.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

ΤΡΕΙΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΤΗ ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ

Τρεις άντρες ηλικίας 27, 30 και 42 ετών αντίστοιχα καταδικάστηκαν χτες από δικαστήριο στο Ντέρμπι της κεντρικής Αγγλίας για υποκίνηση μίσους σε βάρος των ομοφυλόφιλων, ενώ δύο άλλοι αθωώθηκαν από τους ενόρκους. Οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν το 2010  λίγες μέρες πριν την παρέλαση του Gay Pride, καθώς μοίραζαν φυλλάδια έξω από μουσουλμανικό τέμενος και σε γραμματοκιβώτια της γύρω περιοχής. Τα φυλλάδια είχαν τίτλο “Θανατική ποινή;” και έδειχναν μαριονέτες κρεμασμένες σε θηλιές και ανθρώπους να καίγονται σε φλεγόμενες λίμνες. Σύμφωνα με τα φυλλάδια “η θανατική ποινή είναι ο μόνος τρόπος για να απαλλαχθεί η κοινωνία από αυτό το ανήθικο έγκλημα και να αποτραπούν άλλοι από το να το δοκιμάσουν στο μέλλον” και η μόνη διαφωνία που υπάρχει ανάμεσα στους “κλασικούς ερμηνευτές” του Ισλάμ έχει να κάνει με τη μέθοδο εκτέλεσης…

death penalty

Πρόκειται για τις πρώτες καταδίκες σύμφωνα με τη νομοθεσία  που απαγορεύει την υποκίνηση μίσους  σε βάρος ατόμων με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό και ισχύει στην Μεγάλη Βρετανία  από το Μάρτιο του 2010 (δες εδώ) Σύμφωνα με την εισαγγελέα, σκοπός της καταδίκης δεν είναι να εμποδίσει την ελεύθερη έκφραση της θρησκευτικής συνείδησης των κατηγορούμενων, αλλά να διασφαλίσει ότι αυτή γίνεται μέσα σε νόμιμα πλαίσια και δεν προτρέπει σε  πράξεις μίσους εναντίον ομάδων του πληθυσμού. Σύμφωνο με το νόμο οι τρεις κατάδικοι αντιμετωπίζουν ως και 7 χρόνια στη φυλακή. Η ποινή τους θα ανακοινωθεί στις 10 Φεβρουαρίου.

Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι είχαν την πρόθεση να υποκινήσουν πράξεις μίσους σε βάρος των ομοφυλόφιλων, λέγοντας ότι δεν είναι τέρατα και δεν είχαν σκοπό να βλάψουν κανένα, αλλά ότι  “είναι καθήκον τους ως μουσουλμάνοι να διαδώσουν το λόγο του Θεού σχετικά με την ομοφυλοφιλία”. Αν πίστευαν ότι κάποιος μπορούσε να απειληθεί από τα φυλλάδια θα σταματούσαν να τα μοιράζουν, δήλωσαν στην απολογία τους. Ένας από αυτούς μάλιστα ισχυρίστηκε ότι στο σχολείο είχε γκέι συμμαθητές και δασκάλους και ποτέ δεν είχε πρόβλημα μαζί τους.

Από τη μεριά τους, τρεις ομοφυλόφιλοι κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν στη δίκη ότι βίωσαν τη διανομή των φυλλαδίων σαν μια απόπειρα να επιβληθεί κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος τους. Ένας από αυτούς φώναξε την αστυνομία όταν βρήκε τα φυλλάδια στο γραμματοκιβώτιό του και κατέθεσε ότι τον έκαναν να φοβάται πως μπορεί να δεχτεί επίθεση και στο ίδιο του το σπίτι. “Δεν ήξερα να την επόμενη θα έβρισκα στο γραμματοκιβώτιο ένα στουπί λουσμένο με βενζίνη ή αν σκόπευαν να μου επιτεθούν στο δρόμο”. Ένας άλλος κατέθεσε πως θεώρησε ότι  τα φυλλάδια αναφέρονταν στον ίδιο προσωπικά και τον έκαναν να φοβάται να κυκλοφορήσει προκαλώντας του καχυποψία για  όποιον άγνωστο συναντούσε στο δρόμο.

homophobia4

Νόμοι που να απαγορεύουν την υποκίνηση μίσους σε βάρος ατόμων με βάση  τη φυλή, το θρήσκευμα και το σεξουαλικό προσανατολισμό ισχύουν αυτή τη στιγμή σε 15 χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα το νομοσχέδιο για “την καταπολέμηση σοβαρών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας”  αναμενόταν να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής τις προηγούμενες μέρες αλλά τελικά αποσύρθηκε για να μην διαταραχθούν οι …σχέσεις των κυβερνητικών κομμάτων. Σύμφωνα με τη διατύπωση του  νομοσχεδίου “όποιος µε πρόθεση, δηµόσια, είτε προφορικά είτε διά του τύπου, µέσω του διαδικτύου ή µε οποιοδήποτε άλλο µέσο ή τρόπο, παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή µίσος, κατά οµάδας προσώπων ή προσώπου, που προσδιορίζονται µε βάση τη φυλή, το χρώµα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή ή τον σεξουαλικό προσανατολισµό, κατά τρόπο που µπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δηµόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωµατική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιµωρείται µε φυλάκιση τουλάχιστον 6 µηνών έως 3 ετών και χρηµατική ποινή 3.000-10.000 ευρώ”. Μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο εδώ.

Στο παρελθόν υπήρξαν κάποιες αντίστοιχες περιπτώσεις που ευρωπαίοι πολίτες καταδικάστηκαν για προτροπή μίσους σε βάρος των ομοφυλόφιλων. Το Μάρτιο του 2011 ο καθολικός ιερέας Franjo Jurčević καταδικάστηκε από κροατικό δικαστήριο σε τρεις μήνες φυλάκιση με αναστολή. Με αφορμή τα βίαια επεισόδια σε βάρος του Gay Pride στο Βελιγράδι, είχε γράψει στο μπλογκ του “μπράβο στους φυσιολογικούς πολίτες του Βελιγραδίου! Έτσι πρέπει να αντιδράσουμε κι εμείς όταν οι ανώμαλοι καταλαμβάνουν το δημόσιο χώρο” (δες εδώ: 2011 Γκέι και Λεσβιακή Ανασκόπηση) Τον Ιανουάριο του 2006 ο συντηρητικός βουλευτής Christian Vanneste καταδικάστηκε από δικαστήριο της Γαλλίας σε πρόστιμο €3000 με αφορμή τις δηλώσεις του ότι “η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά αποτελεί απειλή για την επιβίωση της ανθρωπότητας” και ότι “η ετεροφυλοφιλία είναι ηθικά ανώτερη από την ομοφυλοφιλία”, αλλά δύο χρόνια αργότερα η ποινή ακυρώθηκε από το εφετείο.

Το 2005 ο πάστορας της εκκλησίας της Πεντηκοστής Åke Green καταδικάστηκε σε ένα μήνα φυλάκιση για κήρυγμά του στο οποίο αποκάλεσε την ομοφυλοφιλία “καρκινικό όγκο στο σώμα της κοινωνίας” και την παραλλήλισε με την κτηνοβασία. Λίγους μήνες αργότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας τον αθώωσε με το σκεπτικό ότι η ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία. Τέλος το Νοέμβριο του 2011 ο βουλευτής και αρχηγός του κόμματος της “Ενωμένης Σερβίας” Dragan Marković καταδικάστηκε για τις δηλώσεις του ότι “το Gay Pride είναι μια εκδήλωση όπου οι ανώμαλοι προσπαθούν να μας δείξουν ότι αυτό που κάνουν είναι φυσιολογικό” . Το δικαστήριο δεν του επέβαλλε ποινή και περιορίστηκε στο να του απευθύνει συστάσεις.



5 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Τουλάχιστον να παραδειγματιστούν!

Ανώνυμος είπε...

Εδώ αποσύρθηκε γιατι αντέδρασαν οι φασίστες!!!! Ο ακροδεξιός Πλεύρης επιβάλλει την ατζέντα του και τα πασοκάκια κάθονται κότες!!!

ΑΙΣΧΟΣ!!!!!!!

gay super hero είπε...

Ακριβώς. Η ακροδεξιά πέτυχε μια ακόμα μεγάλη πολιτική νίκη χωρίς καν να χρειαστεί να προσπαθήσει πολύ...

Νά ναι καλά η απάθεια και η έλλειψη στοιχειωδών αρχών και αξιών των πολιτικών της αντιπάλων. Όπως πάντα...

g for george είπε...

Γιατί μωρέ, τι έκαναν τα παιδιά; εξ άλλου από τις φάτσες τους τα κόβεις πως δεν είχαν παρά μόνο αγαθές προθέσεις.

Ξενικός είπε...

με τί ευκολία επικαλούνται όλοι αυτοί το λόγο του "θεού" ή την "ηθική"!...
Δύσκολη η διαπαιδαγώγηση των ανθρώπων στην ελευθερία.
Ξενικός