.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΚΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

Μέσα στα κρατητήρια της αστυνομίας αφού τους διατάζουν να γδυθούν και να σκύψουν, αναγκάζονται να υποβληθούν σε πρωκτική “εξέταση” από γιατρούς για να προσδιοριστεί ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός. Πρόκειται για άτομα που έχουν συλληφθεί με την υποψία ότι επιδίδονται σε ομοφυλοφιλικές δραστηριότητες στο Λίβανο. Μια υποψία που αν επιβεβαιωθεί, μπορεί να τους καταδικάσει σε τριετή φυλάκιση. Και όλα αυτά σε μία χώρα που θεωρείται από τις πιο ανεκτικές στη Μέση Ανατολή. Και που η πρωτεύουσά της, χάρη στην πλούσια νυχτερινή της ζωή, θεωρείται “γκέι Μέκκα” του αραβικού κόσμου.

gay ass7

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός και εκτός της χώρας έχουν αρχίσει εδώ και λίγο καιρό να σπάνε το τείχος της σιωπής γύρω από μία ταπεινωτική πρακτική που είναι γνωστή εδώ και καιρό στο μικρόκοσμο των ομοφυλόφιλων, αλλά άγνωστη στο ευρύ κοινό. Αφορμή η πρόσφατη σύλληψη τριών νεαρών κοντά στο σπίτι ενός γνωστού λιβανέζου πολιτικού. Καθώς οι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν να βρουν πάνω τους τίποτα ύποπτο σε σχέση με δραστηριότητες όπως η κατασκοπεία ή η τρομοκρατία, αποφάσισαν ότι οι συλληφθέντες μπορεί και να είναι ομοφυλόφιλοι. Και τους μετέφεραν στο τμήμα ηθών για να υποβληθούν στη διαβόητη “εξέταση”. Μια πρακτική που έχει καταγγελθεί και σε άλλες χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος, οδηγώντας διεθνείς οργανώσεις όπως η Human Rights Watch να την κατατάξουν στη λίστα των βασανιστηρίων.

Πόσο μάλλον που η συγκεκριμένη “εξέταση” δεν έχει απολύτως καμία επιστημονική αξία. Ένας δικηγόρος εξηγεί: “σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, η μορφολογία του πρωκτού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παρέχει σαφείς ή επαρκείς ενδείξεις σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά του ατόμου. Μόνο η παρουσία σπέρματος μπορεί να αποτελεί απόδειξη, και αυτό μόνο σε περιπτώσεις επαφών χωρίς προφύλαξη. Παρόλα αυτά υπάρχουν γιατροί που όχι μόνο συμμετέχουν σε αυτή την άχρηστη και ανήθικη πρακτική, αλλά τραβάνε και φωτογραφίες που παραμένουν στους φακέλους της αστυνομίας”…

Σκοπός δεν είναι μόνο ο εξευτελισμός αλλά και ο εκφοβισμός. Σύμφωνα με έναν ακτιβιστή “για τα όργανα της τάξης, η ταπείνωση των υπόπτων για ομοφυλοφιλία αποκτά τα χαρακτηριστικά ενός τελετουργικού νοσηρής ψυχαγωγίας” - αλλά όχι μόνο: “Η αστυνομία θέλει να δώσει την εντύπωση ότι κατέχει τα μέσα για να αποκαλύψει τη σεξουαλικότητα ενός ατόμου. Χρησιμοποιούν την ιατρική αυθεντία για να εξαναγκάσουν τον ύποπτο να ομολογήσει από μόνος του, απειλώντας τον ότι η ποινή θα είναι ακόμα πιο εξοντωτική σε περίπτωση που ενοχοποιηθεί μέσω της εξέτασης.”

Αν και η ομοφοβία παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή στο Λίβανο, η αποκάλυψη της υπόθεσης με τη σύλληψη των τριών νεαρών προκάλεσε κύματα κατακραυγής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που είδαν την υπόθεση σαν αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση γύρω από το άρθρο 534 του ποινικού κώδικα που ποινικοποιεί τις “πάρα φύσιν” σεξουαλικές επαφές. Οι διαμαρτυρίες των πολιτών δεν φαίνεται πάντως να έχουν πτοήσει τις αρχές του Λιβάνου που συνεχίζουν να τηρούν σιγή ιχθύος για το ζήτημα…

[via]


UPDATE: Οι αρχές του Λιβάνου όχι μόνο δείχνουν να αδιαφορούν μπροστά στη διεθνή κατακραυγή, αλλά αντίθετα εντείνουν την εκστρατεία της ντροπής σε βάρος των γκέι. Στις 28 Ιουλίου και μετά από παρέμβαση τηλεοπτικού σταθμού σύμφωνα με τον οποίο οι αρχές ανέχονται “εστίες ακολασίας” στη Βηρυτό, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 36 ατόμων μετά από επιδρομή σε πορνοσινεμά όπου συχνάζουν γκέι άντρες. Και οι 36 υποβλήθηκαν σε πρωκτική εξέταση από το τμήμα ηθών ενώ -σαν να μην έφτανε αυτό- αναγκάστηκαν και να καταβάλλουν 70 ευρώ περίπου για τα …έξοδα της “εξέτασης”! Τρεις απ’ αυτούς ενοχοποιήθηκαν από τους γιατρούς και πρόκειται να δικαστούν αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης.Οι γιατροί προχώρησαν στην εισαγωγή ωοειδούς αντικειμένου με σκοπό τη συλλογή σπέρματος από τον πρωκτό των κρατούμενων, γεγονός που σύμφωνα με τις διεθνείς οργανώσεις ισοδυναμεί με βιασμό. Το μόνο θετικό είναι ότι ο Ιατρικός Σύλλογος του Λιβάνου μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, απαγόρευσε στα μέλη του να διενεργούν τέτοιου είδους εξευτελιστικές εξετάσεις…8 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Για εκφοβισμό σίγουρα το κάνουν εφόσον δεν μπορεί να αποδειχτεί..

Jeanluc είπε...

montre moi ton anus : je te dirai qui tu es, ce que tu es... c'est une manière de réduire l'homosexualité à minima avec des méthodes infâmes. j'ai lu que cette pratique a également cour en Chine au moment des recrutements militaires ou des incarcérations. passons sur tout ce qui se fait d'autre et demeure inavouable, ça doit pas toujours être joli au fond des commissariats. pauvre Liban, et pauvre monde, j'ai l'impression que le respect des différences c'est pas gagné..

gay super hero είπε...

Il y a quelques decennies que c'etait aussi la norme au moment des recrutements militaires grecs:

http://gaynewsingreek.blogspot.gr/2009/11/2-2.html

Ξενικός είπε...

η συμπαιγνία γιατρών κι αστυνομίας είναι το πρόβλημα. Όταν η επιστήμη υποκύπτει στη θρησκεία, ιδού το αποτέλεσμα...
Ξενικός

Jeanluc είπε...

toute indignation mise à part ...les fesses de Matthieu Charneau ne risquent-elles pas de créer des vocations?

gay super hero είπε...

Ah, tu les as reconnus donc :-)

dimitris.be είπε...

και μη χειρότερα... τι να πω! Κι απ΄ότι ΄μου έχουν πει ο Λίβανος είναι πανέμορφη χώρα και πολύ κρύτπο-γκαίη.

Ανώνυμος είπε...

Α'Ι' ΚΑΛΑ... ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΝ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ... Ο ΟΗΕ, ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ, ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΤΗΣΙΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ;;;;;;;;