.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΑΣΤΕΓΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΑ GALA: ΟΙ ΓΚΕΪ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Στο στόχαστρο των “αγανακτισμένων” της Νέας Υόρκης βρέθηκε χτες η απόφαση της οργάνωσης Human Rights Campaign -που έχει αναλάβει την προώθηση των ΛΟΑΔ δικαιωμάτων στην αμερικάνικη πολιτική σκηνή- να τιμήσει την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs για τις επιδόσεις της σχετικά με την προστασία των ομοφυλόφιλων εργαζομένων από τις διακρίσεις. Η δεξίωση, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν για τους σκοπούς της οργάνωσης, έγινε σε πολυτελές κεντρικό ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης με εισιτήριο 650 δολάρια το κεφάλι.

queer-lgbtqia2zoccupy goldman sachs

Η εκδήλωση προκάλεσε την οργή ακτιβιστών της ομάδας “Queer Occupy Wall Street” που συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο της δεξίωσης φωνάζοντας συνθήματα, ενώ ορισμένοι εισέβαλαν και στο λόμπι του ξενοδοχείου. Οι διαδηλωτές κατηγορούν τις επενδυτικές τράπεζες για μαζικές απολύσεις εργαζομένων, την πολιτική ανταμοιβής των στελεχών τους αλλά και για αποφάσεις τους που οδήγησαν στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, όπως η τιτλοποίηση επισφαλών στεγαστικών δανείων τα οποία στη συνέχεια πουλούσαν ως επενδυτικά προϊόντα σε άλλες τράπεζες. Η Goldman Sachs έχει κατηγορηθεί και για το ρόλο της στην ελληνική κρίση όταν βοήθησε να καμουφλαριστεί μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους ως “τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από τα διόδια” προκειμένου να μπει απρόσκοπτα η Ελλάδα στο ευρώ.

Oι ακτιβιστές καταλογίζουν στα στελέχη της Human Rights Campaign ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για την καριέρα τους και τις πολύτιμες διασυνδέσεις που αποκτούν με κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς κύκλους και λιγότερο με την πρόοδο των ΛΟΑΔ δικαιωμάτων που παραμένει βασανιστικά αργή. Και τους καλούν να συνεργάζονται περισσότερο με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και λιγότερο με τις μεγάλες πολυεθνικές, βάζοντας στόχο την πλήρη ισότητα των ομοφυλόφιλων πολιτών μέχρι το 2014, 50η επέτειο της νομοθεσίας που απαγόρευσε τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ.

Από τη μεριά της, η Human Rights Campaign απαντά ότι δεν μπορεί να αγνοήσει εταιρείες που διαθέτουν τεράστια οικονομική δύναμη και έχουν υιοθετήσει πολιτικές ίσων ευκαιριών και καταπολέμησης της ομοφοβίας στους εργασιακούς χώρους. Η Goldman Sachs συγκαταλέγεται φέτος στις 190 εταιρείες που έλαβαν “άριστα” από την οργάνωση σχετικά με την ίση μεταχείριση των ομοφυλόφιλων εργαζόμενων. Και ο πρόεδρος της τράπεζας Λόιντ Μπλάνκφαιν πρωταγωνίστησε πρόσφατα σε σποτάκι υπέρ του γάμου για τα ζευγάρια ίδιου φύλου με το σύνθημα “Η ισότητα είναι καλή για την οικονομία”, γεγονός που θεωρείται ορόσημο στο συντηρητικό περιβάλλον του τραπεζικού κλάδου.

Παραμένει βεβαίως μια τεράστια συζήτηση το κατά πόσο τα δικαιώματα των γκέι χρησιμοποιούνται με λογική δημοσίων σχέσεων από φορείς που θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα τους σε προοδευτικά τμήματα της κοινής γνώμης… Ένα θέμα με το οποίο είχαμε ασχοληθεί και παλιότερα εδώ.


Την ίδια στιγμή στα σοκάκια, τα παγκάκια, τις εισόδους των καταστημάτων και τις σκάλες του μετρό γύρω από τα πολυτελή ξενοδοχεία της Νέας Υόρκης χιλιάδες άνθρωποι αγωνίζονται να βρουν ένα ζεστό και ασφαλές καταφύγιο τις παγωμένες χειμωνιάτικες νύχτες. Υπολογίζεται ότι ανάμεσα στους νεαρούς άστεγους της πόλης, ένα ποσοστό της τάξης του 40% είναι γκέι, λεσβίες, αμφί ή τρανς παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους και να βγουν στο δρόμο. Την ίδια στιγμή τα κρεβάτια στα καταφύγια των άστεγων είναι ελάχιστα. Ο φωτογράφος Καρλ Σισιλιάνο προσπάθησε να πλησιάσει αυτά τα παιδιά δημιουργώντας ένα εξαιρετικό φωτογραφικό αφιέρωμα που μας θυμίζει ότι μακριά από τον κόσμο της εξουσίας και του χρήματος, περισσότερο ευάλωτοι απέναντι στην κρίση είναι όσοι εξαιτίας της διαφορετικότητάς τους στερούνται την οικογενειακή και κοινωνική στήριξη που για άλλους είναι δεδομένη…

gay homeless1

gay homeless2

gay homeless3

gay homeless4

GAY HOMELESS5



3 σχόλια:

xomeritis είπε...

Δες κάτι σχετικό, εδώ. Πάντως οι μεγάλες gay οργανώσεις (μιλάμε για τις Η.Π.Α.) δεν ξεφεύγουν απ' όλα τα κακά που συμβαίνουν σε κάποιον που έχει αγαθές προθέσεις και σιγά σιγά αποκτά δύναμη (χρήμα) κι επιρροή (χρήμα). Ειδικά με τη Human Rights Campaign είχα την “τύχη” να γνωρίσω κάποιο σημαντικό στέλεχός της, όταν ζούσα εκεί. Δεν μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Προσωπική εμπειρία θα πεις. Αλλά νομίζω ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά αναρρίχησης και δίψας για δύναμη ήταν πασιφανής. Κανένας δεν τη σταμάτησε.

Ξενικός είπε...

κάθε μορφή εξουσίας - κι αυτό ισχύει και στον πιο ασήμαντο κοινωνικό ιστό, ακόμα και σε επίπεδο τοπικού συλλόγου - προσπαθεί να χειραγωγήσει τα άτομα και τα ατομικά δικαιώματα.
Ξενικός

Ανώνυμος είπε...

Ξενικέ, καλύτερα να προσπαθεί να χειραγωγήσει τα άτομα κάποιος εκλεγμένος ή προσοντούχος, παρά να το κάνει ο καθένας μόνος του στους άλλους. Θα επικρατούσε ζούγκλα αγαπητέ.