύψει ποιος/α είναι ο/η σύντροφος, βάζουμε την α/α του ατόμου της 1ης στήλης που είναι ο/η σύντροφος, αντίστοιχα και στα 2 παραδείγματα που ακολουθούν υπάρχει μία περίπτωση ετερόφυλων συντρόφων (βλ. σελ. 19). Η διατύπωση αυτή είναι ίδια με αυτή που χρησιμοποιείται στην περίπτωση των συζύγων.

Δεν διευκρινίζεται περαιτέρω το θέμα σε αντίθεση με την περίπτωση των θετών γονέων που επισημαίνεται το αυτονόητο ότι, εκτός από τους φυσικούς γονείς, γονείς θεωρούνται και τα άτομα που έχουν υιοθετήσει παιδιά. Επίσης αν κοιτάξεις τη στήλη 7 λέει: Έχετε άλλου είδους συγγένεια με κάποιο μέλος του νοικοκυριού; (Συμπληρώνεται μόνο εφόσον δεν υπάρχει κάποια από τις προηγούμενες). Και οι σύντροφοι δηλ. θεωρούνται συγγενείς. Μπορεί να ισχύει αυτό χωρίς κάποια νομική πράξη που να τους ενώνει (δηλ. το σύμφωνο συμβίωσης);

g for george είπε...

Όπως βλέπετε, απλά δεν υπάρχουμε.

Βέβαια, αυτό με βολεύει τώρα, αν θα σήμαινε το να μην πληρώσω καμμία από τις έκτακτες εισφορές.

It's only fair, no?

gay super hero είπε...

@ g for george

Μα εννοείται ότι εξαιρείσαι μόνο από τα επιδόματα, όχι από τα χαράτσια :-)