.

.
Κάθε Δευτέρα στην Athens Voice (κλικ)

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΙ 8 ΠΙΟ GAY-FRIENDLY ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ LADY GAGA

[Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της εφημερίδας Athens Voice όπου μπορείτε να αφήσετε και τα δικά σας σχόλια.]

 
lady gaga1
 
Με αφορμή τη συναυλία της στην Αθήνα
 

Ως η πρώτη παγκόσμια σταρ της ψηφιακής εποχής, η καριέρα της 28χρονης νεοϋρκέζας Στέφανι Τζερμανότα (που έγινε γνωστή στο διεθνές ποπ στερέωμα ως Lady Gaga) ξεχώρισε από την αρχή για τις ιδιαίτερα ορατές δημόσιες παρεμβάσεις της στο πεδίο των ΛΟΑΔ δικαιωμάτων. Το timing έμοιαζε κατάλληλο, αφού συνέπεσε με την αλματώδη πρόοδο που σημειώθηκε σε αυτά τα ζητήματα επί προεδρίας Ομπάμα. Είναι πάντως νωρίς για να κρίνουμε κατά πόσο η απήχησή της τελικά ωφελήθηκε ή ζημιώθηκε από την πλήρη ταύτισή της με την γκέι κοινότητα, ιδιαίτερα στις κρίσιμες εφηβικές ηλικίες όπου η παραδοχή ότι κάποιος είναι fan της Gaga έφτασε να ισοδυναμεί με coming-out. Μπορούμε απλώς να παρατηρήσουμε ότι συνομήλικες σταρ όπως η Rihanna και η Katy Perry που στήριξαν πολύ πιο «διακριτικά» την γκέι κοινότητα, χωρίς να ταυτιστούν μαζί της και χωρίς να αποξενώσουν το ετεροφυλόφιλο κοινό τους, δείχνουν να έχουν κερδίσει το στοίχημα των πωλήσεων τα τελευταία χρόνια...

Όπως και νά 'χει, η συναυλία της στην Αθήνα την Παρασκευή είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε εκείνες τις στιγμές που μετέτρεψαν τη Lady Gaga σε ίνδαλμα της ΛΟΑΔ κοινότητας.


1) «Η Πορεία για την Ισότητα» στην Ουάσινγκτον

Τον Οκτώβριο του 2009, 200 χιλιάδες άτομα από όλη την Αμερική συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον ζητώντας από τον νέο πρόεδρο Ομπάμα να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του προς τη ΛΟΑΔ κοινότητα, ειδικά μετά την ψυχρολουσία του δημοψηφίσματος που απαγόρευσε τους γάμους ομοφύλων στην Καλιφόρνια. Φρέσκo πρόσωπο που μόλις είχε κατακτήσει την κορυφή των αμερικάνικων charts με τις δύο πρώτες επιτυχίες της (“Just Dance” και “Poker Face”), η ομιλία της μπροστά στο Καπιτώλιο ξεσήκωσε το γκέι κοινό που στο πρόσωπό της Gaga  ανακάλυψε την καινούρια του «μούσα».

Το βίντεο εδώ

lady gaga6



2) H εμφάνιση με απολυμένους στρατιωτικούς στα βραβεία του MTV

Τον Σεπτέμβριο του 2010 η Gaga καταφθάνει στα βραβεία του MTV συνοδευόμενη από τέσσερις στρατιωτικούς που είχαν απολυθεί από τις αμερικάνικες ένοπλες δυνάμεις εξαιτίας της πολιτικής του «Don't ask, don't tell» που απαγόρευε σε ανοιχτά ομοφυλόφιλους να υπηρετούν στον αμερικάνικο στρατό. Σύμπτωση ή όχι, μόλις τρεις μήνες αργότερα η αμερικάνικη Γερουσία ψήφισε για να καταργηθεί η επίμαχη διάταξη...

lady gaga2


3) Οι λεσβιακές περιπτύξεις στο “Telephone”

Στην αρχή του βιντεο-κλιπ που γύρισε για τη συνεργασία της με την Beyoncé οι δύο δεσμοφύλακες σχολιάζουν ψιλο-απογοητευμένες πως η Gaga «δεν έχει πέος», ένα κλείσιμο του ματιού στη φήμη που είχε κυκλοφορήσει ότι ήταν ερμαφρόδιτη. Ακολουθούν οι περιπτύξεις της με μία συγκρατούμενη στο προαύλιο της φυλακής ως εισαγωγή στο εμπνευσμένο από τη «Θέλμα και Λουίζ» βίντεο.

Το βίντεο εδώ

lady gaga5


4) Το “Alejandro”, ωδή στον γκέι έρωτα

«Ποτέ δεν μπόρεσα να ζήσω κάτι αντίστοιχο με έναν ετεροφυλόφιλο άντρα. Αυτό το τραγούδι εκφράζει τον θαυμασμό μου για τον γκέι έρωτα – τον θαυμασμό για το κουράγιο και τη γενναιότητα που πρέπει να επιστρατεύσουν δύο άντρες που θέλουν να είναι μαζί. Στο βίντεο λαχταρώ τον έρωτά τους – αλλά είναι κάτι που ξέρω πως δεν πρόκειται να κερδίσω ποτέ».

Το βίντεο εδώ

LADY GAGA4


5) “Born this way”

Το τραγούδι που ο Έλτον Τζον χαρακτήρισε «ύμνο της γκέι κοινότητας» έγινε το χιλιοστό νούμερο ένα στην ιστορία των αμερικάνικων charts τον Φεβρουάριο του 2011. Μανιφέστο κατά των διακρίσεων και υπέρ της άνευ όρων αγάπης και αποδοχής του αληθινού μας εαυτού, με στίχους όπως «no matter gay, straight or bi/ lesbian, transgendered life/ I'm on the right track baby/ Ι was born to survive» που είχαν σαν αποτέλεσμα το τραγούδι να απαγορευτεί από το ραδιόφωνο πολλών ασιατικών χωρών...

Το βίντεο εδώ

lady gaga7

6) To ίδρυμα για το bullying

Η επιδημία αυτοκτονιών γκέι εφήβων που είδαν το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ απέκτησε ιδιαίτερα προσωπική σημασία για τη νεαρή ποπ-σταρ όταν ένα από τα θύματα, ο 14χρονος Τζέιμι Ροντεμάγιερ, την αποχαιρέτισε στο Twitter λίγο πριν θέσει τέρμα στη ζωή του. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός ιδρύματος για την καταπολέμηση του bullying και της αρνητικής εικόνας που αναπτύσσουν συχνά οι έφηβοι για τον εαυτό τους, το σώμα τους κτλ. Η Gaga λάνσαρε το ίδρυμα με τη βοήθεια της μητέρας της και της Όπρα Γουίνφρει και το ονόμασε –πως αλλιώς; – Born This Way.

lady gaga3


7) H εμφάνιση στο Europride της Ρώμης

Φορώντας μια ασπρόμαυρη τουαλέτα από την τελευταία κολεξιόν που λάνσαρε ο Τζιάνι Βερσάτσε πριν τη δολοφονία του, η Lady Gaga ήταν η συμμετοχή-έκπληξη που επεφύλασσαν οι διοργανωτές στο ένα εκατομμύριο άτομα που είχαν μαζευτεί στο κέντρο της Ρώμης με αφορμή το Europride του 2011. Αφού υπενθύμισε την ιταλική της καταγωγή, η Gaga συνέχισε: «Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τον έρωτα. Με ρωτούν γιατί μιλάω τόσο συχνά για αυτό το θέμα. Είμαι παιδί της διαφορετικότητας και θεωρώ ηθικό μου καθήκον να βοηθήσω ώστε ο κόσμος να γίνει καλύτερος».

Το βίντεο εδώ

lady gaga8


8) H συναυλία στη Μόσχα

«Ρωσία, απόψε εδώ είναι το σπίτι μου. Και μπορείτε να είστε γκέι στο σπίτι μου». Όπως και άλλοι δυτικοί σταρ που βρέθηκαν στη χώρα, η Gaga δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον νόμο της κυβέρνησης Πούτιν που φιμώνει τους ομοφυλόφιλους στη Ρωσία. Το αποτέλεσμα ήταν να επιβληθεί πρόστιμο 20 χιλιάδων ρουβλίων για «προώθηση της ομοφυλοφιλίας» στην εταιρία που διοργάνωσε τη συναυλία...

Το βίντεο εδώ

lady gaga9