Πριν από πέντε χρόνια έγραψαν ιστορία όταν έγιναν το πρώτο ζευγάρι γυναικών που παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία που ψηφίστηκε στη Νότια Αφρική. Σήμερα η 53χρονη Σάντια και η 36χρονη Ζουκαϊνα, πιστές μουσουλμάνες και οι δύο, θέλουν να γιορτάσουν την επέτειό τους με έναν παραδοσιακό θρησκευτικό γάμο σύμφωνα με τα ισλαμικά πρότυπα. Η Ζουκαϊνα εξηγεί ότι είναι το όνειρό της να παντρευτεί φορώντας τη μιντόρα – το παραδοσιακό χρυσοποίκιλτο μαντήλι που φοράνε στο κεφάλι οι μουσουλμάνες νύφες. Το ζευγάρι γνωρίστηκε πριν είκοσι χρόνια όταν η Σάντια που οδηγούσε ταξί μετέφερε τη Ζουκαϊνα μαζί με μια παρέα από συμμαθήτριές της στην παραλία.
Το όνειρό τους θα γίνει πραγματικότητα χάρη στον ιμάμη Μουχσίν Χέντρικς. Ανοιχτά γκέι ο ίδιος, ο Χέντρικς είναι ο μοναδικός μουσουλμάνος κληρικός στη Νότια Αφρική που παντρεύει ζευγάρια του ίδιου φύλου. Ως ιμάμης έχει ευλογήσει ήδη επτά τέτοιες τελετές, αν και τα ζευγάρια δεν επιθυμούν πάντα να χρησιμοποιούν τη λέξη γάμος, καθώς θεωρούν ότι είναι συνδεδεμένη με τους θεσμούς της πατριαρχίας: “Για κάποιους η λέξη δέσμευση είναι πιο σημαντική από τη λέξη γάμος. Γι’ αυτό και πολλές φορές προτιμούν να τις αποκαλούμε τελετές δέσμευσης, πνευματικής ένωσης ή απλά ευλογίες.” Παρόλα αυτά παραμένουν πιστοί στο ισλαμικό τελετουργικό, σύμφωνα με το οποίο ο ένας από τους δύο συντρόφους έχει το ρόλο του ιτζάμπ (αυτός που κάνει την πρόταση) και ο άλλος το ρόλο του καμπούλ (αυτός που αποδέχεται την πρόταση), ενώ υπάρχουν οπωσδήποτε και δύο μάρτυρες. Δεν υπάρχει υποχρέωση για παροχή προίκας, όμως ο ιμάμης ενθαρρύνει τα ζευγάρια να ανταλλάξουν δώρα.
Ο Μουχσίν δεν είναι πάντως ο μόνος μουσουλμάνος κληρικός που παντρεύει ζευγάρια του ίδιου φύλου. Σύμφωνα με το κανάλι Αl Bawaba, ένας μαυριτανός ιμάμης ονόματι Τζαμάλ πριν από λίγους μήνες πάντρεψε ένα γκέι ζευγάρι στη Γαλλία σύμφωνα με τις επιταγές του ισλαμικού νόμου (σαρία). Ο αλγερινής καταγωγής γάλλος υπήκοος Μοχάμεντ που γνώρισε το νοτιοαφρικανό Κιγιάμ σε ένα συνέδριο για το Aids στη Νότιο Αφρική, περιγράφει πόσο σημαντικό ήταν γι’ αυτόν να παντρευτεί σύμφωνα με τους κανόνες της θρησκείας του: “Το να παντρευτώ μπροστά στην οικογένειά μου ήταν σαν να ξανάρχιζε η ζωή μου από την αρχή. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα έβλεπα τόση χαρά στα μάτια των γονιών μου. Για χρόνια ολόκληρα αντιδρούσαν στην ιδέα ότι είμαι ομοφυλόφιλος και έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να με αλλάξουν.”
Ο Μοχάμεντ έμαθε ότι είναι οροθετικός σε ηλικία 19 χρονών και η εμπειρία αυτή τον έφερε πιο κοντά στη θρησκεία: “Πήγα για προσκύνημα στη Μέκκα δυο φορές, αναζητώντας μια πιο απλή, κανονική ζωή. Δέχτηκα απειλές από τους ομόθρησκούς μου όταν αποκάλυψα ποιος είμαι και χρειάστηκε να παλέψω με τις προκαταλήψεις τους. Αλλά σήμερα νιώθω πιο άνετα με τον εαυτό μου.” Ο ίδιος σχεδιάζει να συνεχίσει τις σπουδές του ξεκινώντας ένα διδακτορικό σχετικά με το Ισλάμ και την ομοφυλοφιλία. Και αγωνίζεται για να αναγνωρίσει το γάμο τους το γαλλικό κράτος, κάτι που ίσως συμβεί σύντομα. Όπως λέει, προτιμούν να παραμείνουν στη Γαλλία, αν χρειαστεί όμως θα μετακομίσουν στη Νότια Αφρική όπου είναι παντρεμένοι “και με το νόμο”.
6 σχόλια:
Μπράβο τους!
Περίεργο για μια θρησκεία τόσο αυστηρή, ελπιδοφόρο ωστόσο!
μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι οι θρησκείες (χριστιανοί, ισλάμ, κλπ.) υιοθετούν πιο ανεκτική στάση. Η αποδοχή των συγγενών και του κοινωνικού περίγυρου είναι το θέμα...
Ξενικός
Σ'ευχαριστώ πολύ για τις αναρτήσεις που κάνεις. Δημήτρης
Εγώ ευχαριστώ για την καλή κουβέντα :-)
Συμφωνώ με τον turigr 100%. Άρκετά ελπιδοφόρο μήνυμα από τα μεσαίωνα του Ισλάμ...
Δημοσίευση σχολίου