.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Η ΟΜΟΦΟΒΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΡΥΦΗ ΚΑΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

bp22

Ένα ρεπορτάζ της φλαμανδικής τηλεόρασης έχει ανάψει φωτιές τις τελευταίες μέρες στην γκέι κοινότητα του Βελγίου. Εμπνευσμένος από τις “Γυναίκες του δρόμου”, το φιλμ μιας νεαρής σκηνοθέτιδας που αποφάσισε να καταγράψει με κρυφή κάμερα  τις απίστευτες σεξιστικές προσβολές που άκουγε καθημερινά στις “ευαίσθητες” γειτονιές  των Βρυξελλών, ένας δημοσιογράφος του καναλιού αποφάσισε να κάνει το ίδιο γυρνώντας στους ίδιους δρόμους πιασμένος χέρι-χέρι με τον φίλο του.

Το φιλμάκι του νεαρού Σβεν δείχνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι παρά τις νομικές κατακτήσεις του Βελγίου σε ζητήματα καταπολέμησης των διακρίσεων, η υπαρκτή πραγματικότητα δείχνει πολλές φορές ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Στην αρχή κανείς δεν λέει τίποτα και το ζευγάρι αντιμετωπίζει μόνο τα βλέμματα των περαστικών που γίνονται όλο και περισσότερο εχθρικά όσο περνάει η ώρα. Στη συνέχεια έρχονται τα πρώτα κοροϊδευτικά γέλια και ακολουθούν οι κραυγές (“κοιτάτε καλέ τις αδελφές!”) Σιγά-σιγά τα προσβλητικά σχόλια αρχίζουν να διαδέχονται το ένα το άλλο: “Ποιος πηδάει ποιον;”μα γιατί δεν σας αρέσει το μ**νάκι, είναι πολύ καλύτερο!”, “ο Αλλάχ να σας καταραστεί”, “τραβάτε σε κανένα ξενοδοχείο διεστραμμένοι!”.

sven pichal homophobia brussels video

Μόνο σε μία περίσταση κάποιος επεμβαίνει λέγοντας ότι ο καθένας πρέπει να είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Αντιμέτωποι με μια ομάδα νεαρών που τους φωνάζουν “λούγκρες” το ζευγάρι ζητάει το λόγο: “-Γιατί μας φωνάζετε έτσι; -Αφού αυτό είστε! -Όχι είμαστε γκέι”. Ένας απ’ την παρέα πετάγεται: “βάζεις λαδάκι από πίσω για να μην σε πονάει;” Και ακολουθούν οι απειλές: “Έχεις ένα ευρώ; Δώσε λεφτά για να μην σου σπάσω τη μούρη!” Το ζευγάρι προσπαθεί να απομακρυνθεί, αλλά η παρέα τους ακολουθεί: “Δεν θα το ζητήσω πολλές φορές. Με το τρία σου σπάω τα μούτρα!” Το ρεπορτάζ κλείνει με αυτή τη φράση αφήνοντας στον θεατή ένα συναίσθημα αγωνίας σχετικά με το τι συμβαίνει παρακάτω…

Από την πρώτη στιγμή της προβολής του, το ρεπορτάζ έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις καθώς οι γειτονιές όπου έγιναν τα γυρίσματα δεν είναι είναι επιλεγμένες τυχαία: πρόκειται για περιοχές όπου κατοικούν κατά κύριο λόγο κοινότητες μεταναστών από τη βόρεια Αφρική. Ορισμένοι παρατηρητές κάνουν λόγο για προβοκάτσια και στιγματισμό των μεταναστών μέσα από απλοϊκά κλισέ. Άλλοι απαντούν  ότι τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια  απαράδεκτη κατάσταση όπου ένα γκέι ζευγάρι μπορεί να κυκλοφορεί ανενόχλητο σε κάποιες γειτονιές ενώ κινδυνεύει σε κάποιες άλλες. Ο δημιουργός του φιλμ ανήκει στους τελευταίους: “Τα βλέμματα των φλαμανδών ήταν εχθρικά, αλλά προσβολές ακούσαμε μόνο στις γειτονιές των μεταναστών. Συνάδελφοι, συγγενείς και φίλοι δεν με πίστευαν όταν τους το έλεγα. Τώρα μπορούν να το δουν με τα μάτια τους.”

Προς το παρόν, οι αρχές των Βρυξελλών προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις παρενόχλησης, ενώ έχουν λανσάρει και μια εφαρμογή για κινητά όπου οι γκέι μπορούν να μαρκάρουν στο χάρτη της πόλης τους δρόμους όπου έπεσαν θύμα προσβολών, απειλών ή επιθέσεων, καθώς έξι  στους δέκα δηλώνουν σε έρευνα ότι έχουν ήδη μια σχετική εμπειρία. Κάποιες φορές τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο: μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο δύο άντρες που επιχείρησαν να επιτεθούν στους σερβιτόρους ενός γκέι μπαρ της πρωτεύουσας βρέθηκαν οι ίδιοι στο νοσοκομείο όταν ένα από τα θύματα τους τραυμάτισε με μαχαίρι…

[ Μετάφραση από εδώ, μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ ]


Σχετικές αναρτήσεις:
Ανοιχτά γκέι πρωθυπουργό αποκτά το Βέλγιο
Σποτάκι-σοκ για την ομοφοβία στα σχολεία

9 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Μάλιστα.. και λέμε για την Ελλάδα μετά.. ουφ.. είδα και το βίντεο, δεν καταλάβαινα βέβαια αλλά τα έγραψες και οκ..

turigr είπε...

Ενδιαφέρον το πρόγραμμα! Μπορεί να είναι και η λύση στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων. Αλλά αυτά απ' ό,τι φαίνεραι, μπορούν να συμβούν μόνο στις πολιτισμένες χώρες. Στην Ελλάδα των μνημονίων το μόνο που μας μένει να κάνουμε είναι να μνημονεύουμε τα θύματα αντιστοιχων επιθέσεων και να ευχόμαστε να είναι τα τελευταία!

g for george είπε...

Μια χαρά. Σε λίγο θα αναγκαστούμε να μάθουμε και κίκ μπόξινγκ. Εγώ πάντως το έχω σκεφτεί σοβαρά.

gay super hero είπε...

Κι εγώ το ίδιο...

erva_cidreira είπε...

Μπα, η Αθήνα είναι πιο μπροστά από τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με αντίστοιχη φωτογραφική έρευνα-happening του 10% πριν από λίγα χρόνια στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας κανείς δεν είχε πρόβλημα πέρα από τα ίδια τα γκέι ζευγάρια που δεν λένε "να βγουν από τη ντουλάπα".

gay super hero είπε...

Ναι το θυμάμαι αυτό το happening. Μια βόλτα στο Σύνταγμα και το Κολωνάκι και τα βγάλαμε τα συμπεράσματά μας...

http://www.10percent.gr/old/issues/200404/12.html

Ξενικός είπε...

η νομική τακτοποίηση σε χώρες της Δύσης είναι φυσικά θαυμάσια, αλλά είναι μια επίφαση. Προτιμώ τη μη νομική τακτοποίηση που βασιλεύει (ακόμα) στην Ελλάδα, αλλά με παράλληλη "ανοχή" ή αδιαφορία. Τελικά, οι μεγάλοι εχθροί της ισότητας είναι κάποιες θρησκείες...
Ξενικός

dimitris.be είπε...

Είναι απίστευτο το πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η αντιμετώπιση από γειτονιά σε γειτονιά ακόμα και με μερικά τετράγωνα διαφορά. Με τους μουσουλμάνους υπάρχει σταθερά το πρόβλημα στις Βρυξέλλες και η γκαίη κοινότητα, νομίζω το είχα αναφέρει και σε κάποιο προηγούμενο σχόλιο, αποφάσισε να πάρει τα πράγματα στα χέρια της. Πολλοί και πολλές εκπαιδεύτικαν εθελοντικά σε πολεμικές τέχνες και είναι έτοιμοι(μες) να πλακώσουν στο ξύλο όποιον δείξει επιθετικές διαθέσεις. Στη πιο γκαίη περιοχή των Βρυξελλών όπου υπάρχουν τα πιο πολλά μπαρ κλπ. υπάρχουν και κάποιες άτυπες εθελοντικές περιπολίες. Προσωπικά βέβαια, δε θα επιχειρούσα ν΄αρχίσω να χαμουρεύομαι με τον σύντροφό μου στη μέση του δρόμου έτσι για πλάκα και ποιος ο λόγος να το κάνεις προκλητική επίδειξη δημόσια; αλλοιώς πας και λίγο γυρεύοντας...

cypriotguy είπε...

egw nomiza pws stis vri3elles htan diaforetika.. nwmiza pws ola htan politismenoi oloi oi an8rwpoi ekei.. telika se oles tis xwres uparxoun oi omofovikoi.. giati omws re paidia? pirazoume kanena?