.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Η ΥΠΟΘΑΛΨΗ ΜΙΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΕΙ ΣΤΗΝ “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ”

Με μια ιστορική του απόφαση την Παρασκευή, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα έκρινε ότι η καταδίκη τεσσάρων σουηδών ακροδεξιών για υποκίνηση μίσους σε βάρος των ομοφυλόφιλων δεν παραβιάζει την αρχή της ελευθερίας της έκφρασης όπως ορίζεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Οι τέσσερις είχαν καταδικαστεί το 2006 για τη διανομή φυλλαδίων στα ερμάρια των μαθητών ενός λυκείου στο Σέντερχαμ της Σουηδίας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα φυλλάδια που είχε τυπώσει η οργάνωση “Εθνική Νεολαία” κατηγορούσαν το σουηδικό εκπαιδευτικό σύστημα ότι δεν αντιμετωπίζει με “αντικειμενικό” τρόπο την ομοφυλοφιλία την οποία και χαρακτήριζαν “συμπεριφορά ηθικά καταστροφική για τον κοινωνικό ιστό” και “υπεύθυνη για τη διάδοση του HIV/AIDS” ενώ ισχυρίζονταν ότι “το ομοφυλοφιλικό λόμπι αποσιωπά τη συσχέτιση μεταξύ ομοφυλοφιλίας και παιδεραστίας”. Οι τέσσερις καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης με αναστολή και μικρά χρηματικά πρόστιμα και η υπόθεση έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας το οποίο επικύρωσε τις ποινές τους. Οι σουηδοί δικαστές θεώρησαν ιδιαίτερα επιβαρυντικό το γεγονός ότι στα φυλλάδια εκτέθηκαν ανύποπτοι μαθητές σε μία ηλικία που είναι εύκολο να επηρεαστούν και να παρασυρθούν.

Στη συνέχεια οι τέσσερις προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατηγορώντας τη Σουηδία ότι παραβιάζει την αρχή της ελευθερίας της έκφρασης όπως αυτή κατοχυρώνεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Οι δικαστές του Στρασβούργου απέρριψαν και αυτή την προσφυγή με το σκεπτικό ότι το άρθρο 10 που αναγνωρίζει την αρχή της ελευθερίας της έκφρασης αναφέρει ρητά ότι τα κράτη μπορούν να θέτουν περιορισμούς “για την προστασία της υπόληψης και των δικαιωμάτων των άλλων”. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι η αμφισβήτηση του εκπαιδευτικού συστήματος της Σουηδίας είναι θεμιτή, δεν θα έπρεπε όμως να συνοδεύεται από συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος μιας κοινωνικής ομάδας.

Σε μία σχεδόν ταυτόχρονη και σχετική εξέλιξη, δικαστήριο της Αγγλίας επέβαλλε ποινές φυλάκισης από 15 μήνες έως δύο χρόνια στους τρεις ισλαμιστές που είχαν βρεθεί ένοχοι για τη διανομή φυλλαδίων που ζητούσαν τη θανάτωση των ομοφυλόφιλων (στην υπόθεση είχαμε αναφερθεί ξανά εδώ). Ανακοινώνοντας τις ποινές ο δικαστής υπογράμμισε: “Όπως προέκυψε από τη δίκη είχατε σκοπό να βλάψετε μία ειρηνική κοινότητα… Η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας, αλλά αυτό είναι κάτι που το κοινοβούλιο έλαβε υπόψη ψηφίζοντας τη συγκεκριμένη νομοθεσία με σκοπό να αποτρέψει συμπεριφορές που ανακινούν κοινωνικά μίση και πάθη.”

Την ίδια στιγμή το χρεωκοπημένο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας βάζει στο συρτάρι τη σχετική νομοθεσία που έχει προκαλέσει εδώ και μήνες τις αντιδράσεις όχι μόνο των μισαλλόδοξων αλλά και των κατ’ επάγγελμα υπερασπιστών και συνηγόρων της μισαλλοδοξίας. Σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εποχή που οι λύκοι έχουν ζώσει το μαντρί και κάποιοι απ’ αυτούς ονειρεύονται να περάσουν το κατώφλι της Βουλής, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα υποδέχεται κύματα μεταναστών που η εξαθλίωση μπορεί να οδηγήσει στην αγκαλιά των φανατικών, ο νόμος στερείται ένα πολύτιμο όπλο εναντίον του εξτρεμισμού σε όλες του τις μορφές. Φαίνεται πως όταν κάποιοι μιλούν για δημοκρατία, εννοούν τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης…



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καμια κυβερνηση και καμια βουλη δε θα μας παρει στα σοβαρα , αν δεν παρουμε εμεις τη ζωη μας στα σοβαρα.
Εχω βαρεθει να ακουω γκέι που ψηφιζουν φανατικα δεξια, ακροδεξια και ΚΚΕ (κομματα που δεν θελουν να υπαρχουν γκέι !!!)
Επισης , οπως ολοι οι ελληνες, ετσι και οι γκει δεν αντιδρουν, δεν διεκδικουν , δεν οργανωνονται μεχρι να πεσει η απολυτη καταστροφη στο κεφαλι τους ( ή δεν πιστευουν οτι ειναι πολιτες Α κατηγοριας)
Στο pride παρελαυνουν 1000 ατομα σε 5.000.000 κατοικους στη Αθηνα !

Η εξευτελιστικη για τους γκει διαφημιση του 11880 στην τηλεοραση δε συναντησε μαζικη διαμαρτυρια προς την εταιρια , μονο μια μικρη αντιδραση κλπ κλπ