.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Η ΑΓΡΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΝΟΣ 24ΧΡΟΝΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΗ ΧΙΛΗ

Daniel-Zamudio

Η τετραμελής συμμορία τον βασάνιζε επί μία ώρα. Του έκοψαν το αφτί. Έκαιγαν το σώμα του με τσιγάρα. Χάραξαν στην κοιλιά του μια σβάστικα με ένα σπασμένο μπουκάλι. Τον χτυπούσαν με πέτρες μέχρι που έμεινε αναίσθητος. Όταν όλα είχαν τελειώσει οι γιατροί διέγνωσαν μη αναστρέψιμες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και αποφάσισαν να του προκαλέσουν τεχνητό κώμα. Προχτές το βράδυ ο 24χρονος Ντανιέλ Ζαμούντιο άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Σαντιάγκο, τρεις εβδομάδες μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε σε κεντρικό πάρκο της χιλιανής πρωτεύουσας επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Ο μαρτυρικός του θάνατος μπορεί να τον μετέτρεψε σε σύμβολο για τη χώρα του. Όμως τίποτα δεν μπορεί να επανορθώσει μια τέτοια κτηνωδία.

Η αστυνομία συνέλαβε για το έγκλημα τέσσερις νεο-ναζιστές ηλικίας 20 ως 26 χρονών που είχαν κατηγορηθεί στο παρελθόν για επιθέσεις ξενοφοβικού χαρακτήρα. Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα τους ασκήσει δίωξη για εκ προμελέτης φόνο ενώ θεωρεί πως κίνητρο του εγκλήματος ήταν η ομοφοβία των δραστών. Ο Ντανιέλ ήταν ο δεύτερος από τέσσερα αδέλφια, δούλευε πωλητής σε κατάστημα και το όνειρό του ήταν να σπουδάσει θέατρο. Η άγρια επίθεση της 3ης Μαρτίου προκάλεσε πάνδημη συγκίνηση στην πατρίδα του, καθώς εκατοντάδες άτομα ξενυχτούσαν καθημερινά με κεριά έξω από το νοσοκομείο αλλά και στο πάρκο όπου έγινε η επίθεση. Σύμφωνα με τη μητέρα του, ο Ντανιέλ είχε δεχτεί απειλές και στο παρελθόν.

chile vigil

Στο δράμα παρενέβη και ο συντηρητικός πρόεδρος της χώρας Σεμπαστιάν Πινέρα που δήλωσε ότι “η δειλή και βάναυση επίθεση δεν πληγώνει μόνο την οικογένεια του νεκρού αλλά όλους τους καλοπροαίρετους ανθρώπους” και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει το πάν για να καταπολεμήσει κάθε αυθαίρετη διάκριση. Διακρίσεις για τις οποίες η Χιλή καταδικάστηκε πρόσφατα από το Παναμερικανικό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με την υπόθεση μιας δικαστίνας που έχασε την κηδεμονία των παιδιών της επειδή έχει σχέση με γυναίκα. Το τραγικό γεγονός υπενθύμισε στην κοινή γνώμη της Χιλής ότι το νομοσχέδιο κατά των διακρίσεων με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό λιμνάζει στη Βουλή από τον περασμένο Νοέμβριο εξαιτίας των αντιδράσεων συντηρητικών βουλευτών. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πλέον βέβαιη την ψήφισή του. Χρειαζόταν να πεθάνει κάποιος πρώτα…

Σε ένα μήνα από τώρα ενδέχεται να δούμε τους ιδεολογικούς συντρόφους των παλικαριών που δεν δίστασαν να κατακρεουργήσουν ένα νέο παιδί στην άλλη άκρη του κόσμου να περνάνε το κατώφλι της ελληνικής Βουλής. Και δεν θα φταίει γι’ αυτό μόνο η κρίση, ούτε το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Δεν θα κουραστώ να το λέω – κάποιοι τους έχουν ανάψει καιρό τώρα το πράσινο φως. Εδώ και χρόνια έχουμε αποφασίσει ότι η οργάνωση και υποκίνηση της βίας αποτελεί ιερό δημοκρατικό “δικαίωμα” εφόσον περιβάλλεται από κάποιον πολιτικό μανδύα. Ελπίζω να ξυπνήσουμε πριν θρηνήσουμε και εδώ ακόμα περισσότερα θύματα.

Οι φίλοι του Ντανιέλ έχουν ανοίξει στο Facebook μια σελίδα στη μνήμη του. Μπορείτε να την επισκεφτείτε εδώ. Ιδιαίτερα συγκινητικές σκηνές εκτυλίχτηκαν στην κηδεία του, όπου παραβρέθηκαν χιλιάδες χιλιανοί που κουνούσαν λευκά μαντήλια και έραιναν το φέρετρο με ροδοπέταλα. Φωτογραφίες εδώ.

daniel zamudio muerte5

daniel zamudio muerte
daniel zamudio muerte8

daniel zamudio muerte4

daniel zamudio muerte3

daniel zamudio muerte7

daniel zamudio muerte1

daniel zamudio muerte6



16 σχόλια:

dimitris.be είπε...

Έίναι όντως τραγικό και φοβερα εξοργιστικό. Δεν έχω λόγια, ειλικρινά και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου: η επέλαση των νεοφασιστών και των νεοναζί είναι άκρως ανησυχιτική φαινόμενο των καιρών και πρέπει κάπως να αντιμετωπιστεί.

volosliving είπε...

θα τους δεις φοβάμαι....στη βουλή.

g for george είπε...

Κι εμείς τι κάνουμε; κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου, είναι το λιγότερο που μπορώ να πω. Τα καφέ στο Γκάζι γεμάτα και το Πράιντ κάθε χρόνο άδειο, σε σύγκριση με το πόσοι γκέι υπάρχουν στην πρωτεύσουσα, πάντα.

Αλλά ξέχασα. Κάποιοι θα έρθουν και στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα μας δώσουν έτσι απλά, δικαιώματα.

Φαντάζει τόσο μακρινή η μέρα που θα υπάρχει ισονομία σε αυτή την χώρα, που πλέον είμαι βέβαιος ότι δεν θα είμαι εν ζωή όταν αυτό συμβεί.

gay super hero είπε...

Δεν μπορώ να ακούω πάλι για θανατικά, να χαρείς :-)

g for george είπε...

Εννοούσα στο πολύ-πολύ-πολύ μακρινό μέλλον. Είμαι τόσο νέος ακόμα!

dimitris.be είπε...

Εδω στο κέντρο των Βρυξελλών είχαν μεγάλο πρόβλημα όχι με τους νεοναζί αλλά με μουσουλμάνους φονταμενταλιστές που έκαναν λεκτικές επιθέσεις και κάποιες φορές χειροδικούσαν εναντίων των γκαίη και των λεσβιών. Η κοινότητα κάλεσε όσους ενδιαφερόντουσαν να εκπαιδευτούν τζάμπα σε καράτε και αυτοπροστασία. Περίπου διακόσια άτομα εκπαιδεύτηκαν κι άρχισαν να περιπολούν το κέντρο. Πλάκωσαν και μερικά από αυτά τα καθήκια και τα έκαναν τόπι στο ξύλο με αποτέλεσμα να αναγκαστεί και η αστυνομία να ενισχύσει τις περιπολίες της και οι όποιες ομοφοβικές επιθέσεις να μειωθούν κατά 80%. Μόνο έτσι λύνεται το πρόβλημα. Με το να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.

Ανώνυμος είπε...

είναι τόσο κρίμα να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα..δεν θα έπρεπε καν να μιλάμε γι αυτά...θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα...δεν είμαστε τίποτα άλλο παρά ζώα...αν και αυτά δεν νομίζω ότι τρώνε το ομοφυλόφιλο όμοιο τους...πραγματικά λυπάμαι,αν και δεν είμαι ομοφυλόφιλη νιώθω αδικημένη!!!

Ανώνυμος είπε...

Πού είναι η αριστερά η οποία είναι ''η φωνή του καταπιεσμένου''; Γιατί πρέπει να παλεύουμε ακόμη για τα αυτονόητα..;

Ξενικός είπε...

αφού πολλά στοιχεία δείχνουν ότι οδεύουμε σ' ένα ιεροεξεταστικό μεσαίωνα, μήπως η αυτοάμυνα που αναφέρει παραπάνω ο dimitris.be, είναι μια ενδεδειγμένη προφύλαξη;
Ξενικός

e-Lawyer είπε...

"Κι εμείς τι κάνουμε; κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου, είναι το λιγότερο που μπορώ να πω."

Kαι αποκρύπτουμε δικαστικές επιτυχίες εναντίον ναζιστών όταν προέρχονται από γκέι και λεσβίες που απλώς δεν συμπαθούμε.

Ανώνυμος είπε...

dn mporo na katalavo gt meriki ine toso kaki me emas... opos k afti etsi k emis imaste an8ropoi.. :(( etsi genni8ikame.. k akomi k na kaname kati kako mono o 8eos exi dikeoma na to krini oxi ekini.. :(( ime 15 xronon k fovame na po pios ime gt stn kipro i kinonia ine klisti idika edo pou meno ego.. k exo akousi polla ratsistika sxolia gia tous gay apo sigkenis m.. dn fovame tous gonis m .. i gonis m dn edi3an pote oti exoun provlima me tous gay alla dn 8lo na to ma8oun.. :(( nmz pos 8a nio8o poli avola apenanti tous akomi k an to dextoun... dn 3ro pia ti na kno.. tn telefteo kero nio8o asxima k kleo.. dn exo kanena na to empistefto.. oute kan i fili m dn 8lo na to ma8oun gt 8a apomakrin8oun k tous exo ikanous na m knoun rompa se olous.. les k kno kti kako.. dn antexo allo tn zoi m.. :'(

gay super hero είπε...

@ Ανώνυμος

Όλοι όταν είμαστε στη δική σου ηλικία είχαμε περάσει από τέτοιες καταστάσεις και είχαμε βιώσει αυτά τα δύσκολα συναισθήματα. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να μεγαλώνει κάποιος γκέι, ειδικά σε ένα μικρό μέρος...

Απλά να σκέφτεσαι ότι σε αυτή τη φάση της ζωής σου μπορείς να βάλεις τις βάσεις ώστε να μπορέσεις σε λίγα χρόνια να τη ζήσεις όπως τη θες και να κάνεις τις δικές σου επιλογές. Μπορεί το παρόν να σου φαίνεται δύσκολο αλλά έχεις όλο το μέλλον μπροστά σου και μπορείς να προσπαθήσεις τώρα για να γίνει καλύτερο.

Πίστεψέ με, αξίζει τον κόπο :-)

Ανώνυμος είπε...

dn 3ro ti na kno akmi.. ime sigouros oti panta 8a krivome les k ime dolofonos.. prostoparon dn 8a po tpt alla 8a zo tn zoi m kanonika.. exis dikio.. exo to mellon mprosta mou.. :)) makari na ala3oun ta dedomena k na katalavoun oloi pos otn kapios ine gay dn simeni pos ine arostos oute pos ine "e3oginos".. eftixos gia emena i ikogenia m dn ine toso omofoviki.. dld dn akousa pote kapio sxolio gia tous gay.. mono meriki sigkenis m ine poli omofoviki k merikes fres antidro legontas tous pos k afti an8ropoi ine.. elpizo na mn ipo4iastikan kti.. efharisto pou m apantises k s parakalo sinexise na grafis... to side s exi polli endiaferon a8ra k orees... ikones:p
apo edo k pera opote grafo sto side s 8a afino ena 4evdonimo..as t poume "cyprotguy" :))

gay super hero είπε...

Εννοείται ότι θα απαντώ όταν γράφεις και ότι με τιμούν τα σχόλιά σου. Το site θα αρχίσει πάλι να ανανεώνεται μέσα στο Σεπτέμβριο (ελπίζω) Cypriotguy νά σαι καλά και να προσέχεις :-)

Ανώνυμος είπε...

prosexo prosexo.. :ps efhome k esi na ise kala.. prepi na po oti prosfata vrika to side k pragmatika exi tosa polla endiaferon 8emata :)
"cypriotguy"

Ανώνυμος είπε...

ik-ka-nikbaskets as Yogi would say Word got [url=http://www.salevivi.com]ヴィトン メンズ 財布[/url]performance She was impressed with [url=http://www.salevivi.com]ルイヴィトンのアウトレット[/url]tissues It has both continuous and [url=http://www.salevivi.com]ヴィトン バッグ[/url]J52biii J53biii - A new sub-clause has been http://www.salevivi.com[/url] sack I crawled into it and slept like the http://www.salevivi.com[/url] for us Once again goes to show what I know